Valtioneuvoston virkakielipäätös 1982

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Vanhat varastosäiliöt | Hannu Kononen 2 Vanha varastosäiliö – Sen kun varastoi maailman nappiin… Ei huolta huoltamisesta.. Ei voida.
Advertisements

PERINTÄ Marika Mäkelä Maksumuistutus  Maksamatta jääneestä laskusta lähetetään ajoissa muistutus: 1. maksullinen maksumuistutus  kaksi viikkoa.
OIKEUSTURVA Juhani Vaskuri Muutoksen hakeminen Jälkikäteiset oikeussuojakeinot ovat valittaminen oppilaan tai opiskelijan asemaan vaikuttavista.
KÄYTTÄJÄKOKEMUKSEN HYÖDYNTÄMINEN NEUVONTAPALVELUIDEN UUDISTAMISESSA Asiakaslähtöinen kunta, Heli Rantanen,
Maankäytön järjestäminen laajemman alueen näkökulmasta Jari Leivo Kaavoituspäällikkö Kauhavan kaupunki.
Rotarypiirin 1420 piiriapurahojen (Designated District Grants, DDG) hakeminen ja raportointi.
Lakitieto LAPSEN OIKEUDET. SUKUNIMILAKI Jos ei toisin ilmoiteta, lapsi saa äidin sukunimen. Jos ei toisin ilmoiteta, lapsi saa äidin sukunimen. Jos vanhemmilla.
Marjut Salokannel OTT, dosentti  EU:n PSI –direktiivi ja sen uudistaminen  Valtioneuvoston periaatepäätös ( )tietoaineistot avoimesti.
Missä valta Suomessa sijaitsee? Poliittinen valta on perustuslain mukaan kansalla, joka käyttää sitä suoraan tai edustajiensa välityksellä. Suomi on edustuksellinen.
Maataloustuotteiden jatkojalostus Marjatta Rahkio, LTK.
Skeema Ihminen on sosiaalinen olento Ydinsisältö.
Asumispalvelut Erityishuolto-ohjelmat
Perustuki; Tukioikeuksien siirto
Kirjanpitovelvollisuus
Yhteistyösopimuksen laadinta
Maatalouskoneiden huolto
Th, TtM, kehittämispäällikkö Ulla Korpilahti
Aulis Kuusela Maaseutuvirasto
Eutanasia s
Oikeusvaltio.
LSSAVI Valvontaprosessin vaiheet varhaiskasvatuksessa
Lainvalmistelua taustoittava kokous, STM
EDUSKUNTA
Kotikunnan rekisteröinti maistraatissa
12§ Vuosityöajan lyhentäminen
Sivisverkon digitaaliset osaamismerkit
Lainsäädäntö ja sen merkitys
Terveydentilatietojen toimittaminen vakuutuslaitokselle – työtapaturmat, ammattitaudit, liikennevahingot Kun hoitolaitos/lääkäri laskuttaa hoitokäynnin.
Uudistuva ase- ja ampumarata- lainsäädäntö
Kielitietoisuus.
Tuomas Palonen Finton ohjausryhmä
SÄÄNTÖUUDISTUKSEN TOTEUTUMINEN
Strategiset ohjelmat hyvinvointia rakentamassa - kommenttipuheenvuoro Tilaajapäällikkö Taru Kuosmanen T A M P E R E E N K A U.
Käyttöturvatiedotteet
OSA II Luotot ja takaus. OSA II Luotot ja takaus.
ASA ASA rekisteri Laki 716/2000 Vna työhön liittyvän syöpävaaran torjunnasta Laki 717/2001 Syöpäsairauden aineille ammatissaan altistuvien rekisteristä.
Työn muodot Työsopimuksen ehdot
Asukkaat maakunta- ja soteuudistuksen keskiöön (AKE)
Valmistelutilanne : henkilöstösiirrot ja liikkeen luovutus sote- ja maakuntauudistuksessa koskien muutosta
Ympäristöriskinarviointi viranomaistoiminnassa
Saavutettavuusvalvonta
Yhteisöllisen hyvinvoinnin asialla
Skeema Ihminen on sosiaalinen olento Ydinsisältö
Miksi? Palkanlaskennan koulutusta vähän tarjolla
Anna Johansson, Aalto-yliopisto & Laura Karppinen, Helsingin yliopisto
Näin hankit tietoa viranomaisista
TIETOSUOJA-OHJEET JOUKKUEILLE JA JAOSTOILLE
EUTR – Toimeenpano ja valvonta Suomessa Marko Lehtosalo
GDPR:n hyvää syksyn alkua
Katsaus sosiaalihuollon ammattihenkilöiden rekisteröintiin
Tukipalvelujen ohjaus: tiedotettavat asiat
Ajoneuvoliikennerekisterin tietopalveluvelvoitteet
Viestinnän työkalupakki
A2-kieli-info.
EUROOPAN UNIONI JA EUROOPPALAISUUS
Tilapäinen työskentely ei-laillistettuna sosiaalityöntekijänä kunnassa – Talentian linjaus
Tulorekisterin vaikutus palkanlaskentaan
SUOMEN OIKEUSJÄRJESTYS
Tilapäinen työskentely ei-laillistettuna sosiaalityöntekijänä kunnassa – Talentian linjaus
PERHEPÄIVÄHOIDON TUTKINTOTOIMIKUNNALLE
Työelämätoimikuntien tehtävät pähkinen kuoressa
TOIMINTA KYRÖNPELLON AMPUMARADOILLA
Perheoikeudelliset palvelut
HLBTI-henkilöiden yhdenvertaisuuden edistäminen Euroopan unionissa
EUTR – Toimeenpano ja valvonta Suomessa Marko Lehtosalo
FATCA- ja CRS/DAC2-velvoitteiden valvonta
Tietosuoja-asetus ja Finna
Kirjanpitovelvollisuus
YH9, yh1, teht.12 LAKIEN SÄÄTÄMINEN
Blackout This project has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No
Esityksen transkriptio:

Valtioneuvoston virkakielipäätös 1982 Mikä? Velvoitti viranomaiset käyttämään hyvää ja selkeää kieltä Kirjakielen normien noudattaminen Sanaston tuttuus Virkerakenteen yksinkertaisuus Asiallisuus Yksitulkintaisuus ja täsmällisyys Toteutumista valvottiin

Virkakielipäätös Miksi? Demokratian toteutumiseen liittyvät tavoitteet: kansalaisten oikeudet toteutuisivat lainsäädännön kansalaisille asettamat velvoitteet tulisivat toteutetuiksi Kansalaisten on voitava valvoa vallankäyttöä Hallinnon rationalisointiin liittyvät tavoitteet: Yhtäältä toiminnan tehostaminen ja valtion säästötoimet ja toisaalta hallinnon laajentuminen Kritisoitiin hallinnon uudistuksia kielellisiksi kikkailuksi Poliittiset tavoitteet: Havahduttiin kielen politisoitumiseen Alamaisyhteiskunnasta oli siirrytty palveluyhteiskuntaan Virkakieli on osa kansallista kulttuuria

Epäselvyyden taustalla Kielitaidon puutteet Puutteellinen asian hallinta Pitäydytään malleissa ja kaavoissa Resurssien vähyys tai tahdon puute Poliittiset ja juridiset kompromissit Tahalliset epämääräisyydet ja strategiset valinnat Historialliset syyt Uskotaan, että perinteet velvoittavat tiettyä tyylilajia Toiminta- ja työskentelykulttuuriset syyt Muiden tekstien vaikutus

Normivastaisuudesta johtuvat epäselvyydet Lauseenvastikkeet (temporaalirakenne ei ilmaise ehtoa) Merityötuloa varten määrättyjen pidätysprosenttien puuttuessa ennakonpidätys toimitetaan… Selkeämmin: Jos merityötuloa varten määrätyt pidätysprosentit puuttuvat, ennakonpidätys toimitetaan… Modaalirakenteet (modaalirakenne ei ilmaise ehtoa) Työsuojeluhallitus voi erityisistä syistä yksittäistapauksissa myöntää poikkeuksia tämän päätöksen määräyksistä edellyttäen, että turvallisuus on muilla toimenpiteillä varmistettu. Selkeämmin Erityisistä syistä työsuojeluhallitus voi yksittäistapauksissa myöntää poikkeuksia tämän päätöksen määräyksistä, jos turvallisuus on varmistettu muilla toimenpiteillä.

Norminmukaisia, mutta muuten epäselvyyttä tuovia ilmauksia Määritteet esim. partisiippiatribuutit Edellä 11 ja 12 §.ssä mainituissa tarkastuksissa on noudatettava nosturin valmistajan tai maahantuojan antamia ohjeita. Selkeämmin: -- on noudatettava valmistajan ja maahantuojan ohjeita. Tai Nimikirjaa varten tai muutoin henkilöstöasioiden hoitamiseksi valtion virastoihin ja laitoksiin kerättyjen ja talletettujen virkamiestä ja työntekijää koskevien tietojen luovuttamisesta on jäljempänä säädetyin poikkeuksin voimassa, mitä yleisten asiakirjojen julkisuudesta annetussa laissa 883751) on säädetty. Nimikirjaa varten kerättyjen ja talletettujen tietojen luovuttamisesta on jäljempänä säädetyin poikkeuksin voimassa, mitä yleisten asiakirjojen julkisuudesta annetussa laissa (83/51) on säädetty. Samoja säännöksi noudatetaan myös luovutettaessa sellaisia virkamiestä ja työntekijää koskevia tietoja, jotka on kerätty ja talletettu valtion virastoihin… Sidoskeinojen vähyys Substantiivityyli

Mikä on muuttunut? Virkerakenteita yksinkertaistettu Typografiaa selkeytetty Määriteketjuja purettu

Mitä ongelmia on jäljellä? EU-kieli tuonut mukaan vierasta kulttuuria ja uusia käsitteitä ”naaraspuoliset naudat” (lehmä) EU-säädös = asetus ≠ presidentin antama asetus Vähän kiinnitetään huomiota siihen, kuka pääsee tekstissä ilmaisemaan kantansa siihen, kenen näkökulmasta teksti on kirjoitettu ideologisesti latautuneisiin merkityksiin eli sanavalintoihin varmuusasteisiin

Ajoneuvohallintokeskus muistuttaa kohteliaimmin, että tieliikennelain 73 § (676/90) mukaan ajoneuvo-oikeuden haltijan on toimitettava lääkärintodistus asuinpaikkansa ajokorttiasioita käsittelevälle poliisille kahden kuukauden kuluessa siitä, kun hän on täyttänyt 45, 50, 55, 60 tai 65 vuotta. Tätä velvollisuutta ei kuitenkaan ole silloin, kun mainitun määräajan kuluessa on kulunut vähemmän kuin viisi vuotta ajo-oikeuden saamisesta tai ammattiajoluvan myöntämisestä. Velvollisuutensa laiminlyöneen poliisi voi määrätä ajokieltoon. Henkilöllisyyden toteamista varten ajokortti pyydetään ottamaan mukaan lääkärintodistukseen mentäessä.