Laki raskauden keskeytyksestä Suomessa

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Heli Hautamäki & Sari Rosnell
Advertisements

Lisääntyminen ja synnytys Suomessa ja Pohjoismaissa
Jalkapallovammojen ensiapu
Emättimen solumuutosten seuranta- ja hoitotutkimus
Lastensuojelun asiakkaat (kriteeri: lapsen kasvu/kehitys tai terveys vaarassa, välitön ls-tarve) vanhemman/huoltajan päihteiden käyttö (lapsen hoito vaarantuu,
SUUHYGIENIA HUONO SUUHYGIENIA AIHEUTTAA - PAHANHAJUISTA HENGITYSTÄ
Tervetuloa synnyttämään Länsi-Pohjan keskussairaalaan
Titta Kostjukova PRO GRADU-TUTKIELMA Marraskuu 2006
Työturvallisuus ja sairastuminen
MRSA metisilliiniresistentti Staphylococcus aureus
Tunne lääkkeesi Itsehoitolääkkeiden järkevä ja turvallinen käyttö
JOHDANTO Seksuaali- ja lisääntymisterveyteen sekä oikeuksiin (SRHR*) liittyvät kysymykset ovat tärkeä osa kehitysyhteistyötä. SRHR tarkoittaa jokaisen.
SYDÄNLEIKKAUSPOTILAAN OHJAUS JA NEUVONTA
Työeläke- kuntoutus Heidi Mannio
Raskaudenkeskeytykset 2010 – ennakkotiedot Anna Heino Mika Gissler.
Raskaana olevan päihderiippuvaisen naisen hoito Vankisairaalassa
eli raskauden keskeytys
Naisten päihdetyön päivät kätilö Satu Viinikainen
Lapsen asema: Avoliitossa lapsen huoltajuus äidin, isän on erikseen tunnustettava isyytensä Jos ei tunnusta, tarvitaan oikeuden päätös = isyyden vahvistaminen.
Päihde- ja mielenterveystyö kuntoutujan näkökulmasta
Tupakointi ja seksi.
Tehtävänanto, otsikko, aloitus ja lopetus esseekokeessa
Anja Saloheimo, sosiaalipsykologi, pari- ja seksuaaliterapeutti
SEPELVALTIMOIDEN VARJOAINEKUVAUS
Päihdehuoltolaki /41 Voimaan
Laki raskauden keskeyttämisestä
Miksi lääkäriin? Oireesta diagnoosiin
LAKI LÄÄKETIETEELLISESTÄ TUTKIMUKSESTA 488/1999 Julia Soudunsaari 2b.
Pohjoismaiset raskaudenkeskeytykset Anna Heino Mika Gissler.
HOMUNCULUS RASKAUS JA SYNNYTYS HEDELMÖITYS Hetki, jolloin munasolu ja siittiösolu sulautuvat yhteen Tapahtuu munanjohtimessa.
Uniapneapotilaan hoitoprosessi Ylilääkäri Tuomo Kava sh Ritva Vainikainen, sh Hannele Puoskari, sh Sari Liimatta, sh Terttu Nevalainen.
PSYKOOSI = vakava mielenterveyden häiriö, jossa todellisuudentaju hämärtyy ja vääristyy, synonyymi sanalle mielisairaus.
KAKSISUUNTAINEN MIELIALAHÄIRIÖ
Yhteiskunnan tuki lapsiperheille Peruspalvelut * Äitiys- ja lastenneuvola * Päivähoito * Koulu * Nuorisotyö Erityispalvelut * Lapsiperheiden kotipalvelu-
Osteoporoosi.  Osteoporoosi, joka tunnetaan yleisemmin nimellä luukato, on sairaus jossa luun tiheys ja rakenne on heikentynyt ja se saa luun murtumaan.
Laki raskaudenkeskeytyksestä vuodelta 1970 Lakisääteinen aikaraja 12 rv, myöhemmin lupa tarvitaan terveydenhuollon oikeusturvakeskukselta Suomessa ei.
SEKSUAALITERVEYS 1.Kuvaile / selvitä / tarkastele – tehtävä 2.”Pohdi eettisestä näkökulmasta”
Lähetekriteerit ja lähetteen sisältö. Lähetekriteerit erikoissairaanhoitoon Lastenpsykiatrian yksikköön tullaan hoitoon lääkärin lähetteellä Mikäli lapsella.
Työolosuhteiden järjestelytuki Laki julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta 10 luku 3 § VnA JTYPL, 9: Ohje JTYPL, sivut 275, , ja.
 Abortti eli raskaudenkeskeytys tarkoittaa raskauden keinotekoista päättämistä poistamalla alkio sikiö tai sikiökohdusta silloin, kun abortoitavan ei.
Vaihtoehdot session 12 oph 1 Vauvan pitäminen Sijaisvanhemmuus Adoptio Abortti.
Kertaus 1. Miten ihastuminen eroaa rakastumisesta? 2. Millä eri tavoilla seurustelussa voi pettyä? 3. Milloin on valmis seurustelemaan? 4. Millainen on.
1. SUOMALAISET KANSANTAUDIT TERVEYSTIETO 9. MITÄ SAIRAUKSIA MUISTAT? KIRJOITA TAULULLE  Millä eri perusteilla sairauksia voidaan ryhmitellä?  Missä.
SOPIMUS LUOTTAMUKSELLISUUDESTA Meille on tärkeää, että voimme kurssillamme työskennellä turvallisessa ja luottamuksellisessa ilmapiirissä. Työskentelemme.
Meeri, Katariina ja Heidi. Riikka 4-vuotta Riikka on 4-vuotias astmaa sairastava tyttö. Hänen perheeseen kuuluvat äiti, isä ja 2-vuotias pikkusisko. Perhe.
TE4 Terveysteknologia Hurtig 2016.
Raskausajan tietojen rakenteinen kirjaaminen
Odottavan perheen suunhoito
Terveyden määritelmät
Elämän alku Luku 12  Ydinsisältö.
Erityisalueet.
ASIAKKAAN JA POTILAAN OIKEUDET JA VELVOLLISUUDET
Opiskeluterveyspäivät
Elämän alku ja sen muokkaaminen eettisinä haasteina
Kuume ja flunssa Mika ja Eerik.
Pääkipu Pääkipua ilmenee kaikilla ihmisillä jossain vaiheessa elämää ja se on hyvin yksilöllistä. Päänkivun syitä ja muotoja on erilaisia. Yleisimmät.
Vesirokko.
IHOTTUMAT.
mikä tekee ihmisestä ihmisen?

Peg-huuhteluavanne potilaan ohjaus
Erikoissairaanhoitaja Pirjo Murto, HUS
KVTES:n jaksotyöaikauudistus
Sterilisointilaki Niko 3c 2014.
Odottavan perheen suunhoito
NAISTEN TERVEYSILTA Seksuaaliterveys
TYÖTURVALLISUUS.
UNIAPNEAN HOITOKETJU FORSSA
Esityksen transkriptio:

Laki raskauden keskeytyksestä Suomessa Alle 17-v Täyttänyt 40 Synnyttänyt 4 lasta Yksi lääkäri raskauden kesto < 12 vko Synnyttäminen ja hoito huomattava rasitus Raiskaus Äidin /Isän sairaus rajoittaa vakavasti lapsenhoitokykyä Jos raskaus aiheuttaa hakijan terveyden tai hengen vaaran > keskeytys mahdollista kestosta riippumatta (hätäkeskeytys) Kaksi lääkäriä Edelliset perusteet 20 viikkoon asti Luotettavasti todettu vaikea sikiön sairaus 24 viikkoon asti Valvira lääkärin päätös kielteinen raskauden kesto > 12 vko

Aborttien suhteelliset osuudet

Lääkkeellisen ja kirurgisen raskaudenkeskeytyksen vertailu Lääkkeellinen Tehokas alle 9 vko > rutiinina 12 vko asti Yli 12 vko; aloitus aina lääkkeellisesti (+ tarvittaessa kaavinta) Polikliininen, osin kotona (2007) Ei anestesiaa Kajoamaton Alavatsatuntemukset, kipulääke Jälkivuoto 10-14 vrk > jopa 4 vko 5% imukaavintaan Sairausloma 1-3 vrk Hormoniehkäisy voidaan aloittaa heti keskeytyksen yhteydessä – kierukka jälkitarkastuksen tai 1 kk yhteydessä Jälkitarkastus ja ehkäisyn varmistaminen 2 – 4 vko kuluttua Kirurginen - imukaavinta Alle 12 vko (+ yli 12 vko lääkkeellisen lisänä tarvittaessa) Päiväkirurginen Yleisanestesia Kajoava Toimenpidekomplikaatiot mahdollisia Jälkivuoto niukkaa 3% uusitaan Sairausloma 1-3 vrk Hormoniehkäisy voidaan aloittaa heti keskeytyksen yhteydessä – kierukka usein jo toimenpiteen yhteydessä Jälkitarkastus ja ehkäisyn varmistaminen 2 – 4 vko kuluttua

Abortti – eettisiä näkökulmia… Adoptio