Tekstin kokonaisrakenne ja argumentointi

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Argumentaatioanalyysi tekstitaidon tehtävänä
Advertisements

Alkuvaiheen koodaus edistyneiden suomenoppijoiden aineistossa Tallinna Ilmari Ivaska ja Kirsti Siitonen.
Preppaus ENA 4.
Minkälainen on hyvä gradu?
750696S Maisteriseminaari Laajuus 4 op / 107 h opiskelijan työtä
Eheää tekstiä Kieli ja tekstit 1, sivut
Tekstitaidon vastauksen eteneminen
2. a. Pareittain esittele kirjoittamasi esittelyteksti ja valitsemasi lehtijutut. 2. b. Tarkastelkaa yhdessä valitsemianne lehtijuttuja ja merkitkää juttuihin.
ESSEEN KIRJOITTAMINEN
Kurssityön laatiminen Puolalanmäen lukio VA4 syksy 2006 Anne Lindholm.
Kielen- ja tekstinhuoltoa
Kielen- ja tekstinhuoltoa 2/2
KOKEESEEN KERTAAMINEN. ENNEN LUKEMISTA  Herätä kiinnostuksesi:  Mieti, mikä sinua kiinnostaa luettavassa  Mihin tarvitset tietoa, jota olet ryhtymässä.
FILOSOFIAN KOE YLIOPPILASKIRJOITUKSISSA. Kokeen sisältö -Koetehtävät perustuvat kursseihin FI1-FI tehtävään riittävät 1. kurssin tiedot -Myös oppiainerajat.
TUTUSTU KIRJAILIJAAN Tarinoita kirjoittajan takaa.
UNIVERSITY OF JYVÄSKYLÄ Tutkimussuunnitelma Jaakko Seikkula
Keskustele kaverin kanssa:
OPINNÄYTETYÖN RAKENNE
TEKSTITAIDON VASTAUS Miten vastauksen ainekset kerätään, kuinka sen rakenne suunnitellaan, kuinka se kirjoitetaan ja miten se arvioidaan?
Suomi 1B
Päättötyö 9.lk Mikä on päättötyö Tutkielman tyyppinen kirjallinen työ
Tieteellisen tekstin piirteitä
Opiskelu eLukiossa
Tutkimusraportin perusrakenne
KANDIDAATTISEMINAARI JA TUTKIELMA KATVRA30 (10 op) Syyslukukausi 2017
Yleistajuisemman artikkelin kirjoittaminen
JATKOSUUNNITELMAT Minustako yrittäjä Suomessa?
Asiatekstin rakennemalleja
Kieli ja tyyli Tekstioppi s
PILKKU.
Terveysteknologia Tutustutaan, mitä kaikkea terveysteknologialla voidaan tarkoittaa ja miten se auttaa terveyden hoidossa ja sairauksien ehkäisyssä.
TAI-E1126 Taidekasvatusseminaari
Tieteellisen kirjoittamisen kurssi
Tutkimuksen abc.
Sidosteisuus Tekstin koossa pitävää liimaa!.
Äi9 Aineistopohjainen essee
Kieli, kirjallisuus ja identiteetti
Asiatekstin rakennemalleja
Tekstinhuoltoa 3.
Aloita täältä, täydennä säännöllisesti!
TAIDOT EDELLÄ © Petteri Elo OPS-koulutus 2016
Referaatti eli seloste.
Selkokieli sisällöltään, sanastoltaan ja rakenteeltaan yleiskieltä helpommin luettavaa ja ymmärrettävää kieltä henkilöille, joilla on vaikeuksia lukemisessa tai.
Tieteellisen tekstin peruselementit
Essee ÄI5-kurssi.
Äidinkielen yo-koetyyppi keväästä 2007 alkaen
Kielen- ja tekstinhuoltoa
Äidinkielen yo-koetyyppi keväästä 2007 alkaen: oma tekstilajinsa
Laadullisten tutkimusmenetelmien seminaari
OHJEITA TUTKIELMAN ESITTELYYN AC-ISTUNNOSSA
Skeema 1 Ohjeet tutkimuksen tekemiseen
LUKU Lukemisen ja kirjoittamisen oppikirja aikuisille maahanmuuttajille Kaisa Häkkinen & Anna Nylund.
Vastavalmistuneen puheenvuoro
Kirjoittamisen perusoppeja
GRADUAHDISTUS Minna Nevala.
TEKSTIOPPI s
PowerPoint-esitys korkeakoulujen opiskelijavalinnoista 2020-
Auktoriteettirakenne
Kirjoitusviestinnän opinnot yliopistossa
haahuilusta opintosuoritukseksi
TULOKSET OPINNOISTA-TÖIHIN WEBROPOL-KYSELY SYKSY 2017
Seminaarien käytänteitä
[Hankkeen nimi] [Tutkijan nimi]
Kirjoittaminen on ajattelemista
Mitä uutta töissä.fi-palveluun?
Ohjeistus Etene tässä olevien ohjeiden mukaan.
Vinkkejä juridiikan opiskeluun
Luonnontiedeaiheinen projekti
Nuorten kuuleminen Valtakunnallisen nuorisotyön ja –politiikan ohjelman valmistelu Materiaalin tuottaneet 1. vuosikurssin yhteisöpedagogi (AMK) -opiskelijat.
Esityksen transkriptio:

Tekstin kokonaisrakenne ja argumentointi Tieteellisen kirjoittamisen kurssi Hanna Kosonen

Argumentointi ja tekstin rakenne Argumentointi näkyy tekstin kaikilla tasoilla: sekä yksittäisten valintojen perusteluina että tekstin kokonaisrakenteen valintoina. Argumentoinnin ja koko tutkielman johtotähtenä on tutkimuskysymys, joka voi jakautua osakysymyksiksi. Vastaus tutkimuskysymykseen voi sijaita tutkielman alussa hypoteesina tai tekstin lähtökohtana, jolloin argumentointi suuntautuu taaksepäin tutkielman lopussa, jolloin argumentointi suuntautuu eteenpäin kohti johtopäätöstä (”dekkarirakenne”).

Tekstin rakentamistapoja Induktio: yleistetään aineiston pohjalta. Deduktio/abduktio: testataan hypoteesia aineiston perusteella. Temaattinen rakenne: teksti jäsentyy jaksoiksi, joissa asioita esitellään eri puolilta toisiinsa nähden. Hierarkkinen rakenne: teksti rakentuu ylä- ja alakäsitteiden varaan Ongelma−ratkaisu-rakenne: alussa esitetään ongelma, ristiriita tai kysymys, johon kirjoittaja esittää ratkaisun, selityksen tai vastauksen.

JOHDONMUKAISUUS ja SIDOSTEISUUS eli KOHEESIO Eteneekö teksti johdonmukaisesti? Löytyykö tekstin PUNAINEN LANKA? Ovatko tekstin osat – kappaleet, virkkeet ja lauseet – sidoksissa toisiinsa? KAPPALEJAKO

Sidoskeinoja samaviitteisyys sidossanat abstraktiotasoltaan erilaisten käsitteiden luoma sidosteisuus Lue lisää ja tee harjoituksia täältä: http://webcgi.oulu.fi/oykk/abc/tekstinhuolto/tekstin_rakenne/sidosteisuus/

Pro gradu -työn kirjoittaminen voi olla vaikeaa  Pro gradu -työn kirjoittaminen voi olla vaikeaa. Opiskelija ei ole motivoitunut tutkimaan valitsemaansa aihetta. Hän ei aina saa kunnollista ohjausta. Aiheen ja ohjaajan vaihtaminen voisi auttaa. Pro gradu -työn kirjoittaminen voi olla vaikeaa, jos opiskelija ei ole motivoitunut tutkimaan valitsemaansa aihetta. Siihen taas saattaa olla syynä se, ettei hän saa kunnollista ohjausta. Tällöin aiheen ja ohjaajan vaihtaminen voisi auttaa.

Sidoskeinot: pronominit Tarkista, minkä edeltävän sanan tai käsitteen pronomini korvaa. Miten se vaikuttaa pronominin valintaan ja muotoon? Ovatko viittaussuhteet yksiselitteisiä? Joka viittaa ed. sanaan, mikä viittaa koko ed. lauseeseen. Vrt. Sain palautettua ajoissa tutkimussuunnitelmani, jossa tosin olisi vielä hiomisen varaa. Sain palautettua ajoissa tutkimussuunnitelmani, mikä on hieman yllättävää, sillä aloitin kirjoittamisen vasta viime yönä.

Joka-pronominin viittauskohde eli korrelaatti sijaitsee yleensä heti pronominin edellä Lautakunta käsitteli kokouksessaan kolmen hakijan valitukset, joiden pääsykoepistemäärä ei riittänyt opiskelupaikkaan. Lautakunta käsitteli kokouksessaan kolme valitusta, jotka koskivat pääsykokeita. Valituksen tehneiden hakijoiden pistemäärät eivät olleet riittäneet opiskelupaikan saamiseen.

Lähteet Rahtu, Toini: Tieteellinen kirjoittaminen. Kielijelppi. Haettu 1.2.2014. kielijelppi.fi/kirjoitusviestinta Kirjoittajan työkalupakki. Kielijelppi. Haettu 1.2.2014. kielijelppi.fi/tyokalupakki