Rajat ylittävä terveydenhuolto ja järjestöyhteistyö

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Pohjois-Savon vakuutuspiiri Sosiaaliturva Pohjoismaissa opiskelun aikana Anita Leskinen
Advertisements

Kelan kuntoutusraha - toimeentuloturva kuntoutuksen aikana Anne Flak suunnittelija.
Tietoturvaviikko 2013 Esitys 4/5 Ohje: voit liikkua esityksessä eteen- tai taaksepäin napsauttamalla sivun alareunassa olevaa nuolta Tämän esityksen on.
KEUDA 1 Keudan aikuisopisto Hyvinvointialat Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, lähihoitaja Työpaikalla tapahtuvan oppimisen info.
Paras paikka asua –näyttely Kuopion korttelimuseo ALOITA Peli nuorille ensimmäiseen omaan kotiin muuttaville aikuisille OMAAN ASUNTOON MUUTTAMINEN.
Rotarypiirin 1420 piiriapurahojen (Designated District Grants, DDG) hakeminen ja raportointi.
Case-esimerkit Tutorleiri 2014 Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta.
Learnwell Oy VÅRDSVENSKA- PROJEKTIN ESITTELY. VÅRDSVENSKA – Ruotsia terveydenhuollon henkilökunnalle Vårdsvenska tarjoaa tietoa ja.
1 Työtapaturmista ilmoittaminen 2010 Riikka-Liisa Haapanen
Marjut Salokannel OTT, dosentti  EU:n PSI –direktiivi ja sen uudistaminen  Valtioneuvoston periaatepäätös ( )tietoaineistot avoimesti.
Monipuolista tietoa nuoren elämään liittyvistä asioista yhdestä paikasta asuminen, opiskelu, työ, terveys, miten maailmalle, vapaa-aika ja niin edelleen.
Tajua Mut! -toimintamalli koulutus
Aarresaari.net käyttäjien kokemustenvaihtoa
Yhteistyösopimuksen laadinta
Mobiilin sosiaaliturvan kärkihanke työpaja ETK:n kommentti
Yrittäjä, sinä ja työntekijäsi olette yrityksesi tärkein voimavara!
Bridgekurssi BK-Slam ª©¨§
Ammatillinen kasvu M5216SAB
Koulutusyhteistyön sopimusasiat –seminaari Kari Pitkänen
Verotuksen perusteet – Matkat
Verotuksen perusteet – Matkat
Tervetuloa Innokylään
Mitä erityistä saat Innokylästä? Verkkopalvelu
Osallisuuden jälkiarviointi: case __________________________________
Peda.netin oma tila Luo peda.netin omaan tilaasi sivu Hiekanpään koulu 7-9lk Lisää sivun lukijoiksi kaikki sinua opettavat opettajat Tee sivun alle uusi.
Koulutuksen järjestämisen ja opintojen järjestämisen prosessit
Hoitopaikanvalinta.fi Verkkopalvelun kehittämistyö – missä mennään?
Hoitopaikan valinta -verkkosivuhanke
MATKARATSASTUKSEN SÄÄNTÖMUUTOSKOOSTE 2018
Vastavalmistuneen puheenvuoro
2C Metsätalouden veroilmoituksen täyttäminen verkkolomakkeella
VALMISTAUDU MEININKI-HENKILÖSTÖKYSELYYN työntekijä
Tajua mut! –toimintamalli koulutus
Vardan tietomalli ja raportointi
Finanssialalle.fi – alan koulutus, urapolut ja oppimateriaalit
Strategiset ohjelmat hyvinvointia rakentamassa - kommenttipuheenvuoro Tilaajapäällikkö Taru Kuosmanen T A M P E R E E N K A U.
HUOM! Kuntosalikerrat ovat voimassa 365 päivää ostopäivästä
Ajovarman tuotteiden ennakkomaksu netissä mahdollista alkaen
Syöpäilmoitus sähköisesti
Sote ja Valinnanvapaus Kela Esa Tallbacka Inari Otonkoski
Veroasioiden hoitaminen muuttuu
Vanhusneuvostojen yhteistyöseminaari
KEUDAN ORIENTAATIOPÄIVÄT LUKUVUOSI
OSA V VAKUUTUKSET. OSA V VAKUUTUKSET Vakuutus luottamukseen perustuva sopimus asiakkaan ja vakuutusyhtiön välillä vakuutussopimuksen sisältö selviää.
OPH:n kansainvälistymispalvelut –osaston ohjelmia
Ystävänpäivän kampanja 2019 Info vapaaehtoisille
Avustussääntö Hyvinvointipalvelut Vanhusneuvosto
Mika Gissler tutkimusprofessori
Viestinnän työkalupakki
luotettavaa tietoa lääkkeistä?
Tietopaketti jäsenyhdistykselle
Tilapäinen työskentely ei-laillistettuna sosiaalityöntekijänä kunnassa – Talentian linjaus
Tilapäinen työskentely ei-laillistettuna sosiaalityöntekijänä kunnassa – Talentian linjaus
Kehittämispäällikkö Eija Lappalainen
Teemana: Tunnetko lääkehoitosi tavoitteet?
PERHEPÄIVÄHOIDON TUTKINTOTOIMIKUNNALLE
Hyvinvointi- ja terveyserot -sivusto
Sosiaali- ja terveyspalveluinfo
Terveyspalvelut ulkomaalaisille Helsingin kaupungissa Pia Tuovinen 07
WebOodin version 4.6 yhteenveto
TYÖPOHJA KESKUSTELUN SUUNNITTELUUN
Järjestötieto muutoksessa
Perheoikeudelliset palvelut
Potilas- ja kansanterveysjärjestöjen näkökulma lääkejakelun kehittämiseen Etusivuvaihtoehto 1.
Opinnot ja harjoittelu ulkomailla
RYHMÄTYÖ kansalliset ORL-laaturekisterit
Oodin, Sisun ja Opianalyzerin uusi käyttöoikeushakemus
Suomi.fi-viestien käyttöönotto
Työllisyyspoliittinen avustus – rahoituksen haku vuodelle 2020
Koulutuskiertue Suomen Sotaveteraaniliitto, Leena Seppälä.
Esityksen transkriptio:

Rajat ylittävä terveydenhuolto ja järjestöyhteistyö 6.11.2018, Pia Blomqvist

Tänään aiheina Mikä on Rajat ylittävän terveydenhuollon yhteyspiste? Potilaan oikeudet rajat ylittävissä tilanteissa Sairastuminen matkalla Matkustaminen hoitoon ulkomaille Muutto ulkomaille Mistä löytyy tietoa? Yhteistyötarpeet järjestöjen kanssa?

Rajat ylittävän terveydenhuollon yhteyspiste Yhteyspiste neuvoo ja viestii rajat ylittävästä terveydenhuollosta, eli tilanteista, joissa hoitoa tarvitaan toisessa maassa. Esimerkiksi Matkustaminen hoitoon toiseen maahan Sairastuminen matkalla Muutto toiseen maahan Lääkkeiden ostaminen ulkomailta Potilaan oikeudet kansainvälisissä tilanteissa: hoidon saaminen, korvaukset jne. Jokaisessa EU- ja Eta-maassa on yhteyspiste. Suomen yhteyspiste toimii Kelassa. Kaikkien maiden yhteyspisteiden yhteystiedot löytyvät osoitteesta Hoitopaikanvalinta.fi Tietoa löytyy Hoitopaikanvalinta.fi-sivustolta, joka on yhteyspisteen ylläpitämänä. Yhteyspiste palvelee asiakkaita myös sähköpostitse yhteyspiste@kela.fi. Voit myös tavata yhteyspisteen eri tapahtumissa, esimerkiksi Matkamessuilla.

Potilaan oikeudet rajat ylittävissä tilanteissa: 1 Potilaan oikeudet rajat ylittävissä tilanteissa: 1. Sairastuminen matkalla Jos matkustat EU-, Eta-maissa tai Sveitsissä, hanki Kelasta ilmainen eurooppalainen sairaanhoitokortti. Kortilla saat lääketieteellisesti välttämätöntä hoitoa samalla asiakasmaksulla kuin paikalliset asukkaat. Ilman korttia sinulta voidaan periä hoidon todelliset kustannukset. Kun sinulla on kortti, matkat itse asiakasmaksun ja Suomi loput. Ota myös matkavakuutus. Matkavakuutus kattaa kustannukset, jos tarvitset erityistä kuljetusta takaisin Suomeen. Matkavakuutus voi myös kattaa asiakasmaksut. Australiassa saat lääketieteellisesti välttämättömän hoidon paikallisella asiakasmaksulla, kun esität passin ja Kela-kortin. Jos sairastut äkillisesti muissa maissa, voit hakea Kelasta korvauksia jälkikäteen. Korvaukset ovat samat, kuin jos kävisit yksityisessä terveydenhuollossa. Korvaukset eivät ole kovin suuria.

Potilaan oikeudet rajat ylittävissä tilanteissa: 2 Potilaan oikeudet rajat ylittävissä tilanteissa: 2. Hoitoon toiseen maahan Voit vapaasti matkustaa hoitoon toiseen EU- tai Eta-maahan tai Sveitsiin. Selvitä kohde, sovi järjestelyistä, matkusta hoitopaikkaan ja hae jälkikäteen korvausta Kelasta. Kela korvaa ulkomailla annetun hoidon kustannuksia samalla tavalla, kuin jos olisit käyttänyt Suomessa yksityisen terveydenhuollon palveluja. Voit myös hakea Kelalta ennakkolupaa EU-, Eta-maassa tai Sveitsissä annettavaa hoitoa varten. Mikäli lupa myönnetään, maksat hoidosta saman asiakasmaksun kuin paikalliset. Voit hakea Kelasta jälkikäteen korvauksia myös matkojen, lääkkeiden, saattajan ja oleskelun kustannuksiin. Lupa on myönnettävä, kun hoidontarve on lääketieteellisesti perusteltu, sinulla olisi Suomessa oikeus julkisessa terveydenhuollossa kyseiseen hoitoon ja kun julkinen ei voi järjestää hoitoa lääketieteellisesti perustellun ajan kuluessa. Suomen julkinen terveydenhuolto ottaa kantaa luvan myöntämiseen. Muilla mailla ei ole velvollisuutta ottaa ulkomailta tulevia hoitoon. Kela ei korvaa hoidosta aiheutuneita kustannuksia. Kaikki hoidon kustannukset ovat potilaan vastuulla.

Potilaan oikeudet rajat ylittävissä tilanteissa: 3. Muutto ulkomaille Oikeuteesi saada hoitoa uudessa asuinmaassasi vaikuttavat Mihin maahan muutat Missä maassa olet muuttosi jälkeen sairausvakuutettu Oletko muuttanut maahan tilapäisesti vai pysyvästi Mistä syystä olet muuttanut uuteen maahan (työ, eläke, opinnot jne). Ilmoita muutostasi Kelalle, joka selvittää sairausvakuuttamisesi ja hoito- oikeutesi. Tilanteesta riippuen, on mahdollista, että sinun pitää rekisteröityä myös uuden maan sairausvakuutuslaitokselle. Ilmoita muutostasi maistraatille, joka päättää säilyykö sinulla kotikunta. Kotikunnalla on vaikutusta siihen, miten saat hoitoa ulkomaille muuttosi jälkeen Suomessa.

Mistä löytyy tietoa? Hoitopaikanvalinta.fi-sivustolta löydät tietoa terveyspalvelujen käyttämisestä Suomessa ja ulkomailla. Sivulla on tietoa myös mm. potilaan oikeuksista, hoitojen korvauskäytännöistä ja lääkkeistä. Sivu on suomeksi, ruotsiksi, englanniksi, pohjoissaameksi ja viittomakielellä (suomi, suomenruotsi). Rajat ylittävän terveydenhuollon yhteyspiste neuvoo yleisellä tasolla sairaanhoidon kansainvälisistä tilanteista. Yhteyspiste ylläpitää Hoitopaikanvalinta.fi-sivustoa ja vastaa tiedusteluihin sähköpostitse yhteyspiste@kela.fi Kelan kansainvälisten asioiden keskus ohjeistaa henkilökohtaisissa tilanteissa esimerkiksi sairausvakuuttamiseen, hoito-oikeuksiin, ennakkolupaan ja sairaanhoitokorvauksiin liittyen. Kelan kansainväliset tilanteet -osio kertoo mm. Kelan etuuksista ja korvauksista

Yhteistyötarpeet järjestöjen kanssa? Oletteko työssänne törmänneet rajat ylittävän terveydenhuollon tilanteisiin? Missä kanavissa näistä asioista olisi tärkeää viestiä tai olla kertomassa? Olisiko tarvetta yhteistyölle?

Kiitos! pia.blomqvist@kela.fi / Twitter @Piamabl yhteyspiste@kela.fi Twitter @rajayhteyspiste Blogitekstejä rajat ylittävästä terveydenhuollosta: https://elamassa.fi/pia- blomqvist/