Lääkeaineet Ennen laboratorion lääkeaineita ihmiset käyttivät lääkkeinä luonnosta saatavia aineita kuten piharatamoa ja pajunkuorta. Kasvit ovat parantamistaidon.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
KENELLE PAHOINVOINTI KASAUTUU
Advertisements

Hiv ja aids.
Jokapäiväinen elämä Sivujen perusrakenne
Estemenetelmät.
Kuppa, hepatiitti B ja Trikomoniaasi
Tupakka ja ympäristö.
MITÄ ON TURVALLINEN RUOKA?
Myrkytystapaturmat.
Lääkkeen antaminen injektiona
Kansantaudit.
Kappale 16.
Tunne lääkkeesi Itsehoitolääkkeiden järkevä ja turvallinen käyttö
Ruusu Jenni Pajulahti.
Elimistö puolustautuu
Vasta n. 30% jalankulkijoista käyttää heijastinta. Liikenneturva tiedottaa jalankulkuun liittyvistä vaaroista. Kotimaiset heijastimien valmistajat huolehtivat.
Kappale 18 Tartuntataudit leviävät mikrobin välityksellä eliöstä toiseen. Tartuntataudit leviävät pisaratartuntana tai kosketustartuntana. Mikrobit pääsevät.
Elimistön puolustusjärjestelmä
Mitä uutta kierrätetystä lasista voi tehdä?
Canikur®.
Tartuntataudit s
Muuntelu on evoluution edellytys s
Tuotanto ja hoitaminen Anu kopra & Kirsti Laakso hokl 2001
Muovien kierrätys.
Menkää kaikkeen maailmaan ja julistakaa evankeliumi kaikille luoduille.
Kotitehtävä.
Allergiat.
SIENISTÄ.
KEINOT TARTTUVIA TAUTEJA VASTAAN
”Mitä tahansa voi saavuttaa kunhan vain yrittää!” Pikkuyrittäjien hissipuheet.
KEMIKAALEIHIN LIITTYVÄ TYÖTURVALLISUUS
LÄÄKKEIDEN YHTEISVAIKUTUKSET. 1. Yhteisvaikutukset toisten lääkkeiden, joidenkin elintarvikkeiden ja alkoholin kanssa 2. Toiset yhteisvaikutukset toivottuja,
HIV JA AIDS. Mikä on HIV? Human Immunodeficiency Virus, suomeksi ihmisen immuunikatovirus aiheuttaa pysyvän infektion, jonka seurauksena elimistön puolustusjärjestelmään.
Lääkkeen vaiheet ja vaikutukset elimistössä
Allergia & Astma. Mitä astma on?  Astma on keuhkoputkien limakalvojen tulehdussairaus (inflammaatio)  Limakalvon reagoinnin taustalla on tavallisesti.
Myrkytystapaturmat.
Hygienian historiaa Kreikan kielessä sana hygieia merkitsee terveyttä ja hygienos tervettä. Nimitykset tulevat terveyden suojelijana pidetystä Hygieiasta,
LÄÄKKEIDEN HAITTAVAIKUTUKSET. osa ennakoitavissa – perustuu lääkkeen tunnettuun vaikutusmekanismiin osa odottamattomia – lääkevalmisteen aiheuttama haittavaikutus,
KASVA VOIMISTELIJAKSI Kokonaisliikuntamäärä. Pienet valinnat ratkaisevat Pariporina: -Mitä ajatuksia video synnytti? -Miten oma arkesi pyörii? Voiko pienillä,
Seppo Mentula ops-koordinaattori Tuusula 2016 Opetussuunnitelma uudistuu.
Valmisruoat Pakasteet Kuivatut ruokavalmisteet Puolisäilykkeet Täyssäilykkeet.
ILMAN EPÄPUHTAUDET Lähteet, torjunta, mahdolliset terveysvaikutukset.
Brasilia Brasilia. Tietoa Pääkaupunki: Brasilia Asukasluku: (2014) Valuutta: Real Kieli: portugali.
Keuhkokuume ja virtsatieinfektio
Lääkeaine Kemia.
7 Itsehoito ja hätäensiapu
Latinalaisamerikkalainen kulttuuri
Kuinka eläintuotanto voisi vaikuttaa ympäristöön?
Munuaiset Munuaiset huolehtivat veren ja kudosten oikeasta vesi-, suola- ja happoemästasapainosta eli säätelevät elimistön sisäistä tasapainoa = HOMEOSTAASI.
by Amanda Auvinen & Santeri Neuvonen
Tupakan haittavaikutukset
Öljy energianlähteenä
Tuki-ja liikuntaelinten sairaudet
Kuume ja flunssa Mika ja Eerik.
Päihdyttäviä paineita
BIOTERRORISMI JA BIOASEET
Vaihtoehto- ja uskomushoidot
5 Sairauden ja terveyden historiaa
Roosa nauha.
Angiina.
1.Kemiaa kaikkialla Kemia on kokeellinen luonnontiede, jossa tutkitaan aineiden ominaisuuksia, rakennetta ja aineiden välisiä reaktioita Tutkimuksia tehdään.
I AINEET YMPÄRILLÄMME Kemia on … Aineen eri muodot Maailmankaikkeus
Vaahtera.
Lääkeaineet Aspiriini oli ensimmäinen laboratoriossa valmistettu lääke. Asetyylisalisyylihappo eli aspiriini on maailman tunnetuin särkylääke, ja sen on.
Tehtävä 7.2: SmartArtin animointi
Kuka tietää lääkityksesi?
Erikoissairaanhoitaja Pirjo Murto, HUS
KÄYTTÖTURVATIEDOTTEET
NAISTEN TERVEYSILTA Seksuaaliterveys
3-4 Terveyden ja sairauden historiaa
Puolustuskeinot: 1. ulkoinen puolustus 2. sisäinen puolustus
Esityksen transkriptio:

Lääkeaineet Ennen laboratorion lääkeaineita ihmiset käyttivät lääkkeinä luonnosta saatavia aineita kuten piharatamoa ja pajunkuorta. Kasvit ovat parantamistaidon perusta. Asetyylisalisyylihappo eli aspiriini on ensimmäinen laboratoriossa valmistettu lääke – hieman yli sata vuotta sitten. Maailman tunnetuin särkylääke. Se esim. alentaa kipua ja kuumetta, mutta se on lievästi myrkyllinen ja voi aiheuttaa närästystä, pahoinvointia , vatsakipua ja voi aiheuttaa allergisia reaktioita. Eikä se sovellu lapsille. Löytyy pajunkuoresta. Punainen kolmio pakkauksessa: voi vaikuttaa haitallisesti tarkkuutta vaativiin tehtäviin Lääkkeitä pitää säilyttää lasten ulottumattomissa, mieluiten lukitussa lääkekaapissa alkuperäisessä pakkauksessa. Säilytetään huoneenlämmössä ellei toisin mainita. Viimeinen käyttöpäivä lukee aina pakkauksessa, sillä lääkkeiden koostumus voi muuttua. Lääkkeen ominaisuudet ja käyttötarkoitus ratkaisevat onko se saatavissa vain reseptillä vai vapaasti. Vapaasti saatavilla olevien lääkkeiden käyttötavan ja annostelun oltava helppoa. Reseptillä saatavat voivat aiheuttaa riippuvuutta ja niitä voi käyttää väärin. Virukset lisääntyvät ihmissolun sisällä, joten niihin on hankala kehittää lääkettä. Antibiootit tuhoavat bakteerien soluseinämää, joten ne kuolevat. Runsas käyttö lisää bakteerien vastustuskykyä. Lääkeaineet ovat ongelmajätettä. Niitä otetaan vastaan kaatopaikoilla ja apteekeissa. Osa lääkkeistä valmistetaan kasveista erottamalla. Suurin osa synteettisesti. Useiden lääkkeiden raaka-aine maaöljy. Lääkkeiden kehittely vie vuosia ja se on kallista ja vaatii paljon työtä, joten uudet lääkkeet ovat kalliimpia, kuin vanhat. Aloitetaan perustutkimus vaiheella – kun eläimille turvallinen siirrytään ihmiskokeisiin. Geenitekniikan ansiosta käytetään yhä vähemmän koe-eläimiä esim. insuliinia valmistetaan bakteereissa. Sir Alexander Fleming keksi penisilliinin bakteeri viljelmiensä avulla.