TtT, Yliopettaja Lea Saarni Tampereen ammattikorkeakoulu

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Inspiroidu uudelle uralle
Advertisements

© 1999 Stakes / Hannele Hyppönen TKK sivu 1 (9) Esteettömyys teknologian kehittämisessä ja hyödyntämisessä Hannele Hyppönen Stakes.
Netin hyödyntäminen nuorisotyössä Suomessa Tuhti2013 Leena Tuuttila, Verke.
Vanhuspalvelulaki käytännön työssä
Kyläfoorumi Valtimolla
Well Life Center -Hyvinvointiosaamisen kehittämiskeskus- Laurean Pohjois-Tapiolan kampus Metsänpojankuja 3, Espoo.
Marttilan kunnan suunnitelma ikääntyneen väestön tueksi vuosille Ikäihmisten palveluiden tulevaisuuden visio Osallistava ja turvallinen kunta,
Asiakasyhteistyö toimintakyvyn arvioinnissa
Monikko-hanke Närpiön kaupunki, Solboet Ikäihmisten seniori- ja palveluasumisen kokonaisuus keskustassa 2017.
Interaktiivinen etäkuntoutus IKU Raision ja Ruskon yhteistoiminta-alue
Sari-Katja Niiles, Eeva Hiltunen ja Henna Kalima
Viestintää ja tiedonhallintaa helposti ja tehokkaasti Olli Aro Kehittämiskonsultti – Business Development Consultant.
- mahdollisuus kehittämiseen -
Työfysioterapeutti – Työterveyshuollon asiantuntija
TVT ja SoMe Jonna ja Johanna.
Maanmittauspäivät 2011 Porissa Torstai Luentolinja 1 Kartastotehtävien strategia Antti Vertanen Maa- ja metsätalousministeriö.
Henkilökohtainen apu -järjestelmä periaatteet ja lakitausta
TOIMINTAKYVYN EDISTÄMINEN JA KOTIKUNTOUTUS
OSAAMISEN VIENNIN EDISTÄMISESTÄ Alueellisesta hankkeesta ja kansallisesta klusterista MYR:n koulutusjaosto Johtaja Kari Seppälä Turun yliopiston.
Turvallista moniammatillista lääkehoitoa – case Lapua
MERTA - hyvät palvelut, hyvät käytännöt
Elän, osallistun ja päätän asioistani Salo Pirkko Karjalainen.
Hyvinvointia Energiansäästöön ja Asumiseen HEA -Hyvinvointia ja energiatehokkuutta asumiseen (Etelä-Suomen EAKR) Tuula Mikkola Metropolia ammattikorkeakoulu.
Huippuostajat Fiksu kysyntä luo markkinoita yritysten uusille ratkaisuille Tekes Asiantuntija Sampsa Nissinen.
Toimintakyvyn arviointi
SOSIAALINEN MEDIA MYYNTITYÖSSÄ 1. SOMEN JAOTTELU Sosiaalinen media voidaan määritellä ei alueisiin, sen mukaan, millainen rooli käyttäjällä on sovelluksessa.
Pirkko Karjalainen, YTL Toimintakykyisenä kotona – haasteita sote-uudistukselle Miten pärjään kotona - vanhanakin.
IKÄÄNTYVÄN VÄESTÖN TOIMINTAKYVYN JA ITSENÄISEN SELVIYTYMISEN EDISTÄMINEN Korkeakoulujen aluekehitysstrategia Tasapainoisen kehityksen Suomi 2015 Valtioneuvoston.
Verkko-oppiminen, ohjaus ja tuki Kata Hyvärinen, Tampereen Aikuiskoulutuskeskus.
Espoo haluaa kehittää osallisuutta Osallistuva Espoo -kehitysohjelma
Innovatiiviset julkiset hankinnat – yritysten mahdollisuudet uuteen liiketoimintaan Tuomas Lehtinen HSY Älykäs Vesi
Linux-käyttöjärjestelmä. Mitä Ubuntu tarkoittaa ? Mitä Ubuntu on ? ● Afrikkalainen sana → zulu- ja xhosa-kielistä ● Kuvaa yhteisöllisyyttä ● Voidaan suomentaa.
Ikääntyvä Suomi ja yhteistyö iäkkäiden kuntoutuksessa EIJA SORVARI säätiönjohtaja MIINA SILLANPÄÄN SÄÄTIÖ REHABILITATION FINLAND (RIFI) RY:N SEMINAARI.
Ikäihmisten hyvinvointipalvelut nyt ja tulevaisuudessa vanhustyön johtaja Anna Haverinen
Vaikuttavuutta yhteisellä tahtotilalla Uusimaa-ohjelman merkitys korkeakoululle KT Susanna Niinistö-Sivuranta vararehtori – opetus ja aluekehitys,
Ikääntyneiden asuntojen korjaaminen Jukka Laakso Korjausneuvonnan päällikkö Vanhustyön keskusliitto.
TURKU SCHOOL OF ECONOMICS Institute for Competition Policy Studies Muutostrendit ja palvelujen tuottamisen mallit Aki Koponen Johtaja Muutosta johtamassa.
Ikäteknologiaa arkeen: Konstikoppa – ja muita niksejä Lea Stenberg Kaikki hyvin kotona –seminaari
Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen.
Kirjaston kotipalvelu  Toimitetaan kirjaston aineistoja niille asiakkaille, jotka eivät itse pääse kirjastoon  Palvelu on asiakkaille sama, mutta toteutustapa.
Ari Maunuksela Toimitusjohtaja/Rehtori
Sosiaalinen media työelämän viestintäkanavana
Luova ja osallistava Suomi Kreativa och delaktiga Finland
DIGITALISAATIO 51.fi/thsihteerit
Saavutettavuus/esteettömyys   Tilat, tuotteet ja palvelut suunnitellaan kaikkia käyttäjiä varten. Design for all / Universal design.
Asuminen linjasaneeraustalossa
Digitaalinen turvallisuus,
Ikäihmisten kuntoutus
Ryhmä 3 Timo Anttonen, Miro Salo
Viestit kansalaisille, ammattilaisille ja päättäjille
Tarja Myllärinen Johtaja, sosiaali- ja terveysasiat
PUOLUE C Periaateohjelma: Arvot
ELÄMÄNPUU RY.
Itä-Suomen yliopisto – monialainen, kansainvälinen tiedeyliopisto
Iäkkäiden yhteen sovitettujen palvelujen kokonaisuus Päijät-Hämeessä Tiedotustilaisuus Anu Olkkonen-Nikula, I&O kärkihankkeen muutosagentti.
TOIMINTAKYVYN A R V I O I N T I
Espoon kaupungin ja kaupunginosayhdistysten ilta
Apua vanhusten yksinäisyyteen
Lapsi, nuori ja aikuinen sekä perheet muutoksessa Viides tapaaminen
Hyteairo-esiselvitys pilotointiympäristöjen perustamiseksi kodin ja itsenäisen asumisen robotiikan ja tekoälyn edistämiseksi ja vaikuttavuuden tutkimiseksi.
Eettistä tietopolitiikka tekoälyn aikakaudella
Kotiin vietävät palvelut ja teknologia
TIETO- JA TIETOLIIKENNETEKNIIKAN PERUSTUTKINTO, Hyvinvointiteknologian koulutuskokeilun tilannekatsaus.
IkäArvokas KOKEVA Kohtaamisia Keravan asuinalueiden ikääntyneille
IKINÄ- kaatumisten ehkäisyn verkostoiltapäivä
Ylihyvää elämää Vaasan kotihoidon strategia
Opintopolku.fi uudistuu oppijan parhaaksi
Asiakasohjausyksikkö Alviina
Katri Turunen, TtT, ft (amk) Jyväskylän yliopisto
Esityksen transkriptio:

TtT, Yliopettaja Lea Saarni Tampereen ammattikorkeakoulu

Selvitystyöhön osallistuneet asiantuntijat

Älyteknologiaratkaisut Suomessa, USAssa, Hollannissa, Tanskassa ja Japanissa ikääntyneiden kotona asumisen tukena Selvityksen tavoitteena on ollut tuottaa tietoa ikääntyneiden (65+ v.) kotona asumista tukevista uusimmista, markkinoilla olevista älyteknologiaan perustuvista kansainvälisistä ratkaisuista ja uusista innovaatioista. Yhteisöllisyys ja kommunikaatio, Asumisen turvallisuus, Älykäs talotekniikka, Digitaalinen turvallisuus, Rakennusten sisätilakuuluvuus ja laajakaistateknologia sekä Liiketoiminnan businesslogiikka  Älyteknologioilla tarkoitetaan tässä selvityksessä pääasiassa hyvinvointi-, turva- ja ICT- teknologioita, joissa on tietoliikenneyhteys..

mm. suoritukset ja osallistuminen Kansainvälinen toimintakyvyn, toimintarajoitteiden ja terveyden luokitus (ICF) viitekehyksenä mm. suoritukset ja osallistuminen Esim. Kommunikointi, Itsestä huolehtiminen, Liikkuminen, Kotielämä ja Sosiaalinen kanssakäyminen

Yhteisöllisyys ja kommunikaatio Suurimmat tarpeet erilaisille älyteknologiaratkaisuille liittyvät mm. yksinäisyyteen ja sosiaaliseen eristäytyneisyyteen yksityiseen turvallisuuteen kaatumisen ehkäisyyn ja sen havainnointiin kommunikaatioon iäkkään sekä omaisten ja/tai hoitohenkilökunnan välillä päivittäisten toimintojen avustamiseen ja lääkkeiden ottamisen muistuttamiseen iäkkään liikkumiseen ja toimintakyvyn muutoksien havaitsemiseen

Kohtaavatko ikääntyneiden tarpeet ja teknologiat ? Älyteknologia Ikääntynyt Hyödyt Motivaatio Tarpeet Saatavuus Toimivuus

PaPeRo-robotti Pieni Piiri / Sanoste

Virtual Senior Center - USA VSC:lla palvelukeskus luo kotiin ikääntyneelle kommunikaatioyhteyden ja pääsyn tuttuun lähipalvelukeskukseen, joka tarjoaa naapuruston ikääntyneille erilaista toimintaa. VSC:ssä voi käyttää skypeä, katsoa videoita ja muuta nettisisältöä, pelata pelejä yksin ja yhdessä, tehdä omia videoita ja muuta sisältöä, osallistua erilaisiin keskusteluryhmiin ja hallinnoida omaa hoitosuunnitelmaansa muistutuksineen.  VSC-palvelun käyttö vähensi sosiaalisen eristyneisyyden tunnetta 85%:lla vastanneista

Vaikka ikääntyneitä pidetään kasvavana Sähköisistä muistia tukevista laitteista ja niiden tuomista mahdollisuuksista oltiin kiinnostuneita, mutta niitä pidettiin liian monimutkaisina eikä riittävän soveltuvina yksilöllisiin tarpeisiin.. Vaikka ikääntyneitä pidetään kasvavana asiakasryhmänä, silti vain muutamat palveluntuottajat ovat kehittäneet ratkaisujaan heidän näkökulmastaan..

…..Miksi ei edelleenkään tutkita riittävästi ikääntyneiden yksilöllisiä tarpeita? …….Älyteknologioiden käytettävyydestä vähän tietoa  ikääntyneiden arjen tuntemus… …..Ikääntyneiden käyttäjien kokemuksista ei riittävästi pitkäaikaista seurantatietoa ……. Älyteknologioiden käyttöönotto, ammattilaisilla muutosvastarintaa ……osaamista ja ymmärrystä myös ammatilliseen koulutukseen lisää..

Tulevaisuus (+ 5-v.) ? Tulevaisuudessa ikääntyneiden yksinäisyys ja turvattomuus tuskin vähentyvät v. 2021 ikääntyneistä 36 % eli yli 460 000 asuu yksin ja yksinasuminen lisääntyy, varsinkin, kun 80 vuotta tulee täyteen Sosiaalinen robotiikka ? Mikä on muuttunut?

Älyteknologiaratkaisuista ei ole apua, jos se ei palvele ikääntyneiden tarpeita se ei ole helppokäyttöistä alan kehitystyössä ei huomioida ikääntyneitä käyttäjinä