Miten lihas tuottaa energiaa?

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Fyysinen harjoittelu ympärivuotisesti
Advertisements

Fyysisen harjoittelun perusteet
LIHAKSET.
Ylipaino on yksi keskeisimmistä terveysuhkista sekä Suomessa että maailmanlaajuisesti. Selvitä suomalaisten ylipainon syntyyn vaikuttavia tekijöitä sekä.
FYYSISEN KUNNON RAKENTAMINEN
KSS Energia Oy Eveliina Pöllänen
AMMATTITAITOKILPAILUIHIN VALMISTAUTUMINEN Espoo Meripuisto.
Energia- ja nestetasapaino liikunnassa
HelenaRimaliMankkaankoulu2013
JUOKSUA HARRASTAVAN RAVITSEMUS
Ihminen.
Ravintoaineet ja niiden merkitys ihmiselle
Tuki- ja liikuntaelimistö, liikkuminen II
S Ruoka ja terveys s
Kohti puolimaratonia! THE GRIND
Suomen Suunnistusliitto
MARATONKOULU Tavoitteena 10 km, ½ maraton tai maraton
Valmistautuminen harjoituksiin Förberedelse inför en träning Syö terveellistä, ravitsevaa ja juo vettä 1-2h ennen harjoitusta. Tarkista varusteet ja ole.
© Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio
Ravinto nuoren urheilijan harjoittelussa
Urheilevan nuoren ravitsemus
S. 30 – 39 LIIKUNTA s. 30 – 39
Johdatus bioinformatiikkaan
Pituus- ja paksuuskasvu
Elimistömme suurin sisäelin
Solukalvon tarkka rakenne ja toiminta
Tuki- ja Liikuntaelimistö
Kaisa Lahti 2B & Ira Ekholm 3A
Sydän- ja verisuonitaudit
Suomalaiset ravintosuositukset
Yo-tehtävä Pohdi yhteiskunnan toimintatapoja ja mahdollisuuksia kansalaisten liikunta- aktiivisuuden edistämiseksi. (kevät 2007)
RAVINTOLUENTO FHV KEHITYSKOLMIO Harjoittelu Ravinto Lepo Kehon huolto KEHITYS.
1. Hiili – elämän alkuaine
6. RAVINTOAINEET HALTUUN
Tehtävät s.35.
Ravintoaineet Proteiinit Hiilihydraatit Rasvat Vitamiinit Kivennäisaineet Suositeltava määrä saadaan syömällä monipuolista ruokaa ! 12. Ravitsemus.
Kotitehtävä Ruokapäiväkirja kolmelta vuorokaudelta (normi reenipäivä, lepopäivä, kisapäivä) Huomioita, havaintoja?
Ihmisen ravinto.
Hurtig TE1 Liikunta. Liikuntaelimistön toimintakykyyn vaikuttavat tekijät Liikunta vaikuttaa myönteisesti niin terveyskuntoon kuin terveyteenkin.
FYYSISEN HARJOITTELUN PERUSTEET FHV. KEHITTYMISEN PERIAATTEITA HARJOITUSÄRSYKE = ”järjestelmän häirintä” HARJOITUSÄRSYKE = ”järjestelmän häirintä” ELINJÄRJESTELMÄN.
LIIKUNTALINJA VOIMAHARJOITTELUN PERUSTEET. HERKKYYSKAUDET 12 – 16 VUOTIAAT -Nopeuden, kimmoisuuden ja nopeusvoiman herkkyyskaudet ovat parhaimmillaan.
Liikunnan fyysisestä harjoittelusta. Miten harjoittelu vaikuttaa? Harjoittelulla pyritään horjuttamaan elimistössä vallitsevaa tasapainotilaa  suorituskyky.
Solun toiminta tarvitsee energiaa
14. Aminohapot ja valkuaisaineet  Aminohapon rakenteessa on sekä aminoryhmä -NH 2 ja karboksyyliryhmä –COOH  Aminoryhmä on yleensä liittynyt karboksyyliryhmän.
Solujen kemiallinen rakenne.  Solujen yleisimmät alkuaineet: o Hiili (C) o Vety (H) o Happi (O) o Typpi (N)  Solujen yhdisteet voivat olla: o Orgaanisia.
RAVINTO. Suomalaisen ravitsemussuosituksen mukainen ruoka edistää terveyttä. Runsasta ja vaihtelevaa kasvisten syöntiä suositellaan ja kovan rasvan, suolan.
Kohti hyvää kuntoa.
Kesäharjoittelu mitä ja miksi
Kehon energiantuotto.
KPL 6 Solun energian vapauttaminen
Solu ottaa ja poistaa aineita
Eläimen aineenvaihdunta
Ruuansulatus Ihminen koostuu: vedestä, noin 63% painosta
Eliöt rakentuvat soluista
Kestävyys on.
LIIKUNTA JA TERVEYS.
9. Eläimen kudokset ja lihasten toiminta
Nivelten, lihasten ja luuston rakenne ja toiminta
Avoketjuisen rakenteen lisäksi monosakkaridit esiintyvät heterosyklisinä rengasrakenteina, joissa karbonyyliryhmän happi on osa rengasrakennetta.
Ruoasta saatavat ravintoaineet
Lihakset Lihassolut eli lihassyyt ovat ohuita ja supistumiskykyisiä soluja Toiminta perustuu lyhenemiskykyisiin proteiinisäikeisiin (lihassäikeet l. myofibrillit)
Terveyskunto ja sen osa-alueet
1.Kemiaa kaikkialla Kemia on kokeellinen luonnontiede, jossa tutkitaan aineiden ominaisuuksia, rakennetta ja aineiden välisiä reaktioita Tutkimuksia tehdään.
Ravintoaineet Hiilihydraatit pilkkoutuvat ruuansulatuksessa glukoosimolekyyleiksi. Verenkierron kautta glukoosi imeytyy soluihin. Soluhengityksessä glukoosi.
Solujen energian sitominen ja energian vapauttaminen kpl 7-8
Palauta 4 tehtävää, Viimeistään klo 23
Solun toiminta II Solun toiminta.
Ruokaoppia.
II Ekologia.
Esityksen transkriptio:

Miten lihas tuottaa energiaa?

Lihassolu varastoi energianlähteeksi hiilihydraattia (glykogeenina), rasvaa, proteiinia (lihaksen rakenteissa) sekä ATP:tä (adenosiinitrifosfaattia) ja kreatiinifosfaattia. Verenkierron mukana tulee lisää ravintoaineita ja happea. Verisuoniin ravintoaineet puolestaan tulevat joko ruuansulatuksesta, maksan glykogeenista tai rasvakudoksesta. Lihassupistuksessa energia saadaan ATP:stä, kun se pilkkoutuu pienemmäksi vapauttaessaan fosfaattiryhmiä. ATP:tä tuotetaan koko ajan lisää edellä mainituista varastoista

ATP:tä voidaan tuottaa myös hapen avulla eli aerobisesti ATP:tä voidaan tuottaa myös hapen avulla eli aerobisesti. Hapen avulla ATP:tä voidaan tuottaa hiilihydraateista, rasvoista ja proteiineista. Tämä mahdollistaa pitkäkestoisen suorituksen. Ihmisen lihassolut voidaan jakaa hitaisiin ja nopeisiin. Molemmat lihassolutyypit pystyvät tuottamaan energiaa sekä aerobisesti että anaerobisesti. Kaikilla on sekä nopeita että hitaita lihassoluja, mutta jakauma vaihtelee. Siksi joku toinen on parempi kestävyysurheilussa ja toinen nopeaa räjähtävää voimaa vaativissa urheilusuorituksissa.