ÄLYKÄS SEUTUKUNTA – VOIDAANKO TUNNISTAA?

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
ALUEKESKUSOHJELMAN KULTTUURIVERKOSTO Verkostoitumisen iloja Anu Perttunen Oulun RYSÄ
Advertisements

Aluetilinpito bruttokansantuote - arvonlisäys, brutto perushintaan - kiinteän pääoman bruttomuodostus (investoinnit) - työlliset - kotitalouksien.
Tiina Harjunpää, Keski-Pohjanmaan liitto Alueelliset innovaatiot ja kokeilut Keski-Pohjanmaalla.
JOINT ENTRE - YRITT Ä JYYDEN EDIST Ä MISHANKE Suomalais-saksalainen Double Degree (BBA) FH Hannover - SEAMK Liiketoiminta, Yritt ä jyys M. Arola 10/2008.
Turvallisuustekniikan neuvottelukunta (TENK), Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) ja Kemianteollisuus ry Kirsi Levä I Turvallisuusosaamisen kehittäminen.
Ikäihmisten hyvinvointipalvelut nyt ja tulevaisuudessa vanhustyön johtaja Anna Haverinen
Yleiset kompetenssit (Generic competences) Osaamisen kuvaus (description of the competence) Oppimisen taidot (Learning competence) Tradenomi  osaa arvioida.
S   Yritysten merkitys: ne tuottavat hyödykkeitä, työllistävät ja maksavat suuria määriä verotuloja  Suomessa on elinkeinovapaus (vuodesta 1879)
Miten Mikkelin ammattikorkeakoululla menee?. Esityksen sisältö MAMKin suoriutumisen historiaa Vuosi 2010 toiminnan ja talouden tulosten valossa Vuoden.
Change Day on työkalu kohti parempia palveluita Change Day tuo asiakkaan äänen kuuluville henkilöstön kautta. Change Day on työkalu henkilöstölle oman.
SATAKUNNAN ALUEELLISET KILPAILUKYKYRESURSSIT JA YRITYSTEN KILPAILUKYKY Projektitutkija SAKU VÄHÄSANTANEN Projektitutkija ARI KARPPINEN Tutkija JANI-PETRI.
Aluetilastojen mahdollisuudet yliopisto-opetuksessa Satakunta – Talousseminaari Teemu Haukioja Kansantaloustiede.
Alueiden kehittämisen painopistepäätöksen valmistelu Tilanne Erillinen liite MYR Asia nro 3.
Uusi kunta ja suomalaisen yhteiskunnan digitaaliset palveluverkostot Timo Kietäväinen | Suomen Kuntaliitto 1.
ERM- Ennakoidun rakennemuutoksen suunnitelma Satakunnassa Timo Vesiluoma
1 Aluetaloustiedon tuottaminen Satakunnassa Satakunnan taloutta ja aluekehitystä koskevaa tietoa:  Satakunnan talous -suhdannekatsaus (painettu ja pdf)
Kuntatalouden tila – Arviointi ja mittarit Muutosta johtamassa –seminaari, TuKKK, Porin yksikkö Jani-Petri Laamanen Tampereen yliopisto, taloustieteiden.
Tiina Harjunpää, Keski-Pohjanmaan liitto Alueelliset innovaatiot ja kokeilut Keski-Pohjanmaalla.
NYKYTILAN KUVAUS Maaseudun kehittäminen
Kunnat työssä ilmaston puolesta
SATAKUNTALAINEN TYTÄRYHTIÖTALOUS*
Selvitys järjestöjen palveluista 2016
Maahanmuuttajille suunnattu kieli- ja kotoutumiskoulutus Koulutuksella tuetaan aloittavia yrittäjiä ja uutta yrittäjyyttä. Yhteishankintakoulutukset.
Smart Tampere Tero Blomqvist © SRV/Studio Libeskind.
Ennakointi kilpailukyvyn ja alueellisen innovaatiojärjestelmän lähtökohtana Tutkimuspäällikkö, HT, YTM Jari Kaivo-oja, Tulevaisuuden tutkimuskeskus, Ennakoinnin.
Aluetaloustilastot ja alueellinen innovaatiostrategia
KALANKASVATUKSEN TULEVAISUUDEN NÄKYMÄT
Sähköisen hyvinvointikertomus hyvinvointiklinikalla
Tulevaisuuden yrittäjyys- ja työelämätaitoja korkeakouluihin
Keski-Pohjanmaan maakuntasuunnitelma 2040 ja maakuntaohjelma
Lähde: Tilastokeskus; TuKKK, Porin yksikkö
Mikä Change Day? Change Day on työkalu kohti parempia palveluita
Laadullisten tutkimusmenetelmien seminaari
Matti Pohjola Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu
Tutkimus- ja kehittämistoiminta 2016, Pohjois-Savon ja Kuopion seudun asema Lähde: Tilastokeskus (aluejako ), tutkimus- ja kehittämistoiminta,
Lissabonin sopimus.
TOL 2008, toimiala C (teollisuus) Vuoden 2017 aluerajat
SATAKUNNAN ALUEELLISET KILPAILUKYKYRESURSSIT JA YRITYSTEN KILPAILUKYKY
Ulkomaalaiset Lapissa
Talouskasvun hidastuminen: historia ja tulevaisuus
Maakuntahallituksen puheenjohtaja
Rekrytointitarpeiden ennakointi (ART)
Risto Kuronen Vastuuvalmistelija
Maakuntaohjelman toimeenpanosuunnitelma
Pohjois-Savon kuntien tilinpäätökset 2017
Rail Baltica – edellytys Suomen isoille liikennehankkeille
Taloudellinen katsaus
Vienti osana kansantaloutta
Yrittäjyys- ja innovaatiotoiminta ammatillisessa koulutuksessa ja korkeakouluissa Johanna Kolhinen Juha Vettenniemi Anni Tuurnas Kansallinen koulutuksen.
Kestävää kasvua ja työtä Mitä ohjelmasta rahoitetaan?
TULOKSET OPINNOISTA-TÖIHIN WEBROPOL-KYSELY SYKSY 2017
Osana HYMY – hyvinvointiympäristön mallintaminen ja ymmärryksen lisääminen verkostohanketta toteutetaan kesällä 2018 korkeakouluharjoittelutyönä selvitys:
Liiketalouden koulutusohjelma Helsinki Tarja Jokinen
Ulkomaalaiset Lapissa
Kansainvälinen muutto Suomeen 1990-luvulta alkaen
Tilannekatsaus kokeilun tuloksista syyskuu 2018
TOL 2008, toimiala C (teollisuus) Vuoden 2018 aluerajat
Kestävää kasvua ja työtä – Suomen rakennerahasto-ohjelma
Kaupalliset aineet / Valtimo
Elinkeinorakenne sukupuolen mukaan Pyhäjoella 2016
Työpaikat toimialoittain Pyhäjoella 2016
Hyvinvointikompassi.fi alueellisen hyvinvoinnin seurantaan
Veera Holappa PTT:n aluetalouden seminaari
Teollisen suunnittelun vaikuttavuus
Työllisyys ja työttömyys.
Tutkimus- ja kehittämistoiminta 2017, Pohjois-Savon ja Kuopion seudun asema Lähde: Tilastokeskus, tutkimus- ja kehittämistoiminta, Business Finland, avoin.
Suomen muuttoliike 2000-L YH9, YH1, tehtävä 3
Kiertotalous Pirkanmaalla
Opeka-kysely 2016 Opeka on verkkopohjainen työkalu, jolla opettajat ja koulu voivat arvioida koulunsa tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytön tasoa.
Moninainen kulttuurialan kolmas sektori
Esityksen transkriptio:

ÄLYKÄS SEUTUKUNTA – VOIDAANKO TUNNISTAA? Teemu Haukioja, Ari Karppinen, Jari Kaivo-oja ja Saku Vähäsantanen 30.5.2018 Julkaistu Satakunnan talous -katsauksessa 31 http://www.satamittari.fi/Satakunnan_talous_-katsaus

Alueellinen älykäs erikoistuminen Euroopan Unionin menoista käytetään nykyään 46 % Älykkääseen ja erikoistuvaan alueelliseen kasvuun. Maatalouden osuus budjetista on 41 %. Älykkään erikoistumisen ominaisuuksia on kolme: Kunkin alueen tulisi erikoistua globaalissa kilpailussa suhteellisen etunsa mukaisesti. Vastatakseen myös äkilliseen ja rakenteelliseen muutokseen alueellinen elinkeinorakenne tulisi olla riittävän monipuolinen ja muutosjoustava. Aktiivinen aluekehittämisen tulisi hyödyntää yrittäjyyden globaalissa kilpailussa pärjääviä kokeilevia käytäntöjä ja uudenlaisia yhteistyöprosesseja. Merkittävin alueellinen globaalin kilpailun sektorissa (teollisuus) pärjäävä kokeileva ja verkostomainen yrittäjyys syntyy alueellisista agglomeraatioeduista. Tällainen alueellinen potentiaali on suurin teollisuusvaltaisilla alueilla. 31.12.2018

Kohti indikaattoreita Älykkään erikoistumisen mittaaminen on ongelmallista: Useissa älykkään erikoistumisen strategiahankkeissa on painotettu kvalitatiivisia indikaattoreita: mitkä ovat alueelliset älykkään erikoistumisen toiminnot? Kvantitatiivisia indikaattoreita on vasta kehitteillä. Tässä ensimmäisiä. Artikkelissa tarkastellaan Suomen ja Satakunnan seutukuntien globaalin kilpailun alaisen sektorin (teollisuus) älykkään erikoistumisen keskeisiä piirteitä taloustieteeseen perustuvien tilastollisten indikaattoreiden avulla. Taloustiede: kilpailukyky perustuu alueen pitkäaikaisiin kasvutekijöihin perustuvaan menestykseen kilpailuilla markkinoilla. 31.12.2018

Tilastollinen aineisto Empiirinen aineisto perustuu Tilastokeskuksen tuottamaan teollisuustoimialojen työllisyystilastoihin seutukunnittain TOL 2-luokitus LAU-1, Euroopan tilastotoimiston Eurostatin Suomen seutukunnista käyttämä tilastollinen jako. 70 seutukuntaa Aineisto koskee vuotta 2015. 31.12.2018

Kolme indikaattoria Satakunta on Suomen mittakaavassa globaalissa kilpailussa menestynyt teollisuusvaltainen ja vientimenestynyt maakunta. Globaalin kilpailun alaiseen teolliseen toimintaan liittyy kolme alueellisen älykkään erikoistumisen kannalta olennaista piirrettä: Muutosjoustavuus (taloudellinen resilienssi, kimmoisuus, HHI) sopeutua globaaleihin suhdanne- ja rakennemuutoksiin. Riittävä erikoistuminen pärjäämiseksi globaalissa kilpailussa (paljastettu suhteellinen etu, RRSI) ja Globaalisti kilpailevan sektorin työllistävyys (kilpailukykyistä yrittäjyyttä mittaava agglomeraatioetumitta, LIMI). Taulukossa (seur.sivu) on tarkasteltu 1. ja 2. indikaattoreita alueellisen agglomeraatioetumitan suhteen. LIMI-ääripäässä tumman vihreä merkitsee aluetaloudellisesti kilpailukykyistä globaalin yrittäjyyden potentiaalia ja punainen sen vähäistä alueellista merkitystä. 31.12.2018

“Traffic Light”-analyysi: Top 10 seutukunnat (70 seutukuntaa) Pieni Herfindahl-Hirschman indeksin arvo (HHI) merkitsee seutukunnan globaalin kilpailun alaisen elinkeinorakenteen monipuolisuutta. Suuri relative regional specialisation indeksin arvo (RRSI) merkitsee seutukunnan globaalin kilpaillun sektorin alaisen elinkeinorakenteen merkittävää poikkeamaa koko maan vastaavasta elinkeinorakenteesta. Tumman vihreä merkitsee merkittävää kilpailukykyisen sektorin yrittäjyyspotentaalia seutukunnassa ja punainen vähäistä. Muut värit näiden ääripäiden välistä. 31.12.2018

Tuloksia (1): kaikki seutukunnat HHI & LIMI: Kuopion ja Turun seutukuntien teollisuuden rakenteet ovat monipuolisimpia ja Pietarsaaren seutukunta on 10. monipuolisin. LIMI-indeksin mukaan Kuopion seudulle globaalin kilpailun yrittäjyyden potentiaalin merkitys on suhteellisen vähäinen. Lounais-Pirkanmaa ja Pietarsaaren seutu ovat erikoistuneet ”älykkäästi”. RRSI & LIMI: Porvoon, Raahen, Vakka-Suomen ja Jämsän seutujen kilpailullisen sektorin elinkeinorakenteet poikkeavat maan elinkeinorakenteesta suhteellisen paljon ja samalla niiden globaali kilpailullinen sektori on suhteellisesti merkittävää (korkea LIMI-arvo). Tulkinta (1): alueet ovat onnistuneet globaalin kilpailun vaatimassa erikoistumisessa. Tulkinta (2): näiden alueiden erikoistumiseen liittyy riski, joka saattaa realisoitua voimakkaan ulkoisen erikoistumisalueeseen liittyvän shokin tapauksessa. 31.12.2018

Tuloksia (2): Satakunnan seutukunnat HHI-monipuolisuuden suhteen Porin seutukunta sijoittuu sijalle 8. (70 seutukuntaa) ja Pohjois-Satakunta 22. ja Rauman seutukunta sijalle 27. Porin seutukunnan teollisuus on erikoistunut ”älykkäästi” Teollisuusrakenne on resilientti ja työllistävä. Rauman seutukunta on hyötyjä koko maan harjoittamasta talous- ja teollisuuspolitiikasta vakaan kasvun olosuhteissa, koska sen globaalin kilpailun rakenne on hyvin lähellä muun Suomen (varsin yksipuolista) globaalin kilpailun alaista teollista rakennetta. 31.12.2018

Kiitos! Lisätiedot: www.satamittari.fi Teemu Haukioja, tutkijatohtori, TuKKK, Pori teemu.haukioja@utu.fi Jari Kaivo-oja, tutkimusjohtaja, TuTu, Tampere jari.kaivo-oja@utu.fi Ari Karppinen, projektitutkija, TuKKK, Pori ari.karppinen@utu.fi Saku Vähäsantanen, aluekehitysasiantuntija, Satakuntaliitto, etunimi.sukunimi@satakunta.fi 31.12.2018