Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Sairaanhoitaja Marja-Leena Nilsson, Jorvi

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Sairaanhoitaja Marja-Leena Nilsson, Jorvi"— Esityksen transkriptio:

1 Sairaanhoitaja Marja-Leena Nilsson, Jorvi
3-10 Jalkojen hoito Osa I Sairaanhoitaja Marja-Leena Nilsson, Jorvi

2 Jalkaongelmat Tulehdus nivelissä aiheuttaa:
turvotusta kipua aamujäykkyyttä arkuutta kävellessä Känsät/kovettumat syntyvät mekaanisen rasituksen seurauksena Jalan rakenteellisia muutoksia jalan kaarien romahtaminen varpaiden virheasennot iho- ja kynsiongelmat Dia 2. Jalkaongelmat Nivelreuman etenemisessä voidaan erottaa eri vaiheita: nivelkalvon tulehdus eli synoviitti, nivelen syöpyminen eli eroosio ja tuhoutuminen sekä nivelen rakenteelliset muutokset. Nivelreuma on tulehduksellinen sairaus, joka aiheuttaa vaurioita nilkoissa ja jalkaterissä. Vaurioituneisiin päkiäniveliin kohdistuva kuormitus aiheuttaa sinne painetta, kipua ja turvotusta. Kipu ja turvotus muuttaa jalkapohjan kuormitusta ja pitkään jatkuessa johtaa epävakaaseen pystyasentoon ja kävelyyn.

3 Jalkaongelmat Jalkojen liikahikoilu Kynsimuutokset Haava
Alaraajojen verenkiertosairaudet Dia 3. Jalkaongelmat Nivelreuman aiheuttamia jalkaterän alueen vaurioita ovat varpaiden virheasennot: alle tai päälle kääntyneet varpaat, vaivaisenluu, vasaravarpaat ja jalkaterän etuosan leviäminen. Vaivaisenluun aiheuttajia ovat tulehdus, syöpyminen, tyvinivelen yliliikkuvuus ja lihasheikkous. Virheasentojen seurauksena voi päkiänivelen alle ja varpaiden nivelten päälle kehittyä kipua aiheuttavia kovettumia, känsiä ja haavaumia. Pehmytkudosalueiden vauriot kohdistuvat ihoon ja ihonalaiseen kudokseen, lihaksiin, jänteisiin, nivelsiteisiin ja limapusseihin. Pinnetiloja syntyy hermojen jäädessä puristuksiin. Kortisonilääkitys voi aiheuttaa ihon ohenemista ja lisätä sen vuoksi ihon vaurioitumista. Jalkaterien virheellinen asento ja kaarien romahtaminen muuttavat alaraajojen linjausta. Normaalissa kävelyssä tarvitaan sekä isovarpaan tyvinivelen että nilkkanivelen hyvää liikkuvuutta. Virheasentojen seurauksena nivelet jäykistyvät.

4 Jalkojen tehtävä Jalkojen tehtävänä on:
Toimia iskunvaimentajana kävellessä Mukautua erilaisille alustoille Jalkaterät ovat: Ainoat tukipisteet alustaan Asento ja toiminta muodostavat pystyasennon/toimintakyvyn perustan Dia 4. Jalkojen tehtävä Jalkaterä on monimutkainen rakenteeltaan ja toiminnaltaan. Jalkaterän tehtävänä on mukautua erilaisiin alustoihin, vaimentaa iskuja ja toimia vipuvartena kävelyn eri vaiheissa. Terve jalkaterä on suoralinjainen, kantaosastaan kapea, varvasosasta leveä, ja varpaat ovat erillään toisistaan ja kykenevät liikkumaan. Terveet kynnet, ehyt ja joustava iho, lihaksiston jousto ja tasapaino sekä liikkuvat nivelet ovat terveen jalkaterän merkkejä. Jalkaterän luut muodostavat holvi- ja kaarirakenteita, joita nivelsiteet, jänteet ja lihakset tukevat.

5 Jalkojen omahoito Päivittäinen pesu ja kuivaus, erityisesti varvasvälit Jalkojen ja varvasvälien tarkastus Päivittäinen ihon ja kovettumakohtien rasvaaminen Kynsien leikkaaminen kulmia pyöristämättä Oikean kokoiset, käyttötarkoitukseen soveltuvat jalkineet Dia 5. Jalkojen omahoito Jalkojen omahoito on omasta hyvinvoinnista huolehtimista, jolla voidaan ehkäistä suurin osa jalkaongelmista. Ihon tehtävä on suojata elimistöä ulkoapäin tulevilta ärsykkeiltä. Terve iho kestää erilaisia rasitustekijöitä. Vastustuskyvyn heiketessä esim. kuiva iho vaurioituu helpommin. Jalat tulee pestä päivittäin vedellä. Kuiva iho voidaan pestä voiteella, hikoileville jaloille käytetään hapanta pesunestettä. Liikahikoilun hajuhaitta liittyy bakteerien liialliseen toimintaan. Pesuneste jättää happamen kerroksen iholle, joka estää bakteerien kasvua ja estää hajua. Jalat ja varvasvälit kuivataan, samalla tarkastetaan jalkojen ihon ja kynsien kunto. Hautuneisiin varvasväleihin pujotetaan lampaanvillasuikale imemään kosteutta, myös talkki ja kuitutaitokset auttavat pitämään ihon kuivana.

6 Jalkojen omahoito Sopivan kokoiset sukat jalkaystävällisestä materiaalista Jalkavoimistelu Pientenkin vammojen huolellinen hoito Apuvälineet (esim. sukanvetolaite) Tieto siitä, milloin on otettava yhteys hoitopaikkaan Dia 6. Jalkojen omahoito Kynsien tehtävä on suojata varpaiden päitä. Kynnet leikataan pesun jälkeen, jolloin kynnet ovat pehmeät. Kynnet leikataan suoraan varpaiden päiden mukaisesti ja ne viimeistellään kynsiviilalla. Jalkojen päivittäinen rasvaaminen perusvoiteella säilyttää ihon kosteustasapainon ja pitää ihon joustavana ja pehmeänä. Kovettumapaikkoja voi hioa hohkakivellä, jotta voide imeytyy paremmin. Sukkien valinta on tärkeä osa omahoitoa. Hyvien sukkien tulee olla oikean kokoiset, kiristämättömät ja käyttötarkoituksen mukaan valitut. Niiden valmistusmateriaali pitää olla sekoite- tai keinokuitua. Sukkien tehtävä on suojata jalkateriä hankaukselta, ehkäistä hiertymien syntymistä, kuljettaa hikoilun synnyttämää kosteutta ja pitää jalkaterät lämpimänä. Jalkakipuihin ja lieviin jalkaongelmiin saa erilaisia puettavia suojia apteekista, kuten silikonista valmistettuja kevennyspohjallisia, varpaanerottajia ja erilaisia leikattavia ihosuojia. Jalkojen hoidon tarve pitää arvioida jalkaterapeutin luona riittävän ajoissa.

7 Hyvät kengät Tilaa ja tukea askeleen kaikissa vaiheissa
Riittävän korkea, leveä kärki sekä sopiva kengän leveys Kapea, napakka kantakappi tukee kantapään ja nilkan asentoa ja helpottaa kävelyä 1–2 cm:n paksuinen joustava pohja toimii iskunvaimentajana ja pohjassa on liukastumista estävä materiaali Nauhat ja remmit mahdollistaa lisätilan saannin jalan turvotessa Dia 7. Hyvät kengät Hyvän kengän pitää olla oikean kokoinen, ja koossa pitää olla huomioitu käyntivara. Kengän lestin pitää olla suora, mikä tukee jalkaterän toimintoja ja ohjaa askeleen oikeaan suuntaan. Kengässä tulee olla riittävästi kärkikorkeutta ja -leveyttä, jotta varpailla on tilaa toimia, eikä kenkä paina ihoa eikä kynsiä. Pohjan tulee olla 1–2 sentin paksuinen, joustava ja pitävä estämään liukastumisia. Matala korko tukee tasapainoista pystyasentoa ja kävelyä. Kiinnitysnauhat tai tarrat pitävät jalan paikallaan kengässä, eikä jalkaterä pääse liikkumaan kärkeä kohden. Kantakappi tukee nilkkaa ja estää sivusuuntaan tapahtuvat liikkeet. Irrotettavat pohjalliset lisäävät jalkahygieniaa – ne voidaan tarvittaessa vaihtaa yksilöllisiin tukipohjallisiin. Kengässä pitää olla tilaa jalan apuvälineille, kuten varvasortoosille. Kengät tulee valita vuodenajan ja käyttötarkoituksen mukaan.

8 Jalkaterapeutin konsultaatio
Tarpeen arviointi heti hoidon alkuvaiheessa: Kipeät känsät Kovettumat Kipeä kynsivalli Sisään kasvanut kynsi Kynsisieni Jalkaterän haavauma Varpaiden virheasennot ortoosit Tukipohjallisten/kenkien arviointi Dia 8. Jalkaterapeutin konsultaatio Jalkaterapian tavoitteena on vähentää kipua, suojata niveliä ja ehkäistä virheasentoja. Jalkaterapia vähentää ja tasaa jalkoihin suuntautuvaa kuormitusta ja painetta, ehkäisee iho- ja kynsimuutoksia sekä hoitaa jo olemassa olevia ongelmia. Jalkaterapeutti ohjaa oikeanlaiseen omahoitoon.

9 Jalkojenhoidon tavoitteet
Säilyttää jalkaterän: rakenne iho kynnet toiminta Jalkaterän ja ihon muutosten varhainen tunnistaminen Potilaan toiminta- ja työkyvyn säilyttäminen Dia 9. Jalkojenhoidon tavoitteet Jalkojenhoidon tavoitteena on jalkaterän toimintojen ja rakenteiden säilyttäminen, kipujen poistaminen tai vähentäminen, ho- ja kynsiongelmien hoitaminen sekä työ- ja toimintakyvyn säilyttäminen.

10 3-10 Jalkojen hoito Osa II Sairaanhoitaja Marja-Leena Nilsson, Jorvi
Helsingin yliopisto ja Yhtyneet Medix laboratoriot Oy

11 Alkulämmittely Lämmittele aina ennen voimistelua
Nilkkojen koukistelu, päkiöille nousu, hieronta, lämmin suihku, lenkki tai sauna käyvät kaikki alkulämmittelyksi Dia 2. Alkulämmittely Ennen jalkavoimistelun aloittamista lihakset lämmitetään, jotta verenkierto vilkastuu ja vältytään lihaskrampeilta ja suonenvedoilta. Rauhallinen syväänhengitys auttaa aineenvaihduntaa, parantaa hapen ja ravintoaineiden kulkeutumista lihaksiin ja nostaa lihasten lämpötilaa. Syväänhengitys lisää rentoutumisen vaikutusta ja auttaa harjoitusten suorittamista. Alkulämmittely voi olla juoksu, porraskävely, nilkkojen ojennus tms. oman valinnan mukaan.

12 Päkiän spiraalidynaaminen hieronta
Ylläpitää varpaiden tyvinivelien liikkuvuutta Aktivoi jalkaterän pikkulihaksia Dia 3. Päkiän spiraalidynaaminen hieronta Aktivoidaan jalkaterän etuosan poikittaista kaarta taivuttamalla pikku- ja isovarpaan tyvestä keskelle jalkaa. Liike lisää liikkuvuutta päkiäalueelle. Jalkaterän spiraalidynamiikkaa voidaan parantaa hieromalla ja venyttämällä, jolloin liiallinen lihaskireys poistuu.

13 Jalkapohjan hieronta tennispallolla
Venyttää jalkapohjan lihaksia Aktivoi lihastoimintaa Ylläpitää nivelten liikkuvuutta Dia 4. Jalkapohjan hieronta tennispallolla Käytetään lihasten lämmittämiseen ja rentouttamiseen. Pallon sijasta voi käyttää puolen litran pulloa, jossa on lämmintä vettä. Sopii erityisesti kireän jännekalvon rentouttamiseen.

14 Varpaiden haritus Ylläpitää varpaiden nivelten liikkuvuutta
Vahvistaa päkiän pieniä lihaksia Dia 5. Varpaiden haritus Käytetään varpaiden loitontajien ja lähentäjien vahvistamiseen. Sormet voi ottaa avuksi harjoitukseen, eli varpaat haritetaan ja sormet ristitään varpaiden kanssa.

15 Venyttely Myös isompien lihasten ja lihasryhmien venyttely on tärkeätä! Dia 6. Venyttely Lihaskireyden oireita ovat jäykkyyden tunne ja lihasten nopea väsyminen. Lihasten lämmittely ja venyttely yhdessä lisäävät liikkuvuutta paremmin kuin pelkkä lämmittely. Venyttely voi olla aktiivista tai passiivista laitteen tai toisen henkilön kanssa tehtyä. Venyttely tulee suunnata koko kehoon. Venyttely opettaa tunnistamaan venytettävien lihasten toimintaa ja venytyksen kohdistamista oikeaan paikkaan.


Lataa ppt "Sairaanhoitaja Marja-Leena Nilsson, Jorvi"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google