Lupiini Lupinus polyphyllus

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
CYCNOCHES, CATASETUM Suku: CATASETINAE. Cycnoches – joutsenorkidea ’Swan Orchids’ Nimi tulee kreikan kielen sanasta ’Kyknos’ joutsen, ’Auchen’ kaula Noin.
Advertisements

Tiistai Esitelmä Evelyn, Ida-Maria  Pikkuapollo (Parnassius mnemosyne) on apolloperhosiin kuuluva perhoslaji. Suomessa lajia tavataan lähinnä.
Juuso Jonninen Eläinten kuvia.
Haapa Kuvauspaikka: Koulunpiha Kuvauspäivä:
Juolukka Tuntomerkit: Juolukka on varpu, joka voi kasvaa jopa metrin korkeaksi, mutta tavallisemmin 30–50 cm korkeaksi. Yleensä kasvusto on helposti huomattavissa.
BI3 KAUPUNKIEKOLOGIA Kaupunki on yllättävän monipuolinen ja lajistoltaan rikas elinympäristö. Monet alun perin vain luonnon biotoopeissa elävät kasvit.
Numerot suomenkielessä
EUROOPAN MAISEMIA EUROOPAN LUONTO 8LK.
Stadin Tarhaajien kokemuksia kaupunkimehiläistarhauksesta Kesällä 2012
CHEERLEADING Tiina Määttä.
Puulajit Kirjassa kappale 2..
Sinisorsa Sinisorsan tieteellinen nimi Anas platyrhynchos merkitsee leveänokkaista ankkaa. Sinisorsan kesytetty muoto on ankka.
Kappale 20 Maataloustuotanto on Suomessa kalliimpaa kuin Keski-Euroopassa, koska mm. : 1. Suomen kasvukausi on lyhyt = vain yksi sato vuodessa. 2. Talvi.
Kappale 20 Maataloustuotanto on Suomessa kalliimpaa kuin Keski-Euroopassa, koska: 1. Suomen kasvukausi on lyhyt = vain yksi sato vuodessa. 2. Talvi voi.
Teräväpiirtotekniikka Jussi Koskela Santeri Lehtonen IT-06.
Vieraslajistrategian luovutustilaisuus Veikko Marttila
Uudet vesistörajoitteet tulee ottaa käyttöön kasvukaudella 2015, ollut mahdollista Vesistön kuulumisen rajoitusten piiriin voi tarkistaa tilatunnuksella.
Suomen yleisimpiä puulajeja. Säilyttää värinsä läpi vuoden.
1. IHMINEN.
0rava - Sciurus vulgaris
Maailman ravitsemustilanne ja ravinnontuotannon keinot
Verkkokasvio osana tutkimuskansiotyöskentelyä Perusasteen ja lukion ympäristöekologia.
Erilaiset alueet – erilainen hyvinvointi? Ilkka Mella TEM/ AKY Alueet ja hyvinvointi - seminaari.
Kappale 9 Suurimmat väestökeskittymät: Pohjois-Amerikan itärannikko
Karhu on euroopan suurin petoeläin
Ilves TUNTOMERKIT Ilves on Suomen luonnon ainut kissaeläin.
Funktiokone π, ½, -2, 4  17, -2, 1, 3  f(π), f(½), f(-2), f(4) f Siis: f(π)=7, f(½)=-2, f(-2)=1, f(4)=3 (riippuvuussääntö on tuntematon)
Poro on olennainen osa Lapin luontoa, yksi pohjoisen tunnusmerkeistä. Se on peuran puolikesy muoto, jonka ihminen on ottanut kotieläimekseen. Porot vaihtavat.
Lämpövyöhykkeet ja ilmasto
KRISTINUSKON LEVIÄMINEN JA HAJAANTUMINEN
Uhanalaiset lajit ja tulokaslajit
Koralliriutta.
5. Luonnon monimuotoisuuden köyhtyminen
TOSITIETOA Nuuska. TOSITIETOA Yleistä nuuskasta Valmistetaan samasta tupakkakasvista kuin perinteinen savuke Sisältää yli kemiallista yhdistettä,
Ympäristön myrkyttyminen. Orgaaniset ympäristömyrkyt  Orgaanisilla ympäristömyrkyillä tarkoitetaan hiiliyhdisteitä, jotka ovat vahingollisia eläimille.
IHMINEN, YMPÄRISTÖ JA KULTTUURI Uusi aika koittaa: siirtomaat ja kansainvälinen kauppa.
Tehtävät 1. Biodiversiteetti
Kunta: eläinkunta (Animalia) Pääjakso: selkäjänteiset (Chordata) Luokka: nisäkkäät (Mammalia) Lahko: petoeläimet (Carnivora) Heimo: koiraeläimet (Canidae)
KRISTINUSKON LEVIÄMINEN JA HAJAANTUMINEN Luku 4 – Motivointi 1.
Ravinteiden kierto ja sen häiriöt Marianna, Anna, Veeti, Janne ja Joel.
Hei! Minä olen Mustafa. Minä tulen Syyriasta. Kuka sinä olet? Mistä sinä tulet?
Lehtikuusi. Tärkeimmät tuntomerkit Lehtikuuset voivat kasvaa yleensä metrin korkeuteen. Monilla lajeilla korkeus jää kuitenkin vain 6-20 metriin.
Maapallon metsät.
Suomen luonnon erityispiirteet
Ilmaston vaikutus maatalouteen
Annisofia, Siiri ja Janika
Kukkakaali Brassica oleracea var. botrytis
MONIMUOTOISUUS.
Kristinusko nykyajalla
Nahkealehtinen kasvillisuus
Propagandan varhaishistoria (1)
Keltasirkku.
SUOMALAISIA KASVEJA Venny.
Phoca hispida saimensis
Kanahaukka.
VÄRIT.
HELMIPÖLLÖ.
Tammi.
Vaahtera.
Luku 13 – Raamatun tutkimus
Tundra.
KANSAINVÄLINEN YHTEISTYÖ
Vaahtera.
YLEISTÄ Juontaa juurensa alkuperäisväestön, aboriginaalien, kertomista tarinoista. Saanut paljon vaikutteita maahan muuttaneiden monien eri kansallisuuksien.
6.1 SELKÄRANGATTOMIEN ELINTAVAT JA MUODONVAIHDOS
KÄPYTIKKA.
Kristinusko 1900-luvulla - v.1917 Venäjän vallankumous ja ateistinen Neuvostoliitto vaikeuttivat ortodoksisen kirkon asemaa - vastaava tilanne Kiinassa.
Sinisorsa.
Riekko.
6.2 SIMPUKKA & RAPU 7. BIOLOGIA.
Esityksen transkriptio:

Lupiini Lupinus polyphyllus

Monivuotinen hernekasvi Pituus: noin 1- 1,5 m Kukinnon väri voi olla sininen, violetti, vaaleanpunainen tai valkoinen Juuristo on haaroittuvainen Kukinta-aika: kesä- ja heinäkuu Myrkyllinen sisältämien alkaloiden (= kasviemäksien) vuoksi

Tulokaslaji = Laji, joka leviää luonnollisesti ilman ihmisen apua mm Tulokaslaji = Laji, joka leviää luonnollisesti ilman ihmisen apua mm. merivirtojen ja muuttolintujen avulla esim. lupiini Vieraslaji = Alunperin luontoon kuulumaton laji, joka ei olisi pystynyt leviämään omin neuvoin esim. jättipalsami

Lupiinin alkuperä ja sen haitat Tuotiin Pohjois-Amerikasta koriste- ja rehukasviksi Eurooppaan 1800-luvulla Levinnyt lähes koko Suomeen pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta Leviää pihoihin, tienvarsiin ja vähitellen niittyihin ja hiekkapohjaisille mäntykankaille Syrjäyttää monia uhanalaisia niittykasveja, sillä lupiini rehevöittää kasvupaikan ja vie tilaa toisten kasvien kasvupaikoilta etenkin niittykasveilta esim. päivänkakkaroilta ja kissankelloilta Kilpailee pölyttäjistä toisten kasvien kanssa Vaikuttaa päiväperhospopulaatioihin, koska lupiini ei kelpaa perhosten toukille tai aikuisille ravintokasviksi Heikentää kulttuurimaisemia valtaamalla tilaa kedoilta (=kuiva niitty)

Lupiinin torjunta Lupiinin räjähdysmäistä leviämistä on mahdoton pysäyttää kokonaan Torjunta: 1. estää kasvin leviäminen 2. katkaisemalla kukinnat kukkimisen jälkeen 3.pienessä lupiinikasvustossa poista juuret yksitellen, mutta suuremmassa alueessa hävitä lupiinit niittämällä 4.toista torjuntatyötä useiden vuosien ajan, koska maaperän siemenvarastossa elää uusia lupiininalkuja vuosienkin jälkeen

Havaintotutkimus Kävimme kuvaamassa Kihniön aseman seudulla Havaitsimme, että lupiini on ottanut valtaa kasvupaikoilta VIDEO: https://www.youtube.com/watch?v=lvZ2mm2C__s

Lähteet http://www.rktl.fi/kala/kalavesien_tila/kalasto_ilmaston_muuttuessa/ tulokaslajit_vieraslajit.html http://www.sll.fi/mita-me-teemme/lajit/vieraslajit http://www.vieraslajit.fi/lajit/MX.38950/show Jättipalsamin kuva: http://www.pukinparta.net/kuvat/isot/jattipalsami2.jpg Tilastokuva: http://www.luonnontila.fi/site/images/luonnontila/images/stories/in dikaattorit/vieraslajit/vl1-itameren-vieraslajit.gif