karttatyypit karttaprojektiot koordinaattijärjestelmät mittakaava

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
esitämme SLIDEPLAYER.FI
Advertisements

Lukion maantiede 1. kurssi
Koordinaattien poiminta saalisilmoituksiin
Luku 1. Siirtotekniikan käsitteitä – Taajuus
Maapallo – ihmisen koti
ja aluetutkielmakysymykseen vastaaminen yo-kokeessa
A´ P´ V´ L´ A k (mittakaava) Yhdenmuotoisuus ja mittakaava Luonnossa P
GEOMETRIA MAA
Maastossa liikkuminen ja erätaidot
MAAPALLO HALTUUN.
Kappaleiden tilavuus 8m 5m 7cm 5 cm 14cm 6cm 4cm 4cm 3cm 10cm.
Ala-aste.  Ensinmäinen oppilas joka vastaa oikein saa yhden pisteen tai palkinnon.
Aineen rakenteen standardimalli
Inventoinnin suunnittelu: lähdemateriaalit ja tiedonhankinta
Maa Geomatiikka -luennot
Geometria MA 03 Läsnäolovelvollisuus Poissaolojen selvitys
AS Automaation signaalinkäsittelymenetelmät
Valitse seuraaviin vaihtoehtotehtäviin oikea vastaus…
Pohjois-Savon retkeilyreitit Internet-kartta
Suomalainen mount everestillä
MML SIIRTYY EUREFiin Miksi – Milloin – Miten ?
Miksi tämä on vaikeaa? Ilman minkäänlaisia rajoitteita ongelmat ei ole vaikeita ratkaista. Siihen löytyy jopa valmis ”kaava”. Valitettavasti jokaisessa.
Prototyyppipalvelu Lassi Lehto Geodeettinen laitos.
TILASTOKUVIO kuvio on voimakkain tapa esittää tietoa
Kuopion sijainti Geodeettien kerho ry:n Euref päivä Kuopion kokemukset/P.Huttunen.
PARAABELI (2. ASTEEN FUNKTION KUVAAJIA)
Mallinnustavat.
Koordinaatistot (1) Maantieteelliset pallokoordinaatit:
INVENTOINNIN DOKUMENTOINTI 3-osainen kohteen kuvaus: –sijaintitiedot –kohteen topografia, maaperä ja kasvillisuus –muinaisjäännökseen liittyvät tiedot.
Kotitehtävän 21 ratkaisu Ensimmäisen havaintoaineiston luokittelu – Ryhmäkeskiarvot hakeutuvat niin, että ryhmään kuuluvat pisteet ovat mahdollisimman.
Tiedon visualisointi Liitteiden laatiminen Proseminaari
Lounaispaikan teemakartasto Antti Vasanen Turun yliopisto, maanteiteen laitos.
Jonovaaitus eli korkeuskiintopisteen siirto
Suorien leikkauspiste
MAB2 Juhani Kaukoranta Raahen lukio
Teemakartta ja sen ominaisuudet
MapInfon tiedostot TAB – Tiedosto, jonka avulla tietokanta avataan MapInfossa. Tiedostossa tietoja kentistä ja koordinaattijärjestelmästä. DAT, XLS. TXT.
Sijaintipohjaiset sovellukset Antti Salakari VBP06S.
”Kaikki tiet johtavat Roomaan”
Mitä osattava (minimivaatimus)?. Yhtälöiden ja epäyhtälöiden ratkaiseminen –Huom! Määrittelyehdot Peruslaskutoimitukset –polynomien erityisesti binomin.
GIS-perusteet ja kartografia -tehtävät. Tehtävä 1 Tutustuminen ArcMap-käyttöliittymään – Avaa Suomen rajat ja asutuskeskukset - tasot (Maastotietokanta.
Koordinaattijärjestelmät Lähde:
GEOS 4.
Missä kaupunki X? Esimerkki PaikkaOpin käytöstä opetuksessa tehtävän idea: luokanopettaja Minna Glogan toteutus: koordinaattori Virpi Hirvensalo.
Maantieteellinen koordinaatisto maantieteelliset koordinaatit ilmaisevat asteina pituuden Greenwichin nollameridiaanista ja leveyden päiväntasaajasta (Kotkan.
Painetut kartat ja GPS Päivän ohjelma Miten kartta tehdään Retkeily- ja ulkoilukäyttöön tarkoitetut suomalaiset painetut kartat Sijainnin määrittäminen.
Missä kaupunki X? Esimerkki PaikkaOpin käytöstä opetuksessa tehtävän idea: luokanopettaja Minna Glogan toteutus: koordinaattori Virpi Hirvensalo.
Johdanto + alueen esittely valintaperusteet historiaa?? sijainti + lyhyt kuvailu alueesta (ps. kartta ois kiva )
Kartta ei vastaa todellisuutta Pienennetty kuva maapallon jostakin osasta Luonnossa kohteet 3-ulotteisia Maapallon pyöreää muotoa ei saa kuvattua tasolle.
Paikkatietojärjestelmät Kaikesta tiedosta jopa 80 % on sidottavissa johonkin paikkaan (maantieteellinen koordinaatisto, hallinnollinen raja tai osoite)
Missä kaupunki X? Esimerkki PaikkaOpin käytöstä opetuksessa
Johdanto + alueen esittely
1. Johdanto Fysiikka on perusluonnontiede, joka tutkii kappaleiden ja luonnon ilmiöiden mitattavia ominaisuuksia, pyrkii löytämään ilmiöissä vallitsevia.
Kaukokartoitus.
Kartografian historia
II Luonnonuskonnot Muistiinpanot.
Kartan laadinta maastotyönä
TIETEELLISEN AJATTELUN JA TIETEEN SYNTY
Avaruusgeometria.
Avaruusgeometria.
Käytännön harjoitus 1.2. Suunnanotto ja kartan suuntaaminen
Paikkatiedon käyttötapoja
Tieteellisen ajattelun ja tieteen synty ANTIIKIN AIKANA (s )
Aineistotyyppi työpaja
Kartta ei vastaa todellisuutta
Koordinaattijärjestelmät
Teemakartat.
GIS-perusteet ja kartografia -tehtävät
TILASTOKUVIO kuvio on voimakkain tapa esittää tietoa
Työpöytäharjoitus 1.1. Kartanluku
Esityksen transkriptio:

karttatyypit karttaprojektiot koordinaattijärjestelmät mittakaava Kartan ominaisuudet karttatyypit karttaprojektiot koordinaattijärjestelmät mittakaava

Karttatyypit Teemakartat Fyysiset kartat kuvaa tiettyä erityisaihetta eli teemaa Maastoteemakartat Kallioperä, maaperä, kasvillisuus Koropleettikartat väestötilastot Symbolikartat Pistekartat virtauskartat Fyysiset kartat Maanosakartat Pienimittakaavaiset Maastokartat Suurimittakaavaiset esim. peruskartat, topografisetkartat, suunnistuskartat ja merikartat

Karttaprojektiot - kartta voi olla: oikeapintainen tai oikeapituinen tai oikeakulmainen on olemassa satoja erilaisia projektioita, joissa jokaisessa on omat rajoituksensa eri käyttötarkoituksissa eri projektiot käytössä myös sovellettuja projektioja, joissa mikään ei ole täysin oikein (kompromissi) projektiota voi käyttää myös tahallisesti väärin (propaganda)

Tasoprojektio vanhin ja yksinkertaisin käytössä varsinkin napa- alueiden kartoissa karttakuva vääristyy voimakkaasti reunaosiltaan ainut oikea piste kartalla napapiste

Lieriöprojektio Pituus ja leveysympyrät kuvautuvat suorina Projektio on kulmatarkka, mutta pinta-alat suurenee navoille päin Mercatorin projektio Gerhardus Mercator (v. 1569) käytti kartastossaan pystyasentoista lieriöprojektiota Gaussin-Krugerin projektio Suomen kartoissa yleisesti käytetty poikittainen lieriöprojektio

Kartioprojektio meridiaanit kuvautuvat suorina ja yhtyvät kartion huipussa leveyspiirit kuvautuvat saman keskeisinä ympyräkaarina, jolloin kartta siis on ympyrän sektori kulmantarkka sivuamisympyröiden läheisyydessä, mutta mittakaava suurenee reunoille mentäessä ensimmäisien kartioprojektion laati Ptolemaios v. 130 jKr

Koordinaattijärjestelmät lukuisia erilaisia koko maailmaa kattavia ovat mm. maantieteellinen asteverkko leveyttä (N,S) ja pituutta (E,W) aste-minuutti-sekunti geosentriset koordinaattijärjestelmät Esim. WGS-84, joka on yleinen GPS-laitteissa Suomessa käytössä myös tasokoordinaatistoja Yksikköinä metri! eurooppalainen koordinaattijärjestelmä EUREF-FIN Vanhoissa kartoissa myös Karttakoordinaattijärjestelmä eli KKJ Yhtenäiskoordinaattijärjestelmä eli YKJ

Mittakaava mittakaava ilmaisee kartalta mitatun välimatkan suhteen luonnossa olevaan vastaavaan välimatkaan esittämiseen on kaksi tapaa lukumittakaava esim. 1: 20 000 janamittakaava havainnollisempi helpompi käyttää ja piirtää mitä pienempi kartan mittakaava on, sitä enemmän on pakko jättää yksityiskohtia pois = yleistäminen (s.13) Ryhmittely, yhdistäminen, poistaminen, pehmentäminen, liioittelu

Hyvässä kartassa on Pohjoisnuoli tai asteverkko Mittakaava Selite Muista myös: Otsikko Visuaalinen selkeys Yleistäminen Luokittelu (teemakartat)