Taustaa vuotiaat suomalaiset osallistuvat koulutukseen vertailumaista kansainvälisessä vertailussa toiseksi eniten . Haasteena kuitenkin on, että.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Ajankohtaista oppisopimuskoulutuksesta Jyväskylä 20. 3
Advertisements

Korkeakoulutus 1.Vastuu ammattikorkeakoulujen perusrahoituksesta siirretään kokonaan valtiolle ja ammattikorkeakouluista tehdään itsenäisiä oikeushenkilöitä.
Diabeteshoitotyön osaaminen
Ajankohtaista näyttötutkinnoista Miksi tutkinnon perustetta uudistetaan? Minna Bálint
Hannu Virtanen Selkokielen tarvearvio 2014
ECVETin ABC ECVET liikkuvuudessa ja opettajan työssä
Osaaminen näkyväksi ja tunnistetuksi EU-tason käytännöt ja suomalaiset sovellukset Kumppanuusfoorumi Helsinki Anni Karttunen.
Osaamisen ja sivistyksen asialla KANSAINVÄLISTYMINEN EUROOPPALAISEN KORKEAKOULUTUKSEN HAASTEENA JA TAVOITTEENA Kansainvälistyvä opetussuunnitelma Tampere.
Suomalainen koulutusjärjestelmä
Ammattikorkeakoulujen TKI-toiminta Kuinka rajata ja määritellä TKI-opintopisteet? Kaisu Piiroinen.
AIEMMIN OPITUN TUNNISTAMINEN HOLLANNISSA
OPS2016 – Koulu rakentaa tulevaisuutta
Opiskelijakunta Pekka Halosen akatemiassa Päivitetty
OPISKELIJAA TUKEVA PALAUTE
OECD:n Pisa 2006-tutkimuksen ensituloksia
Tulevaisuuden koulutus ja osaamistarpeet IOY:n koulutuspäivä , Turku Hamburger Börs.
KOULUTUSPSYKOLOGIA S 2 ov (3 p) Oulun yliopisto Kasvatuspsykologian syventävät opinnot –
Yhteiset kompetenssit Muokataan… ja täsmennetään.
J Kangasniemi 2010 Osaava-ohjelman taustaa ja rakenne Tätä kalvosarjaa päivitetään verkossa. Varmistathan että käytössäsi on viimeisin versio. (viimeksi.
Ylermi Perusteluja Uusien toimintatapojen ja uusien tuotteiden luomiseen.
EU KANSALLISEN KOULUTUSPOLITIIKAN SPARRAAJANA Jari Jokinen, projektijohtaja opetusministeriö.
Ammatillisen koulutuksen viennin edistäminen Opetusneuvos Tarja Riihimäki.
Ajankohtaista ammatillisessa koulutuksessa Ammatillisen koulutuksen säädöksiin muutoksia – opetussuunnitelmat tarkasteluun Jyväskylä Opetusneuvos.
Hallitusohjelma II asteen koulutuksesta, lukio & yo
Aikuiskoulutuksen ajankohtaisia trendejä Eeva-Inkeri Sirelius Vapaan sivistystyön yhteisjärjestö Länsi-Suomen lääninhallitus.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Ammatillisen perus- ja lisäkoulutuksen valtionavustusten tiedotustilaisuus Seppo Hyppönen Yksikön päällikkö Ammatillinen.
© Tehy ERITYISPÄTEVYYSJÄRJESTELMÄ Tehyn ja yhteistyöjäsenjärjestöjen yhteinen tuotos.
Kielen opetuksen (tulevaisuuden)haasteet Petri Vuorinen vuorinen.wikispaces.com.
Työelämän kehittämis- ja palvelutehtävä Ohjausta, kasvatusta ja suojelua kehittämään II (OKS II) –hanke
Lisää tähän otsikko Selvityshanke kansalaisten yksilöllisistä koulutustileistä Mirja Hannula.
O PETUSMINISTERIÖ Koulutus- ja tiedepolitiikan osasto Yliopistoyksikkö /Markku Mattila/ tk / /1 ELINIKÄINEN OPPIMINEN YLIOPISTOISSA -TYÖRYHMÄ.
Levels? Matti Isokallio Berliinin kommunikea “Ministers encourage the member States to elaborate a framework of comparable and compatible qualifications.
Vapaaehtoistyön kansallinen strategia – hanke Aspa yhteistyössä Kansalaisareena ry:n kanssa Jatta Vikström
Toimitusjohtaja Petri Lempinen #ammatillinenkoulutus #työllistyminen Kuva: Helsingin kaupunginmuseo/Simo Rista Kuva: Helsingin kaupunginmuseo Huippuosaamista.
Aikuiskoulutus ammattikorkeakoulussa Opetusministeriön Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelma 2003 – 2008: Yhtenä painoalueena aikuisten koulutusmahdollisuuksien.
W w w. h a m k. f i TUPA - Työpaikkaohjaajien kouluttajakoulutus Lähipäivä 4 KEHITTÄMISTILANTEEN ARVIOINTI – TUPA-KEHITTÄMINEN OPETTAJAN TYÖN JA OPPILAITOKSEN.
IKÄÄNTYVÄN VÄESTÖN TOIMINTAKYVYN JA ITSENÄISEN SELVIYTYMISEN EDISTÄMINEN Korkeakoulujen aluekehitysstrategia Koulutus ja tutkimus Opetusministeriön.
Ajattelu ja oppimaan oppiminen
O PETUSMINISTERIÖ /Jukka Lehtinen / / 1. Ammatillisen koulutuksen tuloksellisuuden kehittäminen Koulutuspoliittisia tavoitteita:
Yleiset kompetenssit (Generic competences) Osaamisen kuvaus (description of the competence) Oppimisen taidot (Learning competence) Tradenomi  osaa arvioida.
Tästä pois logo Koulutusorganisaatiot innovaatiojärjestelmän toimijoina -projekti Verkostotapaaminen Koulutuksen järjestäjien yhdistys KJY.
MITÄ LAAJA-ALAINEN OSAAMINEN JA OPPIMISKOKONAISUUDET TARKOITTAVAT ESIOPETUKSEN ARJESSA? Huom! Esityksestä on poistettu valokuvat.
Tuuleta Osaamistasi Euroopassa  Työ- tai opiskelupaikan hakeminen ja osaamisen osoittaminen ulkomailla  Näin kokoat Europassin: mistä.
Tuuleta Osaamistasi Euroopassa  Työ- tai opiskelupaikan hakeminen ja osaamisen osoittaminen ulkomailla  Näin kokoat Europassin: mistä.
STUDIO-projekti Toimintalinja 3: Osuvuutta ja kysyntälähtöisyyttä aikuisopiskeluun tieto-, neuvonta ja ohjauspalvelujen valtakunnallisella kehittämisohjelmalla.
KEHA-keskus TNO – ELO -foorumi videolla TEM:n terveisiä elinikäisen ohjauksen kehittämiseen A-P Leminen.
Osaamisen tunnistaminen ja dokumentointi OVA –verkoston tapaaminen ) Kirjoitetaan osaamistodistus/annetaan osaamismerkkejä.
Tutkintoja ja tutkinnon osia voi suorittaa myös työtoiminnassa järjestöissä, liikuntaseuroissa, pajoilla ja vankiloissa! Tutkintoja työtoiminnassa opinnollistamisen.
Koulutusyhteistyöpäivä Henkilöstöjohtaja Timo Tammilehto.
Varhaiskasvatuksen arvioinnin lähtökohtia
Saumat tulevaisuuteen -tapahtuma 2016 Toisen asteen koulutuksen mahdollisuuksia ja odotuksia Raija Meriläinen, opetusneuvos, KT Ammatillisen koulutuksen.
Johtaminen, kehittäminen ja yrittäjyys
Elinikäinen ohjaus Suomessa
PONTTI –Pohjoista ohjausosaamista nuorisotakuuseen, 5op
Unelma Lasten ja nuorten hyvinvoinnin eteen tapahtuva työ
SAIRAANHOITAJA 210 OP Sairaanhoitajan osaaminen: Sairaanhoitaja osaa ratkaista hoitotyön ongelmia, tehdä päätöksiä ennakoimattomissa tilanteissa ja vastata.
Hops Oma opintopolku Osaamisen tunnustaminen Valinnaisuus
Hoitotyön soveltaminen eri toiminta-alueilla
TTS Työtehoseura kouluttaa – tutkii – kehittää
OSMo Monikulttuurista osaamista Ohjaamoihin –projekti
Vauhtia ja motivaatiota opiskeluun työtä opinnollistamalla
Saimaan ammattiopisto Sampo
SAIRAANHOITAJA 210 OP Sairaanhoitajan osaaminen: Sairaanhoitaja osaa ratkaista hoitotyön ongelmia, tehdä päätöksiä ennakoimattomissa tilanteissa ja vastata.
Antero Malin Koulutuksen tutkimuslaitos Jyväskylän yliopisto
Eettistä tietopolitiikka tekoälyn aikakaudella
Ohjaamopäivä Kotka Merja Hilpinen
Ammatillisen koulutuksen reformin vaikutus vankilaopetukseen
Opintopolku.fi uudistuu oppijan parhaaksi
Osaaminen esille Europassilla
Ajankohtaista korkeakoulupolitiikassa opetusneuvos Sanna Hirsivaara
Esityksen transkriptio:

Elinikäisen oppimisen kehittäminen – perustaidot opetusneuvos Annika Bussman, OKM

Taustaa 25-64-vuotiaat suomalaiset osallistuvat koulutukseen vertailumaista kansainvälisessä vertailussa toiseksi eniten . Haasteena kuitenkin on, että koulutus kasautuu jo koulutetulle väestönosalle. PIAAC- tulosten mukaan erityisesti 25-40-vuotiaat suomalaiset ovat maailman terävintä kärkea. Haasteena on, että vanhempien ikäluokkien taidot ovat selvästi heikompia. Lisäksi on huomattava joukko suomalaisia, joiden perustaitoja ei voi pitää riittävänä tietoyhteiskunnan aktiivisena jäsenenä toimimiseen. Korkeakoulutetut osallistuvat muita ryhmiä enemmän tutkinnon jälkeiseen koulutukseen. Mahdollisuudet systemaattiseen asiantuntijuuden kehittämiseen kuitenkin vaihtelevat.

Elinikäisen oppimisen kehittämistarpeita selvittävä työryhmä Työryhmän tehtävänä on mm. 1. Arvioida aikaisemman tutkimus- ja arviointitiedon perusteella elinikäisenoppimisen edellytykset ja paikallistaa esteet koulutusjärjestelmässä 2. Valmistella lyhyen ja pitkän aikavälin ehdotukset elinikäisen oppimisen edellytysten parantamiseksi ja aikuisten opiskelupolkujen kehittämiseksi ottaen huomioon sekä tutkintoon johtavan koulutuksen että muun koulutuksenmahdollisuudet 3. Ehdottaa kohdennettuja toimenpiteitä heikot perustaidot omaavien ja koulutuksessa aliedustettujen ryhmien osaamisen kehittämiseksi ja täydentämiseksi

Kolme valmisteluryhmää 1. Korkeakoulujen tarjoamia elinikäisen oppimisen mahdollisuuksia pohtiva valmisteluryhmä, jonka tulee erityisesti valmistella korkeakoulututkinnon suorittaneiden asiantuntijuuden kehittämistä ja opintopolkujen sujuvoittamista koskevia ehdotuksia. 2. Ammatillisen osaamisen uusintamista pohtiva valmisteluryhmä, jonka tulee erityisesti valmistella ehdotuksia, joilla edistetään työuran aikaista osaamisen täydentämistä ja uudistamista työelämän rakenteelliseen muutokseen, muun muassa robotisaatioon, vastaamiseksi.

Kolme valmisteluryhmää 3. Perustaitojen vahvistamista ja henkilökohtaista kehittymistä pohtiva valmisteluryhmä, jonka tulee erityisesti valmistella ehdotuksia, joilla edistetään perustaidoiltaan heikkojen aikuisten osaamista ja koulutuksessa aliedustettujen ryhmien saamista koulutukseen. Lisäksi ryhmän tulee valmistella ehdotuksia, joilla edistetään ei-ammatillisesti suuntautunutta oppimista.

Valmisteluryhmän ehdotuksia Valmisteluryhmä on päätynyt elinikäisen oppimisen määrittelyssä EU:n perustaitojen malliin ja ne tulisi avata (mitä tarkoittavat ja miten kuvattaisiin suomeksi/ruotsiksi), jos tämä jaottelu katsotaan soveltuvaksi EIO-työryhmässä. Communication in the mother tongue; Communication in foreign languages; Mathematical competence and basic competences in science and technology; Digital competence; Learning to learn; Social and civic competences; Sense of initiative and entrepreneurship; and Cultural awareness and expression.

Valmisteluryhmän ehdotuksia Valmisteluryhmä totesi, että sekä maahanmuuttajiin että NEET-nuoriin on kohdistettu erilaisia toimia tämän ja osittain edellisen hallituskauden aikana. Monet toimet ovat alkamassa tai kesken ja tuloksia ei näin ollen ole kattavasti saatavissa. Tilanteen ollen näin tämä valmisteluryhmä voisi keskittyä kohderyhmään yli 30-vuotiaat yleisesti huomioiden myös työelämästä poistuneet. KOSKI-järjestelmään tulisi tehdä tila perustaitojen tunnistamiselle ja m.m. vapaan sivistystyön oppilaitoksille. Perustaitojen eri osien avaaminen tulisi tehdä, jotta jo olemassa olevat toimijat (mm. vapaan sivistystyön oppilaitokset) voisivat tunnistaa osallistujien perustaitojen tasoa ja karttumista myös ’osina’.  Vapaan sivistystyön opinnoille tulisi ottaa käyttöön yhteinen laajuuden määrittely, esim. opintopiste, jolle tulisi tehdä selkeä määritelmä. Osaamisen tunnistamista tulee kehittää.

Valmisteluryhmän ehdotuksia Kehitetään perustaitojen testejä, joiden avulla henkilö itse voi hahmottaa millä tasolla perustaitojen osaaminen on. Testin pohjalta voidaan antaa koulutussuosituksia tai henkilö voi itse motivoitua kehittämään osaamisaluetta. Testit eivät olisi irrallisia vaan käytettäisiin jo olemassa olevia testejä, siltä osin kuin sellaisia on olemassa ja muiden perustaitojen osalta kehitettäisiin uusia vastaavan tyyppisiä testejä. Testimahdollisuus tulisi olla avoin kaikille kansalaisille, ei ainoastaan työikäisille ja työttömyysuhan alla oleville.

Työryhmän terveiset valmisteluryhmälle Perustaitojen määrittämiseksi EU:n perustaitojen malli on hyvä valinta. Koska malli on parhaillaan kehittämisen kohteena, odotetaan kehittämisen lopputulosta ennen kuin näitä perustaitoja ryhdytään avaamaan tarkemmin. Tietynlainen osaamisperustaisuus pitäisi viedä vst:hen. Ainakin osittain. Miten tämä voitaisiin tehdä? Testiajattelu viedään eteenpäin. Liikkeelle lähdettäisiin kansalaisten digitaidoista.