Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Pohjois-Savon retkeilyreitit Internet-kartta

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Pohjois-Savon retkeilyreitit Internet-kartta"— Esityksen transkriptio:

1

2 Pohjois-Savon retkeilyreitit Internet-kartta
Pohjois-Savon liitto Outi Raatikainen

3 Pohjois-Savon retkeilyreitit -hanke
Pohjois-Savon liiton oma hanke - aloitteentekijänä kunnat kokonaisbudjetti noin euroa kestää vuoden 2006 loppuun tavoitteena luoda internetiin tasokas karttajärjestelmä, joka esittelee kaikki Pohjois-Savon retkeilyreitit luotettavasti, mutta houkuttelevasti

4 Karttajärjestelmän toimittaa Infokartta Oy
Pohjois-Savon nettikartta tehdään Kainuun uudistetun retkeilykartan pohjalta Oululainen yritys perust. 1994 pieni, asiakas-palveluhenkinen paikkatietoa vuodesta 1999

5 Nettikartan toiminnallisuuksia
Koordinaattityökalu (YKJ, KKJ, WGS-84/Euref) yhteensopivuus: ArcView, MapInfo Aktiivinen navigointikartta Nimetyt liikuntareitit ja -alueet yhdessä tai erikseen Sana- ja aluehaku, hakuryhmät Kuvapankki, reitin kuvaus, taukopaikan varustelu Matkanmittaus Ylläpito, eri käyttäjätasoja

6 Kartat Kolme karttatasoa
Seutukartta 3 zoom-tasoa MML:n 1:1milj. aineistosta 1: tarkkuuteen saakka Aluekartta 2 zoom-tasoa Maanmittauslaitoksen 1: rasteriaineistosta 1: ja 1: mittakaavassa; paikannimistö. Peruskartta, 2 zoom- tasoa Maanmittauslaitoksen 1: rasteriaineistosta 1: ja 1: mittakaavassa.

7 Tulossa toimintoja... Mobiilius (versiot ykstyisille, yrityksille ja kunnille - koekäytössä talvella ) Intranet yrittäjille (koekäytössä 2006?)

8 Kaikilla kunnilla on reittejä...
On tärkeää, että esim. vesireitit tulevat kartalle ajantasaisine palvelutietoineen - ja että reitti ei loppuisi kunnan tai maakunnan rajalle, vaan tiedot löytyisivät myös rajan takaa. Reitteihin on uhrattu paljon työtä ja rahaa - niitä pitää hoitaa ja markkinoida!

9 Pohjois-Savon retkeilyreitit
Miksi reittikartta internetiin? Hyötyjä ja haittoja

10 Kartalle saadaan näkyviin kaikki reitit sekä niihin liittyvät palvelut yhdessä tai erikseen.
Reittien ja eri liikuntamuotojen yhdisteleminen helpottuu. Retkisuunnitelmien tekeminen ja palvelujen käyttäminen helpottuu. Reitteihin perustuva paketoiminen helpottuu. Uusien reittien tekeminen ja markkinoiminen helpottuu.

11 Jokaisesta reitistä tulee kartalle kuvaus ja perusfaktat (max. A4).
Retkeilijä osaa valita sopivan reitin ja suunnitella retken jo kartalla. Tietosivu vähentää kyselyjä matkailuinfoon. Tietosivu alentaa lähtökynnystä ja lisää reitin käyttöä.

12 Nettikartalle saadaan kuvia kuvateksteineen
Kuva kertoo paljon, ja kuvateksti vielä lisää Kuvilla saadaan houkuttelevuutta, myyvyyttä, persoonallisuutta

13 Nettikartan tekstit tulevat englanniksi
Reiteistä on ollut vain vähän materiaalia kieliversioina Käytettävä englanti on ”perusenglantia” kaikkia varten

14 Nettikartat ovat kaikkien käytössä - ilmaiseksi
Nettikartta näkyy kaikkialla maailmassa! Kartalta saa ottaa muutaman printin omaan käyttöön - moneen tarkoitukseen Kartasta on hyötyä muussakin kuin retkeilyssä Kartan julkaisulupa ja ohjelmalisenssi maksa-vat ylläpitäjälle - mistä rahaa sisään?

15 Nettikartalta saa karttatulosteita
kunnan ja kuntalaisten kesäasukkaiden yrittäjien yhdistysten ja muiden organisaatioiden sekä matkailijoiden käyttöön.

16 Karttaa saa päivitettyä, ja muutosten teko on helppoa
tietoa voi lisätä ajan kanssa: uusia reittejä ja kohteita, kiinnostavia yksityiskohtia vanhentuneet tiedot voi poistaa kartta on aina ajan tasalla.

17 Nettikartan pohjalta tehdään paperikartat
Reitit ovat valmiina digitaalisessa muo-dossa ja helppo siirtää paperikartaksi. Nettikartan reitit päätyvät automaattisesti myös maakunnalliselle paperikartalle. Ajankohta: kun reittien maanomistaja-sopimukset ja reittitoimitukset on tehty.

18 Markkinointi helpottuu
Nettikartta lisää reittien näkyvyyttä. Sitä on helppo markkinoida osana koko alueen matkailumarkkinointia tai kunkin kunnan ja yrityksen omaa markkinointia.

19 Kartan johdantosivulle tulee ”Ajankohtaista”-palsta Kunnat ja yritykset voivat tiedottaa reitteihin ja retkeilyyn liittyvistä tapahtumista ym. Reittien ongelmat, esim. myrskyn aiheuttamat vahingot, saadaan myös tietoon.

20 Hyvät reitit ovat osa kunnan ja maakunnan imagoa
Kesäasukkaille ja maallemuuttoa harkitseville liikuntamahdollisuudet ovat tärkeitä. Matkailijoille luonto ja luontoelämykset ovat tärkeitä!

21 Pohjois-Savon retkeilyreitit –kartalle saa linkkejä
linkki voi viedä omilta kotisivuilta retkeilyreitit -kartalle oikeaan kohtaan yrittäjät voivat linkittää ohjelma-palvelunsa kartalle kartalta linkki esim. kunnan tai yrityksen kotisivulle.

22 Nettikartta poistaa tarpeen erillisille reittikartoille internetissä
Retkeilyreittikartta tuo säästöä ja ison kartan markkinointiedut. Jos kunnalla tai yrityksellä on hyvä kartta reitistä, retkeilyreittikartalta saa sinne linkin.

23 Kartasta on suunnitteilla myös mobiili versio
Retkeilijä saa kännykkäänsä kartan ja sijaintinsa maastossa. Safariyrittäjä voi laittaa porukan mukaan kännykän, jolla seuraa pysyvätkö asiakkaat reitillä ja aikataulussa. Kunta voi päivittää reitin suoraan GPSllä, korjata virheet ja lisätä tiedot kartalle. Mobiilius maksaa, hankittava ohjelma ja mobiili laite.

24 Linkitys naapurimaakuntien vastaavien karttojen kanssa
esim. vesireitti ei lopu maakunnan rajalle vaan tiedot jatkuvat toisella kartalla naapurialueita voi jopa liittyä mukaan kartalle.

25 Kartan perustamisvaihe on työläs
Esim. pelkästään retkisatamia on n. 130, melontareittejä periaatteessa yli 30 Talvella tarvitaan harrastajien, yrittäjien, kunnan henkilöstön jne. aikaa tietojen keräämiseen ja tarkistamiseen tekstinä ja maastossakin. Kaikkien kohteiden sijainti on saatava koordinaateiksi eli paikkatietona. Toisaalta kerran perustettua reittiä on helppo päivittää!

26 Päivitys Karttaa pitää päivittää, muuten se ei ole luotettava ja sen käytöltä menee pohja. Yksikin laiska päivittäjä voi viedä koko kartan maineen. Pohjois-Savon liitosta saa päivitysapua. Kunnat saavat halutessaan omat salasanat kartalle.

27 Hinta Maakuntatasolla karttajärjestelmästä aiheutuu noin 5000 euron ylläpitokulut vuosittain. Vuosikulut voidaan kattaa kuntien kautta, kunnat + yritykset –yhdistelmällä tai pelkästään yritysmaksuilla. Kartan käytön vuoksi olisi kuitenkin tärkeää, että kartalla ovat kaikki retkeilijää palvelevien yritysten perustiedot (= yritykselle ilmaiseksi). Kartta saattaa lisätä reitin käyttöä ja siten reitin ylläpitokustan-nuksia (polttopuiden kulutus ym.). Toisaalta käytetyt polut pysyvät auki mikä vähentää raivaus- ym. kuluja.

28 Nettikartta ei poista tarvetta kunnollisille paperisille reittiesitteille ja –kartoille
Printti – värillinenkin – täyttää vain osan tarpeesta. Pohjois-Savon liitto suunnittelee paperikarttoja vasta parin vuoden päähän, kun reittitoimitukset ovat valmiita.

29


Lataa ppt "Pohjois-Savon retkeilyreitit Internet-kartta"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google