Skeema Yksilö on osa monia ryhmiä Ydinsisältö

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Ympäristön vaikutus persoonallisuuteen
Advertisements

Oppimisnäkemyksiä Behaviorismi Sosiaalisen oppimisen teoria
VAPAAEHTOISTYÖSSÄ JAKSAMINEN OSAAMINEN Yhteiskunta Perhe Lähiyhteisö
Ryhmät.
MOTIVAATIO.
4. Opiskelijan oppimisen arviointi työpaikoilla
Kulttuuri- ja nuorisoalojen kunta- ja järjestötoimijoiden koulutus- ja verkostoitumispäivä Yhteisöllisyys ja hyvinvointi Hannu Kareinen.
Ryhmä-dynamiikka: liittymisen ja erillisyyden vuorovaikutusta ryhmässä
MOTIVAATIO SYNTYY HENKILÖIDEN VÄLISESTÄ VUOROVAIKUTUKSESTA
LAPSEN HYVÄN KASVUN JA KEHITYKSEN ARVIOINNIN NÄKÖKULMAT OPASKIRJASSA
Terveystieto 7.
Me ja muut: ryhmäilmiöistä
Ryhmä ja yhteisö Jokainen ihminen kuuluu useaan ryhmään
Millaisia verkostoja syntyy? Leena Vainio, AKTIIVI Plus Tuumasta toimeen seminaari Kuva © Neal SingletonNeal Singleton.
Johanna Vanhatalo Hanne Yrttiaho Paula Vehkalahti Maarit Ristimella
YHTEISTOIMINNALLINEN & YHTEISÖLLINEN OPPIMINEN
Ohjaatko vai johdatko? Ohjaatko vai johdatko ryhmää – kaksi eri asiaa
Ihmisen kolme olemusta
Mielenterveys s. 110 –
JOHDATUS VÄHEMMISTÖJEN HISTORIAAN. RYHMÄT Historia = Ihmisryhmien käyttäytymistä ja psykologiaa Kaikki ihmiset kuuluvat ryhmiin Ryhmä on toisenlainen.
Terapeuttinen hevostoiminta voimaantumisen mahdollistajana Tietoisku Mielenterveysmessuilla Ilo Elää Hyvinvointipalvelut
Kognitiivinen psykologia tutkii
Ryhmädynamiikka ja vuorovaikutus, 1ov/PätKor1
Sosiaalinen media ja sulautuvat ympäristöt Terhi-Maija Itkonen-Isakov - Miksi media sosiaalistuu ja miksi oppiminen sulautuu?
Ryhmän rakenteet Tila Tila Ominaisuudet riippuvat perustehtävästä, fyysisesti suljettu ja rauhallinen, mieluiten aina sama Ominaisuudet riippuvat perustehtävästä,
Verkko sosiaalisuutena Janne Matikainen VTT, yliopistonlehtori Koulutus- ja kehittämiskeskus Palmenia Viestinnän laitos.
Kirsi Nuorsaari ja Jonna Heikkilä
Sosiaalinen pääoma sosiaaliset verkostot, luottamus, vuorovaikutus
Ops seminaari Askola.
Yrittäjyyden vaikutus alueeseen Alueen vaikutus yrittäjyyteen Pia Arenius, professori Turun kauppakorkeakoulu, Porin yksikkö.
MUUTOS JOHTAMISEN HAASTEENA.  JOHTAMINEN ON ENNEN KAIKKEA SOSIAALINEN PROSESSI.
Netti ja peliriippuvuus Luku 18. Ota kantaa väitteeseen: Puhelin haittaa kanssakäymistä erilaisissa sosiaalisissa tilanteissa.
Luvun jakaminen tekijöihin Luvun tekijät ovat ne luvut, joilla luku on jaollinen. Esim. luettele luvun 12 tekijät. 1, 2, 3, 4, 6, 12. Alkuluku on luku,
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
KOULU-NUORISOTYÖNTEKIJÄN AMMATTI- IDENTITEETTI Koulun erityisnuorisotyöntekijä Ritva Rantola Pieksämäen kaupunki
Sisäinen voimantunne Päämäärä- uskomukset Kyky- uskomukset Emootiot Konteksti- uskomukset Sisäinen voimantunne Työtyytyväisyys Sitoutuminen työhön.
Skeema Ihminen on sosiaalinen olento Motivointi 1: Pohdintapilvi: Oletko sosiaalinen silloin kun olet sosiaalisessa mediassa?
J YVÄSKYLÄN YLIOPISTO EFQM- MALLI 2013.
Perusopetus Osaamisen kehittäminen TOIMINTAKULTTUURIN MUUTOS - OPS 2016 Organisaation osaaminen – yhteisön osaaminen – yksilön osaaminen.
Skeema Ihminen on sosiaalinen olento Ydinsisältö.
12 Vaikeuksia voi ennaltaehkäistä ja niistä voi selvitä Ydinsisältö.
RYHMÄ Ryhmäprosessin vaiheet Ohjaajan rooli prosessin eri vaiheissa
Motiivit, motivaatio ja psykologian osa-alueet
Ongelmanratkaisu (1.) -ongelmana voidaan pitää tilannetta jossa on tavoite (>muutos) muttei keinoja tavoitteen saavuttamiseksi. Arkipäivän ongelmia esim:
Konstruktivismi Tekijä Bogi
Pienosuuskuntien johtamisen haasteet
Hyvän osaamisen kriteerit ET:n eri teema-alueissa
Yhdessä työskentelyn prosessi, yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi.
Sosioemotionaalinen kehitys
Mielenterveys on psyykkisen, älyllisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin tila, jossa yksilö ymmärtää omat kykynsä, pystyy toimimaan elämän normaalistressissä,
Skeema Ihminen on sosiaalinen olento Motivointi 1: Pohdintapilvi: Oletko sosiaalinen silloin kun olet sosiaalisessa mediassa?
Fyysis-psyykkis-sosiaalinen kokonaisuus
3 Minuudessa on kaksi puolta
1.1 Motivaatio, tunteet ja tiedonkäsittely vaikuttavat toimintaan
Riippuvuudet ja niiden syntyyn vaikuttavia tekijöitä
Kpl 13 Sosiaalinen mieli s Tee muistiinpanot
- TIETEELLISESTI!! Psyykkinen Biologinen Sosiaalinen ja
Sosiaalisuus ja sosiaalisen tarkastelu
Skeema Tunteet ilmenevät monin tavoin Ydinsisältö MUOKATTU
Menestyvä työyhteisö Yksilö – Ryhmä – Organisaatio OPPIMINEN JA HAVAINNOINTI LEA1LH002 Riitta Rautava Henkilön käsitys todellisuudesta – ei välttämättä.
Skeema Ihminen on sosiaalinen olento Ydinsisältö
Ongelmista selvitään Ihmiset selviävät vaikeista kokemuksista luultua paremmin. Menetystä ja kriisiä ei käsitellä erityisissä vaiheissa. Bonnano: jopa.
Toimiva työyhteisö – organisaatiokäyttäytyminen LEA2LL068:28 Yksilö - Ryhmä - Organisaatio MOTIVAATIO Riitta Rautava.
Ydinsisältö Skeema Motivaation lähteet ulottuvat välittömistä tarpeista kauaskantoisiin päämääriin.
*yrtin oj:lla TYÖOIKEUS MENESTYVÄ TYÖYHTEISÖ ©Tarja Heikkilä 1
Menestys tiimityön kautta
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
Sosiokognitiivisen suuntauksen taustaa
PROSOSIAALINEN KÄYTTÄYTYMINEN
Anssi Aunola Lääkintämestari Keski-Uudenmaan pelastuslaitos
Esityksen transkriptio:

Skeema 5 4.12 Yksilö on osa monia ryhmiä Ydinsisältö

Erilaisia ryhmiä Ryhmän kriteerejä: Ryhmien ominaisuuksia ja eroja: vähintään kaksi ihmistä vuorovaikutus yhteinen tunne- ja/tai tehtävätavoite Ryhmien ominaisuuksia ja eroja: jäsenten tärkeys ja samankaltaisuus ryhmän kesto ryhmäjäsenyyden saavuttamisen ja siitä eroamisen helppous/vaikeus ryhmän koko ryhmämäisyys (kuinka paljon ryhmä vaikuttaa ryhmältä)

Ryhmän ominaisuuksien perusteella voidaan jaotella neljä ryhmämuotoa: Intiimi ryhmä Tehtäväkeskeinen ryhmä Sosiaalinen kategoria Joukko

Omaa ryhmää suositaan Tajfel ja Turner: Sosiaalisen identiteetin teoria: Ihmiset luokittelevat itsensä sisäryhmiin ja toiset ulkoryhmiin. Sisäryhmää suositaan.

Syitä sisäryhmän suosimiseen: Sisäryhmän suosiminen tuli hyvin esille Sherifin poikaleirikokeessa vuonna 1954. Syitä sisäryhmän suosimiseen: Myönteisen minäkuvan ylläpitäminen. Toisen ryhmän jäsenten kokeminen erilaisemmiksi kuin he ovatkaan.

Tietynlainen käyttäytyminen ilmentää ryhmäidentiteettiä. Turhautuminen ja ulkopuolisuuden tunne voivat johtaa ryhmäidentiteetistä luopumiseen.

Normit Ryhmän käyttäytymissäännöt eli normit voivat olla kirjoitettuja tai kirjoittamattomia myönteisiä, kielteisiä tai neutraaleja. Normit omaksutaan sosialisaation kautta. Normien noudattamisesta on palkintona hyväksyntä, normien rikkomisesta seuraa rangaistus (sanktio).

Roolit ja johtajuus Rooli on oletus siitä, kuinka tietyssä asemassa olevan on toimittava. Rooliin liittyvää sosiaalista asemaa, statusta, osoitetaan erilaisilla statussymboleilla. Useimmiten yksi saa johtajan roolin. Johtaja voi olla autoritaarinen demokraattinen antaa mennä -tyylinen Ryhmän tehtävä vaikuttaa siihen, miten ryhmää kannattaa johtaa. Johtajuus voi olla myös jaettua.

Ryhmädynamiikka Ryhmädynamiikka on ryhmän jäsenten dynaamista eli jatkuvaa vuorovaikutusta. Synergiset vaikutukset: Ryhmän toiminnan lopputulos on enemmän kuin sen jäsenten yhteenlaskettu osaaminen yhteisöllinen oppiminen, oppiva yhteisö Verkosto-osaamisen huipentumana kollektiivinen mieli. Kollektiivinen älykkyys eli verkostoälykkyys: Yhteinen tietämys, joka syntyy yhteisöön kuuluvien yksilöiden yhteisen panoksen seurauksena. Transaktiivinen muisti on tietoa siitä, kuka yhteisössä tietää, osaa tai muistaa mitäkin asioita → esimerkki kollektiivisesta älykkyydestä.

Ryhmän ja sen jäsenten suoritusta parantaa, jos ryhmällä on yhteisesti jaettu haasteellinen päämäärä. Muita ryhmän menestykseen vaikuttavia tekijöitä: ryhmän kiinteys eli koheesio ryhmän jäsenten tunteet, motivaatio ja kognitiiviset kyvyt fyysiset ja biologiset tekijät sosiaaliset suhteet Ympäristö esim. työolosuhteet, yhteiskunnallinen tilanne