HUMALAN VAIHEET (KALVO 1)

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Terveystieto Alkoholi Terveystieto
Advertisements

TIELIIKENNEONNETTOMUUKSISSA KUOLLEET YLI 64-VUOTIAAT Lähde:Tilastokeskus ja Liikenneturva, 2007 ennakkotietoja.
Aivoverenkierron häiriö oireina mm.
AIVOVERENKIERRON HÄIRIÖT
KANSANTERVEYS TERVEYSTIETO 2011.
N UORTEN PÄIHTEETTÖMYYDEN TUKEMINEN - VANHEMPAINILTAMALLI.
Onko pakkauskoolla, mainonnalla vaikutusta terveyteen?
NAISEN ITSETUNTO.
YLIOPISTOJEN 26. TYÖSUOJELUPÄIVÄT Päihteet puheeksi ja
Sähköpalokuolemat Suomessa Antti Nenonen, Tukes Sähköpalokuolemat Suomessa Tilastollinen tutkimus Ylitarkastaja Antti Nenonen.
Paikallinen näkökulma päihdetilanteeseen
TYÖTERVEYSLÄÄKÄRIN NÄKÖKULMA
Steriloinnit 2012 Anna Heino & Mika Gissler.
Miten alkoholi näkyi päivystyksessä kahden vuoden aikana? tapaturmapotilaat puhallutettiin alkometrillä hoitoon tullessa päihtyneiden tapaturmapotilaiden.
Sydäninfarktit.
Alkoholi.
Väkivalta päihdeongelmaisen naisen elämässä
Sydän- ja verisuonitaudit
Diabetes.
Terveyspalvelut ja terveydentila. Yksityisestä sairaanhoidosta korvauksia saaneet helsinkiläiset, osuus % väestöryhmästä 2000– Naisten ja.
Verenpainentauti & Sepelvaltimotauti & Sydäninfarkti
Kolesteroli Kaarlo Hyytinen 3c.
Sydän- ja verisuonitaudit
Sosiaalinen hyvinvointi. Kunnallisessa päivähoidossa olevat lapset Helsingissä % vastaavan ikäisestä väestöstä – Naisten ja miesten.
TYÖVOIMA JA TYÖPAIKAT vuotiaan väestön työllisyysaste (%) Helsingissä peruspiireittäin Naisten ja miesten tasa-arvo Helsingissä2.
Vaalit. Helsingin kaupunginvaltuutetut sukupuolen mukaan 1997– Naisten ja miesten tasa-arvo Helsingissä2 Lähde: Tilastokeskus, SVT XXIX kunnallisvaalit.
Loviisan liikenneturvallisuussuunnitelma LIIKENNEONNETTOMUUDET.
TOSITIETOA Alkoholi. Yleistä alkoholista Valmistetaan luonnontuotteista (mm. viljat ja hedelmät) käyttämällä tai tislaamalla Vaikuttavana aineena kaikissa.
Päihteet ja Mielenterveys. Pohdittavaksi Miten suhtaudut nuorten tupakointiin? Miten koulussasi ehkäistään tupakointia? Miksi tupakoinnin lopettaminen.
Myrkytystapaturmat.
Kansantaudit Tartuntataudit
H UUMEKUOLEMAT S UOMESSA Aineistona Suomalainen huumekuolema tutkimus (Mikko Salasuo, Erkki Vuori, Mikko Piispa ja Pekka Hakkarainen) THL 2009.
ONKO SUKUPUOLELLA MERKITYSTÄ TYÖELÄMÄSSÄ? Korkeakoulututkinnon suorittaneiden naisten ja miesten työelämään sijoittuminen Päivi Vuorinen AMK-tutkimuspäivät.
Turvallisuus ja ensiapu ihmiset, omaisuus, tieto, toiminta, ympäristö, työ Fyysinen, psyykkinen ja yhteisöjen turvallisuus Perustus-, tasa-arvo-, lukio-
Kertaus 1. Miten ihastuminen eroaa rakastumisesta? 2. Millä eri tavoilla seurustelussa voi pettyä? 3. Milloin on valmis seurustelemaan? 4. Millainen on.
SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ 1 STM /TPH/paht Sukupuolen merkitys tilastoissa ja tiedonkeruissa Sosiaali- ja terveysministeriö Tiina Palotie-Heino.
Kuvalähde: Risto Kaikkonen TEROKA Diabetes: Koulutusryhmien väliset erot Kainuun maakunnassa.
Työhaastattelu ja työnhaku Tehtäviä. Keskustelua Onko joku ollut jo työhaastattelussa? Millaisia kokemuksia siitä on? Mitä asioita kannattaa laittaa hyvään.
Päihdeilmiö-rastirata Vastaukset. Rasti 1. Totta vai tarua päihteistä 1. Yli 90 % tupakoivista aikuisista on aloittanut tupakoinnin alaikäisenä. Totta.
Pyykkilautavatsa Näytät paremmalta ilman paitaa..
Sanatyypit ja sijamuodot.
Mielenterveyden häiriöt
Kohonnut verenpaine: Koulutusryhmien väliset erot Kainuun maakunnassa
Diabeteslääkkeiden erityiskorvausoikeudet Kainuussa vuosina : Koulutusryhmien väliset erot vuotiailla Risto Kaikkonen TEROKA
Alkoholista asiallisesti
KAPPALE 24 ALKOHOLISTA ASIALLISESTI
Suuhygienia: Hampaiden harjaaminen vähintään kaksi kertaa päivässä
Suuhygienian koulutusryhmittäiset erot Kainuun maakunnassa: Vähintään kuusi puuttuvaa hammasta Risto Kaikkonen TEROKA Kuvalähde:
Erityisalueet.
Painojakauma Suomessa ja maailmalla
Marjo Eronen, SPR, ensiavun ja terveystiedon kouluttaja
Selkäkivut: Koulutusryhmien väliset erot Kainuussa
Itsetuhoinen prosessi
Syömishäiriöt 5.6.
Itsetuhoisuus - usein oire MT häiriöstä
Alkoholin haittavaikutukset
Verensokerin säätely Veren glukoosi on pääasiallinen solujen energianlähde Elimistömme pyrkii pitämään verensokerin mahdollisimman tasaisena Säätely tapahtuu.
Alkoholi.
Syöpään vaikuttavat sisäiset tekijät
Syövän riskitekijät.
Vanhat esineet kertovat menneestä
Tules - Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Marjo Eronen, SPR, ensiavun ja terveystiedon kouluttaja
Väestö ja väestönmuutokset
Alkoholista asiallista kpl.24
Syövän riskitekijät.
Hätäilmoitusohje Hätänumero 112 Soita hätäpuhelu itse, jos voit.
Alkoholi JUOMINEN Liiallisen juomisen jälkiseuraus on krapula, joka on psyykkisesti ja fyysisesti pahaa oloa. Pahimmissa tapauksessa juominen voi johtaa.
Tupakka, alkoholi ja huumeet
Anna Heino & Mika Gissler
Esityksen transkriptio:

HUMALAN VAIHEET (KALVO 1)   ‑ Sosiaalinen vaihe ‑ Koheltamisvaihe ‑ Väsymysvaihe ‑ Sammumisvaihe Eri vaiheiden ilmeneminen riippuu ratkaisevasti siitä, kuinka paljon ihminen on käyttänyt alkoholia. Tottumattomalla vaikutus on voimakkaampi kuin tottuneella. Humala lisää tapaturmariskiä. Humalassa vähätellään vaaraa ja yliarvioidaan oma suorituskyky samalla kun liikkeiden koordinaatio huononee. Sairas ihminen voi aliarvioida sairauden oireita ja unohtaa lääkkeitten ottamisen. Alkoholi altistaa myös sydämen rytmihäiriöille. Humala on vaarallista lapsille, koska se voi aiheuttaa voimakkaan verensokerin laskun. Lapsen maksa ei kykene poistamaan alkoholia samalla tavalla kuin aikuisen maksa.

HUMALAINEN Ei SELVIÄ TUURILLA (KALVO 2)   Mitä korkeampi veren alkoholipitoisuus on, sitä suurempi on tapaturmariski. Kaatumisesta aiheutuvan tapaturman riski Promillet Riskikerroin 0‑0.2 1 0.6‑1.0 5 1.1‑1.5 10 1.6‑2.0 30 2.1‑ 100 Yleisin tapaturmaisen kuolemaan johtaneen myrkytyksen aiheuttaja on etanoli. Alkoholimyrkytykset ovat erityisesti miesten vaara, mutta naisten osuus tästä ryhmästä on kasvanut ja vuonna 2006 jo neljäsosa alkoholimyrkytykseen kuolleista oli naisia. Myrkytykseen kuolleiden miesten keski-ikä oli 52 vuotta ja naisten 54 vuotta, molemmissa ryhmissä suurimmat kymmenvuotisikäryhmät olivat 40–49 ja 50–59 vuotta. Mikään ammatti tai sosiaaliluokka ei näytä suojaavan alkoholimyrkytyskuolemalta, mutta yksinäisten alimman sosiaaliluokan miesten riski on yli 15-kertainen verrattuna naimisissa oleviin ylimmän sosiaaliluokan miehiin. Lähde: Terveyskirjasto Liikennejuopumus on edelleen merkittävä ongelma niin maanteillä kuin vesilläkin. Työikäisten (15-64 v.) yleisimmät kuolemansyyt sukupuolen mukaan vuonna 2007 Miehet Kuolleet %   Naiset Kuolleet  % Sija Kuolemansyy Sija Kuolemansyy 1. Alkoholisyyt 1 425 18,7 1. Alkoholisyyt 371 11,5 2. Sepelvaltimotauti 1 213 15,9 2. Rintasyöpä 332 10,3 3. Tapaturmat yht. 948 12,4 3. Tapaturmat yht. 241 7,5 4. Itsemurhat 618 8,1 4 Sepelvaltimotauti 206 6,4 5. Keuhkosyöpä 400 5,2 5. Itsemurhat 199 6,2 6. Aivoverenkierron sairaus 315 4,1 6. Keuhkosyöpä 189 5,9   Muut kuolemansyyt 2 710 35,5   Muut kuolemansyyt 1 681 52,2  Työikäisenä (15-64 v.) kuolleita miehiä yht. 7 629 100 Työikäisenä (15-64 v.) kuolleita naisia yht. 3 219 100 Lähde: Tilastokeskus

SAIRAS VAI HUMALASSA VAI SAIRAS JA HUMALASSA? (KALVO 4)   Alkoholilta tuoksuvan ihmisen tajuttomuus ei välttämättä johdu alkoholista. Kyseessä voi olla myös tapaturma tai jokin sairauskohtaus, esimerkiksi diabetes, epilepsia tms. MITÄ TEET KADULLA NUKKUVALLE TAI TAJUTTOMALLE? Selvitä, mitä on tapahtunut. Mene hänen lähelleen ja tarkkaile häntä rauhassa. Tarkista liikkuuko rintakehä hengityksen tahdissa. Yritä herättää nukkuva puhuttelemalla häntä äänekkäästi ja olkapäästä ravistelemalla. Kerro, että huolestuit ja tulit auttamaan häntä. Jos juopunut herää, kysy mikä hänellä on hätänä ja kehoita häntä jatkamaan matkaansa. Katso selviääkö hän yksin ja auta hänet tarvittaessa kotiin. Jos hän ei herää, siirrä hänet turvaan ja aseta hänet kylkiasentoon. Soita 112, kerro havaintosi ja jää odottamaan apua. Älä jätä tajutonta yksin.

ÄLÄ KÄVELE OHI! (KALVO 5)   KESKUSTELUNAIHEITA Millaisia omia kokemuksia sinulla on tällaisista tilanteista ? Valikoitko autettavan sen perusteella, onko hän nuori, vanha, hyvin pukeutunut, pultsarilta näyttävä tms. ? vaikuttaako auttamishaluun oma kiire, pelko osaamattomuudesta tms. ?