DIABEETIKON KEVENNYSHOITO

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
ASTIANPESU Astianpesun energiatehokkuutta edistäviä ominaisuuksia  Tiesitkö, että keittiössä käytetystä vedestä kulutetaan astianpesussa noin 80 % ja.
Advertisements

2. Harjoituskerta. 2. Harjoituskerta Välineet ja Varusteet -> Eivät yhdentekeviä.
Heli Hautamäki & Sari Rosnell
Avannepotilaan hoito Rita Simola.
Diabeetikon jalkojenhoidon laatukriteerit
Painehaavojen pre- ja postoperatiivinen hoito
Taimien i stutus ja suojuksen asennus •Yksittäistoimituksissa metsätaimi on pakattu Tubex -suojukseen. Kennotaimen ympärille on laitettu kostutettu sanomalehti,
Pumpulipupupussi.
Fysioterapeutti Petri Jalava
Kompressiotuotteiden myynti
Ikääntyneiden jalkaterveyden tukeminen – Kuvaus hoitohenkilökunnan jalkojenhoitotoiminnoista palvelutaloissa.
Jalkapallovammojen ensiapu
Kari Nortunen, Jussi Kettunen, Riia Väyrynen, Emmi Korhonen
Ikäihmisten tapaturmat
MUOTTI- HUOVUTUS Nina Kivimäki 2008.
NAAMIOITA Do It Magic -paperi - värjättävä ja silitettävä -
VANHUSTEN JALKATERVEYS - KESKEINEN OSA TOIMINTAKYKYÄ
KÄSITYÖ KIELEN OPPIMISEN APUVÄLINEENÄ
Diabetesjalka - diabetesjalkaryhmä
Suomen Jalkojenhoitaja- ja Jalkaterapeuttiliitto ry,
Suomen Jalkojenhoitaja- ja Jalkaterapeuttiliitto ry
Vanutus, viimeistely ja hoito-ohjeet
APTEEKKI -laastari-info
Tekstiasiakirjan kirjoittaminen
Haavahoitaja työryhmän jäsenenä
Diabeettisen jalan kudosvaurioiden luokitus ja hoito
Tunne lääkkeesi Itsehoitolääkkeiden järkevä ja turvallinen käyttö
Kuinka puhdistetaan vessanpönttö
Tuoteinfo, Apteekin niveltuet ja hoidolliset tukisukat
Diabeetikon jalkahaava
miten teet rytmisoittimen ilmapallosta ja sanomalehtipaperista
perinteinen peittokirjonta
Lompakko mehupurkista.
Tuotanto ja hoitaminen Anu kopra & Kirsti Laakso hokl 2001
YHDELLÄ AJOLLA TÄYDELLISTÄ BIOPOLTTOAINETTA TAI VÄRJÄTTYÄ HAKETTA!
TERVEET ELÄMÄNTAVAT APUNA TYYPIN 2 DIABETEKSEN HOIDOSSA
Keikkailu Joo ja se on oikealta nimeltä rullalautailua. Sen ideana on saada temppuja erilaisia temppuja laudalla, jossa on kaksi truckia ja neljä rengasta.
Kestoside.
Visu Visuaalisuus Palvelu noudattaa THL:n graafista ilmettä. Ulkoasun tulee olla selkeä ja herättää luottamusta. Lisäksi työpajakeskusteluissa kuvailtiin.
Organisointi: 3 hlöä yhdessä (polttopalloa): Ohjeet: yksi keskellä ja kaksi heittää palloa siten, että keskipelaaja ei saa kiinni. -HUOM: pään yli ei saa.
SÄDEHOITO.
HENKILÖHYGIENIA 4/9/2017
ELÄINSUOJELUASETUS Eläinten pitopaikka P11 § Yleiset vaatimukset Eläimen pitopaikka sekä pitopaikan rakenteet ja laitteet on suunniteltava, rakennettava.
JALKAHYGIENIA MARIANNE NIINIMÄKI 2012.
SPACELINER L700 KÄYTTÖOHJE
Diabeetikon jalkojen tarkkailu ja hoito
24. Paine Tavoitteet ja sisällöt Paine Hydrostaattinen paine
Suomen Jääkiekkohuoltajat ry Jääkiekkohuoltajakoulutus Vuokatti Jääkiekkovammat, ennaltaehkäisy ja ensiapu Fysioterapeutti Olli Céder.
Pirkanmaan Bioanalyytikot Ry Miten jalkasi jaksavat? Eero Hyvärinen Askelklinikka Tampere Fysios Kauppa-aukio.
Jalkaterän alueen ongelmat ja niiden tuenta Kirsi Peltonen Oh/ft/Tyks Kirs.sair.
Kestävä vaatekulutus Ryhmäporina Milloin viimeksi ostit jonkin vaatteen? Minkä vaatteen ostit? Mihin tarkoitukseen ostit vaatteen? Paljonko vaate maksoi?
Lämmön mittaaminen. Monenlaisia mittausvälineitä  ns. perusmittareita  digitaalikuumemittareita  korvakuumemittareita Normaalilämpö on korvasta ja.
Joensuun terveyskeskus diabeteshoitopolku H o i t o s u u n n i t e l m a Sokerirasitus 1-3 vuoden välein ja tarvittaessa lääkityksen mukaan muut laboratoriokokeet.
Liikkeitä kantapää vammojen kuntoutukseen. Noin viitisen poikaa on valitellut kantapää/akillesjänteen kipuja. Tuleva joulutauko tulee siis erittäin hyvää.
Marjo Eronen, SPR, ensiavun ja terveystiedon kouluttaja
Liisa Ollikainen-Paananen /H2913SA MAMK/Savonlinna
Mikä on turvallisuustuokio
kysymyksiä Mikä on diabetes?
Esivalmistusvälineet
Syöpätaudit Miikka, Lintu, Eele.
Yläraajan laajat pehmytkudosvammat
Betonin ominaisuudet ja käyttö
Marjo Eronen, SPR, ensiavun ja terveystiedon kouluttaja
Henkilökohtaiset työ- ja suojavälineet
Sairaanhoitaja Marja-Leena Nilsson, Jorvi
APTEEKKI -laastari-info
Potilaan puhtaudesta huolehtiminen
2-02 Lääkehoidon merkitys.
3-10 Jalkojen hoito Osa I.
Esityksen transkriptio:

DIABEETIKON KEVENNYSHOITO 1

JALKAHAAVOJEN SYNTY Neuropatia eli hermostomuutos Tuntopuutos heikentää diabeetikon jalkaterien suojatuntoa. Neuropatia aiheuttaa jalkaterien virheasentoja, jotka altistavat ihomuutoksille ja haavaumille. Neuropatia aiheuttaa ihon kuivumista, jolloin iho voi halkeilla.

Verisuonimuutokset Heikentynyt verenkierto aiheuttaa ihon kuivumista ja ohenemista. Hidastaa haavojen paranemista.

Diabeetikon jalkaongelmat Riskiluokka 1 tuntopuutos jaloissa Riskiluokka 2 tuntopuutos ja verenkiertohäiriö tai jalkaterien virheasento Riskiluokka 3 aiempi diabeettinen jalkahaava tai aikaisempi amputaatio

MITÄ SUUREMPI RISKILUOKKA ON, SITÄ SUUREMPI RISKI ON SAADA JALKAHAAVA

Haavojen ennaltaehkäisy Hyvä verensokerin hoitotasapaino Tupakoinnin lopettaminen Säännöllinen omahoito ja jalkojen tarkistus Vältä paljain jaloin kävelyä Sopivat jalkineet ja sukat 6

Tulehdusoireet Punoitus Kuumotus Turvotus Kipu

Jalkatulehdus Suihkuta haava kädenlämpöisellä vedellä muutama minuutti Kuivaa jalat kevyesti hankaamatta ihoa Suojaa haava puhtaalla sidoksella

Haavan mekaaninen hoito Neuropaattisen haavan ympärillä oleva kallus ja haavassa oleva nekroottinen kudos tulee poistaa

HAAVANHOITO TUOTTEITA Haavahoitotuotteen tulee pitää haavapinta kosteana, mutta se ei saa hautoa Tuotteen tulisi ollla -miellyttävä -haavapintaa vahingoittamaton -haavaan tarttumaton

Kevennyshoito Kevennyshoidot nopeuttavat diabeettisen neuropaattisen haavan paranemista Välittömänä kevennyksenä on lepo, kyynärsauvat ja askelien vähentäminen Painekuormitusta korjaava kevennys toteutetaan HOITOKENGILLÄ!

Välittömästi hoitoyksikössä annettava tilapäiseen HOITOKENKÄ Välittömästi hoitoyksikössä annettava tilapäiseen käyttöön tarkoitettu tehdasvalmisteinen kenkä, joka immobilisoi jalkavaurion (murtuma, haava, leikkaus yms.).

PIRKA POSTOPERATIIVISET HOITOKENGÄT OMINAISUUKSIA: - Jäykkä, stabiloiva pohjan rakenne - Mahdollistaa potilaskohtaisen kevennyksen - Tilava laaja lesti - Helppo puettavuus - Säädettävyys - Useita ulkopohjan muotoja - Tukeva kantakappi - Hengittävä materiaali - Pestävä

Tasapohjainen perusmalli PIRKA S 210 Soveltuu käytettäväksi kaikissa kevennyshoidoissa Sopii hyvin ikäihmisille ja tasapaino- ongelmista kärsiville henkilöille Helppo käveltävyys

Takaa kevennetty PIRKA S 211 Kantapään alueen haavaumien kevennyshoidot

Edestä kevennetty PIRKA S 212 / S 213 Päkiäalueen kevennyshoidot Hallux-valgus-operaatioiden jälkihoito

Keinupohja PIRKA S 214 Kipsikenkä ja erilaiset kevennyshoidot

Lyhennetty etukevennys PIRKA 215 Käytetään ykkösvarpaan ja jalan etuosan kevennyshoidoissa Jalka pysyy stabiilina, ei tule rullausliikettä

Edestä kevennetty kiilapohja PIRKA S 216 Jalan etuosan kevennyshoidot Jalka pysyy stabiilina Tehokkaasti keventävä

LUNA-POHJAT PIRKA-HOITOKENGÄT toimitetaan vakiona 6 mm LUNA-pohjallisella varustettuna. Luna pohjallinen voidaan liimata kokonaan kiinni (ei irtoa mm. pesun yhteydessä) tai ns. tarraliimauksena reunoilta, jolloin pohjallinen irtoaa helposti ja siihen on helppo tehdä yksilöllisiä kevennyksiä. Lisäkevennyksenä LUNA-pohjan päälle suositellaan käytettäväksi esim. Porolon-pohjallista. LUNA-pohjia on saatavana myös 3, 6, 8, ja 12 mm paksuna.

KÄYTTÖOHJE HOITOKENGÄN OIKEA KÄYTTÖ TULEE OPETTAA POTILAALLE - Valitse oikea hoitokenkä käyttötarkoituksen mukaisesti - Varmista oikea koko, hoitokengän kärkeen jäätävä 1 – 1,5 cm tyhjää tilaa - HUOM! Aina käytettävä pohjallista, Luna tai vastaava HOITOKENGÄN OIKEA KÄYTTÖ TULEE OPETTAA POTILAALLE - Hoitokenkää ei kuormiteta kuten tavallista kenkää, sille varataan osapainolla - Etukeventeisellä kengällä (212/213) painopiste on kantapäällä, ei tehdä rullausta loppuun saakka. - Takakeventeisellä kengällä (211) painopiste tulee jalan etuosalle, voidaan tehdä rullaava askellus. - Hoitokenkiä käytetään mielellään kyynärsauvojen kanssa, jolloin kevennys toimii parhaiten - Hoitokengän ulkopohja voi olla liukas kosteilla lattiapinnoilla sekä talvella ulkona liikuttaessa. - Hoitokenkä sopii sekä vasempaan että oikeaan jalkaan. MATERIAALI Päällinen hengittävä, likaa hylkivä ja kulutusta kestävä puuvilla-polyester kangas. Ulkopohja polyuretaani tai solukumi. Sisäpohja Luna-pohjallinen.

PESU Konepestävä + 40 º C, Tasokuivaus huoneenlämmössä, EI linkousta, EI kuivauskaappia, EI kuivausrumpua, EI kloorivalkaisua. Kenkiä ei saa jättää märkänä koneeseen tai pyykkikoriin päällekkäin. Tarrat on oltava kiinni pestäessä. Jos kantakappi on menettänyt muotonsa pesussa, sen voi lämpimänä muotoilla uudestaan. Kengät kestävät useita pesukertoja oikein huollettuina. Tarkista hoitokenkien kunto säännöllisesti. Kengän ulkopohjassa pitää olla riittävästi kulutuspintaa, virheetön kantakappi ja pitävät tarranauhat. Poista käytöstä ryhditön kenkä ja hanki tilalle uusi.