Kangasalla perheesi parhaaksi

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Hyvinvointikuvaus käytäntönä – tukea terveyden edistämisen suunnitteluun.
Advertisements

PePPi- hanke Vapaaehtoiset voimavarana sijaisperheiden tukemisessa
Perhesosiaalityö Kokkolassa
Mika Niemelä Riikka Helin
Hyvinvointineuvola.
Varhaiskasvatus monikulttuuriseksi
Perhetyö.
Taysin nps ja lastensuojelun yhteistyö
Sijaisperheiden ja sijoitettujen lasten kanssa tehtävä työ
Sosiaalialan asiantuntijapäivät Vanha Satama
Työssä olemassa olevalla työkyvyllä Työssä jatkamisen tuki ja osatyökykyratkaisujen edistäminen.
VARHAINEN AVOIN YHTEISTYÖ Eettiset periaatteet Valtakunnallinen VARPU-verkosto Tutkimusprofessori Tom ARNKIL / Terveyden ja hyvinvoinnin.
Neuvolan mahdollisuudet lasten suojelussa
Vanhempien vertaisryhmä pilotti Myllypuron yläaste 2009 Ulla Hukka, erityisopettaja Tiina Valtonen, opinto-ohjaaja.
4-vuotiaan lapsen havainnointi neuvolassa
NEUVOLAN PERHETYÖ
Lasten suojelu – jokaisen tehtävä AMK
LASTEN SUOJELU – JOKAISEN TEHTÄVÄ Varhaiskasvatuksen mahdollisuudet lasten suojelussa, KELTO Pirjo Harjupatana LTO Riitta Sinko.
Osmos-loppupuheenvuoro Riitta Vartio. mitä kuulin tänään?
Lapsi- ja perhepalvelujen muutosohjelma Miten valmistelu etenee, miltä näyttää? Markku Rimpelä Tilaajajohtaja Hämeenlinnan kaupunki LAPE –projekti- ja.
Rovaniemen kaupungin ennaltaehkäisevä, ohjaava sekä ryhmämuotoinen perhetyö Toiminta-ajatus Auttaa, opastaa, ohjata perheitä arjessa ja vanhemmuudessa,
LAPSIPERHEIDEN HYVINVOINNIN EDISTÄMINEN PERHELÄHTÖISTÄ TOIMINTAMALLIA KEHITTÄMÄLLÄ Varsinais-Suomen ja Satakunnan Remontti-hankkeen.
Perhepalvelukeskus Lasten Kaste oppimisverkosto Ritva Olsén, perhepalvelujohtaja Lasten Kaste oppimisverkosto Ritva Olsén, perhepalvelujohtaja.
Perhesosiaalityö  Lastenvalvojien palvelut Johtava sosiaalityöntekijä- lasten- valvoja 3 lastenvalvojaa  Ennaltaehkäisevä perhetyö Johtava perhetyöntekijä.
Pohjois-Suomen Lasten Kaste -hanke Oulun eteläisen alueen osakokonaisuus Sirkka Kiilakoski Toimiva arki, hyvinvoiva lapsi -seminaari.
Sosiaalisen median hyödyntäminen ja kehittäminen nuorille suunnatuissa sosiaalipalveluissa Case: nuorten Facebook-palveluohjaus Oulussa Saila Lähteenmäki,
TERVETULOA! Opiskeluhuollon oppimisverkosto Marke Hietanen-Peltola Johanna Jahnukainen.
Seminaarin kokoava puheenvuoro LasSe –hankkeen päätösseminaari Kehittämispäällikkö Arja Hastrup.
Hyvinvoiva lapsi ja nuori, Toimeenpano Edistetään oppilas- ja opiskeluikäisten psykososiaalisen hyvinvoinnin tukemista palvelurakenteita ja - prosesseja.
Pohjois-Suomen Lasten Kaste -hanke Pohjois-Suomen Lasten Kaste - hankekokonaisuus  Neljä osakokonaisuutta: Lappi, Kainuu, Oulun eteläinen.
Lastensuojelun perhetyö Imatran kaupunki Hyvinvointipalvelut.
RAAHEN SEUDUN HYVINVOINTIKUNTAYHTYMÄ
LAPSIPERHEIDEN SOSIAALIPALVELUT PUNKALAITUMELLA
Apua koulunkäyntiin Keski-Suomessa
MONIAMMATILLISUUS TUEN TARPEESSA OLEVAN LAPSEN JA PERHEEN ARJESSA
SUOMEN SOSIAALIPSYKIATRISTEN YHTEISÖJEN KESKUSLIITON KOULUTUSPÄIVÄT
Varhaisen vaiheen moniammatillinen yhteistyö
RAUMAN KAUPUNGIN KOULUPSYKOLOGIEN TYÖNKUVA
2. Perheiden ravitsemus- ja liikuntatottumusten muutoksen tutkiminen neuvolassa ja kouluterveydenhuollossa: Neuvokas perhe Huom! Tavoitteena on levittää.
Hyvinvoinnin integroidut toimintamallit
Kaikki Käy Koulua -toimintamallin arviointitutkimus
Hyvinvointikoulun toimintamalli
Följyssä-toiminnan prosessin kuvaaminen
– Kolmen sairaanhoitopiirin (ESSHP, PKSSK, PSSHP) ja alueiden kuntien yhteishanke.
Lapsiperheiden elintapaohjaus Monialaista työtä –yhdessä tehden!
Kainuun toiminnallinen osakokonaisuus
LAPE kutsuu ja haastaa ”En usko, että milloinkaan aiemmin seurakuntien tekemä pitkän linjan työ lasten, nuorten ja perheiden parissa on nostettu näin.
OSUMA-Visio syntynyt työpajassa
Pirjo Kotkamo, hanketyöntekijä, psyk
Perhekeskus kevätseminaari 23. 5
Palveluiden pohjana pärjäävyys – kuinka rakentaa Lapset puheeksi -työhön pohjautuva palvelurakenne? Mika Niemelä.
POHJOIS-SUOMEN LASTEN KASTE – HANKE
Hyvinvointikoulua rakennetaan Oulussa kumppanuudella Arto Willman hyvinvointipäällikkö, sivistys- ja kulttuuripalvelut Oulun kaupunki.
Varhainen tuki ja palvelujen integraatio
Läheisen ohjaus terapiatyössä
HYVINVOINTIKOULU Hyvinvointipäällikkö Arto Willman,
SATAKUNNAN VERKOSTOTYÖN TOIMINTAMALLI
TAKKUINEN ARKI? KIUKKUA ILMASSA? Nopea perheohjaus Maksutonta ohjausta
Kurikan kaupungin varhaiskasvatus ja liikuntatoimi
Edistetään terveyttä ja hyvinvointia sekä vähennetään eriarvoisuutta
Iloa, innostusta ja kannustusta lapsiperheiden elintapoihin
VAKA-verkko Hämeenlinnan ja Riihimäen seuduilla -varhainen tukeminen monimuotoistuvassa varhaiskasvatuksessa – Marjatta.
Kirjoita omia muistiinpanoja tähän
Monikulttuurisuustyön avainhenkilöverkoston
Oulujoen seurakunnan varhaiskasvatus
Koivurinteen päiväkodin kehittämissuunnitelma
Dialogisuus asiakastyössä
Perhekeskustoiminnan työpaja
Keitele, Pielavesi, Tervo, Vesanto
Keitele, Pielavesi, Tervo, Vesanto
Esityksen transkriptio:

Kangasalla perheesi parhaaksi 23.10.2017 Maija Mäkinen

Kehittämistyön taustaa Kangasalla Hyvinvointikertomuksen kehittämiskohde: Lasten ja nuorten hyvinvointi, nuorten syrjäytymisen ehkäisy, perhepalveluprosessin tiivistäminen ja vahvistaminen Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman strateginen tavoite: Toimintamme on oikea-aikaista, ennaltaehkäisevää yhteistyötä ja varhaista tukemista Hyvinvointineuvola yhteistyö sosiaalitoimen, varhaiskasvatuksen ja terveystoimen kesken -> Tämän mallin kehittämistyö on alkanut Kangasalla keväällä 2015. Kokemuksia Pälkäneen kunnassa toimivasta varhaisen tuen mallista on hyödynnetty kehittämistyössä. Kokeiluneuvoloina toimivat Suoraman ja Ruutanan neuvolat syksyllä 2015.

Varhaisen tuen malleja muualta Tampereen hyvinvointineuvola Helsingin kaupungin varhaisen tuen malli Pälkäneen kunnan varhaisen tuen malli Hämeenlinnan kaupunki varhaisen tuen perhetyö Imatran kaupungin verkostokonsultointi

Varhaisen tuen malleja muualla maailmalla Euroopan maissa Early intervention (Early Childhood Intervention v. 2007) keskitytään varhaisvaiheessa tehtyyn puuttumiseen, koskien lähinnä alle 3v lasten perheitä lapsen kannalta huomio keskittyy ensimmäisten ikävuosien tukemiseen. lapsen varhaiset vuodet merkittäviä suojaavien ja riskitekijöiden kannalta. Carl J. Dunst Early intervention and family support perheen tukeminen varhaisen puuttumisen keinoin perhekeskeiset periaatteet perheen voimavarat ja resurssit kumppanuus

Esimerkkejä Kangasalan varhaisen tuen työmenetelmistä lapsen vasu kasvatuskumppanuus (tehdään sopimus huoltajien kanssa) yleisen tuen menetelmät (erillinen lomake) erityisopettajien työpanos oppilashuolto lapset puheeksi malli neuvokas perhe menetelmä motivoiva haastattelu Sapere perhetyö perheneuvola vahvuutta vanhemmuuteen perhevalmennus vertaistukiryhmät

Miksi tätä toimintamallia tarvitaan? Perheiden tueksi Poistamaan pelkoa tarttua asioihin Arjen yhteistyön lisäämiseksi Avuksi kiireisen työn hallintaan Lisäämään avointa dialogia palvelujemme käyttäjien ja ammattilaisten välille Jakamaan osaamista ja oppimaan toisilta Toiminnan käynnistäjän, koollekutsujan ei välttämättä tarvitse vastata prosessin etenemisestä

Perustehtävämme on. Tukea kuntalaisten arjessa pärjäämistä Perustehtävämme on Tukea kuntalaisten arjessa pärjäämistä Hyvinvointi- ja terveyserojen kaventaminen Ajatuksenamme on: Madaltaa kynnystä tarttua huolenaiheisiin Tehdä toimintatavasta arkinen työväline ”Ojennetaan käsi”, tarjotaan apua, huomataan, otetaan puheeksi, Autetaan löytämään ratkaisuja, tuetaan vanhemmuutta, perhe keskiössä Turvataan lapsen hyvinvointia Ennalta ehkäistään isompien pulmien syntymistä.

Perheesi parhaaksi -toimintamalli Kangasalan kunnan Perheesi parhaaksi toimintamallissa alle kouluikäisten lasten perheille tarjotaan apua erilaisiin arjen pulmatilanteisiin, kasvatuspulmiin, jaksamisen ja vanhemmuuden tukemiseen tai elämän kriisitilanteisiin. Ns. ”välimaaston” työtä, ennaltaehkäisevän ja korjaavan työn välissä. asiakaslähtöistä verkostotyötä alueellista yhteistyötä tiedon välittämistä palveluista

Keskeinen käytännön toimi on ryhmän kokoaminen Tarvittaessa kootaan ryhmä, joka tekee yhteistyötä perheen kanssa tilanteen helpottamiseksi. Ryhmän kokoaminen lähtee perheen omasta aloitteesta tai jonkun muun tahon ehdotuksesta. Kokoontumisia on tarpeen mukaan yksi tai useampia. Kokoonnutaan perheen näkökulmasta parhaassa paikassa.

Seurakunnan palvelut Perheen toivoma yhteistyö-kumppani Perheen neuvola Perheen omalääkäri Kangasalan perheneuvola Kangasalan sosiaalityö Lapsiperheiden kotipalvelu ja perhetyö Kangasalan päihde- ja mielenterveys-palvelut Lapsen varhaiskasvatus- ja esiopetuspaikka Seurakunnan palvelut

Toimintamme on avointa yhteistyötä perheen ehdoilla ja perheen yksityisyyttä kunnioittavaa. Toimintatapamme on keskusteleva ja yhteisiä sopimuksia laativa. Vältämme kaavamaisuutta, rutiininomaista toimintaa, hallinnollisia esteitä Opettelemme olemaan rohkeampia, kuuntelemaan, etsimään ratkaisuja ja tekemään entistä tiiviimpää ja tuloksellisempaa yhteistyötä!

Varhaisen tuen käsite ja toimintaperiaatteet positiivinen erityiskohtelu lapsen hyvinvointia suojaavien ja uhkaavien tekijöiden tunnistaminen keskiössä ovat lapsen varhaiset vuodet tärkeää on nostaa esille ja vahvistaa perheen voimavaroja asiakaslähtöistä, työntekijän ja asiakkaan välistä dialogia, jota johtamisella tuetaan kehityksellinen, yhteiskunnallinen ja toiminnallinen näkökulma

Työntekijän toimintana perustehtävässä KOHTAAMINEN, PUUTTUMINEN, PUHEEKSI OTTO, TUKEMINEN perusasenteemme: kunnioittava, nöyrä, aito, empaattinen, hiljaisen innokas, rohkea vuorovaikutussuhteen muodostaminen ja tuen tarpeen kartoitus perustaitomme: läsnäolo, aktiivinen kuuntelu, puhumaan kannustaminen, empatian osoittaminen, kumppanuus, vastavuoroinen vuorovaikutus huolen tunnistaminen: arvostava asenne, voimaannuttava eli hyvät asiat ja vahvuudet huomioiva lähestymistapa, aito läsnäolo vuorovaikutusvastuu

Kiitos