TE1 riippuvuus Hurtig 2016-2017.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
RIIPPUVUUS eli ADDIKTIO
Advertisements

Riippuvuus tupakoinnista
Riippuvuus tupakoinnista
Riippuvuus tupakoinnista
Riippuvuus ilmiönä Sisältö: Mitä riippuvuudella tarkoitetaan?
Riippuvuus eli addiktio
ADDIKTIO ELI RIIPPUVUUS
Hoitotyön keskeiset käsitteet
Terveyskeskuslääkärin näkökulma moniammatilliseen yhteistyöhön Markus Partanen, Runosmäen-Mullin terveysaseman vastaava lääkäri, PPPR- hankkeen Turun kehittämisosion.
Raskausajan ja synnytyksen jälkeinen seksielämä. Raskaudet ja synnytykset voivat muuttaa seksielämän nautittavuutta suuntaan tai toiseen: jokaisen naisen.
Kansanterveys. Kansanterveystyö Kansanterveystyön keskeisenä tavoitteena on väestön tai sen osan terveydentilan ja hyvinvoinnin parantaminen Kansanterveyttä.
TOSITIETOA Tupakka. TOSITIETOA Yleistä tupakasta Tupakan savu sisältää yli 4000 kemikaalia Nikotiinin lisäksi tupakka sisältää mm. arsenikkia, kadmiumia,
Alkoholism i. Alkoholismi yleisesti Krooninen sairaus, jossa sairastunut kokee pakonomaista tarvetta juoda alkoholia. Ilmenee usein kohonneena toleranssina.
FYKE6 Arkista kemiaa. 9. Kemiaa keittiössä Hiiva Hiiva sieni, pilkkoo taikinan sokerin hiilidioksidiksi ja vedeksi, kohottaa taikinan sieni, pilkkoo taikinan.
9 Mielihyvä ja riippuvuudet
Riippuvuudet Yhteiskunnalliset vaikutukset ja hoitomuodot Nikke Laaksonen ja Sakke Palokangas.
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
17. MIELIHYVÄ JA RIIPPUVUUS TERVEYSTIETO 7. Pohdi  Kirjoita lapulle TÄRKEIN sinulle mielihyvää tuottava asia  Onko mielihyvän lähde hyväksi terveydelle.
Verkossa ja mukana nuorten elämässä Kotiovi omalla nimellä –hanke ( , kevät 2016) Sininauhaliitto Juha Valta Projektityöntekijä Ratakatu 6,
Alkoholi, huumeet, liuottimet. Hermostoa lamaannuttava aine Vaikutus eri osiin eri aikana Aivokuori, kontrolli, moraali, nousuhumala Pikkuaivot, liikkeet.
ALKOHOLISMI Jenni & Julia 2A. Yleisesti  Alkoholismi on krooninen sairaus, jossa elimistö tulee riippuvaiseksi alkoholin saamisesta  ominaista alkoholin.
Persoonallisuuden kehitys Psyykkinen ja sosiaalinen kehitys.
Persoonallisuuden kehitys
8-luokan terveystiedon sisältö, suoritustavat, tavoitteet ja arviointi KILPELÄNAHO
13 Mielenterveyden häiriöt ulottuvat lievistä vaikeisiin Ydinsisältö.
Kroppasuhde, mielihyvä ja riippuvuus Kirjan sivut
Tupakoinnin haitat Siiri K, Ulpu & Harri. Yleisön aktivointi Mene oman mielipiteesi mukaan sen seinän luo, missä vastaustasi vastaava kirjain on. Kirjahyllyn.
Nuoret, terveys ja arkielämä (TE 2) Tavoitteena on, että opiskelija oppii tarkastelemaan elämäänsä aikuisuuden ja vanhemmuuden näkökulmasta pohtii ja tarkastelee.
Hanna, Ada ja Siiri M.  Fyysinen riippuvuus on tyypillinen ihmisille, jotka käyttävät lääkkeitä ja päihteitä.  Käyttäjän elimistö on tottunut aineeseen,
Skeema Ihminen on sosiaalinen olento Ydinsisältö.
Unelma hyvästä urheilusta
KEHITYSKESKUSTELU - Ennalta sovittu ja suunniteltu keskustelu esimiehen ja työntekijän( voi olla myös tiimin) välillä Tuija Takkula,
Ihmisen elinkaari Psykologia jpe.
Ihmiskielellä on monta käyttötarkoitusta
Riippuvuus ilmiönä Sisältö: Mitä riippuvuudella tarkoitetaan?
18 Psyykenlääkkeet voivat auttaa selviämisessä
ELÄMÄNHALLINTA.
Ulkoiset tapahtuma/sisäinen uhka
Tupakan uho ja tuho    .
Riippuvuudet.

Alkoholiriippuvuuden kehittyminen ja hoito
TE1 Terveyden perusteet
Mielihyvä & Riippuvuus
Päihdyttäviä aineita (kpl 22)
Rintasyöpä.
Keuhkosyöpä Keuhkosyöpä syntyy, kun keuhkoputken tai varsinaisen keuhkokudoksen solut muuttuvat pahanlaatuisiksi. Keuhkosyöpä on maailman yleisin syöpä.
Päihdyttäviä aineita.
Aivojen mielihyvärata ja päihteiden vaikutus mielihyvärataan
Yleisimpiä tarkasteltavia näkökulmia (1/3):
MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖT
NIKOTIINI-RIIPPUVAISUUDEN HOITO
Riippuvuudet ja niiden syntyyn vaikuttavia tekijöitä
1. Mitä tiedonkäsittely on?
Psyykkinen terveys.
8 Riippuvuus.
Tiedon hallinnan viitearkkitehtuurin osa-alueet
Mielihyvää vai riippuvuutta?
PSYYKKINEN HYVINVOINTI
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry
Syö aivosi virkeiksi™ -tyhykoulutus
Sosiaalinen kehitys Tarja Rauste
Lapsen stressi Petra Suonio.
Käyttöturvatiedotteet
Tutustumistreeni Nimi, ammatti, mistä tulee,
Skeema Ihminen on sosiaalinen olento Ydinsisältö
Lisää osallisuutta elämään ja työhön Hanketukipäivä 3. 2
Mielenterveys- ja päihdetyön menetelmät opiskeluterveydenhuollossa - opas arviointiin, hoitoon ja käytäntöihin Essi Muinonen.
MINÄ JA VASTUULLISET RUOKAVALINNAT
Infraäänten mahdolliset terveysvaikutukset
Esityksen transkriptio:

TE1 riippuvuus Hurtig 2016-2017

MIELIHYVÄ ja RIIPPUVUUS Mielihyväradan syntyyn vaikuttavat perimä ja lapsen varhainen (n. 1-3v.) vuorovaikutus. (Varhainen vuorovaikutus on välttämätöntä aivojen rakenteiden syntymiselle.) Mielihyväradan tehtävänä evoluutiossa on ollut kertoa, mikä on hyvää elimistöllemme sekä turvata lajimme säilyminen. Järjestelmän ansiosta elämän jatkumiselle välttämättömät toiminnot (esim. syöminen, juominen, seksi, sosiaalinen kanssakäyminen, turvallisuuden tunne) tuottavat meille mielihyvää.

Ihminen on oppinut ”hämäämään” mielihyväjärjestelmää erilaisilla päihteillä. Mielihyvän tuottamiseen osallistuvat aivojen eri keskukset, mm. mantelitumake ja välittäjäaineet, mm. dopamiini ja endorfiini. Yhteistä lähes kaikille päihteinä käytettäville aineille on dopamiinia välittäjäaineena käyttävien hermoratojen aktivointi.

Dopamiini sitouttaa meidät toistamaan tyydytystä tuottavia asioita palkitsemalla ne mielihyvän kokemuksella. Elimistö tuottaa itse endorfiinia (morfiinin kaltaisia yhdisteitä) fyysisen rasituksen yhteydessä.

Dopamiiniradat välittävät sekä luonnollista että päihteiden ja huumeiden aiheuttamaa mielihyvää. Päihteisiin tule himo herkemmin kuin elämän luonnollisiin mielihyvälähteisiin todennäköisesti siksi, että luonnolliset mielihyvä-ärsykkeet aktivoivat dopamiinin vaihduntaa vain tiettyyn määrään asti ja selvästi vähemmän kuin päihteet ja huumeet.

Elimistö oppii vaatimaan päihdettä uudelleen Jos ainetta ei saada, tulevat vieroitusoireet Elimistö pyrkii hillitsemään ”ylireagointiaan” (esim. vähentämällä dopamiinireseptoreja), jolloin sietokyky kasvaa Kuinka päihteet tuhoavat mielihyväreseptorien oman toiminnan

AINEELLISET RIIPPUVUUDET Nikotiini Huumausaineet Lääkeaineet Alkoholi TOIMINNALLISET RIIPPUVUUDET Peliriippuvuus Nettiriippuvuus Syömishäiriöt Läheisriippuvuus Seksiriippuvuus Shoppailu Liikuntariippuvuus JNE..

Riippuvuuteen sairastuminen = monen tekijän summa: mielihyvän kokemisen tarve yksilölliset ominaisuudet (perimä) sosiaalinen ympäristö (=paineet, toimintamallit) lähiympäristön asenteet käyttötavat ja -mallit lähiympäristössä vuorovaikutussuhteet aineen / toiminnan aloittaminen nuorena harhaluulot / tietämättömyys alhainen itsetunto Mielenterveyden ongelmat (etenkin toistuvat negatiiviset tunnetilat) saattavat altistaa riippuvuuksille mielenterveyden ongelmat  riippuvuudet Riippuvuus ei läheskään aina liity aineeseen tai toimintaan, vaan ”fiilikseen,” mitä se aiheuttaa!

Riippuvuuksien yleispiirteitä stressioireet (mm. unettomuus, päänsärky), muutokset unirytmissä, ruokahalussa tai seksuaalisessa halukkuudessa ovat mahdollisia Aineen/toiminnan vähentäminen aiheuttaa vierotusoireita (mm. levottomuutta ja ärtyisyyttä) Toiminnasta on tullut pakonomaista. Käyttö/toiminta jatkuu, vaikka haitat ovat kiistattomat ja selkeästi havaittavia Kaikki toiminta tähtää tyydytyksen saamiseen Riippuvuussairauden aiheuttajasta on tullut elämän tärkein asia. Riippuvuus vie tilaa/aikaa yhä enemmän muilta tärkeiltä elämänalueilta lopulta syrjäyttäen ne  Elämänhallinta katoaa. mielialan vaihtelut, ahdistuneisuus, aggressiivisuus, toivottomuus, itsetuhoisuus, huolestuneisuus ja levottomuus. Saattaa liittyä myös häpeää, salailua, surua, vihaa, itsesyytöksiä, toivoa, jne.. Sairastunut saattaa alkaa manipuloida toisia, kieltää, salailla ja valehdella käyttöönsä liittyvissä asioissa Riippuvuus saattaa näkyä myös vetäytymisenä ihmissuhteista tai ihmissuhteiden menettämisenä.

Riippuvuuksien hoito edellyttää ongelman myöntämistä, sekä omaa tahtoa haluta siitä eroon On usein pitkä prosessi Jopa elinikäinen (esim. alkoholismi) Mielihyväkeskus jää ”yliherkäksi” ”retkahduksia” Lähes aina tarvitaan läheisten tuki/apu. Joskus henkilö pääsee riippuvuudestaan irti omin avuin, joskus tarvitaan ulkopuolista hoitoa Hoitomahdollisuuksia on monia. Tärkeintä on löytää jokaiselle yksilöllisesti sopivin Yksilöterapia, pariterapia, ryhmäterapia Vertaistukiryhmät Auttavat puhelimet Kouluterveydenhoitaja, terveyskeskus, sairaala Päihdehuolto, sosiaalitoimi, nuorisoasemat A-klinikat, katkaisuhoitoyksiköt

Tehtävät 1 ja 4 sivulla 105 Selitä seuraavat käsitteet ja vertaile niitä. mielihyvä-riippuvuus fyysinen riippuvuus-psyykkinen riippuvuus aineriippuvuus-toiminnallinen riippuvuus 4. Päihdelinkki on A-klinikkasäätiön tuottama verkkopalvelu, jossa tarvitaan tietoa ja tukea päihteisiin ja riippuvuuksiin liittyen. Valitse tiedonhaun kohteeksi yksi aineriippuvuus ja yksi toiminnallinen riippuvuus. Etsi Päihdelinkin sivuilta, mihin riippuvainen tai riippuvuudesta kärsivän läheinen voi ottaa yhteyttä ja mistä saada neuvoja, tukea ja muuta apua.