Liisa Ollikainen-Paananen /H2913SA MAMK/Savonlinna

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
KANSANTAUDIT.
Advertisements

Univaje.
Tehnyt: Melanie Soukko
Syövän synty, syyt, hoito
DEBUSSY UUSI KEKSINTÖ THERMODERMIE
Kansantaudit.
Mitä nuuska sisältää? Ruotsalainen kostea nuuska sisältää noin kemiallista ainetta, kuten * Nikotiinia 0,5–1,0% * Syöpävaarallisia aineita, esim.
Syöpäpotilaan ravitsemus
MRSA metisilliiniresistentti Staphylococcus aureus
Ruusu Jenni Pajulahti.
Syöpälääkehoito.
joka 3.lla suomalaisella
Syöpä ja seksuaalisuus
Allergiat s
SÄDEHOITO.
HENKILÖHYGIENIA 4/9/2017
Ennenaikainen siemensyöksy
SYDÄN- JA VERISUONISAIRAUDET
Severiina, Matilda, Antti ja Joona
Karita, Milia, Aino, Iina ja Kirsi
Sädehoito ( Radiotherapy)
Bulimia ja laktoosi-intoleranssi
MAMMOGRAFIA Mammography, mammografi, rinnan röntgenkuvaus
Osteoporoosi Julia ja Sara.
Syöpä.
Syöpä joka 3.lla suomalaisella s. 70 – 79.
Nivelreuma ja nivelrikko Venla, Sonja ja Marianne.
Allergia & Astma. Mitä astma on?  Astma on keuhkoputkien limakalvojen tulehdussairaus (inflammaatio)  Limakalvon reagoinnin taustalla on tavallisesti.
SUUN KUIVUUS Alentunut syljeneritys johtaa suoja-aineiden määrän vähenemiseen ja suun kosteustasapaino häiriintyy.
Ihmisen keinoelinten valmistaminen ROOSA VANHANEN 3A.
LÄÄKKEIDEN HAITTAVAIKUTUKSET. osa ennakoitavissa – perustuu lääkkeen tunnettuun vaikutusmekanismiin osa odottamattomia – lääkevalmisteen aiheuttama haittavaikutus,
Syövän uudet hoitomuodot MIRJA 3A. Syöpä  Syöpä on geenien mutaatioista eli perimäaineksen muutoksista johtuva vuorovaikutushäiriö, joka saa aikaan kasvaimen.
KILPIRAUHASEN VAJAATOIMINTA Hypotyreoosi Essi Järvelä & Roosa Kaivoluoto 2A.
Tarja Rauste  Jokainen yksilö kehittyy omaan tahtiinsa  Yksilön kehityksessä voidaan erottaa seuraavat osa-alueet o Fyysinen kehitys (painon.
Käden infektiot.
Geeniterapian eli geenihoidon muotoja Siiri Virolainen, 2A.
TERMIEN JA KÄSITTEIDEN MÄÄRITTELY. Usein yo-kokeen reaalivastaus vaatii alkuun käsitteen tai termien määrittelyä! Lisäksi varsinaiset määrittelytehtävät.
BMI = painoindeksi= paino/(pituus x pituus metreinä) Body Mass Index eli painoindeksi on ainoastaan viitteellinen väline painon arvioimiseen. Se ei ole.
SYÖPÄ. YLEISTÄ SYÖVÄSSÄ SYÖPÄ ON YLEISNIMITYS PAHANLAATUISILLE KASVAINTAUDEILLE. PAHANLAATUISUUS VIITTAA KASVAINSOLUKON HALLITSEMATTOMAAN KASVUUN JA LEVIÄMISEEN.
7. MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖT TERVEYSTIETO 9. Apulanta Ilona.
6. SYÖPÄ TERVEYSTIETO 9. MIKÄ SAIRAUS ON KYSEESSÄ?  Sairauden latinankielinen nimi tarkoittaa rapua.  Sairaudesta on tietoja jo muinaisesta Egyptistä.
Tupakoinnin haitat Siiri K, Ulpu & Harri. Yleisön aktivointi Mene oman mielipiteesi mukaan sen seinän luo, missä vastaustasi vastaava kirjain on. Kirjahyllyn.
Syöpätaudit Konstantin Into ja Susanna Kankaanpää.
Allergia ja Astma. Astman hoito Astmaa hoidetaan lääkkeillä, jotka otetaan yleensä sisäänhengittämällä niitä keuhkoputkien limakalvolle, mutta sitä voidaan.
SYÖPÄ. SYÖVÄN SYNTY Ihmisen elimistö rakentuu lukemattomista soluista. Normaalisti elimistön solujen jakautuminen on säädeltyä. Hallitsemattomasti jakaantuvista.
LIIKUNTAVAMMAISUUS.
KIVUN LÄÄKEHOITO Ritva Räisänen.
KOMMENTTI TEEMAAN PAKKO JA RANGAISTUKSET
Syöpähoito ja säteilysuojelu
14 Masennus on yleisin mielialahäiriö
Alkoholiriippuvuuden kehittyminen ja hoito
Kuume ja flunssa Mika ja Eerik.
Syöpään vaikuttavat sisäiset tekijät
Potilaan oikeudet / Terveydenhuollon eettisiä kysymyksiä
Syövän riskitekijät.
kysymyksiä Mikä on diabetes?
Syöpä.
Pääkipu Pääkipua ilmenee kaikilla ihmisillä jossain vaiheessa elämää ja se on hyvin yksilöllistä. Päänkivun syitä ja muotoja on erilaisia. Yleisimmät.
Syöpätaudit Miikka, Lintu, Eele.
Paksusuolensyöpä.
Unettomuus Inka ja Milga.
Syöpä.
IHOTTUMAT.
Syövän riskitekijät.
Syöpä yli 200 eri elinten ja kudosten pahanlaatuista kasvainta
Potilaan puhtaudesta huolehtiminen
SYÖPÄSAIRAAN RAVITSEMUS.
Immuunikato: HIV-infektio; Human immunodeficiency virus - eteneminen hoitamattomana Oireeton/vähäoireinen jakso- suurin osa infektoituneista soluista imukudoksiin,
verisuonikatetrikoulutus, vip-score
Esityksen transkriptio:

Liisa Ollikainen-Paananen 1.9.2014/H2913SA MAMK/Savonlinna KAULAN ALUEEN SÄDEHOITOA SAAVAN POTILAAN hoito SAIRAANHOITAJAN TEKEMÄNÄ Liisa Ollikainen-Paananen 1.9.2014/H2913SA MAMK/Savonlinna

Vuosittain Suomessa todetaan noin 600. Yleisimmät ilmenemispaikat syövän ilmenemiselle kaulan alueella ovat huulet, kurkunpää, suuontelon syöpää.Kielen ja nenäontelon tai sylkirauhasen syöpää esiintyy miehillä useammin kuin naisilla. Elämäntapasairaus.

Parantava sädehoito eli kuratiivinen sädehoito Palliatiivinen sädehoito eli kipua lievittävä sädehoito. Sädehoidon teho perustuu sen kykyyn aiheuttaa soluvaurioita. Se vaikuttaa solutumassa DNA:han, kromosomeihin sekä solun kemialliseen järjestelmään. Solu vaurioituu, jolloin se kuolee tai ainakaan se ei pysty enää lisääntymään

Sädehoitoon liittyy lähes aina varhaisia ja pitkäaikaisia haittavaikutuksia, jotka ovat riippuvaisia siitä, miten kohdetta hoidetaan. Varhaiset haittavaikutukset kohdistuvat kudoksiin, joissa solukko on nopeasti jakautuvaa, kuteen ihoon ja limakalvoihin.

Sädehoidon aiheuttamat ihoreaktiot ovat hyvin yksilöllisiä Sädehoidon aiheuttamat ihoreaktiot ovat hyvin yksilöllisiä. Yleensä ne tulevat vasta kahden viikon kuluttua hoidon aloittamisesta.Sädehoito voi aiheuttaa hoidetulle alueelle punoitusta, kuumotusta, kuivumista, kutinaa ja jopa haavaumia

Suun limakalvotulehdus eli mukosiitti kehittyy lähes kaikille kaulan alueelle sädehoitoa saaville potilaille . Siihen liittyy limakalvohaavaumia, kipua ja nielemisvaikeuksia. Mukosiitin aste riippuu kokonaisannoksesta , sädetettävän alueen koosta sekä fraktioinnista, ja se ilmaantuu 1-2 viikossa hoidon aloittamisesta ja kestää 2-4 viikkoa hoidon lopettamisen jälkeen

Termiä hoitoväsymys (fatigue) on vaikea määrittää, kirjallisuudessa puhutaan usein väsymyksestä tai uupumuksesta, kun tarkoitetaan syöpäpotilaan hoitoväsymystä.

Suun kuivuminen altistaa kariekselle ja sekundaari-infektioille sekä vaikeuttaa muun muassa nielemistä ja nukkumista. Ruoan merkitys korostuu syöpähoitoja läpikäyville. Aliravitsemustila lisää komplikaatiovaaraa ja kuolleisuutta. Potilaan kunnon laskiessa syövän hoitomuotojen sietokyky heikkenee tai hoito käy mahdottomaksi toteuttaa

Itkin kun minulla ei ollut kenkiä kunnes näin miehen, jolla ei ollut jalkoja! Kiitos! Liisa O-P