Ympäristöterveydenhuolto ja alkoholihallinto

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Vanhat varastosäiliöt | Hannu Kononen 2 Vanha varastosäiliö – Sen kun varastoi maailman nappiin… Ei huolta huoltamisesta.. Ei voida.
Advertisements

Alueverkoston ohjelma Nuorten Ystävien tervehdys, pääsihteeri Arja Sutela Järjestöjen mahdollisuudet Oulun kaupungin kuntalaislähtöisen kaupunkikehittämisen.
TORNION KAUPUNGIN NUORISOPALVELUT STRATEGIA
Innokylä 2.1 – Innovatiiviset julkiset hankinnat Innokylään
Siun sote TUOTANTO Toimitusjohtaja Paikallisohjaus Yhtymävaltuusto SOTE-kuntayhtymäKunnat Hallitus Tark omistajaohjaus Paikalliset neuvottelukunnat JÄRJESTÄMISMALLI.
Orientaatio opintojaksoon Eläintenhoidon perusteet S15LELHOA JA S15LELHOB ANNIKA HEIMONEN.
Turvallisuustekniikan neuvottelukunta (TENK), Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) ja Kemianteollisuus ry Kirsi Levä I Turvallisuusosaamisen kehittäminen.
Ikäihmisten hyvinvointipalvelut nyt ja tulevaisuudessa vanhustyön johtaja Anna Haverinen
Terveyden edistämisen asiantuntemus sote –uudistuksessa. Kuntajohdon kysely ja TEAviisari Terve Kunta –verkostotapaaminen Helsinki Osastojohtaja.
Innovatiiviset hankinnat vauhdittamaan SOTE-kehitystä Kansliapäällikkö Päivi Sillanaukee STM, Meritulli.
Johtaja Leila Helaakoski Pohjois-PohjanmaanTE-keskus EAKR-seurantakomitea
Lapin ja Länsi-Pohjan sote- seminaari Varautuminen ikäihmisten palvelujen tarpeen kasvuun Ylitorniolla Eeva Leukumaa Kari Askonen.
Timo Valli, ICT-johtaja, ylijohtaja
Maataloustuotteiden jatkojalostus Marjatta Rahkio, LTK.
Kuntien parhaat palvelukäytännöt Hyvä Suomi
Asumispalvelut Erityishuolto-ohjelmat
NYKYTILAN KUVAUS Maaseudun kehittäminen
Valinnanvapauskokeilu tilannekatsaus ja kokemukset
Yhteistyösopimuksen laadinta
Maatalouskoneiden huolto
Th, TtM, kehittämispäällikkö Ulla Korpilahti
Yrittäjä, sinä ja työntekijäsi olette yrityksesi tärkein voimavara!
Kuntavaalit 2017 Paluu tulevaisuuteen
Kalastuksenvalvontahanke Saaristomerellä -
Yhteisöt-ryhmä 1. Vaiheen kartoitus Otsikkodia.
Hyvinvointi yhteisenä tehtävänä Paneelikeskustelu
LSSAVI Valvontaprosessin vaiheet varhaiskasvatuksessa
3. Kansanterveys Lähde: Flickr
Tervetuloa Innokylään
Lainsäädäntö ja sen merkitys
Kanit-ja jyrsijät opintojakso
Terveystiede oppiaineena
Opetustoimi osana Jyväskylää
Sote- ja aluehallintouudistus sekä itsehallintoalueiden perustaminen
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry
Pelastusturvallisuuden vuositilasto 2017, Lappi
Sosiaalialan tehtävärakenne
Pelastusturvallisuuden vuositilasto 2017, Turku
Suuhygienisti (AMK), 210 op
Esityksen nimi / Tekijä
Sosiaalisen kuntoutuksen valtakunnallinen kehittämishanke SOSKU
Kalasta elinkeinoja ja hyvinvointia
Sosiaalihuollon ammattihenkilöiden valvontaa 1. 3
Maakunnille siirtyvät tehtävät ja henkilötyövuodet
Risto Kuronen Vastuuvalmistelija
Ympäristöriskinarviointi viranomaistoiminnassa
Jyväskylän kaupungin valinnanvapauskokeilu ja sen laajennus
Osaamisperusteisuuden ja asiakaslähtöisyyden edistäminen / Ratkaisujen hakeminen kokeilutoiminnalla, ml. digitaalisuus
Vanhusneuvostojen yhteistyöseminaari
Maakuntatapaamiset Syksy 2018
Alueellinen yhteistyö hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä
Kalasta elinkeinoja ja hyvinvointia
Valvira Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto
Tarja Myllärinen Johtaja, sosiaali ja terveys Kuntaliitto
Taloustorstai Kuntaliiton kysely hallitusohjelman ja kehyspäätöksen vaikutuksista kuntatalouteen SÄÄSTÖKYSELY Mikko Mehtonen.
Hyvinvoinnin edistäminen kunnan ja maakunnan yhteistyönä
Pelastusturvallisuuden vuositilasto 2017, Espoo
Osana HYMY – hyvinvointiympäristön mallintaminen ja ymmärryksen lisääminen verkostohanketta toteutetaan kesällä 2018 korkeakouluharjoittelutyönä selvitys:
Pelastusturvallisuuden vuositilasto 2017
TUKIOIKEUKSIEN MITÄTÖINTI
Päijät-Hämeen maakunta- ja sote-uudistus
Tilapäinen työskentely ei-laillistettuna sosiaalityöntekijänä kunnassa – Talentian linjaus
Yhteistyöllä vesistöt kuntoon Ikaalisten reitillä
Tilapäinen työskentely ei-laillistettuna sosiaalityöntekijänä kunnassa – Talentian linjaus
Sisä-Suomen poliisilaitos
Maakunta- ja sote-uudistuksen jälkeen
Jyväskylän yksityinen varhaiskasvatus
OmaLahti –yhdistystapaaminen Monitoimitalo Onni Yhteisen työskentelyn tulokset.
Koulutuskiertue Suomen Sotaveteraaniliitto, Leena Seppälä.
Esityksen transkriptio:

Maaseutuasiantuntijatyöryhmän ympäristöterveydenhuollon ja alkoholihallinnon alatyöryhmä

Ympäristöterveydenhuolto ja alkoholihallinto Alatyöryhmä Pj Kari Lampivuo Jyväskylä Jukka Lappalainen Laukaa Janne Litmanen pohj. Keski-Suomi Petri Porvari Keuruu Taina Kingelin AVI Arto Pentti AVI Kirsti Leppänen Jyväskylä Saija Vehmas pohj. Keski-Suomi Mikko Kananen Jyväskylä, siht.

Ympäristöterveydenhuolto ja alkoholihallinto Sektorityöryhmät Elintarvikevalvonta, alkoholihallinto, tupakkalaki Eläinlääkintähuolto Yleinen terveydensuojelu

ORGANISAATIOT Jyväskylän seudun ympäristöterveydenhuollon yhteistoiminta-alue Pohjoisen Keski-Suomen ympäristötoimi Keurusselän ympäristö- ja terveydensuojelutoimisto Laukaan ympäristöterveydenhuolto LSSAVI alkoholihallinto LSSAVI/LSSAVI JKL YTH

Lakisääteiset palvelut ja tehtävät 1/2 Terveydensuojeluvalvonta Asumisterveys -Talousvesi -Uimavesi -Yleinen ympäristöterveys Elintarvikevalvonta Tupakkalain alaiset viranomaistehtävät Eläinten terveyden- ja hyvinvoinnin valvonta Eläinlääkäripalvelut

Lakisääteiset palvelut ja tehtävät 2/2 AVI Alkoholijuomien vähittäismyynnin ja anniskelun lupahallinto ja valvonta Täydentävien ehtojen tarkastukset ja valvonnan hallinnollinen laajentaminen Eläinten kuljetusten valvonta Eläinten lääkitsemisen valvonta Vierasainevalvonta

Asiakas tai asiakasryhmä Kuntalaiset Yrittäjät ja yhdistykset (toimijat) Kunta ja valtio Anniskeluluvan haltijat ja –hakijat Kuntaviranomaiset, maanviljelijät, eläintenpitäjät, eläinlääkärit, e-kuljettajat Eläinten omistajat

Asiakkaiden ja palvelutapahtumien (tarkastukset yms) määrä vuodessa Jyväskylä terveysvalvonta (terveydensuojelu, elintarvike ja tupakkavalvonta) 4193 Jyväskylä eläinten terveyden- ja hyvinvoinnin valvonta 288 Jyväskylä eläinlääkäripalvelut hyötyeläimille ja muu kuin päivystysaikaan tapahtuva lemmikkieläinpraktiikka 7871 Koko alue pieneläinpäivystys 2800 Keuruu terveysvalvonta 1085

Asiakkaiden ja palvelutapahtumien (tarkastukset yms) määrä vuodessa Keuruu eläinlääkäripalvelut hyötyeläimille ja muu kuin päivystysaikaan tapahtuva lemmikkieläinpraktiikka 5275, pieneläinten päivystyskäynnit 1 Keuruu eläinten terveyden ja hyvinvoinnin valvonta 210 PKYT elintarvike- ja terveydensuojelu v. 2015 tapahtumia 2385 kpl. PKYT eläinlääkintä v. 2015 tapahtumia 7395 kpl PKYT Eläinsuojelu v 2015 tapahtumia 108

Asiakkaiden ja palvelutapahtumien (tarkastukset yms) määrä vuodessa Laukaa terveysvalvonta 490 Laukaa näytteet 804 Laukaa eläinlääkintä 2476 Laukaa eläinten terveys- ja hyvinvointi 87 LSSAVI alkoholihallinto 678 vähittäis- ja anniskelulupaa. Tarkastuksia anniskelu- ja vähittäismyyntipaikkoihin 204 kpl. Ratkaistuja lupa- ja valvonta-asioita 414 kpl.

Asiakkaiden ja palvelutapahtumien (tarkastukset yms) määrä vuodessa YHTEENSÄ YLI 35 000

HENKILÖSTÖRESURSSIT KÄYTÖSSÄ HTV YHTEENSÄ 77,35 HTV HENKILÖSTÖMENOT 20,3 Keuruu 25,5 Jyväskylä 11,05 Laukaa 14,5 PKYT 3 LSSAVI alkoholihallinto 3 LSSAVI/LSSAVI JKL YTH YHTEENSÄ 77,35 HTV HENKILÖSTÖMENOT 1058000 Keuruu 1650000 Jyväskylä 638720 Laukaa 1100000 PKYT 180000 LSSAVI alkoholihallinto 195000 LSSAVI/LSSAVI JKL YTH YHTEENSÄ 4821720

VAIKUTTAVUUS Elintarvikkeiden turvallisuuden ja säädöstenmukaisuuden varmistaminen. • Julkisten tilojen ja asuntojen sisäilman ja olosuhteiden turvallisuuden varmistaminen • Talous- ja uimaveden turvallisuuden ja säädöstenmukaisuuden varmistaminen. Tarkoituksena on ennaltaehkäistä, poistaa ja vähentää tekijöitä jotka voivat aiheuttaa terveyshaittaa tai taloudellista vahinkoa sekä edistää elinympäristöön vaikuttavan

VAIKUTTAVUUS toiminnan suunnittelua ja järjestämistä siten, että yksilön ja väestön terveyttä ylläpidetään ja edistetään. Eläinsuojelulain ja eläintautilain mukainen valvonta. Vaikutuksena eläinten hyvinvoinnin puutteiden korjaaminen ja ennalta ehkäiseminen sekä eläinten terveyden edistäminen.

VAIKUTTAVUUS Valvonta- ja praktikkokunnaneläinlääkärien tekemällä tehokkaalla valvonnalla pidetään yllä kotimaisen kotieläintuotannon hyvää kuvaa kuluttajille ja turvataan eläinten terveyttä ja hyvinvointia sekä samalla kotieläintuotannon kannattavuutta. Eläinlääkäripalvelut turvaavat kotieläintalouden tuottavuutta ja lemmikkien ja niiden omistajien hyvinvointia ja turvallisuutta. .

VAIKUTTAVUUS Alkoholista johtuvien yhteiskunnallisten, terveydellisten ja sosiaalisten haittojen ehkäiseminen, elinkeinonharjoittajien tasapuolisten toimintaedellytysten edistäminen sekä toimintaa ohjaavien säädösten ja lakien noudattamisen valvominen.

Yleisesti koko ympäristöterveydenhuollosta: VAIKUTTAVUUS Yleisesti koko ympäristöterveydenhuollosta: Tärkeä viranomaispalvelu alueen yrityksille, yhteisöille ja asukkaille sekä yleisesti koko yhteiskunnalle. Ympäristöterveydenhuollon avulla pyritään turvaamaan terveellinen elinympäristö.

UUDISTUKSESSA HUOMIOITAVAA Valvonnan saaminen yhtenäisemmäksi palvelujen volyymien tasaaminen kuntalaisten palvelujen saaminen todennäköisesti vaikeutuu. Toimivaltasuhteet tulisi pitää selkeinä, jolloin akuuttia toimintaa vaativat tapaukset saadaan hoidettua tehokkaasti. Lisäksi toiminnan pitää olla maakunnallisesti kattavaa. Viranomaistoiminnan (valvonta, päätökset, määräykset) oltava eriytetty palvelun tuotannosta (valvontakohteista), jotta jääviys- ja uskottavuusongelmilta vältytään.

UUDISTUKSESSA HUOMIOITAVAA Yhteistyö muiden maakuntavirastojen alkoholihallinnon ihmisten kanssa. Kuinka hoitaa kesän loma-aikojen luparuuhkat vähillä resursseilla? Uusi alkoholilaki 1.1.2018. Luvanvaraisuus muuttuu enemmän ilmoitusvelvollisuudeksi? Ravintolat auki uuden lain myötä klo 05:een. Turvallisuusasiat, valvontatyötä tehdään aina pareittain, yötyöskentely.

UUDISTUKSESSA HUOMIOITAVAA yhteistyön mahdollisuus, joustavuus substanssissa, koska asiantuntijuus on jakautunut Lssavissa 5 mk-alueelle, avin tehtävien sihteerityön osaaminen muualle jäävä asiantuntijuus Organisaatiorajojen poistuminen-> tehokkaampi toimitapa Neuvonnan ja ohjauksen osuus? Eviraan? Etäisyydet,

Menot vuodessa (€) Palveluiden ostot Laukaa 118890 Jyväskylä 314200 Keuruu 131000 PKYT 100000 16 590 LSSAVI yhteensä   Yhteensä 680 680 Tarvikkeet Laukaa 17500 Jyväskylä 40100 Keuruu 24000 PKYT 12000 LSSAVI 7100 Yhteensä 100 700

Menot vuodessa (€) MUUT MENOT Laukaa 88740 Jyväskylä 240 600 Keuruu 108300 PKYT 78000 LSSAVI alkoholihallinto1.840 LSSAVI/LSSAVI JKL YTH50 t LSSAVI YHTEENSÄ 567480

Menot vuodessa (€) MYÖNNETYT TUET (VILJELIJÄSUBVENTIOT ELÄINLÄÄKÄRIEN KÄYNTIMAKSUISTA JA KILOMETRIKORVAUKSISTA) Jyväskylä 37300 Laukaa 10000 Keuruu 5300 PKYT 28 000 YHTEENSÄ 80600

Palvelun tai tehtävän menot ja tulot vuodessa (€) MENOT YHTEENSÄ Henkilöstömenot 4821720 Palvelujen ostot 680 680 Tarvikkeet 100 700 Subventiot 80600 YHTEENSÄ 5 063 700

Tulot vuodessa (€) TULOT Laukaa 77000 Jyväskylä 320000 Keuruu 108500 PKYT 46000 LSSAVI alkoholihallinto 206.000 LSSAVI/LSSAVI JKL YTH 46 000 YHTEENSÄ 849 500

Tietojärjestelmät Tervekuu (terveysvalvonta) Provet (eläinlääkäriohjelma) Kuusivet (eläinlääkäriohjelma) Allu (alkoholihallinto) Elite, Elvi, Kartturi, Eviranet, Ammu&Elmeri

Palveluntuottajat Pieneläinpäivystys Yksityiset praktikkoeläinlääkärit Laboratorio- ja tutkimuspalvelut Löytöeläinten hoitolat

Sidosryhmät Ulosotto- ja veroviranomaiset, oikeuslaitokset, Aluehallintovirasto Poliisi taloyhtiöt, asukasyhteisöt, vuokranantajat Pelastuslaitos Alkoholihallintoa ohjaavat Valvira ja STM ELY-keskus Kuntien eri hallintokunnat ja liikelaitokset Faba Pro-agria Evira Hippos Oppilaitokset ETT ry, Tulli, mtk, meijerit, lihatalot

LAINSÄÄDÄNTÖÄ Elintarvikelaki Eläinkuljetusasetus 1/2005 EY Terveydensuojelulaki Lopetusasetus 1099/2009 EY Eläinlääkintähuoltolaki Laki eläintunnistusjärjestelmästä 238/2010 Eläintautilaki Laki maaseutuelinkeinohallinnon tietojärjestelmästä 284/2008 Yleinen elintarvikevalvonta-asetus (EY) N:o 178/2002 Valvonta-asetus (EY) N:o 882/2004 Laki eläinten lääkitsemisestä 387/2014 Elintarvikehygienia-asetus (EY) N:o 852/2004 Eläimistä saatavien elintarvikkeiden hygienia-asetus (EY) N:o 853/2004 Eläimistä saatavien elintarvikkeiden valvonta-asetus (EY) N:o 854/2004 TSE-asetus, (EY) N:o 999/2001 EU:n parlamentin ja neuvoston asetukseen tiettyjen tarttuvien spongiformisten enkefalopatioiden ehkäisyä, valvontaa ja hävittämistä koske-vista säännöistä (EY) N:o 2160/2003 Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus salmonellan ja muiden tiettyjen elintarvikkeiden kautta tarttuvien tiettyjen zoonoosien aiheuttajien valvonnasta Tupakkalaki Laki eläinten kuljetuksesta