Verensokerin säätely Veren glukoosi on pääasiallinen solujen energianlähde Elimistömme pyrkii pitämään verensokerin mahdollisimman tasaisena Säätely tapahtuu.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
DIABETES DIABETES ON TAUTI, JOSSA ELIMISTÖN HIILIHYDRAATTIEN SIETOKYKY ON HEIKENTYNYT ja eri mekanismeillä sitten aiheutuu verensokerin kohoaminen. Korkea.
Advertisements

Energia- ja nestetasapaino liikunnassa
Ruuansulatus Bg9/TH Hampaat maitohampaat, pysyvät 20 32
Liikunnan puute Runsas suolan käyttö Runsas alkoholin käyttö Stressi
Kansantaudit.
Diabetes s. 65 –
Kappale 16.
S Ruoka ja terveys s
Ravinto ja lepo Daniela Lönnqvist Vivacore
Elimistön tasapaino.
Kappale 10 Umpieritys ja hormonit.
Kappale 21 Kansantaudit ovat väestössä yleisiä sairauksia. Näiden ehkäisy tuottaa suuria säästöjä terveydenhoitokuluissa. Suomalaisten kuolinsyyt kuvassa.
DIABETEKSEN ITSEHOITO
TERVEET ELÄMÄNTAVAT APUNA TYYPIN 2 DIABETEKSEN HOIDOSSA
HIILIHYDRAATIT.
5. RUoANSULATUS-ELIMISTÖ
HIILIHYDRAATIT.
Elimistömme suurin sisäelin
DIABETES.
- Se suomalaisten juttu
Diabetes.
Diabetes (sokeritauti).
Homeostasian ylläpitäjiä
Hypoglykemia eli alhainen verensokeri
Verenpainentauti & Sepelvaltimotauti & Sydäninfarkti
4. Syntymän jälkeen.
Kolesteroli Kaarlo Hyytinen 3c.
Paranitko lääkkeistä huolimatta? Helena Puistola Sairaanhoitaja-terveydenhoitaja, Terveystieteiden maisteri.
Kotitalous: ravitsemus  Suomalaisten ravitsemussuositukset – Valtion ravitsemusneuvottelukunta vuodesta 1954  A- ja D-vitamiinin lisääminen margariineihin.
Diabeteksen hoitotyö. Diabetes mellitus (DM) (”sokeritauti”) Diabetesta sairastaa n suomalaista Millainen tauti on diabetes?  Nykykäsityksen.
Asetonitauti eli ketoosi Emilia ja Viivi S14LELHOB.
Verensokerin (glukoosin) viitearvot – plasmasta
D IABETES JA MBO T EKIJÄT : M ATIAS, M IKKO JA H ENRIK.
IMMUNITEETTI puolustuskeinomme. Syöpäsolut ja mikrobit ovat uhkana elimistölle.
Ravintoaineet Proteiinit Hiilihydraatit Rasvat Vitamiinit Kivennäisaineet Suositeltava määrä saadaan syömällä monipuolista ruokaa ! 12. Ravitsemus.
Tyypin 2 diabetes Aikuistyypin diabetes. Yleisyys Suomessa diabetesta esiintyy tiedettävästi :lla ihmisellä ja henkilöä sairastaa sitä.
Diabetes. Mitä diabetes on? ▪ Diabetes on sokeriaineenvaihdunnan sairaus. ▪ Diabetes johtuu insuliinin tuotannon vähenemisestä tai sen lakkaamisesta haimassa.
T ERVEELLINEN LIIKUNTA Hurtig gnedtomovewww.youtube.com/user/wearedesi gnedtomove.
Diabetes mellitus Johdantoa sairauteen.
I TYYPIN DIABETEKSEN LÄÄKEHOITO
Kehon energiantuotto.
Tyypin 2 eli aikuistyypin diabeteksen lääkehoito
Lääkekorvausoikeudet
Hevosen metabolinen oireyhtymä Yleistyvä elintasosairaus
Eläimen aineenvaihdunta
Nuoren urheilijan ravitsemus
Ruuansulatus Ihminen koostuu: vedestä, noin 63% painosta
Kuume ja flunssa Mika ja Eerik.
9. Eläimen kudokset ja lihasten toiminta
Onko meillä syytä olla huolissaan?
HORMONIT Elimistön kemiallisia lähettejä (vrt. hermosto)
Metabolinen oireyhtymä
Hevosen metabolinen oireyhtymä Yleistyvä elintasosairaus
kysymyksiä Mikä on diabetes?
Tules, diabetes, MBO ja keuhkosairaudet
Ravinto ja liikunta Urheilijan tai terveysliikuntaa harrastavan ihmisen haaste ravinnossa on löytää ruokavalioon sopiva energian määrä.
MBO eli metabolinen oireyhtymä
Lihakset Lihassolut eli lihassyyt ovat ohuita ja supistumiskykyisiä soluja Toiminta perustuu lyhenemiskykyisiin proteiinisäikeisiin (lihassäikeet l. myofibrillit)
Kansantaudit 7 Allergia ja astma.
diabetes mellitus tai sokeritauti
Ravintoaineet Hiilihydraatit pilkkoutuvat ruuansulatuksessa glukoosimolekyyleiksi. Verenkierron kautta glukoosi imeytyy soluihin. Soluhengityksessä glukoosi.
Diabetes - aineenvaihdunnan sairaus, jossa verensokeri on koholla
Kansantaudit Suomessa
Idan tarina DM1 on energia-aineenvaihdunnan häiriö/sairaus, jossa haima ei eritä insuliinia ollenkaan. Keho tarvitsee insuliinia sokerin pilkkomisessa.
Ruokaoppia.
II Elimistön rakenne ja toiminta
MUNUAISET KPL 9.
Puolustuskeinot: 1. ulkoinen puolustus 2. sisäinen puolustus
Painavaa asiaa kolesterolista ja sydänterveydestä
Esityksen transkriptio:

Verensokerin säätely Veren glukoosi on pääasiallinen solujen energianlähde Elimistömme pyrkii pitämään verensokerin mahdollisimman tasaisena Säätely tapahtuu haiman insuliini ja glukagoni hormonien välityksellä Kun syömme ruuansulatus pilkkoo ravintoaineita ja ohutsuoleen kuljettuaan ne alkavat imeytyä verenkiertoon (n. 5-10 min ruokailusta) Veren sokeri (glukoosi) alkaa nousta => haiman beetasolut tunnistavat tämän ja alkavat erittää insuliinihormonia Mitä voimakkaampi sokerin nousu sitä voimakkaampi insuliinin vapautuminen Sokerin nousuun vaikuttaa syöty ravinnon määrä ja laatu Nopeasti imeytyvät hiilihydraatit nostavat verensokeria nopeasti Insuliinihormoni saa aikaan sokerin siirtymistä soluihin (lihas- ja rasvasolut) Verensokeri alkaa tasaantua ja insuliinin eritys vähenee

Verensokerin säätely Kun emme ole ruokailleet pitempään aikaan tai energian kulutuksemme on suuri => verensokeri laskee Haiman beetasolut reagoivat tähän ja alkavat erittää glukagonihormonia, joka vapauttaa glukoosia maksan ja lihasten glukogeenivarastoista => verensokeri nousee Glukagoni saa myös aikaan sen, että rasvasolut vapauttavat rasvahappoja vereen, joita voidaan myös käyttää soluhengityksessä

DIABETES = sokeriaineenvaihdunnan sairaus Diabeteksessä verensokerin säätely on häiriintynyt, jolloin sokeri ei pääse siirtymään soluihin => verensokeri nousee liikaa ja muuttaa kehon kemiallista tasapainoa Johtaa hoitamattomana potilaan sokkiin ja kuolemaan Yksi merkittävimmistä kansantaudeista Vaikuttaa elämänlaatuun, aiheuttaa lisätauteja ja lisää kuolleisuutta

I-tyypin diabetes = nuoruustyypin diabetes Taustalla perinnöllinen alttius Sairauden laukaisijaksi epäillään kovaa virussairautta Viruksen takia elimistön immuunijärjestelmä toimii virheellisesti ja tuhoaa haiman beeta solut Puhkeaa yleensä n. 0-20 vuoden iässä Hoidetaan yleensä ulkoisin pistoksin, jolloin myös oma insuliinintuotanto pian häviää Potilaiden keski-ikä Suomessa 49 v

Nuoruustyypin diabeteksen ilmaantuvuus

II- tyypin diabetes = aikuistyypin diabetes Yleisempi diabetes tyyppi Beeta solut erittävät insuliinia riittämättömästi ja vaikutus soluihin alentunut Elämäntavoista johtuvat voimakkaat verensokeri”piikit” voivat romahduttaa beetasolujen insuliinituotannon, jos perinnöllistä alttiutta = osin elämäntapa sairaus Yleensä sairastuminen tapahtuu keski-iässä Esidiabetesvaiheessa ruokavaliolla ja elämäntapojen muutoksella voidaan diabeteksen kehittyminen usein ehkäistä Ruokailutavat, jotka pitävät verensokerin mahdollisimman tasaisena Liikunta, joka kuluttaa verensokeria ja siten tasaa sen heilahteluja Ei riitä hoidoksi kaikilla

Terveen henkilön verensokeri sokerirasituskokeessa