Ikäihmisten perhehoidon infotilaisuus Ryhtyisinkö ikäihmisten perhehoitajaksi ? 17.1.2017.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Perhehoitoliitto ry Kodista kotiiin - Hemifrån hem igen
Advertisements

Varsinais-Suomen ikäihmisten ja kehitysvammaisten perhehoitoyksikkö
Kehitysvammaisten pitkäaikaisen perhehoidon kehittämishanke RAY
OMAISHOIDON TUKI Omaishoidon tuki KOKONAISUUS, joka muodostuu seuraavista osista: Hoitopalkkio Lomituspalvelut Muut palvelut.
Kuntakysely vammaisten perhehoidon vastaaville Arvokas elämä, Koske, AVI, KSVS Paula Korkalainen.
Eväitä hyvän perhehoidon rakentamiseen – vahvaksi työssä ja kumppanuudessa Perhehoitajien ja kuntaedustajien 2. työtapaaminen Arvokas elämä –hanke /Paula.
Ulkoiluystäväksi iäkkäälle -toimintamalli. Lähtökohdat • Itsenäinen ja avustettu ulkoilu kuuluu laadukkaaseen vanhuuteen • Kaikki eivät kuitenkaan pääse.
Ikäihmisten perhehoidon käynnistäminen Kanta-Hämeessä
Vanhuspalvelulaki käytännön työssä
Kyläfoorumi Valtimolla
Marttilan kunnan suunnitelma ikääntyneen väestön tueksi vuosille Ikäihmisten palveluiden tulevaisuuden visio Osallistava ja turvallinen kunta,
Vammaispalvelulain muutokset - vaikeavammaisten oikeus henkilökohtaiseen apuun vahvistuu Lakimies Jaana Huhta, STM
HOITO-JA PALVELUSUUNNITELMAN LAATIMINEN
Oikeus hoivaan ? Perusoikeusseminaari Laura Kalliomaa-Puha.
Muistitiimi Laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn
Täydennyskoulutus Yhdessä tekemällä – hanke 2010
Palveluohjaus Ota Koppi 2 –tilaisuus
Lyhytaikainen perhehoito ja sen kehittäminen erityishuoltopiirin alueella Satu Seppelin-Kivelä
PALVELUTARPEEN ARVIOINTI
YK:n lapsen oikeuksien sopimus (LOS)
Henkilökohtainen apu -järjestelmä periaatteet ja lakitausta
PYYKKINIEMENTIE REISJÄRVI p
Vaikeasti puhevammaisten tulkkipalvelu
Vammaispalvelulaki Vammaispalvelulain tarkoituksena on edistää vammaisen henkilön edellytyksiä elää ja toimia muiden kanssa yhdenvertaisena yhteiskunnan.
Tiina Hellman Palveluseteli Laukaassa Tiina Hellman Palvelusetelit vanhusten palvelujen tulosyksikössä Tilapäinen kotihoito, jonka järjestäminen.
Eväitä hyvän perhehoidon rakentamiseen – vahvaksi työssä ja kumppanuudessa Perhehoitajien ja kuntaedustajien 2. työtapaaminen Arvokas elämä –hanke /Paula.
Jatko-opintoilta Mitä ysin jälkeen? Lukio -> lukuaineiden keskiarvon perusteella Ammatillinen perustutkinto -> ammatillisten pisteiden perusteella.
Pirkko Karjalainen, YTL Toimintakykyisenä kotona – haasteita sote-uudistukselle Miten pärjään kotona - vanhanakin.
OMAISHOIDON TUKI. YLEISTÄ Laki omaishoidon tuesta /937 omaishoitajalle annettavasta hoitopalkkiosta, vapaasta ja omaishoitoa tukevista palveluista.
LAKI POTILAAN ASEMASTA JA OIKEUKSITA Potilaan keskeiset oikeudet Oikeus hyvään terveyden- ja sairaanhoitoon ja siihen liittyvään kohteluun Pääsy hoitoon.
A SVA - HOITAJAN TYÖ M ARTINLAAKSON TERVEYSASEMALLA.
Perhesosiaalityö  Lastenvalvojien palvelut Johtava sosiaalityöntekijä- lasten- valvoja 3 lastenvalvojaa  Ennaltaehkäisevä perhetyö Johtava perhetyöntekijä.
Vammaispalvelut osana tulevaa Keski-Pohjanmaan sotea? Kehitysvammahuollon neuvottelukunta Ulla Aspvik Kehitysvammahuollon johtaja, TtT.
VOIMANA MERI.. Henkilökohtaisen avun päivä Heli Kulmala
Merja Jokela1 LAHDEN MALLI Merja Jokela Vastaava hammashoitaja Lahti.
Kehityspoliklinikka/sosiaalityöntekijä Satu Seppelin-Kivelä.
Työolosuhteiden järjestelytuki Laki julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta 10 luku 3 § VnA JTYPL, 9: Ohje JTYPL, sivut 275, , ja.
Palvelusetelin käyttö Kainuun maakunta- kuntayhtymän vanhuspalveluiden kotihoidossa Teija Seppälä sosiaaliohjaaja
Vammainen valitsee ja vaikuttaa; hän elää mielekästä elämää Käsitteiden määrittelyä Valtakunnallinen vammaispalvelujen kehittämishanke Pohjois-Karjalan.
KOTIHOIDON LASKENNAN KOULUTUS Raija Kuronen.
1 Invalidiliitto 1 Esteetön ja yhdenvertainen työelämä Työ kuuluu kaikille! Uudenmaan TE-toimisto, Pasila Anne Mäki, Invalidiliitto ry.
MYK Päivätoiminnan sisällön kehittäminen Päivätoiminnan laajentuminen Vuosikello Henkilöstölle ja asiakkaille Haasteita: -Muistisairaita 1599.
Lastensuojelun perhetyö Imatran kaupunki Hyvinvointipalvelut.
Asumisen info Marita Berghjelm
Köyhyys ja lapsen oikeudet
Koulutuksen tavoite Tavoitteena on, kehittää sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön valmiuksia havaita ja arvioida kotonaan asuvien asiakkaidensa palo-
KOULULAISTEN ILTAPÄIVÄKERHO
Oulunkaaren toiminnallinen osakokonaisuus
Följyssä-toiminnan prosessin kuvaaminen
Tilapäiset poissaolot
SAMAT-toiminta samanlainen, erilainen vanhemmuus …samat oikeudet, samat velvollisuudet…
Vanhuksen saattohoito
Asiakkaan valinnanvapaus
Omaishoidon tuki Siun sotessa
Hoidon saatavuus alatyöryhmä
SAMAT-toiminta samanlainen, erilainen vanhemmuus …samat oikeudet, samat velvollisuudet…
Sote-ratkaisu ja terveydenhuollon palveluvalikoima
Uudistuva vammaispalvelulainsäädäntö
Kotihoidon palveluseteli Hämeenlinnassa alkaen
Minna Lahnalampi-Lahtinen Palvelupäällikkö Hoiva-asumisen palvelut
Omaishoidon tukeminen Eksotessa 2018
Tietoa perhehoidosta Ensimmäinen tapaaminen
Tietoa perhehoidosta Ensimmäinen tapaaminen
Lapsi, nuori ja aikuinen sekä perheet muutoksessa Viides tapaaminen
Ikäihminen ja perhe muutoksessa Viides tapaaminen
PALKKIOTASO VAIHTOEHTOJEN 1 ja 2 Vertailu palkkiotasoehdotuksilla 2019
Keski-Pohjanmaa / Kainuu / Oulunkaari / Lappi
Sosiaalihuoltolain uudistushanke – Mikä muuttuu?
KUULIJALLE ILOA: sosiaalisen lukemisen vanha muoto käyttöön
Asiakasohjausyksikkö Alviina
Esityksen transkriptio:

Ikäihmisten perhehoidon infotilaisuus Ryhtyisinkö ikäihmisten perhehoitajaksi ? 17.1.2017

Tilaisuuden ohjelma Mitä ikäihmisten perhehoito on ja miten perhehoitajaksi tullaan? Ikäihmisten perhehoito Tuusulassa 2016 ja tulevaisuudessa Jari Luoma, vanhus- ja vammaispalvelujen päällikkö, Tuusulan kunta Kysymyksiä & keskustelua Kahvitarjoilu! 30.9.2017 www.tuusula.fi

Perhehoito - hoivaa ja huolenpitoa ikäihmisille Maria Kuukkanen

Mitä perhehoito on? Ympäri- tai osavuorokautisen hoivan ja muun huolenpidon järjestämistä perhehoitajan yksityiskodissa tai hoidettavan kotona Pitkäkestoista (toistaiseksi) tai määräaikaista Perhehoidon vahvuuksia ovat mahdollisuus perheenjäsenyyteen ja läheisiin ihmissuhteisiin, pysyvyys, jatkuvuus, koti elinympäristönä “No, ei tämä ainakaan oo semmosta laitoshoitoo, jotta tämä on niin kuin omassa perheessä oisin vain. Jotta siitä tämä on oikein hyvä ja täällä huolehditaan oikein niin kuin perheenjäsenistä. Paljonhan se riippuu sitten tuota hoitajasta. Ne ovat ainakin täällä hirveen ystävällisiä ja hyviä ihmisiä ja huolehtivat jokaisesta.”

Mitä toimeksiantosuhteinen perhehoito on? Perhehoitaja – perhehoitoa antava henkilö Perhehoitajaksi voidaan hyväksyä henkilö, joka koulutuksensa, kokemuksensa tai henkilökohtaisten ominaisuuksiensa perusteella on sopiva antamaan perhehoitoa Ennakkovalmennus ennen toimeksiantosopimuksen tekemistä Kunta hyväksyy perhehoitajan Perhekoti on yksityiskoti, jossa annetaan perhehoitoa Kunta arvioi ja hyväksyy kodin soveltuvuuden perhehoitotoimintaan 5

Mitä toimeksiantosuhteinen perhehoito on? Hoidettavien määrä: Perussäädös 7§1 mom: enintään 4 henkilöä Poikkeussäädös 7 § 2 mom: enintään 6 henkilöä, jos hoidosta vastaa vähintään 2 perhekodissa asuvaa henkilöä, joista toisella vähintään tehtävään soveltuva koulutus + kokemus ja toisella valmennuskurssi Omat alle kouluikäiset ja muut erityistä hoitoa tarvitsevat henkilöt huomioidaan hoidettavien määrässä Perhehoidon myöntäminen perustuu sosiaalihuoltolakiin Sijoituspäätöksen tekee kunta Kunta ja perhehoitaja tekevät toimeksiantosopimuksen Kunta maksaa hoitopalkkion ja kulukorvauksen Ei ole työsuhde eikä yritystoimintaa Kunta tukee perhehoitajaa tehtävässään sekä valvoo perhehoidon laatua

Kenelle perhehoito sopii? Henkilöille, joille perhehoito arvioidaan ensisijaiseksi Ikäihmisille, jotka eivät pärjää omassa kodissa / elämänlaatu on heikkoa tukipalveluista huolimatta apua, valvontaa ja valvontaa useamman kerran vuorokaudessa Ikäihmisille, jotka eivät tarvitse tehostettua palveluasumista tai laitoshoitoa Muistisairauksia sairastaville sairauden alku- ja keskivaiheessa Turvattomuutta ja yksinäisyyttä kokeville korkean iän saavuttaneille, hauraille ikäihmisille Toipilasvaiheessa esim. leikkauksen tms. toimenpiteen jälkeen Omaishoidossa oleville ikäihmisille omaishoitajan vapaan aikana Hoidettava tarvitsee korkeitaan yhden henkilön apua liikkumisessa ym. Yöt sujuvat pääsääntöisesti rauhallisesti; henkilö ei tarvitse säännöllisesti apua öisin ja antaa muille yörauhan

Perhehoitoon sijoitetun ikäihmisen asema Perhehoito on avohoitoa; huomioiminen muiden palvelujen myöntämisessä Kunta perii perhehoidossa olevalta asiakasmaksun Laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista 1992/734 ja vastaava asetus 1992/912 Omaishoidon yhteydessä lyhytaikainen perhehoito, josta peritään lakisääteinen maksu (2-3 vrk/kk) Käyttövarat Hoito- ja palvelusuunnitelma Edunvalvonta Ei lakisääteistä tapaturma – eikä vahingonkorvaus- vastuuvakuutusta

Katsotaan Youtube video https://www.youtube.com/watch?v=4XNovxhdt0o&feature=youtu.be 30.9.2017 www.tuusula.fi

Toimeksiantosuhteinen perhehoito - Kunnan tehtävät Vastaa perhehoitajan tehtävästä kiinnostuneiden rekrytoinnista – tiedottaminen Vastaa perhehoitajien ennakkovalmennuksesta Hyväksyy perhehoitajan ja perhekodin (§5) Tekee toimeksiantosopimuksen perhehoitajan kanssa (§10) - sijoituspäätökset Maksaa perhehoitajalle palkkion, korvauksen kustannuksista, käynnistämiskorvausta (§16 – 18) Huolehtii eläkevakuutuksesta ja ottaa perhehoitajalle lakisääteisen tapaturmavakuutuksen (§20) Järjestää perhehoitajalle mahdollisuuden vapaaseen (§13) sijaishoitaja perhehoitajalle / sijaishoitopaikan perhehoidossa oleville henkilöille perhehoitajan vapaan ajaksi tai tarvittaessa avustaa sijaishoidon järjestämisessä

Toimeksiantosuhteinen perhehoito - Kunnan tehtävät jatkuu Vastaa perhehoitajan tuesta(§15) valmennus, täydennyskoulutus, työnohjaus nimeää tuen järjestämiseksi vastuutyöntekijän Järjestää perhehoitajalle mahdollisuuden saada riittävästi tukea ja tavata vastuutyöntekijää Valvoo perhehoidon laatua (§22)

Perhehoidon lainsäädäntö Perhehoitolaki (1.4.2015) Sosiaalihuoltolaki Laki sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista Laki ja asetus sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista Kunnallinen eläkelaki Tapaturmavakuutuslaki Hallintolaki

Perhehoidon toimintaohje Hallinnollinen päätös siitä miten kunta, kuntayhtymä tai muu perhehoidon tuottaja toteuttaa perhehoitoa Sisältää perhehoidon toimintakäytännöt Turvaa jatkuvuutta, yhdenmukaistaa toimintakäytäntöjä, lisää suunnitelmallisuutta ja ennakoitavuutta Toimii uuden työntekijän yhtenä perehdytyksen välineenä Turvaa perhehoitajien tiedonsaantia Osa laadunvarmistusta

Perhehoidon toimintaohjeen sisältöä, mm. Perhehoidon lainsäädäntö Perhehoidon tarkoitus ja tavoite Perhehoidon organisaatio ja vastuuhenkilöt Perhehoidon muodot Perhehoidon prosessit Perhehoitoa määrittävät sopimukset ja suunnitelmat Perhehoidon toimeksiantosopimus Perhehoitajalle maksettavat korvaukset Perhehoitajan vapaapäivät Perhehoitajan asema Perhehoitoon sijoitetun asema

Perhehoidossa oleva henkilö Hoitopalkkion määrä ja suorittaminen Toimeksiantosopimus Tehdään jokaisen perhehoitoon sijoitettavan osalta erikseen ennen perhehoitosijoitusta ja sen allekirjoittavat molemmat perhehoitajat Sopijaosapuolet Perhehoidossa oleva henkilö Hoitopalkkion määrä ja suorittaminen Perhehoidosta ja hoidon käynnistämisestä aiheutuvien kustannusten korvaaminen Perhehoidossa olevan henkilön käyttövarojen maksaminen Erityisten kustannusten korvaaminen Perhehoidon arvioitu kesto

Toimeksiantosopimuksen irtisanominen Toimeksiantosopimus jatkuu Perhehoitajan oikeus vapaaseen, vapaan toteuttaminen sekä palkkion maksaminen ja kustannusten korvaaminen vapaan ajalta Perhehoitajalle annettava valmennus, työnohjaus, ja koulutus ja näiden toteuttaminen Toimeksiantosopimuksen irtisanominen Tarvittaessa muut perhekotia ja perhehoitoa koskevat seikat Yhteistyö kunnan ja perhehoitajan kesken

Perhehoidon tuki Perhehoidossa olevan ikäihmisen tarvitsemat palvelut kirjataan hoito- ja palvelusuunnitelmaan Perhehoitajan tuesta sovitaan toimeksiantosopimuksessa; vastuuhenkilö Taloudellinen tuki hoitopalkkio, perhehoidosta aiheutuvien kustannusten korvaaminen, käynnistämiskorvaus Ammatillinen tuki ennakkovalmennus, täydennyskoulutus jne  Emotionaalinen tuki yhteydenpito perhehoitajaan, vertaistuki jne Käytännön apu esim. ns. kiertävä perhehoitaja vakituisen perhehoitajan vapaiden, sairausloman järjestämiseksi

Perhehoitajan asema Oikeudet ja velvollisuudet määritellään toimeksiantosopimuksessa Perhehoitajan tuki Ennakkovalmennus, perhehoidosta vastaavan henkilön ja kotihoidon antama tuki, täydennyskoulutus, työnohjaus, vertaisryhmätoiminta, vapaiden mahdollistaminen, Aslak-kuntoutus jne. Perhehoitajan sosiaaliturva Eläketurva KVTEL (eläkettä karttuu hoitopalkkiosta), sairausturva yleisen sairausturvan mukainen

Perhehoitajan asema jatkuu Vakuutukset Kunta/kuntayhtymä ottaa perhehoitajalle lakisääteisen tapaturmavakuutuksen Oikeus saada perhehoidon kannalta välttämättömät tiedot. Elinikäinen salassapitovelvollisuus

Perhehoitajien kokemuksia - Arvokasta työtä Tehtävä koettiin erittäin merkitykselliseksi ja vaivan arvoiseksi Iloa tuottavat ja jaksamista tukevat ikäihmisten ja heidän omaistensa kiitollisuus, tyytyväisyys ja arvostus Vapaus päiväohjelman ja työn järjestämisessä, mahdollisuus tehdä työtä kotona koettiin tärkeinä Itsenäisyys, työn vaihtelevuus Sitovuus, moni oli luopunut jostakin omasta harrastuksestaan Vierailut tuttavien luona ja vieraiden käynti kotona vähentynyt Hoidettavien aggressiivisuus, rauhattomat yöt, vaikeudet sijaisjärjestelyissä, työyhteisön puute Perhehoito –apu vanhuksille ja mahdollisuus maaseudulle – Tulokset vanhusten perhehoitajien haastatteluista 2012

Hoitoon ja/tai palveluun liittyvät erityisen myönteiset asia: Kodinomainen ympäristö Perhehoito tutun hoitajan luona parasta: ulkoilut, kotitöihin osallistumiset, iloinen mieliala Perhekodissa olevat lemmikit On kenen kanssa keskustella, ei tarvitse olla yksin Yksilöllisyys, kodissa normaalia elämää - hyvä yhteistyö (omaisen kannalta) Perhehoitaja tarjosi aktiivista tietoa perhekodista, yhteydenpito erittäin sujuvaa Perhehoitaja on aidosti kiinnostunut isäni voinnista Erittäin positiivinen kokemus

Säde-perhehoitokylä, Kaarina

Ikäihmisten perhehoidon käynnistyi Tuusulassa 2016 Tuusula edelläkävijä Hyvinkään kanssa ikäihmisten perhehoidossa Eteläisessä Suomessa Uusi palvelumuoto Perhehoitajien valmennus oli keväällä 2016 Perhehoito käynnistyi käytännössä syksyllä 2016 Ikäihmisten perhehoito osa kunnan ikäihmisten palvelujärjestelmää Perhehoito sijoittuu kotihoidon ja tehostetun palveluasumisen välimaastoon 30.9.2017 www.tuusula.fi

Tuusulalla nyt 3 perhekotia, joissa 7 asiakasta 2 pitkäaikaista asiakasta hoitajan kotona 3 lyhytaikaista ympärivuorokautista asiakasta hoitajan kotona 1 lyhytaikainen osavuorokautinen hoitajan kotona 1 lyhytaikainen osavuorokautinen hoidettavan kotona Perhekotien määrä lisääntyy talven aikana ainakin kahdella, syksyllä jo tavoitteena että enemmän 16.1.2017 www.tuusula.fi

Pitkäaikainen perhehoito Lyhytaikainen perhehoito Kunta tarvitsee ikäihmisten perhehoitajia, jotta perhehoito voidaan palvelumuotona käynnistää Pitkäaikainen perhehoito Lyhytaikainen perhehoito Osavuorokautinen perhehoito Pitkäaikainen Lyhytaikainen Tarvitaan myös kiertäviä perhehoitajia (varsinaisia perhehoitajia sijaistavia perhehoitajia) Kunnassa arvioidaan, että perhehoitoon sijoittuvia asiakkaita löytyy 16.1.2017 www.tuusula.fi

Ikäihmisten perhehoidon toimintamallit Asiakkaaksi pääsyn kriteerit Sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyi 9.12.2015 ikäihmisten perhehoidon toimintaohjeen, joka linjaa mm. Ikäihmisten perhehoidon toimintamallit Asiakkaaksi pääsyn kriteerit Perhehoitajan ja perhekodin vaatimukset Perhehoitajan edut Hoitopalkkiot, kulukorvaukset ja käynnistämiskorvaukset 30.9.2017 www.tuusula.fi

Ikäihmisten perhehoidon muodot Ikäihmisten perhehoito voi tapahtua Hoidettavan kotona Hoitajan kotona Useimmiten helpompi järjestää useampia hoidettavia Yleisempi perhehoidon hoitomuoto Pitkäaikainen perhehoito Jatkuvaa toistaiseksi voimassa olevaa tai tilapäistä määräajan kestävää perhehoitoa Kestoltaan yli 14 vuorokautta 16.1.2017 www.tuusula.fi

Lyhytaikainen perhehoito Äkilliseen tarpeeseen perustuvaa hoitoa tai intervallityyppistä tilapäistä hoitoa, Esim. yksi vaihtoehto sairaalasta kotiutuvien jatkohoitopaikkana intervallihoidon tilapäishoito-paikkana (esim. 1 viikko perhehoidossa 3 viikko kotona kuukaudessa) omaishoitajien vapaiden järjestämiseksi (omaishoitajalla 3 vapaapäivää kuukaudessa) omaishoitajan sairastuessa sijaishoitopaikkana Kestoltaan yli 10 tuntia päiväsaikaan tai yli 12 tuntia yöaikaan ja enintään 14 vuorokautta 16.1.2017 www.tuusula.fi

Osavuorokautinen perhehoito Osan vuorokaudesta kestävää päivä- tai yöhoitoa Lyhytaikaista tai pitkäaikaista Lyhytaikainen osavuorokautinen perhehoito on kestoltaan enintään 10 tuntia päiväsaikaan tai enintään 12 tuntia yöaikaan vuorokaudessa ja enintään 14 vuorokauden ajan Pitkäaikainen osavuorokautinen perhehoito on enintään 10 tuntia päiväsaikaan tai enintään 12 tuntia yöaikaan vuorokaudessa ja yli 14 vuorokauden ajan 16.1.2017 www.tuusula.fi

Perhehoitajan vapaat ja sijaishoito Ikäihmisten perhehoitajille vapaata kertyy seuraavasti: Pitkäaikaisessa perhehoidossa 3 vrk kuukaudessa Lyhytaikaisessa ja osavuorokautisessa perhehoidossa vapaata kertyy 2 vrk jokaista kuukautta kohden, jona hän on toiminut perhehoitajana vähintään 14 vrk 16.1.2017 www.tuusula.fi

Pääsääntöisesti hoidettavan sijaishoito järjestetään perhekodissa, jossa hän muutoinkin on Varsinaiselle perhehoitajalle maksetaan hoitopalkkio vapaapäivien osalta Kulukorvaus maksetaan vapaapäivien osalta täysimääräisenä, jos sijaistus tapahtuu perhehoitajan kotona Sijaishoitajalle maksetaan perhehoidon hoitopalkkio lomituksesta. Mikäli sijaishoito tapahtuu sijaishoitajan kotona, maksetaan myös kulukorvaus 16.1.2017 www.tuusula.fi

Pitkäaikainen perhehoito   Luokka 1 Luokka 2 Luokka 3 Hoitopalkkio 1 011,70 €/kk 1 517,55 €/kk 1 922,23 €/kk Kulukorvaus 622,91 653,05 683,20 30.9.2017 www.tuusula.fi

Lyhytaikainen perhehoito   Luokka 1 Luokka 2 Luokka 3 Hoitopalkkio 50,58 €/vrk 60,78 70,82 Kulukorvaus 27,13 30.9.2017 www.tuusula.fi

Lyhytaikainen osavuorokautinen perhehoito   Luokka 1 Luokka 2 Luokka 3 Hoitopalkkio 50,58 €/vrk 60,70 70,82 Kulukorvaus 22,10 30.9.2017 www.tuusula.fi

Pitkäaikainen osavuorokautinen perhehoito   Luokka 1 Luokka 2 Luokka 3 Hoitopalkkio 758,77 €/kk Kulukorvaus 301,41 30.9.2017 www.tuusula.fi

Esimerkkejä korvauksista Pitkäaikainen perhehoito 2 hoitopalkkioluokkaan 2 kuuluvaa hoidettavaa Hoitopalkkiot: 3 035,51 €/kk Kulukorvaukset: 1 306,10 €/kk 3 hoidettavaa 1 kustakin hoitopalkkioluokasta Hoitopalkkiot: 4 451,48 €/kk Kulukorvaukset: 1 959,16 €/kk 16.1.2017 www.tuusula.fi

Lyhytaikainen perhehoito 6 hoitopalkkioluokkaan 2 kuuluvaa hoidettavaa viikko kuukaudessa (2 hoidettavaa viikoilla 1-3 ja neljäs viikko vapaa ) Hoitopalkkiot: 2 549,40 €/4 vko Kulukorvaukset: 1 139,46 €/ 4 vko 9 viikon mittaista hoidettavaa 3 kustakin hoitopalkkioluokasta (hoitajalle tyyliin 3 vko töitä 3 hoidettavan kanssa + 1 vapaa viikko) Hoitopalkkiot: 3 825,78 €/4 vko Kulukorvaukset: 1 709,19 €/4 vko 16.1.2017 www.tuusula.fi

Käynnistämiskorvaukset Pitkäaikaisessa perhehoidossa max. 2 922,52 € hoidettavaa kohti Lyhytaikaisessa ja osavuorokautisessa perhehoidossa max. 730,62 € hoidettavaa kohti 16.1.2017 www.tuusula.fi

Valmennusohjelma

Ennakkovalmennuksen tarkoitus ja tavoite: Taata jokaiselle ikäihmiselle tasavertainen mahdollisuus päästä hyvin valmentautuneeseen perheeseen Antaa ikäihmisten perhehoitajuutta harkitseville perheille mahdollisuus saada ennalta riittävästi tietoa tehtävästä voivat tehdä tietoon perustuvan päätöksen ikäihmisten perhehoitajaksi ryhtymisestä Taata ikäihmiselle hyvä hoito ja huolenpito perhehoitajalla on riittävästi tietoja ja taitoja vastata ikäihmisen yksilöllisiin tarpeisiin ja tehdä yhteistyötä ikäihmistä koskevissa asioissa muiden ihmisten kanssa

Ikäihmisiä hoitavalta perhehoitajalta edellytettävät valmiudet Pitää huolta ikäihmisen hyvinvoinnista Auttaa ja tukea ikäihmistä hänen omien voimavarojensa hyödyntämisessä ja toimintakyvyn ylläpitämisessä Mahdollistaa ja tukea ikäihmisen ja hänen läheistensä yhteydenpitoa Tehdä yhteistyötä ikäihmisen asioissa Valmius sitoutua perhehoitajan tehtävään

Ennakkovalmennus Ikäihmisten perhehoitajien ennakkovalmennus käynnistyy Tuusulassa 8.3.2017 Iltakursseina 7 iltaa, kesto n. 3 tuntia/kerta ajalla 8.3.-10.5. Koulutuspaikkana Tuusulan pääterveysasema Kouluttajana sosiaaliohjaajat Hilkka Kokkoniemi ja Mari Tapiola Ennakkovalmennukseen haku 10.2. mennessä (hakulomaketta on saatavilla mm. tässä tilaisuudessa ja kunnan kotisivulta) 16.1.2017 www.tuusula.fi

Ikäihmisten perhehoitajien ennakkovalmennus Perhehoitajien rekrytointi, informaation antaminen (ennakkotieto, perhehoidon toimintaohje), ehdottomien esteiden läpikäyminen (perustietolomake, kotikunnan lausunto), valmennus käynnistyy TAPAAMISTEN TEEMAT 1 Tietoa perhehoidosta Kotitehtävät 2 Turvallisuutta pysyvyydestä ja jatkuvuudesta 3 Vanhuus ei tule yksin – kivistää ja kolottaa Perhetapaaminen Kehitystehtävä 4 Ikäihmisen hyvä arki 5 Ikäihminen ja perheet muutoksessa 6 Kokemuksia perhehoidosta 7 Perhehoitajan asema Yhteinen arviointi ja tietoinen päätös: Haluanko ja kykenenkö perhehoitajaksi? Yhteinen arviointi –loppuraportti.

Ennakkovalmennus on valmennettavalle maksuton Valmennukseen osallistuminen ei sido ikäihmisten perhehoitajaksi ryhtymiseen Valmennus on prosessi, joka auttaa tekemän päätöksen perhehoitajaksi ryhtymisestä Ennakkovalmennus on valmennettavalle maksuton Valmennuksen läpikäyminen edellytys ikäihmisten perhehoitajaksi ryhtymiselle Valmennukseen sisältyy materiaalikansio, johon kootaan jokaisen tapaamisen keskeinen materiaali Kotikäynti / haastattelu, jonka suorittaa kunnan edustaja valmennuksen aikana Arviointikeskustelun kouluttajien kanssa valmennusprosessin aikana / päätteeksi 16.1.2017 www.tuusula.fi

Tuusulan ikäihmisten perhehoidon lisätietoja Tuusulan kunnan kotisivu: Tuusulan kunta – ikäihmisten palvelut – ikäihmisten perhehoito http://www.tuusula.fi/sivu.tmpl?sivu_id=6105 16.1.2017 www.tuusula.fi

Kysymyksiä ja keskustelua ! 16.1.2017 www.tuusula.fi