Hanna, Ada ja Siiri M.  Fyysinen riippuvuus on tyypillinen ihmisille, jotka käyttävät lääkkeitä ja päihteitä.  Käyttäjän elimistö on tottunut aineeseen,

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Kannabis valistajan haasteena
Advertisements

Sama keho ja sama pää koko elämän
KANNABIS – ei mieto eikä vaaraton huume
Onko pakkauskoolla, mainonnalla vaikutusta terveyteen?
Ympäristöterveys.
Mitä nuuska sisältää? Ruotsalainen kostea nuuska sisältää noin kemiallista ainetta, kuten * Nikotiinia 0,5–1,0% * Syöpävaarallisia aineita, esim.
RIIPPUVUUS eli ADDIKTIO
”Jos olisin tienny, mikä helvetti siitä alkaa, niin en olis koskaan alottanu. Mutta en tienny. Kunpa muut tietäisivät.”
YLIOPISTOJEN 26. TYÖSUOJELUPÄIVÄT Päihteet puheeksi ja
Riippuvuus tupakoinnista
Tupakointi ja sen vaikutukset
Riippuvuus tupakoinnista
Alkoholi.
4. VERENKIERTO- JA HENGITYSELIMISTÖ
Riippuvuus tupakoinnista
Riippuvuus ilmiönä Sisältö: Mitä riippuvuudella tarkoitetaan?
Riippuvuus eli addiktio
ADDIKTIO ELI RIIPPUVUUS
TOSITIETOA Alkoholi. Yleistä alkoholista Valmistetaan luonnontuotteista (mm. viljat ja hedelmät) käyttämällä tai tislaamalla Vaikuttavana aineena kaikissa.
Päihteet ja Mielenterveys. Pohdittavaksi Miten suhtaudut nuorten tupakointiin? Miten koulussasi ehkäistään tupakointia? Miksi tupakoinnin lopettaminen.
TERVEEMPI ITÄ-SUOMI –HANKE, KANGASNIEMI.  VÄKILUKU ALLE 5800, JOSTA ELÄKKEELLÄ LIKI 40%.  PYLL-INDEKSIT ( ) ENITEN KUOLEMIA AIHEUTTAVAT TAPATURMAT,
Käytätkö säännöllisesti energiajuomia?. Tiesitkö että? Energiajuomia käyttävillä nuorilla on kaksinkertainen määrä päivittäisiä univaikeuksia, päänsärkyä.
TOSITIETOA Tupakka. TOSITIETOA Yleistä tupakasta Tupakan savu sisältää yli 4000 kemikaalia Nikotiinin lisäksi tupakka sisältää mm. arsenikkia, kadmiumia,
Alkoholi. Alkoholi Suomen yleisin päihde Etanoli on alkoholi juoman päihdyttävä aine Alkoholia pidetään keskivahvana päihteenä Alkoholi pitoisuus ilmaistaan.
By: Jarno ja Arttu (On n00b)
FYKE6 Arkista kemiaa. 9. Kemiaa keittiössä Hiiva Hiiva sieni, pilkkoo taikinan sokerin hiilidioksidiksi ja vedeksi, kohottaa taikinan sieni, pilkkoo taikinan.
Tupakointi BELIEVE ME, SMOKING MAY KILL YOU…. Mitä on tupakka? >Tupakkaa valmistetaan tupakkakasvin lehdistä >Tupakkaa käytetään polttamalla, nuuskaamalla,
9 Mielihyvä ja riippuvuudet
17. MIELIHYVÄ JA RIIPPUVUUS TERVEYSTIETO 7. Pohdi  Kirjoita lapulle TÄRKEIN sinulle mielihyvää tuottava asia  Onko mielihyvän lähde hyväksi terveydelle.
Alkoholi, huumeet, liuottimet. Hermostoa lamaannuttava aine Vaikutus eri osiin eri aikana Aivokuori, kontrolli, moraali, nousuhumala Pikkuaivot, liikkeet.
Tyokalupakki.net Tupakoinnin lopettaminen. tyokalupakki.net Suurin osa tupakoitsijoista haluaa lopettaa Miksi kannattaa lopettaa? Kynnet ja sormet muuttuvat.
Päihdeilmiö-rastirata Vastaukset. Rasti 1. Totta vai tarua päihteistä 1. Yli 90 % tupakoivista aikuisista on aloittanut tupakoinnin alaikäisenä. Totta.
Kroppasuhde, mielihyvä ja riippuvuus Kirjan sivut
Koealue: s  Mielihyvän tavoittelu on luontaista, sitä tavoitellaan monin eri keinoin esim. urheilemalla, ruoalla, internetillä, peleillä 
HURTIG Tupakointi on turhaa. Kertaus 1. Mistä riippuvuuden vieroitusoireet johtuvat? 2. Mitä tarkoittaa sosiaalinen riippuvuus? 3. Kerro jokin.
Tupakoinnin haitat Siiri K, Ulpu & Harri. Yleisön aktivointi Mene oman mielipiteesi mukaan sen seinän luo, missä vastaustasi vastaava kirjain on. Kirjahyllyn.
Kertaus 1) Mitä sana huume tarkoittaa? 2) Miten keskushermostoa lamaannuttavat aineet eroavat keskushermostoa piristävistä aineista? 3) Miksi kannabiksen.
TUPAKKALAKI JA TUPAKOINNIN LOPETTAMINEN
Alkoholista asiallisesti
KAPPALE 24 ALKOHOLISTA ASIALLISESTI
TIETOISUUS Sensorisen deprivaation koe - alkuperainen Split brain
Keskustelua sähkösavukkeesta
Keskustelua nikotiinituotteista
Riippuvuudet.
Alkoholiriippuvuuden kehittyminen ja hoito
Alkoholi.
Keskustelua nuuskasta
Päihdyttäviä paineita
Päihteet Minna, elias ja kalle.
Mielihyvä & Riippuvuus
Päihdyttäviä aineita (kpl 22)
TE1 riippuvuus Hurtig
Pääkipu Pääkipua ilmenee kaikilla ihmisillä jossain vaiheessa elämää ja se on hyvin yksilöllistä. Päänkivun syitä ja muotoja on erilaisia. Yleisimmät.
Päihdyttäviä aineita.
TUPAKAN JA NUUSKAN AINESOSAT
Aivojen mielihyvärata ja päihteiden vaikutus mielihyvärataan
Tupakan vaikutus aivojen mielihyvärataan
Tupakointi vahingoittaa sinua ja lähimmäisiäsi
ånni-projektin oppitunnit 5.-6.luokkalaisille syksy 2014/ pilotointi
NIKOTIINI-RIIPPUVAISUUDEN HOITO
Riippuvuudet ja niiden syntyyn vaikuttavia tekijöitä
8 Riippuvuus.
Mielihyvää vai riippuvuutta?
Marjo Niskanen yleislääketieteen erikoislääkäri 2017
Tupakka, alkoholi ja huumeet
Tuotettu yhteistyössä EHYT ry:n kanssa
Tupakoimattomuuden merkitys knk-potilaalle leikkaukseen valmistautumisessa Päivi Siimes, sh Korva-, nenä- ja kurkkutautien poliklinikka, KYS
18. TUPAKOINTI VAARANTAA TERVEYDEN
PÄIHDEILMIÖ-RASTIRATA Tehtäväkortit
Tuotettu yhteistyössä EHYT ry:n kanssa
Esityksen transkriptio:

Hanna, Ada ja Siiri M

 Fyysinen riippuvuus on tyypillinen ihmisille, jotka käyttävät lääkkeitä ja päihteitä.  Käyttäjän elimistö on tottunut aineeseen, jonka vuoksi käytön lopettaminen on hyvin vaikeaa ja voi aiheuttaa vieroitusoireita.  Krapula on alkoholin yleisin vieroitusoire.  Vieroitusoireiden voimakkuuten vaikuttaa nautitun päihteen määrä.  Riippuvuuden syntyyn vaikuttavat esim. sosiaalinen ympäristö sekä toimintamallit.

 Tupakassa oleva nikotiini aiheuttaa voimakasta riippuvuutta.  Koululaisten nikotiinituotteiden käyttö on yleistynyt.  Nikotiini vaikuttaa kaikkialla aivoissa.  Jos aivot altistuvat nikotiinituotteille toistuvasti, ne tottuvat siihen.  Tupakka aiheuttaa hetkellistä mielihyvää.  Tupakointi on monelle sosiaalinen tapahtuma.  Perinteisen tupakan lisäksi sähkötupakan käyttö on lisääntynyt.

 Riippuvuus huumeisiin syntyy nopeasti ja on voimakas.  Huumeriippuvuus on aivojen sairaus.  Huumeet aiheuttavat voimakkaita vieroitusoireita.

 Alkoholijuomat sisältävät etanolia. Etanolia on myös joissain lääkkeissä.  Etanoli aiheuttaa humalan.  Alkoholijuomien tarjoaminen alaikäiselle niin että hän juopuu, on rangaistavaa.  Perinnöllisyys määrittää alttiuden alkaa käyttää alkoholia.

 Vieroitusoireet ovat rankkoja, mutta lopettaminen kannattaa.  Internetistä löytyy vertaistukea ja lisätietoa aiheesta.  Tupakasta vieroittumisen avuksi on kehitetty nikotiinipurukumit.  Jos huomaat riippuvuutta, siitä kannattaa ilmoittaa jollekin.  Jos jollakin lähipiiristäsi ilmenee riippuvuutta, ole hänen tukenaan. 