Nuorten palkkatuki ja Sanssi-kortti Viestintäkampanjan käynnistys

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
/ R. Djupsund. •Maaliskuu 2013: alle 25-v. työtöntä työnhakijaa. •Vuosittain noin 8–10 % ikäluokasta ei jatka peruskoulusta toiselle.
Advertisements

1 European Employment Services = Eurooppalainen työnvälityspalvelu EURES • Palvelee työnantajia kaikissa kansainvälisissä rekrytointitarpeissa • Auttaa.
Kauppapuutarhaliitto ry/JJ/ Kukkien ja vihannesten menekinedistäminen 2009–2010 – poimintoja – Jyrki Jalkanen Kauppapuutarhaliitto ry.
LAL Vuonna 2009 valmistuneet työmarkkinoilla 1 Vastavalmistuneiden opintohistoria, työmarkkinoille sijoittuminen ja palkkataso vuonna 2010 Luonnontieteiden.
Ajankohtaista oppisopimuskoulutuksesta Jyväskylä 20. 3
Nuorten yhteiskuntatakuu eli nuorisotakuu 2013
Palkkatuki.
Uraohjaus Invalidiliiton Järvenpään koulutuskeskuksessa
Avustajatoiminnan Lapin aluetilaisuus
Työrukkaset heilumaan ja nuorisotyöttömyys kuriin.
Rahoitus- ja tukiklinikka 2012 Työharjoittelu ja palkkatuki rekrytoinnin apuna Hämeenlinnan seudun TE-toimisto Raatihuoneenkatu 11.
Palkkatuki (ent. työllistämistuki)
Nuorten työllisyystilanne ja toimet työllisyyden parantamiseksi
Avustajatoiminnan Lapin aluetilaisuus
Nuorisotakuu 2013 Valtiosihteeri Pilvi Torsti Opetus- ja kulttuuriministeriö
Sanssi-kortti Nuorten työllistymistä edistetään ottamalla käyttöön työnantajalle kohdistettu palkkatukeen pohjautuva Sanssi-kortti. Sanssi-kortti.
Avoimeen yhteistyöhön perustuva tehokas ja monipuolinen terveydenhuoltojärjestelmä
Liikevaihdon kehitys Pirkanmaalla. Liikevaihdon muutos Pirkanmaalla Kaikki toimialat (vuosimuutos-%) Lähde: Tilastokeskus, Asiakaskohtainen.
KESKI-SUOMEN MATKAILUN TULEVAISUUDEN NÄKYMÄT Keski-Suomen matkailuparlamentti VELI-PEKKA PÄIVÄNEN.
Nuorten yhteiskuntatakuu -työryhmän raportti
Tiedätkö, mitä aloittavan yrittäjän tulee tietää?
TYÖ- JA ELINKEINOTOIMISTON TYÖNANTAJAPALVELUT
Varsinais-Suomen kummiyritysrengas
Mikko Sjögren Valmennusyhtiö Varapuu
Työhönvalmentajan käyttö henkilöstön palkkaamisessa
Tutkimusosasto Mitä ja miksi? Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, millaisia kokemuksia nuorilla on täystyöllisyysmallista ja työvoimatalossa työskentelystä.
Työttömät* työnhakijat; yleisimmät akavalaistutkinnot *) Työttömät ilman lomautettuja Lähde: Työ- ja elinkeinoministeriön työttömyystilastot
NUORISOTAKUU SAK/Pirjo Väänänen.
Nuorten aikuisten osaamisohjelma Kiipulan ammattiopistossa
Työmarkkinatutkimus 2012 Yksityinen sektori
Työelämän kehittämis- ja palvelutehtävä Uudistunut aluehallinto ja työelämän kehittämis- ja palvelutehtävä -seminaari Helsinki Merja Leinonen.
TYÖSOPIMUS.
OPPISOPIMUSKOULUTUS Ammatillisen koulutuksen järjestämismuoto Määräaikainen työsopimus Koulutuksesta yli puolet työpaikalla työtehtävien yhteydessä, täydennetään.
TYÖTAITAJA 2013–2014 ”Työelämän perussäännöt kunniaan”
Työttömät* työnhakijat ELY-keskuksittain *) Työttömät ilman lomautettuja Lähde: Työ- ja elinkeinoministeriön työttömyystilastot Työttömät* työnhakijat,
Nuorisotoimi, Seija Kähkönen1 Ely-keskuksen rooli alueen toimijoiden tukena Onnistuvat Opit -seminaari Rovaniemi.
Nuorisotoimi Nuorten työpajatoiminta Lapissa 2009.
Nuorten hankkeet MYR Minna Koljonen.
Ammattilaiseksi oppisopimuksella Joustavasti, yksilöllisesti ja käytännönläheisesti
Yrittäjyydestä ja yhteistyöstä Teollisuusneuvos Heikki Vesa.
Taustatietoja maatalouteen liittyen Lähde: MTK / MTK-Pohjois-Savo
Nuorisotoiminnan strategiamittareita
Tampereen työllistämistuki
POHJANMAA ”Uuden energian Pohjanmaa - Energiaa huippuosaamisesta, monikulttuurisuudesta ja vahvasta yhteisöllisyydestä”.
Tornion kaupungin etsivä nuorisotyö
Ammattilaiseksi oppisopimuksella
Työllisyyspoliittista avustusta saavat hankkeet
SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ Onnistuvat Opit –juurruttamishankkeen päätösseminaari Riitta Säntti Neuvotteleva virkamies.
Erilaiset alueet – erilainen hyvinvointi? Ilkka Mella TEM/ AKY Alueet ja hyvinvointi - seminaari.
1 Työvoiman työssäolo 2009 Kokoaikatyössä olevat palkansaajat Lähde: Tilastokeskus, Työvoimatutkimuksen 2009 aineisto
Ajankohtaista opetus- ja kulttuuriministeriöstä Kuopio Mari Pastila-Eklund.
Eurooppalainen työnvälityspalvelu EURES OHJAUS 2004-seminaari Jyväskylä, Rantasipi Laajavuori Miten liikkua eurooppalaisilla työmarkkinoilla?
© Turun Oppisopimustoimisto 2009 Nappaa Nuori Töihin oppisopimuskoulutuksella Varsinais-Suomessa joka kolmas päivä yksi nuori työllistyy oppisopimuksella.
Talous- ja strategiaryhmä Tampereen työttömyys, elokuu 2006 Työttömyysasteen paraneminen on jatkunut tasaisesti lähes prosenttiyksikön vuosivauhtia syksystä.
Tervetuloa! Iltapäivän ohjelmassa
”Miten kaikki mukaan” Pilvi Torsti Työministerin erityisavustaja
Nuorten aikuisten osaamisohjelma
Mihin koulutussopimusta ja nuorten oppisopimuskoulutusta tarvitaan?
Timo Katajainen Tampere Kummiyritystoiminta Liedossa.
Työttömyyden lajit.
Omakylä Vuolenkoski Oy:n ympärivuotinen työvoimavuokrapalvelu
Nuorten oppisopimuskoulutus
Palkkatuki Työllisyyspoliittista avustusta saaneiden hankkeiden ja välityömarkkinatoimijoiden ja sekä työkokoukset.
TE-toimiston yrityspalvelut
Nuorten työllisyys Esr -hankkeet ja jatkopolut Etelä-Savo MYR
Työvoima- ja yrityspalvelujen alueelliset kokeilut 2017 ja
Työllisyyspoliittisen avustuksen käyttö ja rajoitukset
Palkkatuki ja starttiraha
Eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunta
Seinäjoki Kohtaamo 2019.
Esityksen transkriptio:

Nuorten palkkatuki ja Sanssi-kortti Viestintäkampanjan käynnistys Työministeri Anni Sinnemäki Eduskunnan Pikkuparlamentti 12.5.2010

Nuorten työttömyys 2005–2010 Nuorten yhteiskuntatakuun toteuttaminen alensi nuorisotyöttömyyttä 2005–2008 toimeenpanon myötä. Taantuma käänsi nuoriotyöttömyyden kasvuun. Vuonna 2009 työttömiä nuoria oli keskimäärin lähes 34 000. Nuorten työttömyysaste nousi vuoden 2009 aikana 5 prosenttiyksikköä 21,5 prosenttiin. Maaliskuussa 2010 vailla työtä 32 458 alle 25v. työnhakijaa. ►Työttömyysaste 3/2010: nuoret yht. 25,5 % (miehet 29,8 %, naiset 21,3 %) Työn ja koulutuksen ulkopuolella on lisäksi arvioitu olevan noin 30 000 nuorta, jotka eivät ole työnhakijoina.

Lisäbudjetti nuorisotyöttömyyteen Hallitus sopi kehysriihessä nuorisolisäbudjetista: 77 milj. euroa suunnataan nuorisotyöttömyyden vähentämiseen, josta TEMin osuus reilu 30 milj. euroa. Lisäyksen seurauksena arviolta 15 000 nuorta työllistyy, pääsee koulutukseen, työllistämistoimenpiteiden piiriin tai osallistuu muuhun työllistymistä edistävään palveluun. TEMin esityksessä oli kolme kärkeä: 1) Seteli vastavalmistuneiden rekrytointiin sekä oppisopimuskoulutukseen = Sanssi-kortti käyttöön tänään 2) Nuorten yrittäjyyden tukeminen: - neuvontaa, starttirahaa, osuuskuntayrittäjyyttä 3) Nuorten palvelumallin vahvistaminen: - määräaikaisia ammatinvalintapsykologeja ammattitaidottomien nuorten ohjaukseen - määräaikaisia työnsuunnittelijoita purkamaan ruuhkautunutta tilannetta.

Palkkatuen väliaikaiset muutokset Julkisesta työvoimapalvelusta annetun lain säännöksiä koskien palkkatuen myöntämistä yrityksille alle 25-vuotiaiden määräaikaisiin työsuhteisiin on muutettu määräaikaisesti. vuonna 2010 palkkatuki voidaan myöntää yritykselle määräaikaisen työsopimuksen perusteella ilman työttömyyden vähimmäiskestoa. Muutos tuli voimaan 10.5.2010. vuonna 2011 palkkatukea voidaan myöntää yritykselle määräaikaisen työsopimuksen perusteella kolmen kuukauden yhtäjaksoisen työttömyyden jälkeen. Yrityksen palkatessa 25 – 29 –vuotiaan nuoren palkkatuki voidaan myöntää määräaikaiseen työsuhteeseen kuuden kuukauden työttömyyden jälkeen. Muille työnantajille (yhdistykset, säätiöt, kunnat) palkkatukea voidaan myöntää määräaikaiseen työsuhteeseen ilman työttömyysjaksoa.

Mikä on Sanssi-kortti? Tarkoitettu nuorten vastavalmistuneiden työllistymisen edistämiseen. Kortin tavoitteena on aktivoida nuoria hankkimaan työpaikka itse ja välittää työnantajille tietoa palkkatuesta. Sanssi-kortti on työnantajalle annettava todiste siitä, että nuoren kanssa on sovittu palkkatuen käytöstä. Palkkatuki myönnetään, jos työnantajaan liittyvät myöntämisedellytykset täyttyvät. Vastavalmistuneella tarkoitetaan alle 30-vuotiasta nuorta, jolla on ammatillinen tai muu tutkinto, mutta joka ei ole vielä valmistumisensa jälkeen saanut työpaikkaa.

Sanssi-kampanjan viestintäkanavat 1/2 Sanssi-kortin käyttöä vauhditetaan nuorille ja työnantajille suunnatulla viestintäkampanjalla. Kampanjan verkkosivustolle www.sanssi.fi tulee kattavat perustiedot Sanssi-kortista nuoren ja työnantajan käyttöön. Sivusto on pääasiallinen tiedonlähde niin työnhakijoille kuin työnantajillekin palkkatuesta ja Sanssi-kortista. Se myös ohjaa molemmat asiakasryhmät TE-toimistoihin. Verkkosivustolle tulee myös tallenne lanseeraustilaisuudesta. Sieltä löytyy myös ääni- ja videoaineistoa, sekä nuorille suunnattu verkkoesitys, jossa Heikki Paasonen kertoo Sanssi-kortista ja opastaa nuoria palkkatuen käyttöön.

Sanssi-kampanjan viestintäkanavat 2/2 Kampanjan tukena käytetään myös radio- ja lehti-ilmoittelua, jotka alkavat 17.5.2010. Radioissa palkkatuesta ja Sanssi-kortista kerrotaan lyhytohjelmien avulla. Tietoa kampanjasta pyritään levittämään myös yrittäjä- ja työntekijäjärjestöjen sekä koulujen ja opiskelijajärjestöjen avulla. Lisäksi ELY-keskusten ja TE-toimistojen vahvaa osaamista ja mukanaoloa tarvitaan kampanjan onnistumiseksi ja työllistämistavoitteen saavuttamiseksi. Avainasemassa ovat erityisesti nuorten neuvojat ja työnantajapalveluita hoitavat virkailijat.

Nuorisotyöttömyyteen puututtava yhdessä Nuorten työkokemusten saantia pitää kaikin tavoin tukea. Työ- ja elinkeinoministeriön tavoite nuorten palveluissa: ► Nuoret osaaviksi ja osaavat nuoret heti valmistumisen jälkeen työelämään TE-toimistojen työnvälityksessä nuorten neuvojat vastaavat nuorten yhteiskuntatakuun sisältämien palvelujen käynnistämisestä ja etenemisestä. Nuorten neuvojat ja työvoimaneuvojat tuntevat alueen työnantajat, työmarkkinat ja mahdollisuudet. Viesti työnantajille ja yrityksille: ► Eläköityminen kiihtyy ja nuorisoikäluokat pienenevät. Nuoriin kannattaa nyt sijoittaa, nuoret haluavat tehdä työtä.

Kiitos mielenkiinnosta! LISÄTIEDOT Työllisyys- ja yrittäjyysosasto Osastopäällikkö Tuija Oivo, TEM, puh. 010 604 9040, tuija.oivo(at)tem.fi Hallitusneuvos Päivi Kerminen, TEM, puh. 010 604 9011, päivi.kerminen(at)tem.fi Ylitarkastaja Inka Douglas,TEM, puh. 010 604 7993, inka.douglas(at)tem.fi Viestintä Viestintäpäällikkö Mauri Vieru, TEM, puh. 010 606 3577 tai 050 431 6519, mauri.vieru(at)tem.fi Tiedottaja Katja Keckman, TEM, puh. 010 606 3593 tai 050 396 0252, katja.keckman(at)tem.fi Tiedottaja Venja Henningsen, TEM, puh. 010 606 3672 tai 050 413 5513, venja.henningsen(at)tem.fi

Nuorten palkkatuki ja Sanssi-kortti Viestintäkampanjan käynnistys Viestintäpäällikkö Mauri Vieru TEM viestintäyksikkö Eduskunnan Pikkuparlamentti 12.5.2010