Kodin turvallisuus- valmennus

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Kuntien kustannukset alas
Advertisements

Kirjailijoiden taloudellinen asema Suomessa , Lavaklubi, Kansallisteatteri, Helsinki Tutkimuspäällikkö Mikko Grönlund BID Innovaatiot ja.
Hirvionnettomuuksien kehitys
TIELIIKENNEONNETTOMUUKSISSA KUOLLEET YLI 64-VUOTIAAT Lähde:Tilastokeskus ja Liikenneturva, 2007 ennakkotietoja.
Lähiympäristön turvallisuus. Osallistu turvallisuuden edist ä miseen  Tee ilmoitus havaitsemastasi turvallisuutta heikentävästä asiasta.  Vaadi turvallisuuden.
Kotihoidon laskenta Päivi Tossavainen Raija Kuronen.
Anne Lounamaa1 Mitä pitäisi tehdä aivovammojen ehkäisemiseksi.
Päihdetilastollinen vuosikirja 2012
Työpaikkaväkivallan yleisyys kyselytutkimusten valossa Väkivalta työpaikalla - entä sen jälkeen? Reino Sirén Oikeuspoliittinen tutkimuslaitos.
Merja Söderholm, STM Visiona tapaturmaton Suomi - Koti- ja vapaa-ajan tapaturmien ehkäisyn tavoiteohjelma vuosille
Ikäihmisten tapaturmat
Mopoilun suosio näkyy mopokannan voimakkaana kasvuna
Muistelua kissakampanjan taipaleelta Säätytalo Merja Söderholm, STM.
Kotitapaturmien ehkäisykampanja 2013 Kaarina Tamminiemi, Erityisasiantuntija, kampanjan puheenjohtaja SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry.
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet eli tule-sairaudet
Tapaturmat s
Väkivaltainen ekstremismi Suomessa
Tavallinen arkipäivä sisältää monia vaaratilanteita
Työterveys ja -turvallisuus on yhteinen asia. Hyväksi sinulle. Hyväksi tuottavuudelle. Yhteistyöllä riskit hallintaan Terveellinen työ -kampanja 2012–2013.
Päihdetilastollinen vuosikirja 2011
Lasten tapaturmat.
MERTA - hyvät palvelut, hyvät käytännöt
Tapaturmatilastoja taustatiedoksi
Miten alkoholi näkyi päivystyksessä kahden vuoden aikana? tapaturmapotilaat puhallutettiin alkometrillä hoitoon tullessa päihtyneiden tapaturmapotilaiden.
Korvaukset ryhmätapaturmavakuutuksessa Kuparivuoren koulu Henna Piirainen.
Koti- ja vapaa-ajan tapaturmien ehkäisyn tavoiteohjelma vuosille Pysy Pystyssä kampanjan media-tilaisuus Pirjo Lillsunde.
Liikuntatapaturmat.  Suuri osa tapaturmista lieviä, mutta niitä sattuu paljon  Liikuntatapaturmien osuus kaikista koti- ja vapaa-ajan tapaturmista 44.
Kari Paaso Uusi tavoiteohjelma Koti- ja vapaa-ajan tapaturmien ehkäisyn juhlaseminaari.
Mitä tilastot kertovat ulkona liikkumisen turvallisuudesta/turvattomuudesta ANTTI IMPINEN / THL.
Kotihoidon laskenta Riikka Väyrynen Raija Kuronen.
Psykiatrinen erikoissairaanhoito 2010 Hanna Rautiainen ja Simo Pelanteri.
Sosiaalimenot ja rahoitus 2011 Esa Arajärvi, Nina Knape
Sosiaalinen hyvinvointi. Kunnallisessa päivähoidossa olevat lapset Helsingissä % vastaavan ikäisestä väestöstä – Naisten ja miesten.
Sosiaalimenot ja rahoitus 2014 Hannele Tanhua, Nina Knape Tilastoraportti 2/2016. Suomen virallinen tilasto, Sosiaalimenot. THL
Loviisan liikenneturvallisuussuunnitelma ONNETTOMUUSKUSTANNUKSET.
Hurtig TE1 Turvallisuus. Turvallisuus Suomessa sattuu vuosittain yli miljoona tapaturmaa. Tapaturmaisesti vuosittain kuolee noin 3000 henkeä.
TE4 Turvallisuus ja hyvinvointi Hurtig Tehtävä: Miten suomalaisilla työpaikoilla panostetaan työhyvinvointiin ja -turvallisuuteen?
Turvallisuus ja ensiapu ihmiset, omaisuus, tieto, toiminta, ympäristö, työ Fyysinen, psyykkinen ja yhteisöjen turvallisuus Perustus-, tasa-arvo-, lukio-
Päihdetilastollinen vuosikirja 2015 Tuomo Varis Sirpa Virtanen Tuomo Varis ja Sirpa Virtanen.
Järjestöbarometri 2014 Järjestöjohdon tilaisuus Scandic Park.
Tuula Miettinen/ Espoon kaupunki
Koulutuksen tavoite Tavoitteena on, kehittää sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön valmiuksia havaita ja arvioida kotonaan asuvien asiakkaidensa palo-
Uusi Sporttiturva Tuotetta on yksinkertaistettu niin, että vakuutusturva vastaa paremmin asiakkaan ymmärrystä siitä, minkälaisen turvan hän saa ostaessaan.
Perusterveydenhuolto 2014
Opiskeluterveyspäivät
Maanteiden liikenneturvallisuuskatsaus 2015
KAATUMISET KURIIN - iäkkäiden kaatumiset ja kaatumistapaturmat
Perusterveydenhuolto
Tietoa ja tilastoja Suomen väestöstä
Perusterveydenhuollon vuodeosastohoito vuosina 2015–2016
Väestö ja väestönmuutokset
Tapaturman määritelmä… Äkillisen, odottamattoman ja tahattoman tapahtuman seurauksena henkilö menehtyy, loukkaantuu vakavasti tai saa lievemmän vamman.
Ennaltaehkäisevän päihdetyön malli lapsille ja nuorille
Lääkehoidon päivä 2018 Teemana järkevä lääkehoito Vuonna 2018 Lääkehoidon päivä toteutetaan osana Rationaalisen lääkehoidon toimeenpano-ohjelman laajaa.
Lihavuus laskuun - Hyvinvointia ravinnosta ja liikunnasta
Lisääkö ruoka eriarvoisuutta?
Kuntien palvelutuotannon kustannuksia
Folkhälsan on yleishyödyllinen sosiaali- ja terveysalan järjestö, jonka tavoitteena on tukea suomenruotsalaisten terveyttä ja elämänlaatua. Toiminta kattaa.
Terveydenhuollon matkakustannukset maakuntiin
Tutkimus- ja kehittämistoiminta Raahen seutukunnassa 2001–2017
Työvoima iän ja sukupuolen mukaan Pyhäjoella 2017
Pysy pystyssä kampanja- Talvijalankulun turvallisuuskampanja
Lisämateriaalit Harjoitukset / tehtävät Täydennysmateriaalit Linkit
Koti- ja vapaa-ajan tapaturmien ehkäisy – Elämäntavat
Tsekki- breikki turvallisuus Kodin Kissa-hanke.
Koti- ja vapaa-ajan tapaturmien ehkäisy – Tehtävät
Koti- ja vapaa-ajan tapaturmien ehkäisy – Hukkumistapaturmat
Koti- ja vapaa-ajan tapaturmien ehkäisy – Lisätietoa ja lähteet
Suuri verkkokauppatutkimus 2018
Tapaturmat ja niiden ehkäisy
Esityksen transkriptio:

Kodin turvallisuus- valmennus – Ihmisellä on vain yksi henki

Tapaturmien ehkäisyverkosto Järjestöt ja viranomaiset aloittivat yhteisen kampanjoinnin kotitapaturmien ehkäisemiseksi vuonna 1993. Verkostotyön tavoitteena on vähentää kotona ja vapaa-ajalla sattuvia tapaturmia jakamalla tietoa tapaturmien ehkäisystä viestinnän keinoin sekä vapaaehtoistoiminnan, sosiaali-, terveys-, pelastus- ja opetusalan ammattilaisten kautta. Tapaturmien yhteistyöverkoston avulla jalkautetaan Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) koti- ja vapaa-ajan tapaturmien ehkäisyn tavoiteohjelmaa 2014-2020. Toiminnan sisältöä määrittävät myös ajankohtaiset tapaturmatilastot. Kampanjat: Tapaturmapäivän kampanja, joka vuonna 2019 toteutetaan 13.9 ja 13.12. Pysy Pystyssä-kampanja käynnissä yleensä marraskuusta helmikuuhun, tavoitteena on edistää talvijalankulun turvallisuutta. Verkkosivut kotitapaturma.fi, josta voi tapaturmien ehkäisytyön materiaalia ilmaiseksi SPR:n verkkokaupan kautta. Kodin turvallisuusvalmennus

Moduulikokonaisuudet Kaatumis-, liukastumis- ja putoamistapaturmat Teräviin ja kuumiin esineisiin liittyvät tapaturmat Hukkumistapaturmat (kevät 2019) Palotapaturmat (kevät 2019) Myrkytystapaturmat (kevät 2019) Elämäntavat tapaturmien ehkäisyssä (ravinto ja liikunta) Teknologia (2019) Lisäksi valmennusmateriaalipaketti sisältää ajankohtaisimmat tapaturmiin liittyvät tilastotiedot ja lisämateriaalin Kodin turvallisuusvalmennus

Tapaturmat Suomessa THL:n mukaan tapaturma on äkillinen, odottamaton, ulkoisten tekijöiden aiheuttama ja henkilön loukkaantumiseen johtava tapahtuma, kuten putoaminen. Vuosittain miljoona tapaturmaa, joista kotona ja vapaa-ajalla 80 %. Tapaturmien kustannukset arviolta 1,2–1,4 miljardia euroa. Tapaturmaiset kuolemat ovat suomalaisten neljänneksi yleisin kuolemansyy. Suomi EU:n viidenneksi korkeimmalla tapaturmakuolleisuudella. Tapaturmaisista kuolemista 89 % tapahtuu kotona ja vapaa-ajalla, 10 % tieliikenteessä ja 1 % työpaikoilla. Kustannukset ovat suoria sekä epäsuoria ja eivät ei päädy tilastoihin. Kodin turvallisuusvalmennus, Tavoiteohjelma, STM (2013), THL tilastot

Tapaturmat kuolemansyyn mukaan vuonna 2010-2017 Tapaturmista aiheutuneet hoitojaksot ikäryhmittäin vuonna 2017 Tapaturmat kuolemansyyn mukaan vuonna 2010-2017 Tapaturmakuolemia sattuu vuosittain noin 2500 Kaatumisia ja putoamisia on yli puolet tapaturmakuolemista. Seuraavaksi eniten on myrkytyskuolemia, joita oli vuonna 2017 476, suurin osa aiheutuu alkoholista. Hoitojaksot: Keski-ikäisillä sekä alla 80-vuotiailla miehillä selkeästi enemmän hoitojaksoja vrt. saman ikäiset naiset. Kumulatiivisten elinvuosien menetys on suurin tapaturmissa ikävuoteen 55 saakka. Kodin turvallisuusvalmennus, , THL tapaturmatietokanta / Tilastokeskus 2017

Tyypillisimmät kotitapaturmat Uhritutkimuksen (2017) mukaan tapaturmista lähes kolme neljännestä oli koti- ja vapaa-ajan tapaturmia (39 % koti-, 27 % liikunta- ja 14 % muun vapaa-ajan tapaturmia). Kotitapaturmissa aiheutuneet vammat olivat tyypillisimmin mustelmia, ruhjeita tai haavoja (noin puolet) nyrjähdyksiä, venähdyksiä tai sijoiltaanmenoja (18%) sekä palovammoja (12 %). Murtumia esiintyi 8 %:ssa ja pään alueen vammoja 3 %:ssa. Tapaturman synty Osuus Esimerkit Kaatuminen, kompastuminen, liukastuminen tai matalalta (alle 1 m) putoaminen 44 % Matot, talvikelit Terävän esineen aiheuttama vamma 30 % Ruuanlaitto ja korjaus Poikkeavat lämpötilat (palovamma, paleltuminen) 12% Ruuanlaitto, grillaaminensauna Törmäys henkilöön tai esineeseen 6% Putoaminen yli 1 m korkeudelta 4% Tikkaat, jakkara, portaat Muu tapa Uhritutkimus (2017) täydentää tapaturmatilanteen kuvaa vakavampien tapaturmien lisäksi. Tulokset on saatu toteuttamalla posti- tai nettikysely (vastaajia 6924 poissulkien laitoksissa asuvat). Kodin turvallisuusvalmennus, Uhritutkimus 2017

Koulutussisältöä pääosin ohjaavat Kansallinen uhritutkimus 2017 STM Koti- ja vapaa-ajan tapaturmien ehkäisyn tavoiteohjelma 2014-2020 THL Lasten ja nuorten tapaturmatilastot Kansallisen lasten ja nuorten turvallisuuden edistämisen ohjelman tavoite- ja toimenpidesuunnitelma vuosille 2018-2025 : Osa I Erilaiset kyselyt, pienimuotoiset tutkimukset Tapaturmien ehkäisyverkoston työstä Otantatutkimus 2017 Kodin turvallisuusvalmennus