Kokoelmayhdyshenkilötapaaminen to

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
MUSEOVIRASTO Kokoelmien kartoitus Museoviraston kirjastossa Miten tehdä kokoelmat näkyviksi? Kokoelmakarttaseminaari
Advertisements

HelMet pilotoi uusia e-aineistoja
Yliopistolaki ja kirjastojen kokoelmat ─ Näkökulmia ja kysymyksiä Harri Ahonen Suomen tieteellinen kirjastoseura, kokoelmatyöryhmä.
1 Heli Lepomäki Yritysten ja muiden organisaatioiden käyttöön sähköinen työpöytä on jo leviämässä, koska niiden toiminta ja asiakaspalvelu.
SLS vaalii ja kehittää Suomen ruotsinkielistä kulttuuriperintöä.
Finna ja kokoelmapalvelut – totuus ja teko
Toimintajärjestelmän rakentaminen
UKJ Työpakettien tilanne TukityöpaketitResurssitSisältöAikatauluHuom (Seuraava sivu) TP 1 Projektin hallinnointi OK, 1) TP 2 Resurssinhallinta.
Miten se meillä tehdään: esimerkki evaluoinnin ja Varastokirjastolähetysten organisoinnista Turun yliopiston kirjasto Tiina Eklund.
Creative Commons ja yhteisöttömän aineiston lumo Tietoisku Jari Sarja Otavan Opisto.
Kansallinen digitaalinen kirjasto Pitkäaikaissäilytys Kirjastoverkkopäivä Esa-Pekka Keskitalo.
Mitä kirjasto voi tarjota yrittäjille? monipuoliset kokoelmat tietokannat kirjastotilat tiedonhakumenetelmät ajanmukaiset laitteet henkilökunnan asiantuntemuksen.
UKJ Työpakettien tilanne TukityöpaketitResurssitSisältöAikatauluHuom (Seuraava sivu) TP 1 Projektin hallinnointi OK, 1) TP 2 Resurssinhallinta.
Mitä kirjasto voi tarjota yrittäjille? monipuoliset kokoelmat tietokannat kirjastotilat tiedonhakumenetelmät ajanmukaiset laitteet henkilökunnan asiantuntemuksen.
Kirjasto ja tiedonhankinta
Kansallisen käyttäjäkyselyn tuloksista yleisissä kirjastoissa Kirjastotoimen johtaja Pirkko Lindberg Oulun kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto
Soneran perehtymisohjelma - henkilöstökoulutusta verkossa. KM Esa Kähäri TaY, Hypermedialaboratorio Finland MULTIMEDIAN MONET MUODOT, KAMU-tavoitetutkimusten.
Tutkijan identifiointi kansallisella tasolla Hanna-Mari Puuska, CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy
Tietopalvelu verkkoympäristössä Nina Granlund 2006.
Elektronisten aineistojen käyttöoikeudet - FinELib lisenssisopimukset.
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut UKJ business-malli ja korkeakoulujen sisäinen viestintä AMKIT-Linnea yhteiskokous Kristiina Hormia-Poutanen.
Antti Kurkinen1 Langattomat verkot Antti Kurkinen2 Eri tekniikoita langattomiin verkkoihin Wimax-verkko 3G-verkko.
Langaton lähiverkko ja mobiilipalvelut Oulun kaupunginkirjastossa Oulun kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto Maija Saraste
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Kooste Finna-organisaatioiden palautekyselystä Finna-konsortiokokous
ARTIKKELI- JA LEHTITIETOKANNAT. Sisällöt artikkeliviitetietokannat Arto ja Aleksi Elektroniset lehdet ePress, PressDisplay, Suoma ja Googlen lehdet.
ARTIKKELI- JA LEHTITIETOKANNAT
UKJ-valmistelutyö ja –raportti lyhyesti UKJ-ohjausryhmä Ari Ahlqvist.
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut UKJ 2014 ja vähän sen jälkeen Ari Ahlqvist kehittämispäällikkö AMKIT-Linnea2 -yhteiskokous
TeSSA 2 Template © 1999 Juho Heikkilä Luottamus Tietoturvallisuuteen liittyvät käytettävyyskysymykset Kristiina Karvonen Tietoliikenneohjelmistojen ja.
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut UKJ toteutusvaihtoehtojen tutkiminen Minna Kivinen, UKJ-ohjausryhmän kokous
ISO GPS-toleranssit 6 Yleistoleranssit
FTR (Formal Technical Review) Kimmo Airamaa. Johdantoa Muodollinen tekninen tarkastus = toiminta tarkastustilaisuudessa on tarkasti määritelty Muodollinen.
Maj-Lis Aaltonen MI Tietorakenteet Oy tietojärjestelmien suunnittelu, toteutus ja käyttöönotto ETM, informaatikko, toimitusjohtaja MATRI-yhteistyössä vuodesta.
Kyyti-kirjastojen Selvät sävelet - hanke
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Keskustelutilaisuus klo Kirjastojen taustajärjestelmän uusiminen ja sen valmistelu.
TKI-aineistonhallinta ja uusi työkalu Minna Marjamaa, Laurea-ammattikorkeakoulu Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -käyttöluvalla.
Celian palveluiden käyttöönotto kirjastoissa Kuopio projektipäällikkö Elina Kilpiö, Celia.
Helsinki Region Infoshare -palvelu Kokemuksia ja suunnitelmia JHS 189 Avoimen tietoaineiston käyttölupa -seminaari Projektipäällikkö Tanja Lahti.
Yleisten kirjastojen e-aineistot Erikoiskirjastonhoitaja Kati Vuontisjärvi.
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Erkki Tolonen Kuva: Joel Nokelainen, Helsingin kaupunginmuseo,
Museoaineistot verkossa kirjastojuridiikan seminaari Tuula Hämäläinen Lakimies Kansallisgalleria.
Celian palvelut kirjastossa Tampere suunnittelija Elina Kilpiö, Celia.
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Arkistojen mukaantulon tilanne Finnassa Konsortioryhmän kokous Piia Naukkarinen.
Kirjaston kotipalvelu  Toimitetaan kirjaston aineistoja niille asiakkaille, jotka eivät itse pääse kirjastoon  Palvelu on asiakkaille sama, mutta toteutustapa.
Kokoelmien keskeltä - kokoelmanhoidon yhteisiä suuntia etsimässä Kati Vuontisjärvi Rovaniemen kaupunginkirjasto.
THL-raportoinnin määrittely – yhteenveto
Oikeuksien hallintaan liittyvät metatiedot -työryhmän tuloksia
Tietoturva Internetissä
Mitä on avoin data ja kuinka kartoittajat voivat hyödyntää sitä?
Tulevaisuuden koulu -kysely
Tietoturva.
Luonnontiedeaiheinen projekti
Tiedeprojektin otsikko
Yleisten kirjastojen tulokset
Sulautuneen ontologian kohtalo
DiabetesRIIHI
Tervetuloa kirjastoon Suomessa
Tietoturva Internetissä
THL – SÄHKÖINEN JULKAISEMINEN MÄÄRITTELYTYÖPAJA
Kysely yleisille kirjastoille 2013
E-aineistot OUTI-kirjastoissa E-kirjat ja e-lehdet
AJANKOHTAISTA VARASTOKIRJASTOSTA
Kansallisesta kokoelmapolitiikasta ja Varastokirjaston roolista siinä
luotettavaa tietoa lääkkeistä?
Asiointipalveluiden laatu - Asiakasarvioinnit
Minna Katela, Celia Marjo Kauttonen, Celia
Celian palvelut kirjastosta
Asiointipalveluiden laatu - Asiakasarvioinnit
Datan ja aineistojen avaaminen Finnan avulla
2.2 Tutustutaan finalisteihin
Esityksen transkriptio:

Kokoelmayhdyshenkilötapaaminen to 20.9.18 Varastokirjaston kokoelmakartoituksen hanke Sirpa Korhonen-Ritanen Varastokirjasto

Mikä hanke? OKM myönsi Varastokirjastolle vuodelle 2018 erillisen määrärahan Varastokirjaston kokoelmien karsinnan selvitystyöhön. Hankkeen tavoitteena on laatia esiselvitys siitä olisiko Varastokirjastossa aineistoa, joka voitaisiin tulevaisuudessa turvallisesti poistaa Varastokirjaston kokoelmista. Hankkeen aikataulu: 1.9.2018 -31.12.2018

Aineiston mahdollista poistoa tarkastellaan Varastokirjaston näkökulmasta ja tarpeista lähtien eikä projekti liity Varastokirjasto – Kansalliskirjasto yhdistymisselvitykseen. Varastokirjaston omaa kokoelman huoltotyötä, jonka avulla pystyttäisiin tulevaisuudessa vapauttamaan tiloja uudelleen käyttöön. Ei olla laatimassa uusia säilytysohjeita kirjastoverkolle.

Pyritään hahmottamaan , tavoittamaan ja nimeämään niitä aineistoja, jotka voisi turvallisesti karsia kokoelmasta. Mitä aineistoryhmiä on ja kuinka paljon? Mitä aineistoja esim. löytyy avoimesti, alkuperäistä identtisesti vastaavana ja rajoituksetta verkosta? Karsittavien aineistojen tulisi olla sellaisia, jotka käyttäjät varmasti saavat helposti muualta ja joiden säilytys on taattu. Pääteemoina turvallisuus ja pysyvyys.

Tässä hankkeessa ei ole tarkoituksena ryhtyä konkreettisesti poistamaan vielä mitään Varastokirjaston kokoelmista, vaan tehdä suunnittelutyötä. Jos kokoelman karsintaan joskus tulevaisuudessa päädyttäisiin, niin tällöin kirjaston käyttäjien ja kirjastoverkon mielipidettä kysytään ja kuunnellaan.

Jonkin verran on jo hahmotettu ja nimetty aineistokokonaisuuksia, jotka olisivat turvallisesti karsittavaa aineistoa: Kotimaiset kausijulkaisut, jotka löytyvät digitoituina näköispainoksina ja ovat vapaasti verkossa käytettävissä, pysyväistallenteina.  Kansalliskirjaston digitoimat aikakauslehtien näköispainokset Kansalliskirjasto on digitoinut myös klassikkokirjoja, joista voisi löytyä myös päällekkäisyyttä Varastokirjaston kokoelmaan.

Varastokirjaston Vaariin huonokuntoiseksi merkityt ja lainauskelvottomat aineistot. Kuinka paljon kokoelmassa on huonokuntoista materiaalia? Duplikaatit, triplat jne. Varastokirjaston kokoelmaan on ajoittain otettu useita kappaleita samaa teosta, mm. muuttumattomia lisäpainoksia. Paljonko näitä on ja onko karsintaperusteita? Braille-pistekirjoituskokoelman nykyinen käyttö selvitetään konsultoimalla Celia –kirjastoa. Mitä muita aineistoryhmiä?

Varastokirjasto on perinteisesti ollut paperisen, painetun aineiston kokoelma ja varastokokoelma, mikä edelleen tiedostetaan ja pidetään selvityksen ohjenuorana. Pohdittava onko tarvetta säilyttää painettuja kuitenkin eräänlaisina varmuuskappaleina ja jos niin missä määrin? Mietittävä myös erilaisten aineistojen käyttökokemuksia Paperi versus digi käytettävyys? Hankkeesta kootaan yhteenveto joulukuun loppuun mennessä.