Miksi ja miten järjestöyhteistyötä maakunnassa ja kunnissa?

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
SUOSITUKSET • viisi ministeriötä - sosiaali- ja terveysministeriö - opetus- ja kulttuuriministeriö - ympäristöministeriö - liikenne- ja viestintäministeriö.
Advertisements

Vanhuspalvelulaki käytännön työssä
Kyläfoorumi Valtimolla
Toteutuuko järjestöjen ja kuntien välinen kumppanuus KUUMA-alueella
Vammaisneuvosto ♥ Vammaisuuteen liittyvien asioiden asiantuntijaelin ♥ Vammaisten yhteiskunnallisen tasa-arvon edistäminen.
KU-selvitys Demokratiamallit Järvenpää-talo.
Avustus, Elina Varjonen1 Kansalaisjärjestötoiminnan edellytykset ja merkitys hyvinvoinnin rakentamisessa Pohjois-Karjalan maakunnan järjestöpäivät.
Avustusosasto, Pekka MYKRÄ, Vapaaehtoistyön haasteista Pekka Mykrä kehittämispäällikkö
Terveempi Pohjois-Suomi- hanke ”Kainuun hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen toimenpidekokonaisuus” Kainuun maakunta-kuntayhtymä Merja.
Lähipalveluseminaari RAY Hyvän tahdon pelejä!
Asukas- ja järjestönäkökulma Siun Sotessa toiminnanjohtaja Elina Pajula.
VAPAAEHTOISTOIMINTA MUSTIJOEN PERUSTURVAN VAMMAISNEUVOSTOTYÖSSÄ.
Uusi kuntalaki (410/2015) Vaikutukset vammaisneuvostojen toimintaan ja kuntalaisten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksiin Kunta- ja aluehallinto-osasto.
JJ RAY Avustusosasto1 MITEN RAY:N UUSI AVUSTUSSTRATEGIA HUOMIOI ERITYISRYHMÄT? Valtakunnalliset vammaisneuvostopäivät Naantali Janne Juvakka.
Katri Arnivaara Turun kaupungin vapaa-aikatoimiala Hankekoordinaattori 1.
Tulevaisuuden kuntaa tekemässä - Hallituksen Tulevaisuuden kunta-reformi Nuorten vaikuttajien huipputapaaminen De unga beslutsfattarnas toppmöte.
SOS II Rakenteellinen sosiaalityö Työpaja 1 Tampere
Yhdistykset kumppaneina kunnan kanssa – tasavertaista yhteistyötä Huhmari Kari Hyvärinen, yhteistyökoordinaattori Pohjois-Karjalan kansanterveyden.
Seminaarin kokoava puheenvuoro LasSe –hankkeen päätösseminaari Kehittämispäällikkö Arja Hastrup.
© Talent Vectia Toteutuksen tiekartta Innokylä 2.1 -päivitys.
Kuntastrategian tarkistaminen
THL HYTE-oppimisverkosto Kommenttipuheenvuoro Ritva Pihlaja erityisasiantuntija, kunta-järjestö-yhteistyö Yhdessä enemmän! Poikkihallinnollinen.
Tilanne Järjestöjen osallisuus sote- ja maakuntauudistuksen valmistelussa.
Katja Asikainen.  Hankkeen kesto: –  Hankkeen hallinnoija: Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistys  tavoitteet: ◦ maakunnallinen järjestöstrategia,
Tulevaisuuden kunta – parlamentaarinen työryhmä
Maakuntauudistus ja järjestötoiminnan kehittäminen Varsinais-Suomessa Uusi kunta ja kolmas sektori Case Kemiönsaari Anneli Pahta
Jaana Joutsiluoma ja Minttu Ojanen
Etsivä nuorisotyö Ohjaamoissa – seminaari Mikkeli 9. 2
Hyvinvointi yhteisenä tehtävänä Paneelikeskustelu
Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen kunnan tehtävänä
Vammaisneuvostojen asema uudessa kuntalaissa
Tervetuloa Innokylään
Malli 8:Asiakkaiden osallistumisen toimintamalli
Sote-uudistus ja Porin kaupunki
1. Järjestöjen työ näkyväksi tietoa kunnille, Siun sotelle
Erityisasiantuntija Jaana Joutsiluoma
Vaikuttamistyö – Tavoitteet maakunnallisiin strategioihin (Maakuntastrategia ja sen osana tehtävä sote-palvelustrategia ja palvelulupaus) Erityisasiantuntijat.
JÄRJESTÖJEN JA KUNTIEN KUMPPANUUS – hyvät käytännöt Pohjois-Karjalassa Hyvinvointikumppanuus Etelä-Savossa-hanke Kansalaistoiminta ja kumppanuus maakuntauudistuksen.
Jaana Joutsiluoma ja Minttu Ojanen
Sote-järjestöt ovat jykevä laiva IHMISET jäsentä vapaaehtoista vertaistukijaa ammattilaista työllistettyä YHDISTYKSET.
Järjestö 2.0: Pohjanmaan järjestöt mukana muutoksessa
Maakunta/hankkeen nimi Lisätietoa hankkeen toiminnasta
Uusi asukasvaikuttamisen toimintamalli Vantaalla
Hyvinvointikertomustyö kunnissa ja alueilla
Sote-ratkaisu ja terveydenhuollon palveluvalikoima
Yhteinen keittiö -hanke
Lapin alueen kuntien vammaisneuvostot ja muut asiointipalvelut
Hyvinvointijohtamisen rakenteet
Ehdotus: sote-viestinnän strategiset painotukset 2017
Yhteinen keittiö -hankkeen aloitusseminaari
Alueellinen yhteistyö hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä
OSALLISUUTTA JA TYÖLLISTYMISTÄ EDISTÄVÄN TOIMINNAN LAATUKRITEERIT (KVANK) Ainomaria Anttonen Projektityöntekijä, Savon OTE-hanke Vaalijalan.
Miten Turussa edistetään hvvinvointia ja ehkäistään syrjäytymistä?
Järjestöjen sote- ja maakuntapäivään
Tarja Myllärinen Johtaja, sosiaali ja terveys Kuntaliitto
Mikä muuttuu HYTEssä ja SOTEssa 2021?
Asukkaat maakunta- ja sote-uudistuksen keskiöön
Toimijoiden yhteistyö ja verkostoituminen (toinen tapaaminen)
Tulevaisuuden kunta Pohjois-Suomen työmarkkinaseminaari
Kehittämisjohtaja Jussi Salminen ja
Saatteeksi PP-pohjan käyttäjälle
Kuntien tehtävät ”hytessä” Kunnilla säilyy vastuu hyten edistämisestä: Hyten ja niihin vaikuttavien tekijöiden seuraaminen väestöryhmittäin.
Valtakunnallisen valmistelun tilanne järjestönäkökulmasta
Yhteinen keittiö -hanke
Käsitemäärittely Osallisuus / Osallistuminen / osallistaminen
Kuntoutussäätiön alueverkostotyö Malminkartanon alueella
Osallisuutta monella tasolla: Kuvaukset
Kuntien tehtävät ”hytessä” Kunnilla säilyy vastuu hyten edistämisestä: Hyten ja niihin vaikuttavien tekijöiden seuraaminen väestöryhmittäin.
IkäArvokas KOKEVA Kohtaamisia Keravan asuinalueiden ikääntyneille
Asiakasohjausyksikkö Alviina
Esityksen transkriptio:

Miksi ja miten järjestöyhteistyötä maakunnassa ja kunnissa? Helena Liimatainen Pohjois-Pohjanmaan järjestörakenne –hanke

Miksi järjestöyhteistyötä maakunnassa ja kunnissa? Järjestötoimija = aktiivinen kansalainen Järjestöt toimivat maakunnan ja kunnan kumppanina edistäen kuntalaisten hyvinvointia ja terveyttä sekä vähentäen eriarvoisuutta vahvistaen kuntalaisten osallisuutta ja vaikuttamismahdollisuuksia edustaen heikoimmassa asemassa olevia kuntalaisia tarjoten sisällöllistä asiantuntemusta edustamastaan asiasta sekä tuottaen ja kehittäen palveluja

Miksi järjestöyhteistyötä maakunnassa? Maakuntalaki luo edellytykset maakunnan yhteistyölle järjestöjen kanssa, järjestöjen vaikuttamismahdollisuuksille, järjestötoiminnan tukemiselle mm. avustuksin ja tiloja tarjoamalla, järjestöjen osallistumiselle hyte-työn suunnitteluun ja koordinaatioon sekä sote-asiakkaiden ohjaamiselle järjestötoiminnan piiriin Järjestämislakiin säädetään yleinen velvoite yhteistyöhön järjestöjen kanssa Valinnanvapausmallissa järjestöillä on hyvät edellytykset toimia asiakassetelipalvelujen ja henkilökohtaisen budjetin palvelun tuottajina

Miksi järjestöyhteistyötä kunnassa? Neljä skenaariota tulevaisuuden kunnasta: Innostava elinvoimakunta panostaa elinvoimaan ja Ratkaisut etsivä kunta sivistystehtävään  molemmat toimivat ”elävän yhteisönä ja vahvassa yhteistyössä kansalaisyhteiskunnan--kanssa” (VM: Tulevaisuuden kunnan skenaariot ja visiot 2030) Laiska kunta ja Lannistunut kunta kääntyvät sisäänpäin ja ”kunnilta puuttuvat -- edellytykset tehdä yhteistyötä muiden toimijoiden ja verkostojen kanssa” (VM: Tulevaisuuden kunnan skenaariot ja visiot 2030)

Miksi järjestöyhteistyötä kunnassa? Kuntalaki, mm. Pykälä 22: Osallistumista ja vaikuttamista voidaan edistää erityisesti -- tukemalla asukkaiden, järjestöjen ja muiden yhteisöjen oma-aloitteista asioiden suunnittelua ja valmistelua. Pykälä 28: Vammaisilla henkilöillä sekä heidän omaisillaan ja järjestöillään tulee olla vammaisneuvostossa riittävä edustus. Pykälä 29: Kunnan toiminnasta on tiedotettava asukkaille, palvelujen käyttäjille, järjestöille ja muille yhteisöille.  Liikuntalaki, nuorisolaki sekä laki opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta Hyte-kannustimen indikaattorit, esim. kuntalaisten ja liikuntatoimen välinen yhteistyö: Liikuntaseurojen ja yhdistysten sekä kunnan yhteinen asiantuntijaelin kokoontuu säännöllisesti Seurojen, yhdistysten ja kunnan yhteiskokous järjestetään säännöllisesti

Miten järjestöyhteistyötä maakunnassa ja kunnassa? Resurssien ja rakenteiden varmistaminen: järjestöt tarvitsevat hyvinvoinnin edistämistyöhönsä avustuksia ja tiloja. Osallistaminen: järjestöt edustavat heikoimmassakin asemassa olevia kuntalaisia laajasti. Koordinointi: Esim. kunnan hyvinvointikoordinaattori kokoaa alueen hyvinvointia edistävät tahot yhteisen kumppanuuspöydän ääreen koordinoimaan yhteisen tavoitteen saavuttamista. Yhteiskehittäminen ja yhteistoteuttaminen: Kunnalla ja järjestöllä on samoja tavoitteita ja kohderyhmiä. Yhdessä kehitetyt ja toteutetut aivan uudenlaiset toimintamallit tuovat uudenlaisia tuloksia. Hyvinvointiketjut: Kuntalaisen hyvinvointi koostuu pääosin muusta kuin sote-palveluista. Kuntalaisen hyvinvointia tuleekin tarkastella hänen kannaltaan saumattomana kokonaisuutena, jossa toteuttaja-taho ja sektoriraja-aidat menettävät merkityksensä. (soste.fi)