ADHD- lapsen tukikeinoja päivähoidossa Petra Suonio

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Eli miten tietoa käsitellään sosiaalisessa tilanteessa, vuorovaikutuksessa.
Advertisements

KASVATUSSOPIMUS? Tiina Haapsalo.
Taitojen johdonmukaista, systemaattista, pitkäjänteistä opettelua ja harjoittelua. Fyysiset taidot Psyykkiset taidot Ainakin taitolajeissa psyykkinen.
Lyhyesti kasvun ja oppimisen tuesta esiopetuksessa
Helppoa ja ymmärrettävää suomea
LASTEN KOKEMUKSET JA OSALLISUUS SAIRAALASSA
Oppiminen ja oppimisvaikeudet
Oppimisnäkemyksiä Behaviorismi Sosiaalisen oppimisen teoria
Asunto Sivakka konsernin asunnoista. Aluksi Asiakas -Ottaa yhteyttä -Käy hyvästä harjoituksesta omien asioiden hoidossa vapautumisen jälkeen -Kertoo sitoutumisesta.
OHJEITA JA VIHJEITÄ HARJOITTELUN OHJAAJALLE
Napero-ohjaajat.  Teoria + kahvi17.30 –  Malliharjoitus18.30 –
Psykologian kertauskurssi Olli-Jukka Jokisaari 2010
Hakeminen Päivähoidon laatukriteerit
YK:n lapsen oikeuksien sopimus (LOS)
Käyttäytymisen arviointi
Lasten osallisuutta kartoittamassa
Nuoren itsetunto ja sen vahvistaminen
Opettajille käytännön niksejä toiminnanohjaukseen
1.
1) Mitä tässä ryhmässä oli sellaista, joka haluat jakaa muiden osallistujien kanssa? 2) Mikä huomio/ konkreettinen asia, joka auttaa sinua jatkossa huomioimaan.
Asemanseudun persoonat. Eläkeläinen Tärkeää mahdollisuus valmistella matka etukäteen ettei stressaa Matkustaessa tulee asemalle noin puoli tuntia ennen.
Reggio Emilia Paula Vehkalahti, Emilia Tauriainen, Hanne Yrittiaho, Maisa Valtanen, Riikka Rautiainen Vaka 11B.
AJATUKSIA IHMISTEN VÄLISESTÄ KOHTAAMISESTA
Positiivisesti Ryhmässä Oppiva Koulu
Satu Lehto Vähän liikkuville koululaisille suunnattujen liikuntakerhojen toiminta koululaisten ja opettajien kokemana Turun Koulut.
VARHAISKASVATUKSEN LIIKUNTASUOSITUKSET
LASTEN OSALLISUUS MUKSUTEEKIN PÄIVÄKODISSA PYHÄJÄRVELLÄ
VERKKOKAUPAT T-TK-1-2 Sara Rocco, Jaana Malm, Miko Pukkinen.
Napero-ohjaajat.  Teoria + kahvi16.00 –  Malliharjoitus17.00 –
Sosiaalinen kehitys lapsuudessa
Temperamentti. Temperamentti Temperamentti = tunnereaktioiden tyyppi ja voimakkuus Temperamentti = tunnereaktioiden tyyppi ja voimakkuus Persoonallisuuden.
ADHD/ADD LAPSEN PIIRTEITÄ Tarkkaavaisuuden ongelma Hyperaktiivisuus Impulsiivisuus Tunteiden tunnistamisen ja ilmaisun vaikeus Anitta Huotari, Porstua.
Moision päivähoitoyksikkö Kiusaamisen ehkäisy suunnitelma.
Lapsen ja nuoren tukeminen Tarkkaavaisuuden ja toiminnanohjauksen vaikeudet.
Vanhempien tapaaminen P05 Torstai Leppävaaran UP kahvio.
Tarja Rauste  Jokainen yksilö kehittyy omaan tahtiinsa  Yksilön kehityksessä voidaan erottaa seuraavat osa-alueet o Fyysinen kehitys (painon.
9 Sosio-kognitiivinen persoonallisuusteoria korostaa tilanteiden tulkintaa Ydinsisältö.
Psyykkisten toimintojen kehittyminen: - tietoisuus itsestä; ihminen ohjaa itseään - tietoisuus itsestä alkaa muodostua melko varhain; n. 1,5-2v. syntyy.
PERHEEN TUKEMINEN Anitta Huotari, Porstua ry.. PERHEEN KRIISI KAIKKI OSAPUOLET TARVITSEVAT TUKEA, KAIKKI REAGOIVAT KRIISIIN KRIISI MUUTTAA, RAJOITTAA.
Petra Suonio Koulussa adhd lapsen oppimistapa on usein erilainen, pienikin ärsyke ympäristössä saattaa herpaannuttaa keskittymisen. Lapsi saatetaan.
Lapsen ja nuoren tukeminen ja osallisuuden vahvistaminen kuntouttavilla elementeillä Petra Suonio 2012.
Kasvatustyylit Petra Suonio 2011 perhepäivähoitajat.
OPAS MEDIAKASVATTAJALLE Mediakasvatus esi- ja alkuopetusikäisten lasten arjessa Hanna Martinviita, Saara Pasanen ja Anna Ristaniemi.
Jonot mataliksi Liikettä pienissä tiloissa
Kysymyksiä arviointiin ja kehittämiseen
Terveyden määritelmät
TARKKAAVAISUUS HÄIRIÖ
Kohti yhteisymmärrystä
Merja Fischer, Tkt, KTM Positiivinen vuorovaikutus synnyttää hyvinvointia ja tyytyväisiä asiakkaita Merja Fischer, Tkt, KTM
3 Minuudessa on kaksi puolta
Hyvinvointitiimit – I työpaja
Näin arvioimme tiimin toimintaa
Oppiminen oppilaan omien kiinnostuksenkohteiden kautta
4 TARKKAAVAISUUS PS3 LAJM.
Nojatuolipedagogiikkaa päiväkodissa
1.1 Motivaatio, tunteet ja tiedonkäsittely vaikuttavat toimintaan
Hyvä vanhemmuus (/Pia Salo 2014)
A! PEDA INTRO (5 op) LP 4: Opetuskokeilut
Lappeenrannan toimipiste Pohjolankatu 12
Työpäivän kokeminen kuraa vai kivaa?
VARHAISKASVATTAJA LUO TURVALLISEN KASVU- JA OPPIMISYMPÄRISTÖN
MONTESSORIPEDAGOGIIKKA ”auta minua tekemään se itse”
1. luokkien vanhempainilta
Terveiset Yö-ryhmästä
Divergenssi / sähkökentät
LAPE-PÄHKINÄT vol Keino osallistua Pirkanmaan vanhemmuuden ja parisuhteen tuen palveluiden kehittämistyöhön - Tekstidia Dian voi valita.
OHJEITA JA VIHJEITÄ HARJOITTELUN OHJAAJALLE
Eettistä tietopolitiikka tekoälyn aikakaudella
Koivurinteen päiväkodin kehittämissuunnitelma
Kuntoutuja omien tavoitteidensa laatijana
Esityksen transkriptio:

ADHD- lapsen tukikeinoja päivähoidossa Petra Suonio

Keskeistä.. Tulee nähdä lapsen voimavarat ja lahjat Tulee nähdä lapsen voimavarat ja lahjat ADHD-lapsi ei mene ”siinä sivussa”, vaan vaatii lähipiiriltä tietoa, harjoittelua, perehtymistä ja sinnikkyyttä. ADHD-lapsi ei mene ”siinä sivussa”, vaan vaatii lähipiiriltä tietoa, harjoittelua, perehtymistä ja sinnikkyyttä. Lapsen on hyvä saada kokea olevansa hyväksytty sellaisenaan Lapsen on hyvä saada kokea olevansa hyväksytty sellaisenaan Nämä lapset eivät voi koskaan saada liikaa positiivista palautetta ja onnistumisen kokemuksia Nämä lapset eivät voi koskaan saada liikaa positiivista palautetta ja onnistumisen kokemuksia

Johdonmukainen negatiivinen ja positiivinen huomio käyttäytymisen muokkaajana Palautteen tulee olla eriteltyä käyttäytymisen vahvistamista ja sen on tultava heti palkittavan käyttäytymisen yhteyteen Palautteen tulee olla eriteltyä käyttäytymisen vahvistamista ja sen on tultava heti palkittavan käyttäytymisen yhteyteen Positiivisen palautteen tulisi olla lapsen ohjaamisesa kaikkein keskeisimmässä roolissa Positiivisen palautteen tulisi olla lapsen ohjaamisesa kaikkein keskeisimmässä roolissa Palautteen tulee olla säännöllistä ja johdonmukaista Palautteen tulee olla säännöllistä ja johdonmukaista Negatiivisella vahvistamisella tarkoitetaan eri asiaa kuin kielteisellä palautteella. Siinä lapselle epämiellyttävä ärsyke on olemassa koko ajan, mutta ärsyke poistuu, kun lapsi käyttäytyy toivotulla tavalla. Esimerkkinä tästä on huomiottajättäminen Negatiivisella vahvistamisella tarkoitetaan eri asiaa kuin kielteisellä palautteella. Siinä lapselle epämiellyttävä ärsyke on olemassa koko ajan, mutta ärsyke poistuu, kun lapsi käyttäytyy toivotulla tavalla. Esimerkkinä tästä on huomiottajättäminen

Rangaistukset käyttäytymisen muokkaajana Rangaistukset vaihtelevat pienten oikeuksien menettämisestä lapsen poistamiseen tilasta Rangaistukset vaihtelevat pienten oikeuksien menettämisestä lapsen poistamiseen tilasta Lapselle välittyy viesti siitä, että aikuinen on tosissaan Lapselle välittyy viesti siitä, että aikuinen on tosissaan Jäähy on usein käytetty rangaistus, mutta vaatii aikuiselta tarkkaa harkintaa, jottei lapsi joudu julkisen nöyryytyksen kohteeksi Jäähy on usein käytetty rangaistus, mutta vaatii aikuiselta tarkkaa harkintaa, jottei lapsi joudu julkisen nöyryytyksen kohteeksi

Konkreettiset palkkiot ja rahakesysteemit käyttäytymisen muokkaajina Rahake- ja vahvistamissysteemeissä lapset keräävät merkkejä, jotka he voivat myöhemmin vaihtaa johonkin toimintaan tai aineellisiin palkkioihin Rahake- ja vahvistamissysteemeissä lapset keräävät merkkejä, jotka he voivat myöhemmin vaihtaa johonkin toimintaan tai aineellisiin palkkioihin Rahakeohjelmat voivat olla joko yksilöllisiä tai ryhmäohjelmia Rahakeohjelmat voivat olla joko yksilöllisiä tai ryhmäohjelmia Tärkeää on se, että lapsi saa rahakkeen tai palkkion jostain tietystä etukäteen sovitusta toiminnosta Tärkeää on se, että lapsi saa rahakkeen tai palkkion jostain tietystä etukäteen sovitusta toiminnosta Tarkkaavaisuushäiriöiset lapset tarvitsevat usein tiiviimpää ja voimakkaampaa vahvistamista kuin muut lapset. Vahvistaminen voi olla aikuisen auttamista, erikoistehtäviä, tietokonepelejä yms. Tarkkaavaisuushäiriöiset lapset tarvitsevat usein tiiviimpää ja voimakkaampaa vahvistamista kuin muut lapset. Vahvistaminen voi olla aikuisen auttamista, erikoistehtäviä, tietokonepelejä yms.

Strukturointi AD/HD-lapset hyötyvät selkeydestä, ennustettavuudesta, toistuvista rutiineista ja struktuurista. Lapsia helpottaa, kun päivä on jaettu selvästi ajallisiin periodeihin ja, että tämä samanlainen malli toistuu päivittäin AD/HD-lapset hyötyvät selkeydestä, ennustettavuudesta, toistuvista rutiineista ja struktuurista. Lapsia helpottaa, kun päivä on jaettu selvästi ajallisiin periodeihin ja, että tämä samanlainen malli toistuu päivittäin Valmistellaan lapsi etukäteen uusiin tilanteisiin. Valmistellaan lapsi etukäteen uusiin tilanteisiin. Ympäristö ja ohjaus strukturoidaan Ympäristö ja ohjaus strukturoidaan Lukuisat tehtävät tulisi pilkkoa pieniksi osiksi Lukuisat tehtävät tulisi pilkkoa pieniksi osiksi