63. Mielenterveyden häiriöt

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
45 ajatusta elämästä Music: snowdream Nov 2009 He Yan.
Advertisements

Stressi Stressi on elimistöön kohdistuvaa fyysistä tai psyykkistä, ympäristöstä tulevaa tai sisäsyntyistä kuormitusta.
Mielenterveys- kuntoutuja työnantajan kannalta
Vaikuttavat suuresti väestön terveyteen s
TASAPAINON RAKENTAMINEN
Mielenterveyden häiriöt
Rajaa terveyden ja sairauden välille on vaikea vetää
Anni Lindberg Laura Lehtinen Aino-Maria Lahdensuo
Teini-ikäisen mielialoista Teini-ikäisen ”tuulet” ovat osa aikuistumista.
Mielenterveyden häiriöt
Mielenterveys Mielenterveys Pinja ja Iiris H 1c.
Paniikkihäiriö.
Matti, Atte, Olli ja Jasmin
Bulimia ja laktoosi-intoleranssi
Masennus eli Depressio.
PSYKOOSI = vakava mielenterveyden häiriö, jossa todellisuudentaju hämärtyy ja vääristyy, synonyymi sanalle mielisairaus.
PSYKOOSI JA KAKSISUUNTAINEN MIELIALAHÄIRIÖ
Masennus; masentunut mieliala  depressio (väh. 2 vko) ”Kansantauti” - joka 5. sairastuu Naisilla yleisempää Tällä hetkellä kärsii oireista Keskeinen.
KAKSISUUNTAINEN MIELIALAHÄIRIÖ
Mielenterveyden Häiriöt. Vuosittain 1-2 ihmistä sadasta sairastuu mielen sairauteen. Ihmisen mieltä ei voida mitata yhtä helposti kuin verenpainetta tai.
Päihteet ja Mielenterveys. Pohdittavaksi Miten suhtaudut nuorten tupakointiin? Miten koulussasi ehkäistään tupakointia? Miksi tupakoinnin lopettaminen.
Psyykkistä terveyttä voi edistää Hurtig
HENKISEN KRIISIN SYITÄ *Työn menettäminen *Rakkaan henkilön kuolema *Raiskatuksi tuleminen (usein uhrille ”henkinen kuolema”) *Avioero *Oma vahingoittuminen.
Henkisen hyvinvoinnin häiriöt 1,5 % väestöstä sairastuu vuosittain 20% suomalaisista sairastaa jotain mielenterveyden häiriötä Sukupuolierot melko suuret.
Mieli voi sairastua, niin kuin kehokin Erilaisia mielenterveysongelmia voi esiintyä kaiken ikäisillä Tilapäinen oire saattaa olla terveen mielen reaktio.
Masennus eli pitkäkestoinen masentunut mieliala. Masennuksen yleisyys Joka viides suomalainen kärsii masennuksesta jossain vaiheessa elämäänsä Yli puolet.
4 Vaikeuksia ja selviytymisen taitoja Kriisit Masennus Selviytyminen.
7. MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖT TERVEYSTIETO 9. Apulanta Ilona.
8. MIELEN HYVINVOINTI TERVEYSTIETO 9. Mitä hyvää sinulle kuuluu tänään?
Kertaus 1. Miten ihastuminen eroaa rakastumisesta? 2. Millä eri tavoilla seurustelussa voi pettyä? 3. Milloin on valmis seurustelemaan? 4. Millainen on.
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
SYÖMISHÄIRIÖT. YLEISTÄ - SYÖMISHÄIRIÖT ALKAA USEIN NUORUUSIÄSSÄ - OVAT MIELEN JA KEHON SAIRAUKSIA -TAUSTALLA YLEENSÄ PSYYKKISTÄ PAHAA OLOA, PELKOA, JA.
MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖT NOORA JA ELENA. Yleistä  Mielenterveyden häiriöitä ovat masennus, ahdistuneisuushäiriöt, kaksisuuntainen mielialahäiriö, psykoosi,
HURTIG Tupakointi on turhaa. Kertaus 1. Mistä riippuvuuden vieroitusoireet johtuvat? 2. Mitä tarkoittaa sosiaalinen riippuvuus? 3. Kerro jokin.
Muistihäiriöt Hilla ja Kati. Muistihäiriöt Muistihäiriöt voivat olla hetkellisiä ja lieviä muistivaikeuksia tai vaikeita ja pitkäkestoisia häiriöitä.
Kertaus 1. Miten ihastuminen eroaa rakastumisesta? 2. Millä eri tavoilla seurustelussa voi pettyä? 3. Milloin on valmis seurustelemaan? 4. Millainen on.
Kertaus 1) Mitä sana huume tarkoittaa? 2) Miten keskushermostoa lamaannuttavat aineet eroavat keskushermostoa piristävistä aineista? 3) Miksi kannabiksen.
PSYKOOSIT • Skitsofrenia • Psykoositasoiset mielialahäiriö
MIELENTERVEYS JA MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖT
63. Mielenterveyden häiriöt
Mielenterveyden häiriöt
Epilepsia.
Mielenterveyden häiriöt
Mielenterveyden häiriö
tunteet ja kehityspsykologia
Syömishäiriöt 5.6.
14 Masennus on yleisin mielialahäiriö
Masennus masentunut mieliala depressio (väh. 2 vko) ”Kansantauti” - joka 5. sairastuu Naisilla yleisempää Tällä hetkellä
17 Psykoosit ovat vakavimpia mielenterveyden häiriöitä
Mielenterveys PS5 LAJM.
MIELENTERVEYSBLOGI KÄYTÖS- JA HILLITSEMISHÄIRIÖT 17) Pelihimo
Unikauhukohtaus (night terror)
Mielenterveyden häiriöt
Pääkipu Pääkipua ilmenee kaikilla ihmisillä jossain vaiheessa elämää ja se on hyvin yksilöllistä. Päänkivun syitä ja muotoja on erilaisia. Yleisimmät.
MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖT
16 Persoonallisuushäiriöissä piirteet ilmenevät äärimmäisissä muodossa
Kaksisuuntainen mielialahäiriö – miten sen kanssa voi oppia elämään
Alkuitsearviointi Nimi: Ryhmä: Päivämäärä:
Päätösitsearviointi Nimi: Ryhmä: Päivämäärä:
Lapsuus ja nuoruus.
63. Mielenterveyden häiriöt
Ongelmista selvitään Ihmiset selviävät vaikeista kokemuksista luultua paremmin. Menetystä ja kriisiä ei käsitellä erityisissä vaiheissa. Bonnano: jopa.
Myyttejä itsemurhista ja mitkä ovat faktat
Opintopsykologi Katja Hietanen
Taikapuhe Oy Riitta-Liisa Kanniainen
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
Opintopsykologi Katja Hietanen
Eräänä päivänä kun aurinko oli piiloutunut pilvien ylle,
MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖT
Esityksen transkriptio:

63. Mielenterveyden häiriöt

Masennus Masennus eli depressio on yleisin mielenterveyden häiriö Se voi olla lievää, keskivaikeaa tai vaikeaa Lähes joka viides kärsii masennuksesta jossain elämän vaiheessa Sairausjakso voi kestää jopa vuosia Sairastuneet ovat kuvailleet masennusta sanoilla: musta tunneli, synkkä kuilu ja pimeä nurkka Masennuksen taustalla on useita erilaisia biologisia, psykologisia ja sosiaalisia syitä Syynä voi olla myös vaikea elämäntilanne: työttömyys, avioero tai muu kriisi

Psykoosi Psykoosiin sairastuneelle todellisuudentaju on hämärtynyt vakavasti, käyttäytyminen ja usein myös puhe on sekavaa Siihen sairastunut saattaa nähdä aistiharjoja, kuulla ääniä ja kertoa kokevansa asioita joita ei todellisuudessa ole Itsestä huolehtiminen ja tavallisten arkirutiinien tekeminen heikentyy ja vaikeutuu Psykoosiin sairastunut tarvitsee aina välitöntä apua ja hoitoa

Ahdistuneisuushäiriöt On arvioitu että noin 5% väestöstä potee hoitoa vaativaa ahdistuneisuushäiriötä Sairaalloisesti ahdistunut ihminen pelkää ilman todellista syytä tai uhkaa Sairastuneelle on tyypillistä että ahdistuneisuuden tunne on suhteettoman suuri esimerkiksi verrattuna stressiä aiheuttavaan asiaan tai tapahtumaan.

Paniikkihäiriö Paniikkihäiriöstä kärsivät saavat kohtauksia, joiden aikana ahdistus tuntuu sietämättömältä Kohtauksen aikana ilmenee mm. pakokauhua, sydämentykytystä, kuoleman pelkoa, hikoilua, sekoamisen pelko, tukehtumisen tunne ja epätodellinen olo Kohtauksia on vaikea ennakoida, monesti ne ovat äkillisiä ja odottamattomia ja kohtaus ei kestä kovin kauaa, useimmiten alle puoli tuntia.

Kaksisuuntainen mielialahäiriö On mielen sairaus, jossa ihminen kokee elämänsä aikana usein toistuvia depressiivisiä ja maanisia sairausjaksoja. Sairaus puhkeaa tavallisimmin 15-30 vuotiaana. Sen voi laukaista jokin kuormittava elämäntilanne ja voimakas stressi. Vaikeisiin masennusjaksoihin voi liittyä unihäiriötä, syyllisyyden tunteita, toivottomuutta ja myös itsemurha-ajatuksia. Noin 1-2 % väestöstä sairastaa kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön.

Skitsofrenia Sairastunut kokee harhaluuoja ja aistiharhoja. Hän saattaa kokea kuulevansa erikoisia ääniä, olevansa joku toinen tai tuntee olevansa jonkun ajojahdin kohde. Sairastuneen puhe voi olla epäselvää ja omituisesti asiasta toiseen hyppelehtivää. Oireista kärsivä ei tunne itseään sairaaksi, yleensäkin psykoottisissa tilanteissa. Suomessa arvioitu runsaat 50 000 sairastunutta. Puhkeaa usein varhaisessa aikuisiässä. Taustalla perinnöllinen taipumus.

Mielen hyvinvointia voi vaalia monin tavoin Anna vapaa hetki mielellesi kävelemällä, unelmoimalla, rentoutumalla. Nuku riittävästi. Nauti hetki hiljaisuudesta. Naura tai itke sydämesi pohjasta. Innostu uudesta asiasta. Koe mielihyvää asiasta, jonka sait tehtyä. Laiskottele hyvällä omallatunnolla. Lue kirja tai nauti musiikista.

Oikein/Väärin väittämät Kaikki mielensairaudet parantuvat Mielenterveyden häiriöt ovat yleisiä Psyykkisestä pahasta olosta ei välttämättä tarvitse kertoa kenellekään Paniikkihäiriön kohtauksia on vaikea ennakoida Mielisairaus vaikuttaa sairastuneen ja hänen läheisiin Mielisairaudet eivät periydy Mielenterveysongelmat paranevat ilman erityistä hoitoa Noin 5% tarvitsee hoitoa masennukseen Skitsofrenia kuuluu ahdistuneisuushäiriöihin Masennuksesta ei voi parantua