Y56 Luku 23 Yrityksen teoria: toimialan tarjonta

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
SIJOITUSSTRATEGIAT Petteri Uronen Karlo Haapiainen Ville Jahn.
Advertisements

Osakekurssien tekninen analyysi
Keravan Energia Oy © Jussi Lehto Keski-Uudenmaan finanssilounas Energia tulevaisuuden kilpailutekijänä Toimitusjohtaja Jussi Lehto Keravan.
Voimista liikeilmiöihin ja Newtonin lakeihin
Nopeus s t v nopeus = matka: aika v = s :t
Helsingin Yliopisto Maatalous-metsätieteellinen tiedekunta
3 Kysyntä, tarjonta ja markkinatasapaino
S ysteemianalyysin Laboratorio Teknillinen korkeakoulu Kimmo Berg Optimointiopin seminaari - Kevät 2005 / 1 Hintadiskriminointi Kimmo Berg.
M&T 2008, luku 13 Helsingin Yliopisto
Y55 Kansantaloustieteen perusteet Yritys kilpailullisilla markkinoilla
Oppikirja: Kokkonen ym. : Lukion biologia
IS-LM -malli crash course
Vapaa kilpailu hyödyttää kuluttajaa
♣♦♥♠ NT VASTAUKSET ILMAN TUKEA ♣♦♥♠NT 6. oppitunti1.
Monikon lisääminen (1) Luetellaan kaikki lisättävän rivin arvot INSERT INTO Asiakas VALUES (4, ’Assi’, ’Asiakas’); Luetellaan vain osa arvoista; muut arvot.
Algoritmi-harjoituksia…
UMF I Luento 7. Viime kerralta Lue II.5 ja II.6. Lause II.5.1 tapauksessa f(x,y) = (x, sin(y)) ja g(x, y) = (cos(x), y). Voit lähettää epäselvistä kohdista.
Uusien esiintymien etsintä. malliin toinen ohjausmuuttuja z(t): löydetyt resurssit.
Tarkastele kojelautaa.
S ysteemianalyysin Laboratorio Teknillinen korkeakoulu Lauri Sommarberg Optimointiopin seminaari - Kevät 2005 / (8) Verkkohuutokaupat Huutokauppojen yhdistäminen.
Liike Nopeus ja kiihtyvyys.
Palauteseteli Sosiaalinen innovaatio © Nisse Suutarinen,
ELEP-1110 SÄHKÖ- JA PIIRITEKNIIKAN PERUSTEET
Funktio ja funktion kuvaaja
Porin Yksikkö / Elektroniikka Tanja Jokinen 1ELEP-1210 Elektroniikan peruskurssi ELEP-1210 ELEKTRONIIKAN PERUSKURSSI 5 op Kevät 2007 www-sivut:
Porin Yksikkö / Elektroniikka Tanja Jokinen 1ELEP-1210 Elektroniikan peruskurssi ELEP-1210 ELEKTRONIIKAN PERUSKURSSI 5 op Kevät 2009 www-sivut:
1 Tanja Jokinen ELEP-1110 SÄHKÖ- JA PIIRITEKNIIKAN PERUSTEET 4 Op Syksy 2007 www-sivut:
KYSYNTÄ, TARJONTA JA HINTA Markkinat
Osa 5. Joustoista Kysynnän hintajousto (price elasticity of demand) mittaa, miten kysynnän määrä reagoi hinnan muutokseen = kysytyn määrän suhteellinen.
Osa 7: Markkinat, tehokkuus ja hyvinvointi (Mankiw & Taylor, Ch 7, Pohjolan mukaan) Opimme edellä, että –markkinat ovat tasapainossa silloin, kun hinta.
Talouden häiriöt. Suhdannevaihtelut O Taloudessa vaihtelevat suhdanteet eli talouden hyvät ja huonot ajat O 1. Noususuhdanne: talous kasvaa, yritykset.
KILPAILUMUODOT Kansantaloustieteen lähtökohta on täydellinen kilpailu. teoreettinen käsitteenä tärkeä Yritykset ovat tuotantoyksiköitä yhdistelevät tuotannontekijöitä.
TALOUSTIETO Markkinat ja hinta Kysyntä ja tarjonta.
5 YRITYKSEN KÄYTTÄYTYMINEN  Yrittäjän päätösongelma:  mitä tuottaa?  kuinka paljon tuottaa?  miten tuottaa?  millä hinnalla myydä?  Oletamme, että.
KANSANTALOUS 3 KYSYNTÄ JA TARJONTA 1© Timo Lindholm, Juhani Kettunen ja Edita Publishing Oy.
1 Osa 12b Oligopoli ja monopolistinen kilpailu (Mankiw & Taylor, Chs 16-17) Oligopoli on markkinamuoto, jossa markkinoilla on muutamia yrityksiä, jotka.
Osa 11. Yritys kilpailullisilla markkinoilla (Mankiw & Taylor, Ch 14) Markkinat ovat kilpailulliset silloin, kun –siellä on niin paljon yrityksiä, että.
Kuluttajatarvitsee pankkia Kuluttaja tarvitsee pankkia s
Y56 Luku 21 Yrityksen teoria: tarjonta
Y56 Luku 26 Tuotannontekijämarkkinat
Ohjelmistojen mallintaminen
Tietokantojen perusteet
Y56 Luku 19 Yrityksen teoria: Voiton maksimointi
Y56 Luku 28 Oligopoli Varian 2006, luku 27.
Y56 Luvut 24 & 25 Monopoli & Hintadiskriminaatio
19 Yritys tavoittelee voittoa s
22 Valtiontalous tarvitsee veroja s
Y56 Luku 27 Monopolistinen kilpailu
VASTAUKSET ILMAN TUKEA
Tilastokuvaajien tulkinta
Y56 Luku 21 Yrityksen teoria: kustannuskäyrät
Verkoston ulkoisvaikutukset
T Signaalinkäsittelymenetelmät, 5 op
21. Tasainen etenemisliike on liikettä, jossa kappaleen nopeus ei muutu  
5 YRITYKSEN KÄYTTÄYTYMINEN
T Kuva- ja videosignaalien käsittely, 3 op
VALUUTTAKURSSIPOLITIIKKA
Kilpailullisen yrityksen kustannuskäyrät a
KATEAJATTELU Esim. Kuinka paljon pitäisi saada myyntiä, jotta toiminta kannattaisi? Jos tuotteen myyntihintaa nostetaan, kuinka paljon tulos paranee? Kuinka.
Y56 Luku 20 Yrityksen teoria: Kustannusten minimointi
Likviditeettiriskit.
LIIKEKILPAILUN SÄÄNTELY KILPAILU- MENETTELY KILPAILUN- RAJOITUKSET
© Timo Lindholm, Juhani Kettunen ja Edita Publishing Oy
Markkinoinnin perusteet
Kertausta FUNKTIOISTA MAB5-kurssin jälkeen (Beta 2.0)
Tervetuloa opintojaksolle MENESTYVÄ TYÖYHTEISÖ (LEA1LH002)
Liiketoimintasuunnitelma
KOROT.
Miten luon valtuuden uudistuneessa Valtuudet- käyttöliittymässä?
VALUUTTAKURSSIPOLITIIKKA
Esityksen transkriptio:

Y56 Luku 23 Yrityksen teoria: toimialan tarjonta Varian luku 23

Viime luennolla tarkastelimme yrityksen tarjonnan määräytymistä Yritys tekee kaksi päätöstä: Paljonko tuottaa? Minkä hinnan pyytää? Täydellisessä kilpailussa markkinahinta on yritykselle annettu ja yritys tekee päätöksen vain tuotetusta määrästä ja myy tuotteensa markkinahinnalla tai ei myy ollenkaan Täydellisessä kilpailussa yksittäisen yrityksen kohtaama kysyntäkäyrä on siis käytännössä tasainen suora markkinahinnan kohdalla

Jos p > p* yritys ei myy mitään Jos p = p* yritys myy haluamansa määrän Jos p < p* yritys kohtaa kaiken kysynnän Markkinat kohtaavat kokonaisuutena laskevan kysyntäkäyrän: kuluttajien maksuhalukkuus muuttuu Markkinakysyntäkäyrä kertoo, kuinka paljon kaikki yritykset yhdessä saisivat kaupaksi tietyllä hinnalla

Näimme, että yritys on valmis tarjoamaan positiivisen määrän y Näimme, että yritys on valmis tarjoamaan positiivisen määrän y*, jos kaikki seuraavat ehdot ovat voimassa samanaikaisesti Hinta vastaa rajakustannusta p = MC Ollaan rajakustannusten nousevalla osuudella -c’’(y) < 0 Hinta kattaa vähintään keskimääräiset muuttuvat kustannukset LAV: AVC ≤ p PAV: AC ≤ p

Kaksi ensimmäistä ehtoa johdettiin voiton maksimoinnista FOC. SOC.

Toinen ehto tarvitaan, koska p = MC ei yksinään ole riittävä ehto -c’’(y) < 0 ei ole voimassa

Kolmannen ehdon on pädettävä, koska lyhyellä aikavälillä hinnan täytyy kattaa vähintään keskimääräiset muuttuvat kustannukset ja pitkällä aikavälillä kaikki kustannukset Ehto johdetaan myös voittojen kautta LAV:llä yritys voi valita tuotantomäärän nolla, jos sen voitot eivät kata edes kiinteitä kustannuksia:

Yrityksen tarjonta, kun kaikki kolme ehtoa ovat voimassa Muutoin: tarjonta on nolla 1. p = MC: ollaan siis MC-käyrällä 2. –c’’(y)<0 : ollaan siis MC-käyrän nousevalla osuudella 3. AVC ≤ p: ollaan siis AVC-käyrän yläpuolisella osuudella

Palataan vielä aktivoivaan tehtävään 22.1. Yrityksen kustannukset ovat . Mikä on tarjonta? Yleisessä muodossa Annetuilla kustannuksilla max py – c(y) FOC. p – c’(y) = 0 SOC. – c’’(y) < 0 max py – 10y2 – 1000 FOC. p – 20y = 0 SOC. –20 < 0 1.ehto: p = MC 2.ehto: -c’’(y) < 0

Edellä tarkasteltu pätee yksittäiseen yritykseen Edellä tarkasteltu pätee yksittäiseen yritykseen. Mikä on koko toimialan tilanne? Toimialan tarjontakäyrä, eli markkinatarjontakäyrä, on yritysten tarjontakäyrien summa

Perehdy itsenäisesti luentomonisteen lukuun 23 (toimialan tarjonta) ! Ks. Aktivoivat tehtävät Vastaavia helpohkoja harjoituksia on laskuharjoituksissa 5 Käsittelemme niitä tarkemmin purkutilaisuudessa Lue ensi maanantaiksi myös luentomonisteen 23 alaluku 23.4 (Rent- ja rentseeking) ja monisteessa mainittavat artikkelit (sekä halutessasi samasta aiheesta oppikirjasta) Pidän tiistaina 6.4. lyhyen pistarin ko. aiheesta Osallistuminen ei ole pakollista Mutta oikeista vastauksista saa lisäpisteitä, joilla voi kompensoida esim. laskaripisteitä, tenttiä jne. Pisteet eivät kerrytä kurssista saatavia maksimipisteitä, vaan max on edelleen 240 pistettä