EU:n alueellinen kilpailukyky- ja työllisyystavoitteen EAKR-toimenpideohjelma 2007-2013 Länsi-Suomen suuralueen ohjelma ja sen toteuttaminen Etelä-Pohjanmaalla.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
1 EU-osarahoitteisten kehittämishankkeiden käsittely Hankkeiden käsittelystä on maininta - Rakennerahastolaissa, - valtioneuvoston rakennerahastoista.
Advertisements

Korkeakoulujen yhteiskunnallisen ja alueellisen vaikuttavuuden hyviä käytäntöjä Pohjois-Suomi, Itä-Suomi ja Länsi-Suomi.
’Vieläkö voi hakea’ - Pohjois-Savon liiton rahoitustilanne
ESR AJANKOHTAISTA ESR –OHJELMASTA YTR:n HANKESEMINAARI ylitarkastaja Leena Uskelin, työministeriö.
Yhdessä Suomessa ja Euroopassa
OHJELMAKAUSI INFO EAKR & ESR Antti-Jussi Oikarinen TE-keskus.
KESKI-SUOMEN MATKAILUN TULEVAISUUDEN NÄKYMÄT Keski-Suomen matkailuparlamentti VELI-PEKKA PÄIVÄNEN.
2 Etelä-PohjanmaaOsaa-Uskaltaa-Menestyy Etelä-Pohjanmaan liitto - Merkittävimmät EU-ohjelmat Etelä-Pohjanmaalla ohjelmakaudella : Länsi-Suomen.
MAKO TOIMEENPANOSUUNNITELMATYÖ JA TOIMINTAMALLI Tiina Harjunpää.
Kuntakulttuuri kohtaa 2013 Mahdollisuuksia kulttuurille
Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Hankerahoituksen painopisteet Mihin hankerahoitusta saa? KAS ELY PP.
Etelä-Suomen EAKR-ohjelman vuosiraportti 2010 Esittely Päijät-Hämeen MYR:ssä
Itä-Suomen ESR-päivät Opetusministeriön puheenvuoro Merja Niemi Opetusministeriö.
KESKI-SUOMEN MAAKUNTAOHJELMA MAAKUNTAOHJELMAN TOTEUTTAMINEN Vahvuuksia voimistaen ja voimavaroja kooten uudella kehittämisotteella Hannu Korhonen.
•EAKR-OHJELMA EP:N ERESAUTTAJANA Timo Urpala.
Ohjelmapäällikkö Soile Juuti
M. Vanhasen II hallituksen ohjelma 4.3. Alueiden kehittäminen Aluepolitiikan painotukset ovat elinkeino- ja yritystoiminta, osaaminen ja työvoima, palvelut.
LaukaaMaakuntajohtaja Olav Jern WFA:n maapäivät 1 Länsi-Suomen alueellinen kilpailukyky ja työllisyystavoite – ohjelma Maakuntajohtaja.
Rakennerahastokausi Mikä muuttuu vai muuttuuko mikään
Hanke- ja hakuinfo Länsi-Suomen EAKR -ohjelma Pirjo Peräaho Keski-Suomen liitto.
EU-rahoitusta haettavana- informaatiotilaisuus Carelicum Kalevi Pölönen/Kari Korhonen.
Manner-Suomen ESR-ohjelma Pohjois-Suomen suuralueosion ESR-tilannekatsaus ESR-seurantakomitea Päivi Jaakola Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.
W w w. h a m k. f i Hämeen innovaatioympäristön kehittämisohjelma Jarno Tuimala Hämeen amk.
Tekesin organisaatio, verkosto ja budjetti. Tekes DM Kasvu- yritykset Nuoret yritykset Suuret yritykset ja julkiset organisaatiot.
Kertakorvausmenettely: Pohjois-Savon ELY-keskus Rakennerahastoasiantuntija Merja Hilpinen.
EP:n keskeiset kehittämisalat ja EAKR-ohjelma niiden tukemisessa Asko Peltola
Hankerahoitus ja sosiaalipalvelujen kehittäminen - EAKR-ohjelma - ESR-ohjelma - maaseutuohjelma Heli Rintala.
Ympäristöhankkeet Länsi- Suomen kilpailukyky- ja työllisyystavoiteohjelmassa.
MANNER-SUOMEN ESR-OHJELMAN TOTEUTUMINEN
EU:n kilpailukyky- ja työllisyystavoite Manner-Suomen ESR- toimenpideohjelma – Itä-Suomen suuralueosio.
EU-RAHOITUS KAINUUSSA JORMA TEITTINEN KAINUUN MAAKUNTA -KUNTAYHTYMÄ
Tukikelpoisuus alkaa Rakennerahastolaki tulee voimaan Rakennerahastoasetus tulee voimaa Tukikelpoisuusasetus tulee voimaa
Vipuvoimaa EU:lta Hankeinfo Mikkelissä Riitta Koskinen Etelä-Savon maakuntaliitto.
EU:n kilpailukyky- ja työllisyystavoite Manner-Suomen ESR- toimenpideohjelma – Itä-Suomen suuralueosio.
Työvoima- ja elinkeinokeskus Ohjelmakausi 2007–2013 käynnistyy, EU-projektien toteutus Yritysrahoituksen puheenvuoro Pekka Pelkonen Pohjois-Karjalan TE-keskus.
Rakennerahastokausi Itä-Suomen kehittämisstrategia Työpaikat Yrityskanta Työllisyysaste Työttömyysaste Arvonlisäys T&K-toiminta Vienti Koulutustaso.
Suomen uusi rakennerahasto-ohjelma sisältää molemmat rahastot (EAKR ja ESR) Toimintalinjat ovat: TL1 Pk-yritystoiminnan kilpailukyky (EAKR) TL2 Uusimman.
Maaseuturahasto Satakunnassa
Tekesin ja innovaatiotoiminnan vaikutukset 2014
Joensuun seudun aluekeskusohjelma Ohjelmajohtaja Jarmo Kauppinen JOSEK Oy.
Tekesin EAKR Etelä-Pohjanmaalla ”KTM:n hallinnonala, toimintalinja 2.1 ”haasteelliset alueet”: v = 516 keur (EU+kans) keur (kunta) lisäksi.
Tekesin organisaatio, verkosto ja budjetti. Tekes DM Kasvu- yritykset Nuoret yritykset Suuret yritykset ja julkiset organisaatiot.
EU:n alueellinen kilpailukyky- ja työllisyystavoitteen EAKR-toimenpideohjelma Länsi-Suomen suuralueen ohjelma ja sen toteuttaminen Etelä-Pohjanmaalla.
MANNER-SUOMEN ESR-OHJELMAN TOTEUTUMINEN
Rakennerahasto-ohjelman toimeenpanon tilannekatsaus Maakunnan yhteistyöryhmä
HANKKEIDEN VALINTAMENETTELY JA PÄÄTÖKSENTEKO KUOPIO IISALMI VARKAUS Timo Ollila, Itä-Suomen lääninhallitus.
Etelä-Suomen EAKR-ohjelman tilannekatsaus Seurantakomitean kokous Helsinki, Mari Kuparinen.
Itä-Suomen ESR- ohjelman toteutus TE-keskuksien näkökulmasta Itä-Suomen ESR- päivät Kirsi Vainikainen Pohjois-Savon TE-keskus.
Pohjoisen periferian valtioiden välisen yhteistyön ohjelma Kuopio Petri Haapalainen.
Työ- ja elinkeinokeskus ALUEELLINEN KILPAILUKYKY JA TYÖLLISYYS – TAVOITE ITÄ-SUOMEN EAKR-TOIMENPIDEOHJELMA 2007 –
MANNER-SUOMEN ESR-OHJELMAN TOTEUTUSTILANNE JA HAASTEET Itä-Suomen EAKR-ohjelman seurantakomitean kokous Neuvotteleva virkamies Aila Ryynänen.
EAKR-arviointisuunnitelma Sisältö Valmisteluprosessi Arviointityöryhmä asetettu elokuussa 2008 Valmistellut suunnitelman sekä.
ALUEELLINEN KILPAILUKYKY JA TYÖLLISYYS –TAVOITE ITÄ-SUOMEN EAKR-TOIMENPIDEOHJELMA
EAKR-rahoitusta ympäristöhankkeisiin Anna-Liisa Tanskanen EU-koordinaattori Pohjois-Karjalan ympäristökeskus Carelicum.
Ajankohtaisiltapäivä Uusi rakennerahastokausi Juha Pulliainen.
Toimintalinja 1 ( EAKR) Laadullisesti korkeatasoisiin aineettomiin ja aineellisiin yrityshankkeisiin Tuki yritysten kehittämisinvestointeihin Tuki yritysten.
Alueellinen kilpailukyky ja työllisyys – tavoite Pohjois-Suomen toimenpideohjelma EAKR Terttu Väänänen Aluekehityspäällikkö Pohjois-Pohjanmaan.
IKÄÄNTYVÄN VÄESTÖN TOIMINTAKYVYN JA ITSENÄISEN SELVIYTYMISEN EDISTÄMINEN Korkeakoulujen aluekehitysstrategia Koulutus ja tutkimus Opetusministeriön.
Manner-Suomen ESR-ohjelma-asiakirjaesitys 2007 –
POKAT 2010 Pohjois-Karjalan maakuntaohjelma Yritykset luovat tämän päivän työpaikat Teknologinen kehitys varmistaa huomisen työpaikat Koulutus.
Ajankohtaista ammatillisessa koulutuksessa Rakennerahastokausi Ammatillisen koulutuksen seminaari Kokkola opetusneuvos Seija Rasku.
Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen.
Hallitusneuvos Mikko Ojala
Kestävää kasvua ja työtä Suomen rakennerahasto-ohjelman toteumakatsaus
Soile Juuti, ohjelmapäällikkö
EU-rahoitus -info: Ajankohtaista rakennerahastoista
AJANKOHTAISTA ELY-KESKUKSESTA
Kestävää kasvua ja työtä Mitä ohjelmasta rahoitetaan?
Kestävää kasvua ja työtä – Suomen rakennerahasto-ohjelma
Kestävää kasvua ja työtä – Suomen rakennerahasto-ohjelma
Esityksen transkriptio:

EU:n alueellinen kilpailukyky- ja työllisyystavoitteen EAKR-toimenpideohjelma Länsi-Suomen suuralueen ohjelma ja sen toteuttaminen Etelä-Pohjanmaalla

Länsi-Suomen EAKR-ohjelma •Keski-Suomi –Saarijärvi-Viitasaaren seutukunnalla erityisasema •Pirkanmaa •Satakunta •Etelä-Pohjanmaa •Pohjanmaa

Länsi-Suomi julkinen rahoitus, milj. € MaakuntaEAKRValtioKunnatJulk. yht KS (sis SV)50,2751,3525,11126,73 Pirkanmaa36,5137,2918,2392,03 Satakunta33,5934,3116,7884,68 Etelä-Pohjanmaa20,6721,1210,3352,12 Pohjanmaa11,9712,225,9830,17 Kaikki yhteensä153,01156,2976,43385,73 Yksityistä rahoitusta yhteensä ohjelma-alueella yli 293 milj. € (EP 35 milj. €)

EAKR-ohjelman toteutuksen rahoitus •Haasteelliset alueet 67 % –Etelä-Pohjanmaalla muut seutukunnat Seinäjoen seutukuntaa lukuunottamatta (+Lapua) •Suuralueen erityisteemahankkeet28 % –Voidaan toteuttaa koko ohjelma-alueella joko maakuntien yhteisinä tai maakunnallisina/seutukunnallisina hankkeina •Nimetyt kaupunkiseudut5 % –Tampere ja Vaasa

Länsi-Suomen EAKR-ohjelman toimintalinjat EP:llä Toimintalinja% rahoituksesta 1. Yritystoiminnan edistäminen34 % 2. Innovaatiotoiminnan ja verkostoitumisen edistäminen sekä osaamisrakenteiden vahvistaminen 46 % 3. Alueiden saavutettavuuden ja toimintaympäristön parantaminen 20 %

Erityisteemat •Teema 1: Kärkiklustereiden kehittäminen •Teema 2: Innovaatio- ja oppimisympäristöjen kehittäminen –asetettu Etelä-Pohjanmaalla tärkeimmäksi kehittämisteemaksi •Teema 3: Kansainvälisen vetovoimaisuuden lisääminen •Teema 4: Hyvinvointipalvelujen innovatiivinen kehittäminen

EAKR-ohjelman toteuttamisen painotukset EP:llä •Maakunnan yhteistyöryhmä (MYR) on hyväksynyt maakunnan yhteistyöasiakirjan (MYAK), jossa esitetään EAKR-toimenpideohjelman ja ESR- toimenpideohjelman alueosion toteuttamisen painotukset ja rahoituksen jakautuminen eri viranomaisille.

Toimintalinja 1 / haasteelliset alueet KTM:n hallinnonala (TE-keskus/ yritysosasto ja Finnvera Oyj) Vuonna ,634 milj. euroa julkista rahaa •avaintoimialojen (elintarvike, metalli- ja teknologia, puu) klusterirakenteiden vahvistaminen ja verkostoituminen •yritysten innovaatioihin, uusiin tuotteisiin ja teknologioihin liittyvät kehittämistoimet •yritystoiminnan perustamista, kehittämistä ja laajentamista koskevat kehittämishankkeet; myös uusien kasvualojen (hyvinvointi, luovat alat) tukeminen •pk-yritysten kansainvälistymisen edistäminen •uusiutuvien energialähteiden käytön edistäminen •matkailuyritysten tuotteistuksen, markkinointiyhteistyön ja oheispalvelutoimintojen kehittäminen •pk-yritysten kannustaminen eri rahoitusmuotojen hyödyntämiseen ja riskirahoitusjärjestelmän kehittäminen

Toimintalinja 2 / haasteelliset alueet SM:n hallinnonala (E-P:n liitto); vuonna ,729 milj. euroa julkista rahaa •alueen tarpeeseen perustuvan tk-toiminnan ja sovelt. tutkimuksen edistäminen •ammattikorkeak. ja tutkimuslaitosten sekä yritysten yhteistyöverkostojen kehittäminen •alueen ja sen yritysten tarpeisiin perustuvan korkea-asteen täydennyskoulutusmallien toiminnan kehittäminen (esim. Järviseudun maakuntakorkeakoulu) •yliopistojen ja ammattikorkeak. yrityslähtöisten tutki.- ja keh.palvelujen edist. •teknologian siirron ja uusien ideoiden hyödyntämisen edistäminen •julkisen sektorin ja julkisten työorganisaatioiden innovaatiotoiminnan kehittäminen KTM:n hallinnonala (TE-keskus/ teknologian kehittämisosasto ja/tai yritysosasto); vuonna ,713 milj. euroa julkista rahaa •tuote- ja tuotantoteknologian kehittäminen •yhteisten innovaatiopolitiikkojen edistäminen •innovaatioiden kaupallistamisen tukeminen •yliopistojen ja korkeak. yrityslähtöisten tutkimus- ja kehittämispalvelujen edistäminen •uusiutuvien energialähteiden tutkimuksen edistäminen •yrityshautomotoiminnan edistäminen

Toimintalinja 2 / haasteelliset alueet (jatkuu) OPM:n hallinnonala (Länsi-Suomen lääninhallitus); vuonna ,377 milj. euroa julkista rahaa •elinkeinoelämän ja ammatillisten oppilaitosten yhteistyöverkostojen ja oppimisympäristöjen kehittäminen •ammatillisen koulutuksen vetovoimaisuuden lisääminen ja aikuiskoulutuksen toimintamallien kehittäminen (esim. AITO- ohjelman liittyvät koordinointitoimet) TM:n hallinnonala (TE-keskus/ työvoimaosasto); vuonna 0,291 milj. euroa julkista rahaa •elinkeinoelämän ja ammatillisten oppilaitosten yhteistyöverkostojen ja oppimisympäristöjen kehittäminen •julkisen sektorin hyvinvointipalvelujen tuotantotapojen ja kokeilutoiminnan kehittäminen

Toimintalinja 3 / haasteelliset alueet YM:n ja/tai MMM:n hallinnonala (Länsi-Suomen ympäristökeskus) Vuonna ,696 milj. euroa julkista rahaa •vesistöjen tilaan myönteisesti vaikuttavat hankkeet ja muut hankkeet, joilla kehitetään yhteistyötä laadukkaan hyvinvointia edistävän elinympäristön hyväksi •luonnonvarojen kestävän käytön varmistaminen •pilaantuneiden maa-alueiden kunnostaminen •luonnon- ja kulttuuriympäristöjen sekä rakennusperinnön hoitoon liittyvät hankkeet •matkailuyritysten toimintaedellytyksiä parantavat luonnon- ja kulttuurivarojen kestävän kehityksen hyödyntämisen hankkeet YM:n ja MMM:n hallinnonalalla käytettävän rahoituksen painopisteitä tarkennetaan viimeistään vuonna 2008.

Toimintalinja 3 / haasteelliset alueet (jatkuu) OPM:n hallinnonala (Länsi-Suomen lääninhallitus); vuonna ,264 milj. euroa julkista rahaa) •kulttuuriyrittäjyyden ja –teollisuuden toimintamahdollisuuksia tukevat verkottumishankkeet, jotka kytkeytyvät alueen elinkeino- ja yrityshankkeisiin (ei yksittäisille yrityksille, ei esitetuotantoon) SM:n hallinnonala (E-P:n liitto); vuonna ,212 milj. euroa julkista rahaa •yritysten ja alueiden logististen palvelujen kehittämistoimet •tietoliikenne-, tietoverkosto- ja sisältöpalvelujen kehittämishankkeet •matkailuyritysten toimintaedellytyksiä parantavat hankkeet

Erityisteemat Etelä-Pohjanmaalla Toimintalinjassa 1: kärkiklustereiden kehittäminen (vuonna ,655 milj. euroa julkista rahaa) KTM:n hallinnonala (TE-keskus/ yritysosasto ja teknologian kehittämisosasto) •tutkimus- ja tuotekehitysvalmiuksien kehittäminen valituilla klusterialoilla •yritysten tutkimus- ja tuotekehitystyö valituilla klusterialoilla •yritysten ja tutkimuslaitosten yhteistyö valituilla klusterialoilla SM:n hallinnonala (E-P:n liitto) •yhteistyöverkostojen kehittäminen pienten ja keskisuurten yritysten kesken valituilla klusterialoilla

Erityisteemat Etelä-Pohjanmaalla Toimintalinjassa 2: innovaatio- ja oppimisympäristöjen kehittäminen ja kansainvälisen vetovoimaisuuden lisääminen (vuonna ,032 milj. euroa julkista rahaa) SM:n hallinnonala (E-P:n liitto) •Korkeakoulujen ja muiden oppilaitosten sekä tutkimuslaitosten ja innovaatioedellytysten kehittämishankkeet. Maakunnan innovaatioympäristöä rakennetaan ja kehitetään edelleen yrityslähtöisellä tavalla. Esim. Epanet-tutkimusryhmillä on tiivis yhteys Länsi-Suomen yliopistomaakuntiin. •alueen kansainvälisen vetovoimaisuuden lisääminen

Erityisteemat Etelä-Pohjanmaalla Toimintalinjassa 3: hyvinvointipalvelujen innovatiivinen kehittäminen (vuonna ,189 milj. euroa julkista rahaa) TM:n hallinnonala (TE-keskus/ työvoimaosasto) •hyvinvointipalvelujen rakenteiden ja tuotannon kokeilu- ja pilottihankkeet •palvelumarkkinoiden ja palveluyrittäjyyden edistäminen.