Nuuska.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Selkä suoraksi Suomi TM
Advertisements

Tupakka ja ympäristö.
CHEERLEADING Tiina Määttä.
Mitä nuuska sisältää? Ruotsalainen kostea nuuska sisältää noin kemiallista ainetta, kuten * Nikotiinia 0,5–1,0% * Syöpävaarallisia aineita, esim.
Ruusu Jenni Pajulahti.
Tupakointi ja sen vaikutukset
Kuohuviinin valmistus
Idolien ja esikuvien rooli. Keskustelunaiheita. Tehtävät
Riippuvuus tupakoinnista
Tupakan vaikutukset hyvinvointiin
4. VERENKIERTO- JA HENGITYSELIMISTÖ
Tervetuloa Saku Koivun Ksylitolikouluun
Tupakan vaikutukset hyvinvointiin
Biopolttoaine Biopolttoaine on biomassasta eli eloperäisestä aineesta valmistettu polttoaine; Biopolttoaineesta saatavaa energiaa kutsutaan bioenergiaksi.
KEMIKAALEIHIN LIITTYVÄ TYÖTURVALLISUUS
Terveydenhuollon palvelukeskus Hammashoito Miten tupakointi näkyy suussa?
OIKEUDENMUKAINEN TOIMINTAKULTTUURI (Just Culture) TTM 31 |
TOSITIETOA Nuuska. TOSITIETOA Yleistä nuuskasta Valmistetaan samasta tupakkakasvista kuin perinteinen savuke Sisältää yli kemiallista yhdistettä,
TERVEET HAMPAAT RAIKAS HYMY! Turun kaupunki Suun terveydenhuolto.
TOSITIETOA Tupakka. TOSITIETOA Yleistä tupakasta Tupakan savu sisältää yli 4000 kemikaalia Nikotiinin lisäksi tupakka sisältää mm. arsenikkia, kadmiumia,
By: Jarno ja Arttu (On n00b)
Tupakka, alkoholi ja huumeet Kappaleet 10,11,12. Oikein vai väärin? Tupakka sisältää noin 4000 eri kemikaalia, joista noin 60 aiheuttaa syöpää. OIKEIN.
Polar Shiitake Oy Kotikulmilta maailmalle. Itä-Suomen Siitake Oy Perustettu 1985 Liikevaihto 1999, mk kasvatusalustaa viikossa 350 kg sieniä.
Päihdeilmiö-rastirata Vastaukset. Rasti 1. Totta vai tarua päihteistä 1. Yli 90 % tupakoivista aikuisista on aloittanut tupakoinnin alaikäisenä. Totta.
HURTIG Tupakoinnin seuraukset. Tupakan haittavaikutukset terveyteen Tupakointi on aina haitallista. Myös tupakkayhtiöt myöntävät sen. Sairastumisen.
HURTIG Tupakointi on turhaa. Kertaus 1. Mistä riippuvuuden vieroitusoireet johtuvat? 2. Mitä tarkoittaa sosiaalinen riippuvuus? 3. Kerro jokin.
Tupakoinnin haitat Siiri K, Ulpu & Harri. Yleisön aktivointi Mene oman mielipiteesi mukaan sen seinän luo, missä vastaustasi vastaava kirjain on. Kirjahyllyn.
Utön vanhin talo on rakennettu vuonna Silloin rakennettiin myös Utön ensimmäinen majakka.
TUPAKKALAKI JA TUPAKOINNIN LOPETTAMINEN
Tupakkalaki, nuuskan maahantuonti ja sen valvonta
Helsingin perustaminen
KAPPALE 24 ALKOHOLISTA ASIALLISESTI
Tupakkatuotteiden käyttämiseen puuttuminen
Pohjoismaiset raskaudenkeskeytykset 2015
Tupakan uho ja tuho    .
20 Yritykset käyvät ulkomaankauppaa s
Salibandy.
Tupakan haittavaikutukset
HAMMASSÄRKY Juho ja janne.
Uskonto ja yhteiskunta
Keskustelua nikotiinituotteista
Tupakka tuhoaa ja tappaa
Keskustelua nuuskasta
Päihteet Minna, elias ja kalle.
Syöpää aiheuttavia elintapoja
TUPAKKA KPL 23.
Päihdyttäviä aineita.
Keskustelua nikotiinituotteista
TUPAKAN JA NUUSKAN AINESOSAT
VIRO.
Tupakan vaikutus aivojen mielihyvärataan
Tupakointi vahingoittaa sinua ja lähimmäisiäsi
Kiina Kiina on myös toisiksi varakkain maa.
Nuuska
Euroopan unioni.
Nuuska.
Mikä alkuaine on nimetty suomalaisen kemistin mukaan?
Historia2 Eurooppalainen ihminen
Tupakka, alkoholi ja huumeet
Jalkapallo.
Selkä suoraksi Suomi TM
Tuotettu yhteistyössä EHYT ry:n kanssa
Osallistu nuuskavisaan! Testaa tiedätkö vastaukset
18. TUPAKOINTI VAARANTAA TERVEYDEN
LÄNNEN KIRKKO POLIITTISENA VAIKUTTAJANA
Muista nämä aineisto- tai dokumenttitehtävään vastatessasi:
PÄIHDEILMIÖ-RASTIRATA Vastaukset
PÄIHDEILMIÖ-RASTIRATA Tehtäväkortit
Tuotettu yhteistyössä EHYT ry:n kanssa
Esityksen transkriptio:

Nuuska

Nuuska on tupakkatuote, jota käytetään useimmiten ylähuulessa sen sisältämä nikotiini imeytyy verenkiertoon suun limakalvojen kautta. Nuuskan käyttö kiellettiin Suomessa vuonna 1992. Ruotsissa nuuskan valmistus ja myynti on sallittu poikkeusluvalla. Nuuskaa kulkeutuu Suomeen erityisesti Ruotsista ja Venäjältä.

Historia Ensimmäinen Eurooppaan levinnyt tupakkamuoto oli nuuskaaminen. 1500-luvun loppupuolella nenänuuskan käytöstä tuli Ranskan hovin arvostama tapa. Nuuskaaminen levisi Ranskan hovista muualle Eurooppaan 1700-luvulla. Nykyinen kostea nuuska on peräisin Ruotsista, jossa se kehitettiin 1800-luvun aikana.

Nuuska koostuu pääasiassa tupakasta. Yleinen myytti, että nuuskaan olisi joskus lisätty lasinsirpaleita, ei pidä paikkaansa. Nuuska sisältää jopa 20 kertaa enemmän nikotiinia kuin polttotupakka. Valmistuksessa on 3 päävaihetta: jauhatus, sekoitus ja pakkaus.

Nuuska on tupakkajauheesta tehty kostea tai kuiva tupakkatuote, jota pidetään yleisesti ylähuulessa Nuuskaajat pitävät nuuskaa muutamista minuuteista aina tunteihin saakka. Ruotsissa nuuskaaminen on niin voimakas kansanperinne, että Ruotsissa, toisin kuin muissa EU-maissa, sitä saa edelleen myydä. Norjassa ja Ruotsissa tehtyjen tieteellisten tutkimusten mukaan nuuskankäyttö on tehokas tapa lopettaa tupakointi.

Nuuskaa myydään annospusseihin pakattuina (portionssnus) tai irtonuuskana (lössnus). Annospussien selluloosakuidusta valmistettu harsokangas estää tupakan suoran kosketuksen limakalvoon, ja se voidaan asettaa suoraan rasiasta suuhun. Kostea irtonuuska laitetaan huulen alle yleisimmin nuuskatykillä, tai vaihtoehtoisesti se pyöritellään sormin ensin kiinteämmäksi, yleisesti pallomaiseksi, ettei se hajoa huulen alla ja leviä suuhun. Nuuskan myynti ja luovutus on kiellettyä Suomessa.

Nuuskan käyttö aiheuttaa nikotiiniriippuvuuden samaan tapaan kuin tupakoiminen. Nuuskan aiheuttamia terveyshaittoja ovat muun muassa nähtävät suun limakalvon vauriot, muutokset ikenissä ja hampaiden värjäytyminen.