Kansantaudit 7 Allergia ja astma.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Elimistö puolustautuu
Advertisements

Kansantaudit.
Diabetes s. 65 –
Elimistö puolustautuu
Kappale 21 Kansantaudit ovat väestössä yleisiä sairauksia. Näiden ehkäisy tuottaa suuria säästöjä terveydenhoitokuluissa. Suomalaisten kuolinsyyt kuvassa.
IgE-laboratorioanalytiikka atopian diagnostiikassa, 2013
Ruoka-aineallergiat Nathalia Modig.
Allergiat s
Kotitehtävä.
Allergiat.
Proteiinien tehtävät elimistössä
Allergiat.
Allergiat.
Diabetes.
Allergia ja astma + muut hengityselinsai- raudet
RUOKA-ALLERGIAT Terhi Kinnunen 2012.
ASTMAN HOITOTYÖ. Astma eli asthma bronchiale Minkälainen sairaus on astma? -Keuhkoputkien limakalvojen tulehdussairaus  Keuhkoputket ahtautuvat tulehduksen.
Allergia s. 88 Puolustusjärjestelmän epätarkoituksenmukainen reagointi ympäristössä esiintyviin aineisiin (proteiini / molekyyli / hiukkanen )  allergeenit.
Lääkkeen vaiheet ja vaikutukset elimistössä
Allergia & Astma. Mitä astma on?  Astma on keuhkoputkien limakalvojen tulehdussairaus (inflammaatio)  Limakalvon reagoinnin taustalla on tavallisesti.
Astma. Mikä astma on?  Pitkäaikainen keuhkosairaus, johon kuuluvat keuhkoputkien limakalvojen jatkuva tulehdustila (inflammaatio) ja siihen liittyvä.
ASTMA JA COPD (keuhkoahtaumatauti). AIHEUTTAJA Astma -Allergiatekijät, eli allergeenit, kuten siite- ja eläinpölyt -Tulehdus -Flunssan seurauksena -Rasitus,
Astma on lapsuusiän tavallisin pitkäaikaissairaus. Noin prosenttia lapsista potee astmaa ja lisäksi noin viidellä prosentilla on astman kaltaisia.
LÄÄKKEIDEN HAITTAVAIKUTUKSET. osa ennakoitavissa – perustuu lääkkeen tunnettuun vaikutusmekanismiin osa odottamattomia – lääkevalmisteen aiheuttama haittavaikutus,
IMMUNITEETTI puolustuskeinomme. Syöpäsolut ja mikrobit ovat uhkana elimistölle.
 Rytmihäiriö on tila, jossa sydän lyö epätarkoituksenmukaisesti joko kiihtyvästi tai hidastuvasti, tai muuten epätasaisesti.  Rytmihäiriö syntyy, kun.
KILPIRAUHASEN VAJAATOIMINTA Hypotyreoosi Essi Järvelä & Roosa Kaivoluoto 2A.
Tupakointi BELIEVE ME, SMOKING MAY KILL YOU…. Mitä on tupakka? >Tupakkaa valmistetaan tupakkakasvin lehdistä >Tupakkaa käytetään polttamalla, nuuskaamalla,
5. ALLERGIA JA ASTMA TERVEYSTIETO 9. TEHTÄVÄ: ENNAKKOTIEDOT  Kirjoittakaa taululle kokonaisilla lauseilla kaikki, mitä tiedätte ja muistatte allergiasta.
Erilainen ruokavalio – sairauden hoitoon Hurtig
 Huippu-urheilu -Valvotaan dopingtestein - Käytetään usein asiantuntijoiden ohjeistamana  Harrastajakäyttö - Dopingaineiden käyttöä ei valvota - Suomessa.
ILMAN EPÄPUHTAUDET Lähteet, torjunta, mahdolliset terveysvaikutukset.
1. SUOMALAISET KANSANTAUDIT TERVEYSTIETO 9. MITÄ SAIRAUKSIA MUISTAT? KIRJOITA TAULULLE  Millä eri perusteilla sairauksia voidaan ryhmitellä?  Missä.
LÄHTEET Hengitysliitto, 2009 TherapiaFennica-lasten allergiat, 2009 Käypä hoito – suositukset,
VATSAKIPU JA RUUANSULATUSVAIVAT. YLEISTÄ VATSAVAIVOISTA OHIMENEVÄT VATSAKIVUT OVAT IHAN NORMAALEJA JOKAISELLA IHMISELLÄ JOIDEN TAKIA EI KANNATA MENNÄ.
Allergia ja Astma. Astman hoito Astmaa hoidetaan lääkkeillä, jotka otetaan yleensä sisäänhengittämällä niitä keuhkoputkien limakalvolle, mutta sitä voidaan.
ERITYISRUOKAVALIOT. Yleisimmät erikoisruokavaliot  Keliakia  Laktoosi-intoleranssi  Diapetes  Vegetarismi ja sen alalajit.
Mitä lääkärissä tapahtuu - oireesta diagnoosiin
Allergiassa immuunipuolustus reagoi poikkeavalla tavalla - tunnistaa aiheuttajan viholliseksi ja alkaa puolustautua  allergisen elimistössä on vasta-aineita.
Parkinsonin tauti parkinsonismus idiopathicus
7 Itsehoito ja hätäensiapu
Nestetasapaino.
AKUUTTI TULEHDUS ja KUDOSVAURIO
18 Psyykenlääkkeet voivat auttaa selviämisessä
TE1 Itsehoito ja hätäensiapu
5 Ravinto Energiaravintoaine Suojaravintoaine
Keuhkoahtaumatauti eli COPD
Verensokerin säätely Veren glukoosi on pääasiallinen solujen energianlähde Elimistömme pyrkii pitämään verensokerin mahdollisimman tasaisena Säätely tapahtuu.
Hätäensiapu ja ensihoito
TE1 Terveyden perusteet
HOITOON PÄÄSY Voi valita itselleen terveysaseman oman kunnan sisällä
Päihdyttäviä aineita (kpl 22)
Rintasyöpä.
Keuhkosyöpä Keuhkosyöpä syntyy, kun keuhkoputken tai varsinaisen keuhkokudoksen solut muuttuvat pahanlaatuisiksi. Keuhkosyöpä on maailman yleisin syöpä.
Päihdyttäviä aineita.
Kpl 34 Monien ihmisten ruokavalioita rajoittaa jokin allergia tai sairaus, jolloin elimistö ei siedä jotakin ruoka-ainetta.
diabetes mellitus tai sokeritauti
IHOTTUMAT.
Oppiainerajat ylittävä tehtävä
Idan tarina DM1 on energia-aineenvaihdunnan häiriö/sairaus, jossa haima ei eritä insuliinia ollenkaan. Keho tarvitsee insuliinia sokerin pilkkomisessa.
Sairaanhoitaja Pia Mantila, Seinäjoki
Perinnöllisyystieteen perusteita
ASTMA Bronchiale 12/8/2018.
Asiakkaat ja sote-palvelut –seminaari
Acanto Prima.
Altistuskokeista A. Savolainen 2013
Puolustuskeinot: 1. ulkoinen puolustus 2. sisäinen puolustus
3-09 Silmien hoito.
Allergiamekanismit Aleksi Lamminen.
Esityksen transkriptio:

Kansantaudit 7 Allergia ja astma

Allergia (kpl 16) Immuunijärjestelmän häiriö, jossa keho käynnistää puolustusreaktion jotakin vaaratonta kehon ulkopuolista ainetta kohtaan Virheellisen ”hälytyksen” aiheuttanutta ainetta kutsutaan allergeeniksi (= usein keholle vieras proteiini, kuten siitepölyhiukkanen)

Allergeenille herkistyminen Altistuminen voi aiheuttaa herkistymisen. Herkistyminen ei vielä aiheuta oireita Herkistymisen seurauksena a) vereen tuotetaan (eosinofiilisiä) valkosoluja, jotka tunnistavat allergeenin. b) Keho tuottaa immunoglobuliini E -vasta-aineita (IgE) . (B- imusolut tuottavat) Allergeenin uudelleen kohtaamisesta seuraa allerginen reaktio.

Allerginen reaktio IgE-vasta-aineet tunnistavat allergeenin ja käynnistävät allergisen reaktion: Syöttö- eli allergiasolut vapauttavat tulehdusta aiheuttavia aineita esim. histamiinia. Histamiini aiheuttaa punotusta, turvotusta, kutinaa ja keuhkoputkien supistumista. http://www.youtube.com/watch?v=UfLAwO4_NTQ

Määrittele Anafylaktinen sokki Antihistamiini Siedätyshoito hygieeniahypoteesi

Anafylaktinen shokki Syöttösoluja aktivoituu poikkeuksellisen paljon. Äkillinen ja voimakas allerginen reaktio. Hengenvaarallinen: Verenpaine laskee nopeasti Hengitystiet tukkiutuvat Ensiapuna lihakseen pistettävä adrenaliiniruiske. http://www.youtube.com/watch?v=JJktnb_pKNw

Allergian ja astman hoito Akuuteissa tapauksissa allergiaa hoidetaan antihistamiini-valmisteilla Siedätyshoidossa elimistöä totutetaan säännöllisesti antigeeniin Hygieniahypoteesin mukaan ylipuhdas elinympäristö ja infektiotautien väheneminen ovat johtaneet immuunipuolustuksen virhetiloihin  allergioiden lisääntyminen

Allergian ja astman hoito Siedätyshoidossa elimistöä totutetaan säännöllisesti antigeeniin Akuuteissa tapauksissa allergiaa hoidetaan antihistamiini-valmisteilla Astman hoidossa ohjattu omahoito on tehokkain hoitokeino (apuna PEF-mittari). Astmaa hoidetaan avaavilla ja hoitavilla lääkkeillä (astmapiippu, tabletit) Elimistön totuttaminen antigeeneille jo varhaislapsuudessa