Nuorten yhteiskuntatakuu eli nuorisotakuu 2013

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
/ R. Djupsund. •Maaliskuu 2013: alle 25-v. työtöntä työnhakijaa. •Vuosittain noin 8–10 % ikäluokasta ei jatka peruskoulusta toiselle.
Advertisements

SAK:n toiminta-ajatus Saana Siekkinen Suomen menestys edellyttää työikäisten osaamistason nostamista Kehittämisjohtaja Saana Siekkinen
Nuorten aikuisten osaamisohjelma Kohderyhmä tilastojen valossa sekä ensimmäisiä tuloksia Erno Hyvönen Jyväskylä
Nuorisotakuu Hallituksen kärkihanke, jonka tavoitteena parantaa nuorten työllistymistä ja kouluttautumista. Nuorisotakuusta lisätiedot:
Yhteiskuntatakuun toteutuminen kunnissa
Ajankohtaista oppisopimuskoulutuksesta Jyväskylä 20. 3
Laajennetun työssäoppimisen mahdollisuudet
Uraohjaus Invalidiliiton Järvenpään koulutuskeskuksessa
NUORET JA TYÖTTÖMYYSTURVA
Maire Mäki Johtaja Pohjois-Pohjanmaan TE-toimisto
Nuorisotakuu -kiertue eväitä jatkotyölle Jakelu: TEM, OKM, STM, VM (kuntaosasto), ELY-keskukset, Kuntaliitto, TE-toimistot, NYT- kiertueen tapahtumien.
Rahoitus- ja tukiklinikka 2012 Työharjoittelu ja palkkatuki rekrytoinnin apuna Hämeenlinnan seudun TE-toimisto Raatihuoneenkatu 11.
Puh Powerpoint-esitys ammatillisesta koulutuksesta ja uusista opiskelijaksi ottamisen perusteista:
SEINÄTÖN PAJA- VERKOSTOTAPAAMINEN Työpaja-seinillä ja ilman
Koulutussopimus ammattiin oppimiseksi
Nuorisotakuu 2013 Valtiosihteeri Pilvi Torsti Opetus- ja kulttuuriministeriö
Nuorten yhteiskuntatakuun tehostaminen – työryhmän ehdotukset Ohjaus ja nuorten yhteiskuntatakuu – Yhteinen vastuumme, Jyväskylä/Aalto-sali Koulutuspäällikkö.
Lähihoitajaksi kouluttautuminen
Nuorten yhteiskuntatakuu maaseudun näkökulmasta
Nuorten yhteiskuntatakuu -työryhmän raportti
Nuorten yhteiskuntatakuu
Nuorisotakuu, mistä on kysymys? Yhteiskuntatakuun taustoja Työ- ja elinkeinoministeriö Opetus- ja kulttuuriministeriö Sosiaali- ja terveysministeriö.
KOULUTUSTAKUU.
4H-järjestö Tekemällä oppii parhaiten!. 4H-järjestön toiminta-ajatus •4H-harrastuksessa lapsi ja nuori kasvaa kohti vastuullista ja yritteliästä aikuisuutta.
Nuorisotakuu 2013 Nuorten yhteiskuntatakuu – yhteinen vastuumme Laukaa Neuvotteleva virkamies Liisa Winqvist, TEM/Työllisyys- ja yrittäjyysosasto,
Ajankohtaista opetus- ja kulttuuriministeriöstä Opso ry kevätseminaari Opetusneuvos Mari Pastila-Eklund.
Työmarkkinakeskusjärjestöjen esitykset koulutuksen ja työelämän yhteistyön kehittämiseksi Ehdotukset valmisteltu työurasopimuksen pohjalta käynnistetyssä.
Ammattistartti Ammatilliseen peruskoulutukseen ohjaava ja valmistava koulutus, ammattistartti on  ohjaavaa  joustavaa  yksilöllistä valmistavaa koulutusta.
Perusopetuksen jälkeinen lisäopetus
Osaamisen ja sivistyksen asialla Ohjaus koulutusta ja tutkimusta koskevassa kehittämissuunnitelmassa vuosina 2003 – 2008 Jyväskylä
NUORISOTAKUU SAK/Pirjo Väänänen.
Reimari 2 Työvoimahallinnon toimenpiteet
Nuorten aikuisten osaamisohjelma Kiipulan ammattiopistossa
OPPISOPIMUSKOULUTUS Ammatillisen koulutuksen järjestämismuoto Määräaikainen työsopimus Koulutuksesta yli puolet työpaikalla työtehtävien yhteydessä, täydennetään.
TYÖTAITAJA 2013–2014 ”Työelämän perussäännöt kunniaan”
Nuorisotoimi Nuorten työpajatoiminta Lapissa 2009.
OPEDA (OPH:n rahoittama EU-hanke) Opiskelijoiden erityisyyden huomiointi ja pedagogisen johtajuuden kehittäminen Peruskoulun lopettaneiden tukeminen jatko-opintoihin.
Nuorten hankkeet MYR Minna Koljonen.
Ammattilaiseksi oppisopimuksella Joustavasti, yksilöllisesti ja käytännönläheisesti
Yrittäjyydestä ja yhteistyöstä Teollisuusneuvos Heikki Vesa.
Jaakko Lainio Turun Ammattiopistosäätiö Paasitorni, Helsinki
POHJANMAA ”Uuden energian Pohjanmaa - Energiaa huippuosaamisesta, monikulttuurisuudesta ja vahvasta yhteisöllisyydestä”.
Nuorten oppisopimus Liisa Uusitalo Tampereen seudun ammattiopisto
Tornion kaupungin etsivä nuorisotyö
Ammattilaiseksi oppisopimuksella
Ajankohtaista tietoa Omnian Ammattistartista ja tehostamishankkeesta
Ajankohtaista ammatillisessa koulutuksessa Ammatillisen koulutuksen säädöksiin muutoksia – opetussuunnitelmat tarkasteluun Jyväskylä Opetusneuvos.
Hallitusohjelma II asteen koulutuksesta, lukio & yo
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Ammatillisen ja ammatillisen aikuiskoulutuksen ajankohtaiset asiat Johtaja Pasi Kankare, Opetushallitus
1 Invalidiliitto 1 mitä se takaa ja miten? Ketä kiinnostaa – välineitä ja välittämistä nuoren elämään/Keuda Anssi Kemppi.
Projektipäällikkö Matti Mäkelä
Ajankohtaista opetus- ja kulttuuriministeriöstä Kuopio Mari Pastila-Eklund.
Toimitusjohtaja Petri Lempinen #ammatillinenkoulutus #työllistyminen Kuva: Helsingin kaupunginmuseo/Simo Rista Kuva: Helsingin kaupunginmuseo Huippuosaamista.
© 2010 Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry. Ammatillinen koulutus Suomessa 2015 toimitusjohtaja Petri Lempinen Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys.
Nuorten yhteiskuntatakuu 2013 – Työelämä nyt ja tulevaisuudessa, Nuorten työllisyysfoorumi Ylijohtaja Tuija Oivo.
Työelämä kaikille - yhteiskuntatakuu näkyväksi -seminaari Työ- ja elinkeinoministeriön puheenvuoro Pilvi Torsti VTT,työministerin erityisavustaja.
Mihin koulutussopimusta ja nuorten oppisopimuskoulutusta tarvitaan?
Yrittäjien näkökulma Yrittäjien ja elinkeinoelämän verkoston yhteisessä fokuksessa: NUORET TYÖN ja TYÖNANTAJUUDEN muutos ”PAREMPI JOHTAA HYVIN”  DIGITALISAATIO.
Arviointituloksista kehittämiseen Ammatillisen koulutuksen reformin tilannekatsaus Opetusneuvos Tarja Riihimäki.
Ohjaamot alle 30-vuotiaille nuorille Seinäjoki
VISIO Ohjaamojen tavoitteena on nuorten työllistymisen, koulutuksen ja osallisuuden edistäminen tarjoamalla tieto-, neuvonta- ja ohjauspalveluita. Ohjaamot.
Elinikäinen ohjaus Suomessa
Tutkinnon suorittaneet kunnan asukasluvun mukaan 2016
Työpaikalla oppiminen - Tietoa ja terminologiaa (TET, TOP, työssäoppiminen, työharjoittelu, oppisopimus)
AMMATILLISELLA KOULUTUKSELLA
Nuorisotakuu -kiertue eväitä jatkotyölle
OSMo Monikulttuurista osaamista Ohjaamoihin –projekti
Nuorten työllisyys Esr -hankkeet ja jatkopolut Etelä-Savo MYR
Tutkinnon suorittaneet kunnan asukasluvun mukaan 2017
Ohjaamopäivä Kotka Merja Hilpinen
Esityksen transkriptio:

Nuorten yhteiskuntatakuu eli nuorisotakuu 2013 Henna Antila Opetus- ja kulttuuriministeriö Sadonkorjuuseminaari, Kuopio 3.10.2012

Yhteiskuntatakuun taustoja 110 000 perusasteen varassa olevaa alle 30-vuotiasta. 55 000 työtöntä alle 30-vuotiasta, joista 33 000:lla ammatillisesti suuntautunut tutkinto. Noin 40 000 alle 30-vuotiasta työn ja koulutuksen ulkopuolella. Nuorten syrjäytymisen kustannukset yhteiskunnalle 300 miljoonaa euroa vuositasolla. Työ- ja elinkeinoministeriö Opetus- ja kulttuuriministeriö Sosiaali- ja terveysministeriö www.nuorisotakuu.fi

Yhteiskuntatakuu 2013 -määritelmä Jokaiselle alle 25-vuotiaalle nuorelle ja alle 30-vuotiaalle vastavalmistuneelle tarjotaan työ-, harjoittelu-, opiskelu-, työpaja- tai kuntoutuspaikka viimeistään kolmen kuukauden kuluessa työttömäksi joutumisesta. Jokaiselle peruskoulun päättäneelle taataan koulutuspaikka lukiossa, ammatillisessa oppilaitoksessa, oppisopimuksessa, työpajassa, kuntoutuksessa tai muulla tavoin. Työ- ja elinkeinoministeriö Opetus- ja kulttuuriministeriö Sosiaali- ja terveysministeriö www.nuorisotakuu.fi

Yhteiskuntatakuu - ”Suomen malli” Nuorten yhteiskuntatakuu perustuu - viranomaisten - elinkeinoelämän ja - järjestöjen yhteistyöhön, jossa nuoret itse ovat aktiivisia toimijoita ja oman tulevaisuuden tekijöitä. Tarvitaan ennakkoluulottomia toimintatapamuutoksia ja yhteisvastuuta. PPPP: PUBLIC-PRIVATE-PEOPLE-PARTNERSHIP eli julkinen-yksityinen-kansalaisyhteiskunta-kumppanuus Työ- ja elinkeinoministeriö Opetus- ja kulttuuriministeriö Sosiaali- ja terveysministeriö www.nuorisotakuu.fi

”Nuorten ääni” -verkkokysely Eräitä havaintoja kyselyistä (6 350 nuorta) Ammatin ja koulutuksen valinnassa nuoret toivovat lisää tukea työnantajilta, TE-toimistojen koulutus-neuvonnasta ja ammatinvalinnan-ohjauksesta sekä työpajoista. Työkokemuksen hankinnassa oltiin yleisesti valmiita panostamaan työnhakuun. Myös palkkatuettu työ koettiin hyväksi vaihtoehdoksi. Keskeisimpiä työhön tai harjoitteluun menoon esteitä olivat paikkojen puute tai se, ettei niitä ole saatu. Pelkän peruskoulun varassa olevista nuorista joka viides kokee myös terveydentilaansa liittyvän esteitä. Oppisopimus ja työssä oppiminen näyttäisivät olevan suosituimmat väylät ammattitaidon hankkimiseen työttömien kohdalla. Joka toinen olisi ollut valmis kouluttautumaan tätä reittiä. Työttömistä 35 % koki esteitä koulutuksen aloittamiselle. Keskeisin syy oli opintorahan riittävyys ja haluttomuus ottaa opintolainaa. Työ- ja elinkeinoministeriö Opetus- ja kulttuuriministeriö Sosiaali- ja terveysministeriö www.nuorisotakuu.fi

Nuorisotakuun painopisteet ja rahoitus Valmistelutyöryhmän analyysin perusteella kehysriihessä maaliskuussa 2012 lisätty: Hallitusohjelmassa linjattu (60 M€/vuosi): 1. Koulutus-takuu (24 M€/vuosi) 2. Työllisyys-takuu (28 M€/vuosi) 3. Etsivä nuorisotyö ja työpaja-toiminta (8 M€/vuosi) 4. Nuorten aikuisten osaamis-ohjelma (27-52 M€/ vuosi, voimassa 2013-2016) Työ- ja elinkeinoministeriö Opetus- ja kulttuuriministeriö Sosiaali- ja terveysministeriö www.nuorisotakuu.fi

Koulutustakuu: tilanne nyt Perusasteen päättävät n. 60 000 Jatkaa samana vuonna tutkintoon johtavassa koulutuksessa n. 55 000 Ei jatka samana vuonna tutkintoon johtavassa koulutuksessa n. 5 000 Kouluttamattomille nuorille suunnattujen opiskelupaikkojen lisäys, ammatillisen peruskoulutuksen oppilaaksi ottamisen kriteereiden uusiminen (etusija) ja koulutuspaikkojen uudelleen kohdentaminen Tavoite: KAIKILLE PERUSASTEEN PÄÄTTÄVILLE KOULUTUSPAIKKA Työ- ja elinkeinoministeriö Opetus- ja kulttuuriministeriö Sosiaali- ja terveysministeriö www.nuorisotakuu.fi

Koulutustakuu 2013 alkaen Koulutustakuu toteutetaan osana yhteiskuntatakuuta vuoden 2013 alusta lähtien niin, että 2013 alkaen jokaiselle peruskoulun päättäneelle taataan jatkomahdollisuus lukiossa, ammatillisessa koulutuksessa, oppi-sopimuskoulutuksessa, työpajassa, kuntoutuksessa tai muulla tavoin. Ammatillista koulutusta lisätään niillä alueilla, joilla sitä nuorisoikä-luokkaan nähden on muita vähemmän. Ammatillisen peruskoulutuksen opiskelijaksi ottamisen kriteereitä muutetaan siten, että perusasteen päättäneet, vailla toisen asteen tutkintoa olevat voidaan valita ensin toisen asteen opiskelijavalinnassa. Tutkinnon osaan tähtäävän oppisopimuksen hinnan määräytymisperustetta muutetaan. Korotetaan työnantajille maksettavaa koulutuskorvausta 800 euroon kuukaudessa (aiemmin 100-300€). Tuetaan maahanmuuttajanuorten opiskeluvalmiuksien ja kielitaidon parantamista lisäämällä tähän suunnattua koulutusta kansanopistoissa ja kansalaisopistoissa. TÄHÄN YHDISTETTY KAKSI SLIDEA, VOISI ELÄVÖITTÄÄ Työ- ja elinkeinoministeriö Opetus- ja kulttuuriministeriö Sosiaali- ja terveysministeriö www.nuorisotakuu.fi

Työllisyystakuu: Tuetaan nuoren siirtymistä työelämään vakinaistetaan Sanssi-kortti eli nuorten palkkatuki Alennetaan työnantajien kynnystä palkata työkokemusta vailla olevia vastavalmistuneita nuoria. Edistetään nuorten työmarkkinoille sijoittumista työhönvalmennuk-sella, joka tukee sekä nuorta että työnantajaa. Tutkinnon suorittaneen, vastavalmistuneen nuoren työllistymiskynnystä ei alenneta työharjoitteluilla, vaan palkkatuella. Työharjoittelun tulee olla vahvasti urasuunnittelua tukevaa. Tuetaan ja kehitetään uusia yrittämisen ja yrittäjyyden edistämisen muotoja koulutuksen, neuvonnan ja starttirahan avulla Tuetaan nuoren yrittäjyyttä palkkatyön vaihtoehtona Lisäresursseista osa kohdennetaan korkeasti koulutettujen palveluihin, maahanmuuttajien, osa-työkykyisten palveluihin sekä verkko- ja puhelin-palveluihin. Vahvistetaan ammatinvalinta- ja uraohjausta Työ- ja elinkeinoministeriö Opetus- ja kulttuuriministeriö Sosiaali- ja terveysministeriö www.nuorisotakuu.fi

Yhteiskuntatakuu: Etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta Etsivä nuorisotyö laajennetaan koko maahan. Työpajatoimintaa laajennetaan, laatua ja toimintatapoja kehitetään. Työ- ja elinkeinoministeriö Opetus- ja kulttuuriministeriö Sosiaali- ja terveysministeriö www.nuorisotakuu.fi

Etsivä nuorisotyö laajennetaan koko maahan. Työ- ja elinkeinoministeriö Opetus- ja kulttuuriministeriö Sosiaali- ja terveysministeriö www.nuorisotakuu.fi

Nuorten aikuisten osaamisohjelma Kaudella 2013-2016 yhteensä n. 36 000 aloittajaa Vuosittain n. 5 000 aloittajaa Nuorten ammatillisessa peruskoulutuksessa koulutusjärjestelmän tehostamisesta vapautuvat paikat Vuosittain n. 2 500 aloittajaa Oppilaitos-muotoisessa ammatti- ja erikoisammatti-tutkintoon valmistavassa koulutuksessa Vuosittain n. 1 500 aloittajaa Oppisopimus-muotoisessa ammatti- ja erikoisammatti-tutkintoon valmistavassa koulutuksessa 20-29 -vuotiaat vailla perusasteen jälkeistä koulutusta n. 110 000 OTSIKON ASETTELY Työ- ja elinkeinoministeriö Opetus- ja kulttuuriministeriö Sosiaali- ja terveysministeriö www.nuorisotakuu.fi

Miten tästä eteenpäin? Nuorten yhteiskuntatakuu -työryhmä jatkaa työtään koko hallituskauden ja paneutuu jatkossa toimin-tatapoihin, yhteistyöhön, hyviin käytäntöihin Hyvien käytäntöjen käsikirja syksyllä 2012  päivitetään koko ajan Paikalliset nuorten työllisyyttä edistävät käytännöt Kansainväliset esimerkit hyvistä käytännöistä Hallitus toteuttaa NYT Roadshow -kiertueen viiden ministerin voimin Tuetaan alueiden valmistautumista takuun voimaantuloon 2013 Kampanjamateriaalia paikallisiin tilaisuuksiin ja verkkoon, mm. video, jolla levitetään tietoa ja jota voidaan hyödyntää nuorisotalolta kunnanvaltuuston kokouksiin Kuntia rohkaistaan perustamaan omat Nuorisotakuu-työryhmät Mukaan alueen toimijat: työnantajat, järjestöt, oppilaitokset, nuorisotoimi, TE-hallinto, oppilaitokset, yrittäjät… oman alueen tilanne ja tarpeet  toimintaohjelma  TAVOITE: meidän kunnasta nuorten yhteiskuntatakuun malli! Työ- ja elinkeinoministeriö Opetus- ja kulttuuriministeriö Sosiaali- ja terveysministeriö www.nuorisotakuu.fi

www.nuorisotakuu.fi Kiitos!