Ruoansulatus-elimistön rakenne ja toiminta

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Canikur® tabletit ja rakeet
Advertisements

Nopeus s t v nopeus = matka: aika v = s :t
Energia- ja nestetasapaino liikunnassa
Ruuansulatus Bg9/TH Hampaat maitohampaat, pysyvät 20 32
Liikunnan puute Runsas suolan käyttö Runsas alkoholin käyttö Stressi
Ihminen.
Kappale 16.
S Ruoka ja terveys s
Syöpäpotilaan ravitsemus
HEDELMÖITYMINEN, ALKIONKEHITYS, SYNNYTYS
Erittäminen /ulostaminen
Elimistö puolustautuu
© Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio
5. RUoANSULATUS-ELIMISTÖ
5. RUoANSULATUS-ELIMISTÖ
Aikuisen kirurgisen potilaan ravitsemus vuodeosastolla
HIILIHYDRAATIT.
Alkoholi.
6. kurssikerta Työt 18 ja 19.
Liike Nopeus ja kiihtyvyys.
Helena Rimali Mankkaan koulu
Kotitehtävä.
Proteiinien matka suusta soluille
Proteiinien tehtävät elimistössä
Elimistömme suurin sisäelin
LUUSTO.
Bakteerien rakenne ja patogeeniset bakteerit
Naudan ruuansulatuskanava
Homeostasian ylläpitäjiä
Yksimahaisen ruuansulatus
1. Hiili – elämän alkuaine
Kotitalous: ravitsemus  Suomalaisten ravitsemussuositukset – Valtion ravitsemusneuvottelukunta vuodesta 1954  A- ja D-vitamiinin lisääminen margariineihin.
Lääkkeen vaiheet ja vaikutukset elimistössä
6. RAVINTOAINEET HALTUUN
RAVINTOAINEET. Hiilihydraatit Rasvat ja kolesterolit Proteiinit Vesi Makrokivennäiset, mikrokivennäiset eli hivenaineet Vitamiinit.
PELAAJAN KEHITTYMINEN LTV 1. TEHTÄVÄ: Juttele parisi kanssa miten pelaaja kehittyy? Suomen Jääkiekkoliitto / Kalle Väliaho ja Arto Pyykkö.
Verensokerin (glukoosin) viitearvot – plasmasta
IMMUNITEETTI puolustuskeinomme. Syöpäsolut ja mikrobit ovat uhkana elimistölle.
FYKE6 Arkista kemiaa. 9. Kemiaa keittiössä Hiiva Hiiva sieni, pilkkoo taikinan sokerin hiilidioksidiksi ja vedeksi, kohottaa taikinan sieni, pilkkoo taikinan.
Ihmisen ravinto.
13. Nopeus kuvaa liikettä Nopeus on suure, joka kertoo kuinka kappaleen paikka muuttuu ajan suhteen. Nopeus on vektorisuure. Vektorisuureen arvoon liittyy.
Ravinto. Proteiinit Proteiinin lähteet : Kananmuna, Liha, Kala, ja monista palkokasveista. Suomalainen proteiinisuositus on 10%-20% ravinnosta Proteiini.
T ERVEELLINEN LIIKUNTA Hurtig gnedtomovewww.youtube.com/user/wearedesi gnedtomove.
RAVINTO. Suomalaisen ravitsemussuosituksen mukainen ruoka edistää terveyttä. Runsasta ja vaihtelevaa kasvisten syöntiä suositellaan ja kovan rasvan, suolan.
ALKIONKEHITYS Ravinnonsaanti: Kudosten ja elinten synty:
Odottavan perheen suunhoito
Kehon energiantuotto.
Sydän- ja verenkiertoelimistön rakenne ja toiminta
Eläimen aineenvaihdunta
Ruuansulatus Ihminen koostuu: vedestä, noin 63% painosta
Kuinka eläintuotanto voisi vaikuttaa ympäristöön?
HORMONIT Elimistön kemiallisia lähettejä (vrt. hermosto)
Aina ei voi valita mitä syö
kysymyksiä Mikä on diabetes?
Syöpää aiheuttavia elintapoja
Ravinto ja liikunta Urheilijan tai terveysliikuntaa harrastavan ihmisen haaste ravinnossa on löytää ruokavalioon sopiva energian määrä.
Ruoasta saatavat ravintoaineet
TUPAKAN JA NUUSKAN AINESOSAT
Miten lihas tuottaa energiaa?
Ravintoaineet Hiilihydraatit pilkkoutuvat ruuansulatuksessa glukoosimolekyyleiksi. Verenkierron kautta glukoosi imeytyy soluihin. Soluhengityksessä glukoosi.
Elimistön puolustautumisjärjestelmät
II Elimistön rakenne ja toiminta
Odottavan perheen suunhoito
Ruokaoppia.
II Elimistön rakenne ja toiminta
I Ihminen – Homo sapiens
MUNUAISET KPL 9.
Ruoansulatuskanavan ja sen rauhasten histologia
Avanteen hoidon perusteet
Esityksen transkriptio:

Ruoansulatus-elimistön rakenne ja toiminta

Ruoansulatuselimistö Ruoansulatuskanava: suuontelo, nielu, ruokatorvi, mahalaukku, ohutsuoli, paksusuoli, peräsuoli ja -aukko Ruoansulatuskanavan ulkopuoliset suuret rauhaset: suuret sylkirauhaset, maksa ja haima

Suuontelo ja nielu Hampaiden ja puremalihasten avulla ruoka pureskellaan pehmeäksi ja liukkaaksi Sylkirauhaset tuottavat sylkeä, joka sisältää amylaasientsyymiä, joka aloittaa hiilihydraattien pilkkomisen jo suussa Kieli tuntee, maistaa ja auttaa ruoan liikuttelussa sekä nielemisessä Nielu on hengitysteiden ja ruoansulatuskanavan yhteinen osa Kurkunkansi sulkee hengitystiet nielemisrefleksin ajaksi Sylki voitelee suun, huuhtelee suun ja vähentää hammaskarieksen riskiä. Sylki sisältää myös bakteereita tuhoavia ja suun limakalvoa suojelevia aineita

Nieleminen Ruokapala kulkeutuu suusta mahalaukkuun ydinjatkeen nielemisrefleksisäätelemän nielemisheijasteen vaikutuksesta Käynnistyy, kun ihminen työntää kielellään ruokapalaa kitakaaria vastaan Ruokatorven peristalttiset aallot kuljettavat ruoan mahalaukkuun vaihe: ihminen tahdonalaisesti käynnistää nielemisrefleksin

Mahalaukku Muodoltaan ja kooltaan muuttuva lihaksikas pussi, ruoan jälkeen jopa 1,5 l Ravinnon varasto ja esikäsittelypaikka Sisäseinämää peittää paksu poimuinen limakalvo, jolta erittyy mahanestettä: suolahappo: desinfioi ruoan pepsiini: aloittaa ruoan proteiinien pilkkomisen lima: suojelee limakalvoa mm. hapon vaikutuksilta (sisältää myös ns. sisäisen tekijän, joka mahdollistaa B12-vitamiinin imeytymisen) Suolahappo: mahan sisältö muuttuu happamaksi ja useimmat ruoan mukana tulleet bakteerit kuolevat

Mahalaukun tyhjeneminen Mahalaukussa mahan seinämän liikkeet sekoittavat ruoan ja mahanesteen vellimäiseksi ruokasulaksi Mahan alaosan peristalttisten aaltojen vaikutuksesta ruokasulaa työntyy pieni annos kerallaan mahanportin läpi ohutsuoleen Mahan normaali tyhjeneminen aterian jälkeen kestää yleensä n. 4 tuntia Oksennusheijasteen avulla elimistö voi vapautua esim. pilaantuneesta ruoasta Oksennusheijaste saa alkunsa mahanärsytyksestä

Maksa Elimistön suurin rauhanen Toimii ruoansulatusrauhasena erittämällä sappea, joka erittyy sappiteitä pitkin ohutsuolen alkuosaan, värjää ulosteen ruskeaksi Sappineste muuttaa ravinnon rasvat pilkkoutuvaan muotoon Lisäksi toimii elimistön ravinto- ja verivarastona poistaa elimistön kuona-aineita sekä bakteereja ja haitallisia aineita, esim. myrkkyjä sappirakko on säilytyspaikka Katso maksan toiminnasta Luut ja ytimet s. 152

Haima Hormoneja tuottava pieni umpirauhasosa ja haimanestettä suoleen erittävä suurempi avorauhasosa Haimanneste laskee haimatiehyen kautta pohjukaissuoleen Haimanesteessä on hiilihydraatteja pilkkovaa amylaasia, proteiineja pilkkovia trypsiinejä sekä rasvoja pilkkovaa lipaasia Haimanesteen vaikutuksesta hapan ruokasula neutraloituu

Suolisto Ohutsuoli Pohjukaissuoli, tyhjäsuoli ja sykkyräsuoli Paksusuoli Umpisuoli, nouseva, poikittainen ja laskeva kolon sekä peräsuoli

Ohutsuoli Mutkainen, pitkä (n. 3 m) liikkuva putki, joka täyttää suuren osan vatsaontelosta Maksan ja haiman eritteet tulevat ruokasulan joukkoon ohutsuolen alkuosan pohjukaissuolessa Ravintoaineiden lopullinen pilkkoutuminen imeytymismuotoon sekä imeytyminen tapahtuvat ohutsuolen alueella Ruoka kulkee ohutsuolen läpi n. 4 tuntia Lisäksi siis mukana mahaneste vatsalaukusta ja jo suusta asti mukana kulkenut sylki joko suoraan hiussuoniston kautta verenkiertoon tai imusuonistoon

Paksusuoli Ohutsuolesta paksusuoleen saapuva massa sisältää kuituja, suoloja, vettä ja pieneliöitä Lähes kaikki ravintoaineet ovat imeytyneet jo ohutsuolessa Paksusuolessa imeytyy suoloja ja vettä Imeytymättömät aineet poistuvat ulosteena (esim. kuituja, joitakin suoloja, kuolleita ja eläviä bakteereja) Mahalaukusta ohutsuoleen tuleva ruokasula on jokseenkin steriiliä, sillä mahalaukku on tappanut siinä olevat mikrobit eli pieneliöt. Suolessa on pieneliöitä, etenkin bakteereja, mutta myös alkueläimiä ja mikroskooppisia sieniä. Erittäin runsasta bakteerikasvusto on paksusuolen alueella. Paksusuolessa kehittyy bakteerien vaikutuksesta myös suolikaasua. Ulostustarve ilmenee, kun suolensisältö on edennyt täältä edelleen peräsuoleen ja painaa peräsuolen seinämää.