Mun rahat -paja Kehittäneet:

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Pikavippi Mistä pikavipeissä on kyse ja kuinka ne huijaavat käyttäjiään?
Advertisements

Mieti ennen kuin muutat
Minäkö ulkomaille?  Miksi lähden ulkomaille ja mitä sieltä haen?  Lähdenkö pois jostain, pakenenko jotain tilannetta, ihmissuhdetta, ristiriitaa?  Onko.
OPINTOTUKI Kela Etelä-Pohjanmaan vakuutuspiiri Kimmo Koppelomäki
eläkkeensaajan asumistuki
Yritysjärjestely Yritysapu Comuf Tummat pilvet yrittäjyytesi yllä
Asunnon vuokraaminen:
Vesa Lehtelä Jäsenjärjestöpäivät
| Maailma haltuun Tutkinto-opiskelijaksi ulkomaille.
- Vuokra-asunto: - Asunnon voi vuokrata yksityiseltä tai julkiselta taholta esim. kunnalta (yleensä edullisempia) - Ei tarvita suuria pääomia, pääsee helposti.
Sosiaaliturvan viidakossa
Perustulo Mitä se maksaa?. Esitettyjä väitteitä Perustulo kaksinkertaistaa valtion menot Perustulo vie rahat hyvinvointipalveluista Perustulo pakottaa.
INFOA ABEILLE.
Asuminen & rahankäytön suunnittelu
VUOKRATAKUUPALVELU VUOKRANANTAJILLE
VÄLIVUOSI.  Välivuosi voi osua omalle kohdalle joko suunnitellusti tai vahingossa, jos ei saakaan ensimmäisellä hakukerralla opiskelupaikkaa.  Välivuosi.
Vammaispalvelulaki Vammaispalvelulain tarkoituksena on edistää vammaisen henkilön edellytyksiä elää ja toimia muiden kanssa yhdenvertaisena yhteiskunnan.
Vihreiden tavoitteet sosiaaliturvan uudistukselle 1.Perusturvaa parannettava 2.Henkilökohtaisuutta vahvistettava 3.Byrokratiaa vähennettävä 4.Työnteon.
Olet ostamassa omaa asuntoa Pirkanmaalta. Bruttopalkkasi on 2971 €/kk, josta sinulle käteen jää verojen jälkeen 2018 €/kk. Omia säästöjä sinulla on 8000.
Edustajiston lähetekeskustelu
Opintotuki, työ- ja kansaneläke, työttömyyskorvaukset.
Irtisanomisaika Vastaus: Irtisanomisaika on yksi kuukausi.
Omat raha-asiat hallinnassa? Nuorisoasuntoliitto ry.
Lakitieto VELKA JA VAKUUDET.
SOSIAALITURVA  Sosiaaliturva koostuu sosiaalihuollosta ja sosiaalivakuutuksesta  Sosiaalihuollolla tarkoitetaan 1. Sosiaalipalveluita.
Lakitieto ASUNNON VUOKRA. VUOKRALAIT Pakottavaa oikeutta vuokralaisen hyväksi Pakottavaa oikeutta vuokralaisen hyväksi Vuokrasopimus tehtävä kirjallisesti.
Lakitieto AVIOLIITTO REKISTERÖITY PARISUHDE AVOLIITTO.
Asuminen & rahavaikeuksien ennaltaehkäisy Nuorisoasuntoliitto ry Helppo olla – rästejä nolla -projekti.
OPINTOTUKI OPINTOIHIN ULKOMAILLA KELA MYÖNNETÄÄN  Jos opinnot vastaavat Suomessa tuettavia opintoja tai sisältyvät Suomessa suoritettavaan tutkintoon.
Kuka voi saada opintolainan
Kuraattorin tuki nuorille taloudellisissa asioissa toisen asteen oppilaitoksissa ja nuorten työpajoilla Tiina Viskari, kuraattori + toisen asteen kuraattoritiimi.
Opintotuki Opintotukisihteeri Päivi Piiroinen, Joensuun kampus Opintotukilautakunnan sihteeri Ulla Pitkänen, Kuopion kampus Johdatus akateemisiin opintoihin.
| Maailma haltuun Tutkinto-opiskelijaksi ulkomaille © Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO, 2015.
Opiskelevan urheilijan talous Jari Savolainen ja Jukka Tirri Korkea-asteen kaksoisuraseminaari, Helsinki
Yhteishaku. Mihin haen? Aikuiskoulutus 2 vuotta Haku maalis/huhtikuu tai jatkuva Aikuiskoulutus 2 vuotta Haku maalis/huhtikuu tai jatkuva Nuorisokoulutus.
H ELSINGIN V IERASKOTI RY / PERHETYÖ ASUNNOTTOMIEN PERHEIDEN PARISSA J ÄSENJÄRJESTÖPÄIVÄT I LKON KURSSIKESKUS Perhetyöntekijä Hanna-Mari Pusaa.
Paras paikka asua –näyttely Kuopion korttelimuseo ALOITA Peli nuorille ensimmäiseen omaan kotiin muuttaville aikuisille OMAAN ASUNTOON MUUTTAMINEN.
Rahankäyttö vaatii harkintaa s Nordean viime marraskuussa (2011) julkistama tutkimus antaa osviittaa yleisistä suuntaviivoista: Viikkorahaa.
Ajankohtaista opintotuesta Opintoasiainpäivä Suunnittelija Saija Kyllönen.
Opiskelijat yleisen asumistuen piiriin alkaen
Tulorajat ja asunnon vaihdot
Mitä kaikkea meidän täytyy tänään tehdä? (Työ ja koulutus)
Tutkinto-opiskelu ulkomailla
Mobiilin sosiaaliturvan kärkihanke työpaja
11 Sosiaaliturva auttaa vaikeuksien yli s
Käytännön tietoa maksuhäiriöistä ja perinnästä
16 Kotini on linnani s
Yhteiskunnallinen kyselytutkimus
Puhutaan rahasta Pieniä dialogeja.
Nuoret ja työlainsäädäntö
Ohjaamo Vantaa Asuminen
AMMATILLISELLA KOULUTUKSELLA
OSA IV SÄÄSTÄMINEN JA TALOUDEN SUUNNITTELU
Arvonlisävero Välillinen vero
Suomen verotus selkokielellä
ASUMISEN ABC Kohti omaa kotia
OSA II Luotot ja takaus. OSA II Luotot ja takaus.
Sinulle – veroilmoitus verkossa
Infotilaisuus välityömarkkinatoimijoille Muutoksia 2018 työttömyysturva, liikkuvuusavustus, aktiivimalli.
Liikunta- ja nuorisopalvelut
Opintotuki ja Aalto-yliopiston opintotukipalvelut
Opinnot ja harjoittelu ulkomailla
Aikuissosiaalityön nuorten palvelut
Asumisen ABC - Nuorisoasuntoliitto ry
OSA III Jos lasku tai luotto jää maksamatta
VUOKRASOPIMUKSET.
Opintotuki ja Aalto-yliopiston opintotukipalvelut
Opintotuki ulkomaanjaksolle
Opinnot ja harjoittelu ulkomailla
Tunnetko jo talous- ja velkaneuvonnan palvelut?
Esityksen transkriptio:

Mun rahat -paja Kehittäneet: Mun talous –hanke / Nuorisoasuntoliitto ry Nuorten tieto- ja neuvontapiste yESBOx Espoon kaupungin talous- ja velkaneuvonta

Itsenäistyminen maksaa… Takuuvuokra (1-3 kk:n vuokrasumma) Vuokra (300-700 € / kk) Kotivakuutus (noin 10 € / kk) Sähkö- ja vesilasku (noin 40 € / kk) Ruoka, terveydenhoitokulut, huonekalut, astiat, pyykkääminen, nettiyhteys, kulkeminen… Vuokra-asuntoon muuttaessa on varauduttava maksamaan ensimmäisen vuokran lisäksi myös takuuvuokra. Sukan varressa olisi siis hyvä olla vähintään tonni. Lain mukaan takuuvuokra voi olla enintään kolmen kuukauden vuokraa vastaava summa. Voisiko takuuvuokraa varten lainata rahaa esim. vanhemmilta tai sukulaisilta? Kotivakuutus kannattaa ottaa ja se onkin usein ehtona vuokrasopimuksessa. Joskus vesimaksu sisältyy vuokraan.

Mihin rahaa kuluu? Esimerkkejä mihin rahaa voi kulua, ja kuinka paljon se voi olla kuukausi- ja vuositasolla

Keskimääräinen ostoskori Mitä kaikkia perusjuttuja omaan kotiin ja arjen pyörittämiseen tarvitseekaan. Elintarvikkeet: noin 40€ Muut tarvikkeet: Noin 20€

Osamaksu – kätevä tapa tehdä hankintoja? Vain 29,90e/kk! Vain 111e/kk! Vain 26e/kk! Yhteensä 252,10e/kk Vain 36,20e/kk! Vain 49e/kk!

Jos joku menee pieleen… Ongelmatilanteissa ei kannata jäädä yksin! Asiasta puhuminen voi jo auttaa Läheiset, koulukuraattori, nuorisotyöntekijä, kaupungin talous- ja velkaneuvonta, Takuusäätiö (maksuton puhelinneuvonta ja chat) Mitä teet, jos jonain kuukautena ei ole varaa maksaa vuokraa? Mitä tapahtuu jos laskun jättää maksamatta? Mitä tarkoittaa, että luottotiedot menee ja mihin se vaikuttaa? Kannattaa aina ottaa selvää omista oikeuksista ja vaihtoehdoista sekä pyytää apua. Jos jonain kuukautena ei ole varaa maksaa koko vuokraa, ota yhteys vuokranantajaan ennen vuokranmaksun eräpäivää ja sovi maksusuunnitelmasta. Yleisimpiä häädön/vuokrasopimuksen purkamisen syitä ovat häiritsevä elämä tai vuokran maksamatta jättäminen. Jos syynä on häiritsevä elämä (valitukset naapureilta), ennen häätöä on annettava varoitus. Jos vuokrat ovat maksamatta, sopimus voidaan purkaa saman tien kun vuokravelkaa on kertynyt 2-3 kuukaudelta. Maksamattomista vuokrista tulee myös maksuhäiriömerkintä luottorekisteriin. Maksuhäiriömerkintä vaikeuttaa uuden vuokra-asunnon ja kotivakuutuksen saamista.

Luottotiedot voi mennä jos laskuja tai velkoja ei maksa pitkään aikaan Maksuhäiriömerkintä voi aiheuttaa, että Luottokortti vaaditaan takaisin Lainan saaminen vaikeutuu Et saa tehtyä osamaksusopimusta Vuokra-asunnon saaminen ja vuokranantajan yleensä vaatima kotivakuutuksen saanti vaikeutuu Puhelinliittymä- ja vakuutussopimuksissa vaaditaan vakuutta tai ennakkomaksuja Työpaikan saanti vaikeutuu, jos työhön liittyy taloudellista vastuuta Toisaalta se voi myös lopettaa holtittoman kulutuksen… Luottotietojen menetys = maksuhäiriömerkintä. Luottotiedot ovat tietoa, jota käytetään taloudellisen aseman, maksujen hoitokyvyn ja luotettavuuden arvioinnissa. Maksuhäiriömerkintä syntyy laskun tai velan laiminlyönnistä. Pelkkä maksun myöhästyminen ei aiheuta maksuhäiriömerkintää. Velkojalla on oikeus ilmoittaa maksuhäiriöstä luottotietorekisteriin, josta se on löydettävissä kyseistä tietoa hakeville. Yleisiä maksuhäiriöiden syitä ovat kulutusluotot, tuomioistuimen antamat velkomustuomiot sekä pitkäkestoinen ulosotto. Maksuhäiriömerkintöjä talletetaan rekisterissä pääsääntöisesti 2–3 vuotta. Uusi merkintä pidentää talletusaikaa. Saatavan maksaminen talletusaikana lyhentää aikaa kahteen vuoteen.

Jos et työllisty heti Ilmoittaudu työttömäksi työnhakijaksi heti opintojesi päätyttyä www.te-palvelut.fi Hae työttömyysturvaa www.kela.fi Peruspäiväraha, jos olet tehnyt opiskeluaikana töitä vähintään 8 kk TAI Työmarkkinatuki keskimäärin 710 € / kk. (huom. vero 20%) Yleinen asumistuki pienituloisille riippuu ruokakunnan koosta, tuloista, asunnon koosta ja sijainnista Toimeentulotuki Viimeinen toimeentulon lähde, jota voi hakea Kelasta (tarveharkinta!) Jos suunnittelet jatko-opintoja Opintoraha itsenäisesti asuvalla 18-19 –vuotiaalla on max . 250,28€ / kk (ennakonpidätys 10%) Opintolainan valtiontakaus yli 18v. 650€/kk ja alle 18v. 2.asteen opiskelija 300€/kk Opintotuki on opiskelijan toimeentuloturvaa. Kannattaa olla tarkkana tulorajojen kanssa, ettei joudu palauttamaan tukia. Opintolaina on edullista lainaa, mutta se täytyy maksaa korkojen kanssa takaisin. Työmarkkinatukea voi saada työtön työnhakija. Tarkoitettu työttömälle, joka tulee ensi kertaa työmarkkinoille tai joka ei ole ollut viime aikoina töissä (Huom. 5 kk. odotusaika ja velvollisuus hakea itselleen soveltuvaan koulutukseen!) Työmarkkinatuen määrä riippuu omista ja (kotona asuvilla) vanhempien tuloista ja siitä pidätetään veroa 20%. Yleistä asumistukea voi saada Suomessa vuokralla asuvat opiskelijat (lisäksi myös pienituloiset ja työttömät). (1.8.2017 alkaen opintotuen asumislisää voivat hakea vain ulkomailla opiskelevat sekä Suomessa kansanopistossa, liikunnan koulutuskeskuksessa tai Saamelaisalueen koulutuskeskuksessa maksullisella linjalla opiskelevat, jotka asuvat oppilaitoksen asuntolassa.) Perustoimeentulotukea voit hakea Kelasta, jos kaikki tulosi ja varasi ja muut sinulle myönnetyt sosiaalituet (esim. yleinen asumistuki) eivät riitä välttämättömiin arjen menoihisi. Toimeentulotuki kattaa vain välttämättömimmät menot yleensä kuukaudeksi kerrallaan. Omillaan asuva voi hakea myös lukionjälkeiselle kesälle, jos ei ole töissä.

Kiitos