Kohonnut verenpaine.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
KANSANTAUDIT.
Advertisements

AIVOVERENKIERRON HÄIRIÖT
Liikunnan puute Runsas suolan käyttö Runsas alkoholin käyttö Stressi
Kansantaudit.
Tules - Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Tunne lääkkeesi Itsehoitolääkkeiden järkevä ja turvallinen käyttö
Osastonhoitaja Kirsi Salmén-Puumalainen
Virtsaongelmat ja niiden hoito
Kappale 21 Kansantaudit ovat väestössä yleisiä sairauksia. Näiden ehkäisy tuottaa suuria säästöjä terveydenhoitokuluissa. Suomalaisten kuolinsyyt kuvassa.
TYÖTERVEYSLÄÄKÄRIN NÄKÖKULMA
TERVEET ELÄMÄNTAVAT APUNA TYYPIN 2 DIABETEKSEN HOIDOSSA
SYDÄN- JA VERISUONITAUDIT
SYDÄN- JA VERISUONISAIRAUDET
DIABETES.
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Osteoporoosi Sarita ja Marleena.
Sydän- ja verisuonisairaudet
Sydän- ja verisuonisairaudet
Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet
Sydän- ja verisuonitaudit
Diabetes.
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Sydän- ja verisuonitaudit
Hypoglykemia eli alhainen verensokeri
Verenpainentauti & Sepelvaltimotauti & Sydäninfarkti
Sydän- ja verisuonitaudit
Paranitko lääkkeistä huolimatta? Helena Puistola Sairaanhoitaja-terveydenhoitaja, Terveystieteiden maisteri.
Osteoporoosi.  Osteoporoosi, joka tunnetaan yleisemmin nimellä luukato, on sairaus jossa luun tiheys ja rakenne on heikentynyt ja se saa luun murtumaan.
Päihteet ja Mielenterveys. Pohdittavaksi Miten suhtaudut nuorten tupakointiin? Miten koulussasi ehkäistään tupakointia? Miksi tupakoinnin lopettaminen.
2. SyDÄN- ja verisuonitaudit
SYDÄN- JA VERISUONITAUDIT
D IABETES JA MBO T EKIJÄT : M ATIAS, M IKKO JA H ENRIK.
PROMOOTIO JA PREVENTIO, VÄESTÖSTRATEGIAT
Masennus eli pitkäkestoinen masentunut mieliala. Masennuksen yleisyys Joka viides suomalainen kärsii masennuksesta jossain vaiheessa elämäänsä Yli puolet.
Metabolinen oireyhtymä. MBO eli metabolinen oireyhtymä tarkoittaa tilaa jossa henkilöllä on samaan aikaan useita terveydelle haitallisia tiloja yhtä aikaa.
BMI = painoindeksi= paino/(pituus x pituus metreinä) Body Mass Index eli painoindeksi on ainoastaan viitteellinen väline painon arvioimiseen. Se ei ole.
Uni –lääkkeistä parhain Hurtig LEVON VIIKKORAPORTTI Oliko unen määrä sopiva koko viikon? Olitko jossain vaiheessa viikkoa väsynyt? Voisitko.
Muistisairaudet dementia ja Alzheimer. Miten syntyy ja mitkä tekijät vaikuttavat? Dementian yleisin syy on alzheimerin tauti (yli 50%) tai vaskulaarinen.
Navigaattori Kunpa uni tulisi. Navigaattori 3 Unettomuus Aivojen ”unikeskus” ei pysty voittamaan ”valvekeskuksen” liian suurta aktiivisuutta.
SYÖPÄ. SYÖVÄN SYNTY Ihmisen elimistö rakentuu lukemattomista soluista. Normaalisti elimistön solujen jakautuminen on säädeltyä. Hallitsemattomasti jakaantuvista.
RAVINTO. Suomalaisen ravitsemussuosituksen mukainen ruoka edistää terveyttä. Runsasta ja vaihtelevaa kasvisten syöntiä suositellaan ja kovan rasvan, suolan.
Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet
SYDÄN JA VERISUONISAIRAUDET
Lääkekorvausoikeudet
Tuki- ja liikuntaelinsairudet
Osteoporoosi (luukato)
Syömishäiriöt 5.6.
KEUHKOSYÖPÄ …..
Alkoholiriippuvuuden kehittyminen ja hoito
Tuki-ja liikuntaelinten sairaudet
Liikunta Liikunta on tärkeä osa terveellisiä elämäntapoja. Useimpien sairauksien taustalla on syy liikkumattomuuteen. Lisäksi liikunta ja terveelliset.
Kuume ja flunssa Mika ja Eerik.
Eläkeikäiset.
IHOSYÖPÄ.
Metabolinen oireyhtymä
kysymyksiä Mikä on diabetes?
Syöpää aiheuttavia elintapoja
Rintasyöpä.
Pääkipu Pääkipua ilmenee kaikilla ihmisillä jossain vaiheessa elämää ja se on hyvin yksilöllistä. Päänkivun syitä ja muotoja on erilaisia. Yleisimmät.
MBO eli metabolinen oireyhtymä
Tules - Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Unettomuus Inka ja Milga.
Itsehoito ja itsehoitolääkkeet
IHOTTUMAT.
Valtimonkovetustauti eli ateroskleroosi
(TE1 Eerik Kasimir Miika)
Kansantaudit Suomessa
Opintopsykologi Katja Hietanen
Minun hyvinvointi Eva Rönkkö
Painavaa asiaa kolesterolista ja sydänterveydestä
Esityksen transkriptio:

Kohonnut verenpaine

Mitä on verenpaine Verenpaine tarkoittaa valtimoissa vallitsemaa painetta, kun sydän supistuu ja pumppaa verta valtimoihin syntyy paine. Verenpaine on koholla kun yläluku on yli 140 ja alaluku yli 90. Verenpaine voi kohota tilapäisesti, jos ihminen jännittää, liikkuu tai ponnistelee. Kohonnut verenpaine on yksi yleisimmistä syistä valtimotautien syntymiseen.

Mistä johtuu verenpaineen nousu Verenpaine voi kohota monista syistä: Runsas suolan, alkoholin ja tulehduskipulääkkeiden käyttö, tupakointi, lihavuus ja liikunnan vähäinen määrä altistavat verenpaineen kohoamiseen. Hormooni lääkkeet esim. ehkäisypillerit sekä stressi kohottavat verenpainetta. Kohonnut verenpaine voi johtua myös muista sairauksista esim. munuaissairauksista.

Kohonneen verenpaineen oireet Yleensä verenpainetta ei tunne, joten se on mitattava mittarilla. Ihmisten täytyy mitata verenpaine vähintään viiden vuoden välein, jos ei ole mitään verenpainetta kohottavaa sairautta ja jos arvot ovat olleet viimeisimmässä mittauksessa hyvät. Kohonnut verenpaine voi aiheuttaa sydänsairauksia, aivoinfarktin ja aivohalvauksen.

Kohonneen verenpaineen hoito Itsehoito on esim. tupakanpolton lopettaminen, laihduttaminen, suolan vähentäminen ja yleisestikkin terveellisten elämäntapojen noudattaminen. Ennalta ehkäisevä hoito on noudattaa terveellisiä elämäntapoja. Lääkehoito pitää määrätä jos paineet ovat olleet liian kauan koholla. Lääkkeet määrätään säännölliseen käyttöön.

Lähteet: http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk0 0034 https://peda.net/siikalatva/siikalatvan- lukio/oppiaineet/terveystieto/te1/tv11/vita1-1601152/sairaudet-ja- nden-ehkaisy/sjvs/kohonnut-verenpaine http://www.sydan.fi/terveys-ja-hyvinvointi/verenpaine https://fi.wikipedia.org/wiki/Kohonnut_verenpaine