Varhaiskasvatus lapsen hyvinvoinnin tukena Kehittämistyöryhmän tapaaminen 23.5.2017 klo 9-11 Tampereen virastotalo, rh 2, 5 krs Susanna Raivio ja Maria.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Lapsi- ja perhepalvelujen muutosohjelma Miten valmistelu etenee, miltä näyttää? Markku Rimpelä Tilaajajohtaja Hämeenlinnan kaupunki LAPE –projekti- ja.
Advertisements

Rovaniemen kaupungin ennaltaehkäisevä, ohjaava sekä ryhmämuotoinen perhetyö Toiminta-ajatus Auttaa, opastaa, ohjata perheitä arjessa ja vanhemmuudessa,
Alueverkoston ohjelma Nuorten Ystävien tervehdys, pääsihteeri Arja Sutela Järjestöjen mahdollisuudet Oulun kaupungin kuntalaislähtöisen kaupunkikehittämisen.
TORNION KAUPUNGIN NUORISOPALVELUT STRATEGIA
Ikäihmisten hyvinvointipalvelut nyt ja tulevaisuudessa vanhustyön johtaja Anna Haverinen
Yleiset kompetenssit (Generic competences) Osaamisen kuvaus (description of the competence) Oppimisen taidot (Learning competence) Tradenomi  osaa arvioida.
Terveyden edistämisen asiantuntemus sote –uudistuksessa. Kuntajohdon kysely ja TEAviisari Terve Kunta –verkostotapaaminen Helsinki Osastojohtaja.
Autismi- ja Aspergerliitto ry Autismi- ja Aspergerliitto ry edistää ja valvoo autismin kirjon henkilöiden ja heidän perheidensä yleisiä yhteiskunnallisia.
Opiskeluhuollon palvelut Marke Hietanen-Peltola, LT, ylilääkäri Oikeus oppimiseen
Ikäihmisten arjen ja palvelujen parantamiseksi
Toimintasuunnitelma vuodelle 2016 ETR/Aluekouluttaja- ja nuorisotuomariryhmä
PITKÄLAHDEN JA PYÖRÖN KOULUT.  Rehtori (toimii ryhmän vetäjänä)  Apulaisrehtori  Apulaisjohtajat  Kouluterveydenhoitajat  Koululääkärit  Koulupsykologi.
Anne Luoma / VARHAISERITYISKASVATUS. Kunnan järjestämässä ja tukemassa päivähoidossa olevien tukea tarvitsevien lasten osuus päivähoitoikäisistä.
Varhaiskasvatus, koulu, oppilaitos ja vapaa-aika lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukena Pirkanmaan LAPE Pippuri toimintasuunnitelma Kaikille.
Koulu ja vapaa-aika lapsen ja nuoren hyvinvoinnin tukena Kehittämistyöryhmän tapaaminen klo 9.00 – Tipotien sosiaaliasema, Tipotien luentosali.
Ammattiopisto on mylly elinikäisen oppimisen virrassa
Johdanto Kuvailuteksti harmaaseen palkkiin:
Varhaiskasvatus lapsen hyvinvoinnin tukena Kehittämistyöryhmän tapaaminen klo 9-12 Sarviksen sosiaaliasema, Hatanpäänkatu 3 F Susanna Raivio.
Oulu Seija Saarinen, Liisa Luukkonen, SLK
Työelämäosaajana OKM.
Toimintakulttuurin muutos
LAPE Lasten ja perheiden palveluiden muutosohjelman tavoitteet ja toimeenpano Lasten- ja nuorisopsykiatrian koulutuskokonaisuus 31.8, 6.9, Seinäjoki.
LARK 5 MERCURIAn osahanke
Pedagoginen Learning Cafe Varhaiskasvatus
Riskien arviointi, Oulun eteläinen osakokonaisuus
LAPE kutsuu ja haastaa ”En usko, että milloinkaan aiemmin seurakuntien tekemä pitkän linjan työ lasten, nuorten ja perheiden parissa on nostettu näin.
YHDESSÄ VOIMISTUEN – laadukasta sosiaalityötä lappilaisille 1. 10
Uudenmaan LAPE 2017 Hanke käynnistyy TYÖPAJA
<Maakunnan nimi>
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry
Lastensuojelun sosiaalityön moniammatillinen toimintamalli Pirkanmaan LAPE Pippuri kehittämistyöryhmän kokous Kaikille tulostettuna kuva Pippurista,
OSUMA-Visio syntynyt työpajassa
Varhaiskasvatus, koulu, oppilaitos ja vapaa-aika lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukena Pirkanmaan LAPE Pippuri toimintasuunnitelma Kaikille.
Sosiaalialan tehtävärakenne
YHDESSÄ OLEMME ENEMMÄN Lape Uusimaa Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma (LAPE) / STM HANKKEEN ESITTELY Muutosagentti Hanna Tiirinki & Hankepäällikkö.
Esityksen nimi / Tekijä
Varhaiskasvatus lapsen hyvinvoinnin tukena Kehittämistyöryhmän tapaaminen klo Tampereen virastotalo, neuvotteluhuone 2, 6 krs Susanna.
Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma
Koulu ja vapaa-aika lapsen ja nuoren hyvinvoinnin tukena Kehittämistyöryhmän tapaaminen klo 9.00 – Tampereen sosiaali- ja terveysasema.
LAPE LAPSI – JA PERHEPALVELUIDEN MUUTOSOHJELMAN KOKONAISUUS
OT-keskus Erityistaso
Jokaisen kasvu osallisuuteen – millaiset yhteisöt sen mahdollistavat?
Vanhusneuvostojen yhteistyöseminaari
Lukion opiskeluhuolto
Hankkeen tavoitteet Kehitetään ja levitetään lapsiystävällinen kunta- toimintamallia hankekunnissa Edistetään lapsen oikeuksia ja tietoperustaisuutta vahvistavaa.
Erotilanteen palveluilla kohti sovinnollisuutta
Osana HYMY – hyvinvointiympäristön mallintaminen ja ymmärryksen lisääminen verkostohanketta toteutetaan kesällä 2018 korkeakouluharjoittelutyönä selvitys:
TOIMINTASUUNNITELMAT 2018
OTE maakunnassa -Polut kuntoon
IKINÄ – kaatumisten ehkäisyn implementointi Vanhusten palveluiden ja kuntoutuksen vastuualueella Iiris Salomaa
Pirkanmaan LAPE JUURRUTTAMISSUUNNITELMAN KESKEISET ELEMENTIT
KEIJO KEIJO
Uusi suunta työelämään -hanke
MUKAVA Kainuu LAPE Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma / STM ja OKM Mukava Kainuu -hanke.
EROTILANTEEN PALVELUILLA KOHTI SOVINNOLLISUUTTA Eroauttaminen Kainuussa 02/ Marika Uhlbäck, projektisuunnittelija Mukava Kainuu -hanke.
Koulutuskeskus Salpauksen tavoitteet
Asiakas- ja palveluohjaustyöryhmä helmikuu 2018
Kirjoita omia muistiinpanoja tähän
LAPE-PÄHKINÄT vol Keino osallistua Pirkanmaan vanhemmuuden ja parisuhteen tuen palveluiden kehittämistyöhön - Tekstidia Dian voi valita.
Innokylästä tukea järjestöille sote- ja maakuntauudistuksen valmistelutyöhön , Tampere Erityisasiantuntijat Jaana Joutsiluoma & Minttu Ojanen.
Arvokas-aloitusseminaarin pienryhmät Jaana Joutsiluoma
Monikulttuurisuustyön avainhenkilöverkoston
Tulosten raportointi HALLITUKSEN KÄRKIHANKE OSATYÖKYKYISILLE TIE TYÖELÄMÄÄN (OTE) Projektin nimi ja numero SATAOSAA.
PERHETYÖN UUDET KUVIOT JA PALVELUOHJAUS
Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus
Olemme osa hallituksen OTE-kärkihanketta
Osallisuutta ja yhteisöllisyyttä tukeva toimintakulttuuri 20. 3
– sujuvien siirtymien kansallinen koordinointi
Keitele, Pielavesi, Tervo, Vesanto
Opiskeluterveydenhuollon kehittäminen Lapessa Opiskeluterveydenhuollon verkosto Marjaana Pelkonen, STM 8/29/2019 Etunimi Sukunimi.
Esityksen transkriptio:

Varhaiskasvatus lapsen hyvinvoinnin tukena Kehittämistyöryhmän tapaaminen 23.5.2017 klo 9-11 Tampereen virastotalo, rh 2, 5 krs Susanna Raivio ja Maria Antikainen

Tänään Aamukahvit ja esittäytymiskierros Valtakunnallisten toimenpidelinjausten esittely Toimenpidelinjausten käsittelyä pienryhmissä Pienryhmätyöskentelyn purku ja keskeisimpien toimenpiteiden valinta Käytännön asioita (MyPirkanmaa, kokousaikataulut ym.) Muut asiat Susanna Raivio ja Maria Antikainen

Kehittämistyön suunta - STM Varhaiskasvatus lapsen keskeisenä kehitysympäristönä  positiivisia kokemuksia yhteisöön kuulumisesta ja vaikuttamisesta Yhteisöllinen ja yksilökohtainen hyvinvointityö lapsen arjen kehitysympäristöissä Lasten ja perheiden osallisuuden vahvistaminen Painopiste hyvinvointia edistävään, ehkäisevään, yksilöitä ja yhteisöjä vahvistavaan suuntaan LAPE-periaatteiden konkretisoiminen: osallisuus, lapsen oikeudet ja lapsen etu, voimavarojen vahvistaminen, lapsi-, nuori- ja perhelähtöisyys, perheiden monimuotoisuus Varhaiskasvatus osana perhekeskustoimintamallia Kehittämistyötä kansallisella, maakunnallisella ja paikallisella tasolla Yhteistyö myös muiden kehittämistyöryhmien kanssa Huom! Esiopetuksen osuus Koulu lapsen hyvinvoinnin tukena -työryhmässä Susanna Raivio ja Maria Antikainen

Varhaiskasvatus lapsen hyvinvoinnin tukena –työryhmän tavoitteet Yhteisöt ja ympäristöt hyvinvointia vahvistaviksi Yksilökohtainen työ yksilöllisiä tarpeita vastaavaksi Susanna Raivio ja Maria Antikainen

Toimenpiteet Vahvistetaan yhteisöllistä hyvinvointityötä sekä kehitetään sen sisältöjä ja toimintatapoja Yksilökohtaisen opiskeluhuoltotyön sisältöjä syvennetään ja toimintatapoja kehitetään (esiopetus) Kehitetään sähköisiä palveluja ja menetelmiä Tunnistetaan osaamistarpeita ja järjestetään tarvittavaa koulutusta Susanna Raivio ja Maria Antikainen

Toimenpide 1: Vahvistetaan yhteisöllistä hyvinvointityötä sekä kehitetään sen sisältöjä ja toimintatapoja A) Osallisuuden vahvistaminen, yhteisöllisen toimintakulttuurin ja varhaiskasvatuksen hyvinvointityön vahvistaminen B) Kiusaamisen ja häirinnän ehkäisy ja niihin puuttuminen, kaverisuhteiden sekä tunne- ja vuorovaikutustaitojen tukeminen C) Vapaa-ajan toiminnan ja harrastusten edistäminen D) Vanhempien tukeminen kasvatustehtävässä Oppilaitoskohtaisen opiskeluhuoltoryhmän työskentelymallin laatiminen mukaan lukien esiopetus (käsitellään esiopetuksen osuudelta koulu ja vapaa-aika lapsen hyvinvoinnin tukena –ryhmässä) Tekstidia Dian voi valita Uusi dia (tekstisivu) Susanna Raivio ja Maria Antikainen

A) Osallisuuden vahvistaminen, yhteisöllisen toimintakulttuurin ja varhaiskasvatuksen hyvinvointityön vahvistaminen Hyvinvointityön määrittely, rakenteet, toimintatavat ja työnjako Paikallisen tiedonkeruun menettelytavat ja tiedon suunnitelmallinen hyödyntäminen Lasten kuulluksi tulemisen varmistaminen (Kysely?) Vanhempien osallisuuden vahvistaminen, kasvatuskumppanuuden tukeminen? Tunne- ja vuorovaikutustaitoja tukevien menetelmien hyödyntäminen Rakenteiden ja toimintatapojen vakiinnuttaminen Susanna Raivio ja Maria Antikainen

B) Kiusaamisen ja häirinnän ehkäisy ja puuttuminen, kaverisuhteet sekä tunne- ja vuorovaikutustaidot Käytettävissä olevien toimenpideohjelmien hyödyntäminen ja uusien toimintatapojen kehittäminen Lasten, vanhempien ja yhteisön aikuisten osallistaminen ja sitouttaminen suunnitteluun ja uusiin toimintatapoihin Kiusaamisen esiintyvyyden järjestelmällinen seuranta ja arviointi Uusien monialaisten toimintatapojen kehittäminen tilanteisiin, joissa kiusaamista ei ole saatu loppumaan, monialainen yhteistyö kiusaamisen jälkihoidossa Rakenteiden ja toimintatapojen vakiinnuttaminen Susanna Raivio ja Maria Antikainen

C) Vapaa-ajan toiminnan ja harrastamisen tasapuolisten mahdollisuuksien edistäminen Osallistumiskynnyksen madaltaminen lisäämällä maksutonta toimintaa Kunnan tilojen käyttö maksuttomina harrastustiloina lasten vapaa-ajalla, myös lasten ja perheiden omaehtoisen vapaa-ajan toiminnan mahdollistaminen Kuljetusten mahdollinen tukeminen harrastuksiin pääsyn helpottamiseksi Lasten vapaa-ajan vieton tapojen ja harrastusten seuraaminen (esim. terveystarkastukset ja kouluterveyskysely) Susanna Raivio ja Maria Antikainen

D) Vanhempien tukeminen kasvatustehtävässä osana yhteisöllistä hyvinvointityötä Osallisuutta tukevien, vuorovaikutuksellisten ja innovatiivisten työmuotojen kehittäminen yhdessä lasten, vanhempien ja henkilöstön kanssa nykyteknologiaa hyödyntäen Lapsen ikäkauden mukaisen tiedonjaon sisällyttäminen vanhempaintapaamisiin Linkittyy Vanhemmuuden ja parisuhteen tuen kehittäminen –työryhmään Susanna Raivio ja Maria Antikainen

Toimenpide 2: Syvennetään yksilökohtaisen opiskeluhuoltotyön sisältöjä ja kehitetään toimintatapoja Nämä kaikki toteutetaan Koulu ja vapaa-aika lapsen hyvinvoinnin tukena – ryhmässä: A) Varhaisen tuen ja hoidon käytänteiden mallintaminen esiopetukseen ja varhaiskasvatukseen (Opiskeluhuoltopalveluiden järjestäminen lapsilähtöisenä kokonaisuutena esiopetuksessa B) Esiopetuksen, opiskeluhuollon ja erityistason palveluiden yhteistyökäytänteiden kehittäminen (paljon tukea tarvitsevat lapset ja perheet) C) Yksilökohtaisen opiskeluhuollon lainmukaisten toimintatapojen varmistaminen D)Esiopetuksen yksilökohtaisen opiskeluhuollon mallintaminen Susanna Raivio ja Maria Antikainen

A) Varhaisen hoidon ja tuen käytänteiden mallintaminen Keskinäisestä työnjaosta sopiminen varhaiskasvatuksessa Yhteistyörakenteiden määrittely perhekeskuksen, erikoissairaanhoidon ja lastensuojelun konsultaatioihin ja jalkautumiseen varhaiskasvatukseen siellä toimivan henkilöstön tueksi sekä yhteisiin asiakastapaamisiin Lasten ja vanhempien osallisuuden varmistaminen prosesseissa Nivelvaiheiden käytäntöjen määrittäminen Kohdennetun vanhemmuuden tuen mallien kehittäminen yhdessä perhekeskuksen kanssa Mielenterveysongelmien varhaisen tunnistamisen ja hoidon kehittäminen Susanna Raivio ja Maria Antikainen

Toimenpide 3: Kehitetään sähköisiä palveluja ja työtapoja sekä tuetaan niiden käyttöönottoa Paikallisesti käytettävissä olevan palveluvalikoiman kokoaminen sähköisessä muodossa yhteen sekä ammattilaisten että asiakkaiden tarpeisiin Linkittyy kansalliseen osuuteen ( LAPE projektiryhmä selvittää) Susanna Raivio ja Maria Antikainen

Toimenpide 4: Tunnistetaan yhteisölliseen ja yksilökohtaiseen työhön liittyviä osaamistarpeita ja järjestetään tarvittavaa koulutusta Liittyy kaikkiin kehittämiskokonaisuuksiin Näitä kootaan koko prosessin ajan Susanna Raivio ja Maria Antikainen

Kehittämiskokonaisuudet koottuna Osallisuuden vahvistaminen, yhteisöllisen toimintakulttuurin ja varhaiskasvatuksen hyvinvointityön vahvistaminen Kiusaamisen ja häirinnän ehkäisy ja niihin puuttuminen, kaverisuhteiden sekä tunne- ja vuorovaikutustaitojen tukeminen Vapaa-ajan toiminnan ja harrastusten edistäminen Vanhempien tukeminen kasvatustehtävässä Varhaisen tuen ja hoidon käytänteiden mallintaminen esiopetukseen ja varhaiskasvatukseen Sähköisten palveluiden ja työtapojen kehittäminen Koulutustarpeiden kokoamien Susanna Raivio ja Maria Antikainen

LAPEssa yhdessä kehitettävää Kuinka liitetään perhekeskustoimintamallin sisällöt osaksi koulun ja varhaiskasvatuksen sisältöä? Kuinka liitetään erityis- ja vaativan tason palvelut ja konsultaatio osaksi koulun ja varhaiskasvatuksen sisältö? Kuinka lapsivaikutusten arvio saadaan mukaan kaikkeen toimintaan? Susanna Raivio

Ryhmätyöskentely Mitkä kolme kehittämiskokonaisuutta nostaisitte toimenpidelinjauksista tärkeimmiksi? TOP 3 jatkotyöstäminen Kotitehtävä Susanna Raivio ja Maria Antikainen

Linkkejä Mistä Lapessa on kyse? Maakuntauudistus Sote-uudistus https://www.youtube.com/watch?v=yKYyKmEV-go Maakuntauudistus http://alueuudistus.fi/documents/1477425/3412493/Fakta_Maakuntauudistus.pdf/26605023-8b66-43fd-bcfb-2615190ffb7a Sote-uudistus http://alueuudistus.fi/documents/1477425/3412493/Mit%C3%A4+sote-uudistus+tarkoittaa+minulle_yleisesite_korjattu_15112016_web.pdf/18377d39-6a3d-450c-af8f-f497d412f469 LAPE muutosohjelma https://www.thl.fi/fi/tutkimus-ja-asiantuntijatyo/hankkeet-ja-ohjelmat/lapsi-ja-perhepalveluiden-muutosohjelma-lape- LAPE STM http://stm.fi/hankkeet/lapsi-ja-perhepalvelut Pirkanmaa 2019 http://www.pirkanmaa.fi/pirkanmaa2019/ Varhaiskasvatus, koulu ja oppilaitos lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukena – kansallinen LAPE-projektisuunnitelma https://verkkojulkaisut.valtioneuvosto.fi/stm/zine/17/cover Susanna Raivio ja Maria Antikainen

Yhteystiedot Varhaiskasvatus lapsen hyvinvoinnin tukena –projektikoordinaattorit Pirkanmaan lasten ja perheiden palveluiden kehittäminen - PIPPURI Susanna Raivio Puh. 040 660 2180 susanna.raivio@ylojarvi.fi Maria Antikainen Puh. 040 335 7688 maria.antikainen@valkeakoski.fi Susanna Raivio ja Maria Antikainen

stm.fi/hankkeet/lapsi-ja-perhepalvelut Kiitos! #lapemuutos stm.fi/hankkeet/lapsi-ja-perhepalvelut Susanna Raivio ja Maria Antikainen