YIMBY – kaupunkiaktivismi

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Biolaakson tarkastelua johtamisnäkökulmasta
Advertisements

1 Selvitysmiehen raportti Panu Kalmi. 2 Taustaa Työ on jatkoa viime kerralle esitetylle selonteolle. Selvityksen osan 2 muodostaa viime kerralla esitetyt.
•Kapea kulttuurikäsitys: –kulttuuri taiteen, tieteen jne. tuotteina –kulttuuri yksilön, ryhmän tai yhteiskunnan kehityksen tilana –kulttuuri erityisesti.
Arjen seudullisuus Arjen seudullisuus Aija Staffans.
VALOVUOSI = km IHMISIÄ = 1 IHMINEN / km LINNUNRATA Ø = VALOVUOTTA
Maahanmuuttajien yrittäjyys ei ole pelkkää pizzaa ja pubeja Maahanmuuttajien yrittäjyys Suomessa on tuoreen väitöstutkimuksen mukaan melko samanlaista.
Uusi aika, uudet haasteet - tieto- ja viestintä- tekniikan käytön vajeet ja miten niitä poistetaan Online ITK-puheenvuoro Marja-Liisa Viherä,
WE LOVE HELSINKI.
Joukkoistamisen ja vertaistuotannon edistäminen yhdistysten kansalaistoiminnassa Käytännön kehittäjän näkökulma.
TYÖNHAKUTAIDOT, -TAVAT JA -KANAVAT
Seurakuntien varhaiskasvatuksen neuvottelupäivät "Kirkko iholla"
Sosiaalisten vaikutusten arviointi SVA Ann Holm, Vaasan kaupunkisuunnittelu,
Greenest City in the World* Ratkaisuja vähäpäästöiseen Helsinkiin Tiina Merikoski Yhdyskuntasuunnittelun tutkimus ja koulutus YTK Aalto-yliopisto.
Yhteiset kompetenssit Muokataan… ja täsmennetään.
TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2012 Yhdistyksen 25. toimintavuonna painopisteinä ovat edelleen valtakunnalliset jätehuoltopäivät ja niiden yhteydessä pidettävä.
Strategisesti eheytyvä kaupunkiseutu? Näkökulmia Tampereen seudun rakennesuunnitelmatyöhön Jari Kolehmainen Olli Ruokolainen Tampereen yliopisto.
Ympäristö- ja yhteiskuntavastuuraportointi Seminaarityön esittely Finska 1 Emilia Rosenberg.
Katajanokka oppimisympäristönä Osallistavaa ja monipuolista opetusta omassa kaupunginosassa Tavoitteena on hyödyntää Katajanokkaa oppimisympäristönä monipuolisesti.
Facebook yritystoiminnan tukemisessa Kiravo-projekti 2012 Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentra.
Tieto- ja viestintätekniikka Riina Mäcklin Suvi Syrjälä Oulun Yliopisto 2011.
Onko siivous ammatti? Ei, siihen joudutaan, kun ei pystytä tai osata muuta! Näin ajateltiin vielä vuonna 1969! Kunnes joukko viisaita ihmisiä kokoontui.
Työllistymistä vaikeuttavia tekijöitä ei oman alan työ- tai harjoittelukokemusta liian kapea tutkinto liian pitkä opiskeluaika ei käsitystä mihin tutkinnolla.
Pekka Aula Topiantti Äikäs
AVARA-hanke valtiotieteellisen tiedekunnan näkökulmasta Leif Åberg
Kirsi Nuorsaari ja Jonna Heikkilä
Helsinki AKATEEMISTA VENÄJÄ-OSAAMISTA ON  Suomen osuus maailman tieteestä on yleensä 0,5 – 1,5 %; Venäjä-tutkimuksessa se on neljän-viiden.
Tietoa Tulevaisuuden tutkimuksen seurasta. Tulevaisuudentutkimus Tulevaisuudentutkimus on monitieteellinen tiedonala, jonka tarkoituksena on selvittää.
Johdatus kaupunkitutkimukseen (5 op=24 h + harjoitustyö + lopputentti)
Espoo haluaa kehittää osallisuutta Osallistuva Espoo -kehitysohjelma
Johdatus kaupunkitutkimukseen (5 op=24 h + harjoitustyö + lopputentti) Timo Kopomaa Avoin yliopisto 2016.
Toimintakausi Ydinporukka pieni, mutta aktiivinen! Lisää innostuneita mahtuu mukaan!
Nuoret ja vastuullinen yrittäjyys –hanke ja yhteiskunnallinen yrittäjyys Yhteiskunnallisen yritystoiminnan tutkimusverkoston vuosikokous Simo Tuppurainen.
MITÄ LAAJA-ALAINEN OSAAMINEN JA OPPIMISKOKONAISUUDET TARKOITTAVAT ESIOPETUKSEN ARJESSA? Huom! Esityksestä on poistettu valokuvat.
Mitä turvallisuustutkimuksessa tapahtuu Laura Hokkanen, Pelastusopisto Online and Mobile Communications for Emergencies.
Kansalaisten Eurooppa Mauri Uusilehto Nuoriso- ja kulttuuriyksikkö.
YIMBY – kaupunkiaktivismi Timo Kopomaa Avoin yliopisto 2015.
Käyttäjälähtöisyys tihentyvässä ja täydentyvässä kaupungissa Timo Kopomaa Avoin yliopisto 2016.
ME-hengen kehittäminen
” Helsingin tapahtumia yhdessä applikaatiossa”
Uusi aika, uudet haasteet - tieto- ja viestintä-tekniikan käytön vajeet ja miten niitä poistetaan Online ITK-puheenvuoro Marja-Liisa Viherä, FT.
Täydennyskoulutus Tuoteturvallisuus ja työura ruoka-alalla
Vahvuuksiamme Kuopiossa on toimiva koulutusketju varhaiskasvatuksesta yliopistoon (perusaste, lukio ja 2. aste, Sakky, Savonia, Pelastusopisto, SibeliusAkatemia,
YIMBY – kaupunkiaktivismi
/ Tarja Tapaninen.
Helsingin tila ja kehitys 2016 tilastokuviot
Osuustoiminnan Päivä Helsingin Messukeskus Toimitusjohtaja
Lapsi- ja perhepalvelut maaseudulla
Johdatus kaupunkitutkimukseen (5 op=24 h + harjoitustyö + lopputentti)
Music Against Drugs -päihdekasvatuskokonaisuuden kehittäminen
Jyväskylän yliopistossa
YIMBY – kaupunkiaktivismi
Johdatus kaupunkitutkimukseen (5 op=24 h + harjoitustyö + lopputentti)
SISKOT JA SIMOT LAITILAAN?
Johdatus kaupunkitutkimukseen (5 op=24 h + harjoitustyö + lopputentti)
Timo Kopomaa Avoin yliopisto 2016
Finanssiala pähkinänkuoressa
Hyvän mielen pelit ry Innovatiivista koulutusta ja työharjoittelua mielenterveyskuntoutujille IT-, peli- ja media-alan parissa Tommi Gustafsson, hallituksen.
Avoin yliopisto Kaupunkiaktivismi kaupunkien voimavarana – johdatus kurssin tematiikkaan Pasi Mäenpää, Helsingin yliopisto, sosiaalitieteiden.
Matkailuyrityksen tämän hetken haasteet ja menestys-tekijät Lapissa
Miten Turussa edistetään hvvinvointia ja ehkäistään syrjäytymistä?
Ensimmäinen ja toinen moderni
Kaupunkiaktivismia asuinalueille!
Uudellemaalle kilpailukykyä asuntopolitiikan kautta
KUMMIPÄIVÄ.
Tiekartta hyviin lähiöihin
Polaris Business Park, Espoo
Koko Suomi kiittää – tempauksen esittely www. kokosuomikiittaa
Liikkuva ja osallistuva amis – työkykyinen ja luova ammattilainen
Fysioterapeutit kouluille
Esityksen transkriptio:

YIMBY – kaupunkiaktivismi Timo Kopomaa Avoin yliopisto 2017

Kansalaisten kaupunki (näyttely Arkkitehtuurimuseossa 2015) Kallio Liike We Love Helsinki Dodo ry Yhteismaa Ravintolapäivä Kumpulan kyläjuhlat Kulttuurisauna Baana Kallio-liike on Kalliossa ja sen liepeillä asuvien, työskentelevien ja oleilevien puoluepoliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton yhteisö. We Love Helsinki järjestää vanhan ajan iskelmätansseja, kaupunkifestivaalia ja muita kaupunkitapahtumia. Dodo ry on vuonna 1995 perustettu suomalainen ympäristöjärjestö. Dodo käsittelee ympäristöongelmia yhteiskunnallisesti. Yhteismaa ry on sosiaalisiin innovaatioihin erikoistunut yhteisö ja do tank, joka suunnittelee ja toteuttaa yhteiskunnallisesti merkityksellisiä projekteja, tapahtumia ja palveluja. Yhdistys on kehittänyt mm. Kierrätystapahtuma Siivouspäivän, Illallinen Helsingin taivaan alla -tapahtuman, Parkkipäivä -ilmastotapahtuman sekä Nappi naapuri –palvelun. Ravintolapäivä on Suomesta toukokuussa 2011 alkanut ruokakarnevaali. Ravintolapäivänä kuka tahansa voi perustaa päiväksi ravintolan, kahvilan tai baarin haluamaansa paikkaan. Ravintolapäivä on nykyään maailman suurin ruokatapahtuma, jota järjestetään neljä kertaa vuodessa kolmen kuukauden välein. Ensimmäiset Kumpulan kyläjuhlat (silloin Kyläkarnevaalit) järjestettiin keväällä 1991. Kulttuurisauna on rakennettu merenrantatontille, joka oli 1970-luvulla kaavoitettu kahvilakäyttöön mutta jäänyt aiemmin rakentamatta. 2012 avattu Baana on entiseen ratakuiluun rakennettu 1,3 kilometrin mittainen kevyen liikenteen väylä, joka kulkee Kiasmalta Ruoholahteen.

Kallio-liike on Kalliossa ja sen liepeillä asuvien, työskentelevien ja oleilevien puoluepoliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton yhteisö. We Love Helsinki järjestää vanhan ajan iskelmätansseja, kaupunkifestivaalia ja muita kaupunkitapahtumia. Dodo ry on vuonna 1995 perustettu suomalainen ympäristöjärjestö. Dodo käsittelee ympäristöongelmia yhteiskunnallisesti. Yhteismaa ry on sosiaalisiin innovaatioihin erikoistunut yhteisö ja do tank, joka suunnittelee ja toteuttaa yhteiskunnallisesti merkityksellisiä projekteja, tapahtumia ja palveluja. Yhdistys on kehittänyt mm. Kierrätystapahtuma Siivouspäivän, Illallinen Helsingin taivaan alla -tapahtuman, Parkkipäivä -ilmastotapahtuman sekä Nappi naapuri –palvelun. Ravintolapäivä on Suomesta toukokuussa 2011 alkanut ruokakarnevaali. Ravintolapäivänä kuka tahansa voi perustaa päiväksi ravintolan, kahvilan tai baarin haluamaansa paikkaan. Ravintolapäivä on nykyään maailman suurin ruokatapahtuma, jota järjestetään neljä kertaa vuodessa kolmen kuukauden välein. Ensimmäiset Kumpulan kyläjuhlat (silloin Kyläkarnevaalit) järjestettiin keväällä 1991. Kulttuurisauna on rakennettu merenrantatontille, joka oli 1970-luvulla kaavoitettu kahvilakäyttöön mutta jäänyt aiemmin rakentamatta. 2012 avattu Baana on entiseen ratakuiluun rakennettu 1,3 kilometrin mittainen kevyen liikenteen väylä, joka kulkee Kiasmalta Ruoholahteen.

OURCity, vaihtoehtoisen yleiskaavan suunnitteluperiaatteet Elvyttää ja hyödyntää olemassa olevaa asuinaluetta sekä vahvistaa sen erityisluonnetta Säilyttää ja hyödyntää alueen kaupunkimaiset sekä harvaan asutut osat ja vähentää sosiaalisen eriytymisen riskiä Kasvattaa alueen asuntokantaa ja parantaa alueen mainetta Hyödyntää paikallisten asukkaiden tietämystä omasta asuinalueesta ottamalla heidät mukaan suunnitteluprosessiin Osallistumisen hyvä kehä: OSALLISTUMINEN  OMAKSI KOETTU  HUOLEHTIMINEN  VIIHTYMINEN  OSALLISTUMINEN …

YIMBY-katsanto (Yes In My Back Yard): asukkaat mieltävät mahdolliset rakennushankkeet ja -kohteet sekä oman toimintansa ryhmässä keinoiksi vahvistaa seudun menestystekijöitä ja myönteistä kehitystä. Tyypillisesti halutaan vaikuttaa esimerkiksi julkisen liikenteen suosion kasvattamiseen, jalan tai pyörällä liikkuvien kaupunkilaisten tarpeiden huomioimiseen sekä ympäristön uusiin esteettisiin ja elävöittäviin laatustandardeihin. Jimenez, Lisa (2002). From NIMBY To YIMBY: Understanding community opposition to special needs residential facilities in Vancouver. Simon Fraser University. Dear, Michael (2007). Understanding and Overcoming the NIMBY Syndrome. Published online. Lake, Robert W. (2007). Planner’s Alchemy Transforming NIMBY to YIMBY: Rethinking NIMBY. Published online.

”Hetki suunnittelijana” - Kaupunkilaisten huomioita ja tarkennuksia Helsingin tulevaisuuteen karttakyselyssä (KSV 2014) Asuminen – enemmän kaupunkimaista, vähemmän lähiötä Liikenne ja liikkuminen: hidasta ja nopeaa Viher-virkistysmahdollisuuksien valikoimaa Merellisyyttä vaalien Urbaanius suunnittelussa ja kaupunkikuvassa Elinkeinot: työ, kauppa, palvelut Merkintöjä kansainvälisyydestä

Miksi aktivismi on lisääntynyt? (Mäenpää&Faehlne, kvartti 3/2016) Digitalisaatio + internet + some => toimijaverkostot Kuluttajuuden muutos: osallistuva kulutus, jakaminen Työn muutokset: luova työ, ulkoistaminen, mikroyrittäjyys, freelancerismi, co-working-tilat Ekologinen käänne: kierrätys, käänteinen infrastruktuuri Yritystoiminta: startup-henki, eettinen yrittäjyys Pettymys politiikkaan  suora toiminta

yimbyismi Modernit protestiliikkeet, sosiaalinen media käytössä Ketteriä ryhmiä, oman reviirin hallinta Iloisena soriseva ”nostattava turbulenssi”, positiivinen nurkkakuntaisuus, ennakoidut hyödyt Vaihtoehtoista suunnittelua, yhteiskehittelyä, luovia ratkaisuja, osallistava ympäristön parannus Koulutustoimintaa, tiedonjakamista, verkostoitumismahdollisuuksien luomista Tavoitteina elävä paikalliskulttuuri, viihtyisyys ja hyvinvointi Visio tulevasta yhteisöstä ja yhteiskunnasta Viralliselle suunnittelulle arvokas uusi näkökulma kohdealueesta

Tapaustutkimuksen taito (2007) Kohteena tapahtumakulku tai (uusi) ilmiö; miten, miksi? esim. Työläisyhteiskunnan syntyminen… Pieni joukko tai yksi tapaus Mitä voimme oppia tapauksesta? Ymmärtäminen! Tapaus … tutkimuksen kohde Ongelmana liian laajan aiheen valinta, mieluummin paljon vähästä kuin vähän paljosta, ilmiötä ei kuitenkaan saa eristää ympäristöstään Tutkimuskohteen alueellinen ja ajallinen rajaus Keskeinen aineisto laadullista Analyyttinen kehys; triangulaatio; yleistäminen