1 Erilaisia käsitteitä ja suhteita Tuomas Palonen Finto-palvelu / Kansalliskirjasto Ontologiaeditorikoulutus.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Kirjailijoiden taloudellinen asema Suomessa , Lavaklubi, Kansallisteatteri, Helsinki Tutkimuspäällikkö Mikko Grönlund BID Innovaatiot ja.
Advertisements

Ohjelmiston tekninen suunnittelu
AFO-yhdistelmäontologia Sisällönkuvailun asiantuntijaverkoston kokous Esko Siirala Helsingin yliopiston kirjasto,
Asiasanastoista ontologioihin? YSA-YSO-näkökulma
Semantiikka/ Kysy kirjastonhoitajalta 05/2008. Semanttinen vastausliittymä Prototyyppi Opas luotiin FinnOnto-projektin osana (2006). Opas sisälsi vastaajan.
Kaunokirjallisuuden verkkopalvelu Seinäjoki
1 FinnONTO 2.0 kulttuuripaja Eetu Mäkelä, Joeli Takala, Tuomas Palonen, Joonas Laitio, Heini Kuittinen, Tomi Kauppinen, Tuukka Ruotsalo, Jussi.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Korkeakoulujen.
Asiasanastoista ontologioihin? YSA-YSO-näkökulma Eeva Kärki Kansalliskirjasto
AFO-yhdistelmäontologian laatiminen Sisällönkuvailupäivä Päivi Lipsanen Helsingin yliopiston kirjasto, Viikin kampuskirjasto.
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut ONKI-projekti Dataportaali
Metlan tutkimusaineistojen löydettävyyden parantaminen Tutkimushenkilöstön päivät, Rovaniemi Anu Kantola Tutkimusaineistoprojektin ”Metatieto.
TIEDONHAUN PERUSTEET JA KIRJASTON PALVELUITA. Sisällöt Aiheen ja tiedonlähteen valinta Haku- ja asiasanat Tiedonhaun perustekniikka Kirjastoverkon palvelut.
A! Aalto University 1 Historiaontologia HISTO Antti-Jussi Nygård ja Eero Hyvönen Semantic Computing Research Group (SeCo) Aalto University and University.
Sanalistoja, sanastoja, tesauruksia… Matri-seminaari Liisa Siipilehto, Viikin tiedekirjasto.
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Käyttöoikeuksien selventäminen Finnassa – metadata ja digitaaliset objektit Erkki Tolonen ja Maria Virtanen.
Ontologia Hanna Hirvonen. Käsite Ontologia ● Peräisin filosofiasta oppi olevaisesta ● Kuvaus tarkasteltavan sovellusalueen käsitteistä ja niiden välisistä.
Listat eli luettelot listaelementit ovat lohkoelementtejä:  lista ja listan alkiot alkavat uudelta riviltä  listan jälkeen tuleva elementti alkaa uudelta.
Sisällönkuvailun periaatteita Päivi Lipsanen Viikin tiedekirjasto Matri-seminaari : Tietoaineistojen sisällönkuvailu ja sanastot.
KANSALLISKIRJASTO Kääntäminen ja siltaus - tilannekatsaus 05/14 Satu Niininen Viikkopalaveri
Tiedonhaku Kirjastot ja kirjat 4. (toiminta) 4 ● Valitun kirjaston verkkopalvelusta tulostetaan eri teosten viitetietoja ● Opiskelijoille jaetaan ryhmittäin.
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Finto, kansallinen ontologiapalvelu PERTIVAn kokous
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Finto-palvelu ja KDK:n nimitietopalvelu Metatietoryhmän työpaja
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Finto-palvelusopimus ja Finto- verkoston periaatteet Laajennetun projektiryhmän kokous
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut YSO ja erikoisontologiat – kehitys- ja päivitysprosessit ONKI Laajennettu projektiryhmä
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Käytettävyys: Testierä 1 Sini Pessala ONKI Laajennettu Projektiryhmä
KANSALLISKIRJASTO RDA-ohjeet Nimet ja nimien muutokset RDA-verkkokoulutus Maarit Huttunen, Kari Ahola Kansalliskirjasto.
1 Sidosryhmähaastatteluiden johtopäätöksistä Finto-palvelu / Kansalliskirjasto Laajennettu projektiryhmä.
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut KOKO Laajennettu projektiryhmä
KOKOn altLabel-prefLabel-ristiriidat
Ontologioiden sulautus – miksi ja miten
KOKO-työpaja # Tuomas Palonen, Finto-palvelu
YSOn hierarkiamuutokset erikoisontologian näkökulmasta
Yhtenäisen metatiedon tärkeys loppukäyttäjän kannalta
KOKOn kuulumisia KOKO-työpaja
Miten tehdään yleinen suomalainen ontologia ruotsiksi
YSOn uudistuksia ja haasteita
JUPO-ontologia - nykytila ja jatkonäkymiä 12. 2
Päällekkäisyys ja AFO-ontologia Tulevaisuus? YSO + AFO  KOKO?
Finton kehittäminen yhteisten sanastojen palveluna
Kansalliskirjaston auditorio Tuomas Palonen, Finto
Kuvailustandardien kansallisen kehittämisryhmän kokous,
KOKO-työpaja Mirja Anttila
KOKO-työpaja III Monikielisyys.
KIRJALLISUUSDIPLOMI.
OWL2-profiilit Antti Hietasaari.
MUTU – SPARQL-kyselyt ja etenemisvaihtoehdot
Monikielisyyden olemuksesta ontologiatyössä KOKO-työpaja
Auktoriteettien käyttö Melindassa
Asiasanastojen käytöstä
Sulautuneen ontologian kohtalo
ATT verkkokurssi tohtorikoulutettaville
Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän.
Kansalliskirjaston auditorio
Ontologiakehittäjien pienryhmän toiminta ja YSO-pohjaisten ontologioiden kehityslinjaukset Finto-projekti, ohjausryhmän kokous Tuomas Palonen,
Monikielisyys Yrityssuomi.fi:ssä
Kansalliskirjasto ja Suomi.fi yhteistyö
Siirtyminen YSA:sta ja Allärsista YSO:oon kirjastoissa
3 Tiedonhaku Sanahakupalvelut.
Yleisen suomalaisen ontologian ylärakenneuudistus
Tuomas Palonen Finton ohjausryhmä

Esi- ja alkuopetuksen yhteistyösuunnitelma
Päällekkäisyys ja AFO-ontologia
KULAsta ja KULOsta YSAan ja YSOon
Talonmiehen tuokio Ulla Ikäheimo Kansalliskirjasto
Yleinen suomalainen ontologia YSO
Esityksen transkriptio:

1 Erilaisia käsitteitä ja suhteita Tuomas Palonen Finto-palvelu / Kansalliskirjasto Ontologiaeditorikoulutus

2 Käsite Jokaisella ontologiakäsitteellä on ainakin yksi yläkäsite Tämä merkitään subClassof-suhteella Yläkäsitteellä ei ole suhdetta alakäsitteeseensä Sillä voi myös olla assosiatiivisia suhteita (vrt. asiasanaston RT-suhde) Käsitteellä on käytettävä termi (preflabel) sekä mahdollisesti vaihtoehtoisia termejä (altlabel, oldlabel)

3

4 Suhde toiseen tietovarantoon Erikoisontologian käsitteen ja YSOn käsitteen vastaavuus merkitään yleensä owl:EquivalentClass- suhteella (skos:ExactMatch). Käsitteet ovat semanttisesti toisiaan vastaavat. Ontologioiden välisen hierarkian tulee olla ristiriidaton. käsityöt toimintana vs. käsityöt tuotoksina Vastaavuussuhde yhdistää käsitteet ja mahdollistaa aineiston linkittyvyyden.

5 Yhteensopivuus Oman erikoisalan spesifi merkitys vs. yleisempi merkitys ja linkittyvyys muualle KITO: erikoisala taide kirjallisuus lyriikka virret YSO: musiikilliset tuotokset sävellykset laulut hengelliset laulut virret KITO: teokset kirjalliset teokset hakuteokset sanakirjat YSO: teokset kirjalliset teokset julkaisut kirjat sanakirjat /

6 Muita suhteita Ontologioiden välillä on näkökulmaeroja. Ekvivalenssin lisäksi käytetään myös muunlaisia suhteita: CloseMatch, RelatedMatch. Esim. ulkomaisiin tietovarantoihin. Käsitteet ovat semanttisesti lähes toisiaan vastaavat. Esim. aviopuolisot > married couples. Kuuluminen temaattiseen ryhmään: YSOon lisätty YSAn ryhmät. YSOssa tämä ilmaistaan hasThematicGroup-suhteella.

7 Koostekäsitteet Kun halutaan linkittää kaksi läheistä käsitettä (joilla on sama termi) Haku voi kohdistua molempiin. YSOssa satoja tällaisia: esim. ohjelmat radio- ja tv- ohjelmina vs. ohjelmat suunnitelmina Toteutustapa monimutkainen (Unionof) Näitä käydään nyt systemaattisesti läpi Näiden tarpeellisuus herättänyt keskustelua

8

9 Ryhmittelevät käsitteet Hienojakoistavat hierarkiaa Ryhmät tarkoitettu toisensa poissulkeviksi Editorissa näkyvät käsitteen yläkäsitteenä, mutta ontologiassa ei yläkäsitesuhdetta OWL: GroupConcept, SKOS: Collection Alakäsitteet ovat ryhmän jäseniä Esim. vaatteet vuodenajanmukaan, vaatteet käyttötarkoituksen mukaan

10

11 Hautausmaakäsitteet Käytöstä poistetut käsitteet Tieto säilyy ontologiassa: ei menetetä yhteyttä vanhoihin kuvailutietoihin. Deprecated class Muilla käsitteillä ei suhteita näihin. Näistä suhteet muualle. Suhteet ovat omaa tyyppiä: DeprecatedSubClassOf, DeprecatedAssociativeRelation jne.

12