VATSAKIPU JA RUUANSULATUSVAIVAT. YLEISTÄ VATSAVAIVOISTA OHIMENEVÄT VATSAKIVUT OVAT IHAN NORMAALEJA JOKAISELLA IHMISELLÄ JOIDEN TAKIA EI KANNATA MENNÄ.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Erittäminen /ulostaminen
Advertisements

Avannepotilaan hoito Rita Simola.
Canikur® tabletit ja rakeet
Stressi Stressi on elimistöön kohdistuvaa fyysistä tai psyykkistä, ympäristöstä tulevaa tai sisäsyntyistä kuormitusta.
Diabetes s. 65 –
Katsotaan, sanoi lääkäri!
Erittäminen /ulostaminen
TYÖTERVEYSLÄÄKÄRIN NÄKÖKULMA
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Sydän- ja verisuonisairaudet
Sydän- ja verisuonisairaudet
Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet
Sydän- ja verisuonitaudit
Diabetes (sokeritauti).
Verenpainentauti & Sepelvaltimotauti & Sydäninfarkti
Bulimia ja laktoosi-intoleranssi
Kaikki ruoka-aineet eivät sovi kaikille
Masennus eli Depressio.
Toiminnalliset vatsavaivat
PSYKOOSI JA KAKSISUUNTAINEN MIELIALAHÄIRIÖ
Nivelreuma ja nivelrikko Venla, Sonja ja Marianne.
Allergia & Astma. Mitä astma on?  Astma on keuhkoputkien limakalvojen tulehdussairaus (inflammaatio)  Limakalvon reagoinnin taustalla on tavallisesti.
Tulehdukselliset suolistosairaudet (IBD) ja reumasairaudet Airi Jussila, LT
D IABETES JA MBO T EKIJÄT : M ATIAS, M IKKO JA H ENRIK.
Astma. Mikä astma on?  Pitkäaikainen keuhkosairaus, johon kuuluvat keuhkoputkien limakalvojen jatkuva tulehdustila (inflammaatio) ja siihen liittyvä.
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Multaa kynsien alla – allergiaterveitä lapsia? Hyppysellisessä maata:  milj. bakteeria  Miljoonia alkueläimiä  Miljoona sientä (hiivat, homeet.
KELIAKIA MIKÄ/MISTÄ JOHTUU? Elinikäinen autoimmuunisairaus. Rukiin, vehnän ja ohran sisältämä valkuaisaine gluteeni aiheuttaa ohutsuolen limakalvolle.
Diabetes. Mitä diabetes on? ▪ Diabetes on sokeriaineenvaihdunnan sairaus. ▪ Diabetes johtuu insuliinin tuotannon vähenemisestä tai sen lakkaamisesta haimassa.
Mieli voi sairastua, niin kuin kehokin Erilaisia mielenterveysongelmia voi esiintyä kaiken ikäisillä Tilapäinen oire saattaa olla terveen mielen reaktio.
Käden infektiot.
Diureetin itsesäätely perustuu aina painonseurantaan! kun paino nousee yli 2 kg kolmen päivän aikana annostelu yksilöllinen: vahvista lääkäriltä tilapäinen.
LAKTOOSI-INTOLERANSSI. YLEISTÄ Laktoosi-intoleranssi on oireyhtymä, jossa laktaasi-entsyymi ei pilko laktoosia Aiheutuu ohutsuolessa olevasta mutaatiosta.
Ihmiselle tehtävät geenitestit Minttu Koskela 3A.
Muistisairaudet dementia ja Alzheimer. Miten syntyy ja mitkä tekijät vaikuttavat? Dementian yleisin syy on alzheimerin tauti (yli 50%) tai vaskulaarinen.
Kuume ja Flunssa. Kuume Kuume on tavallien oire monissa virusten ja bakteerien aiheuttamissa sairauksissa. Tulehdussairauksille on tyypillistä että kuume.
16 ERITYISRUOKAVALIOT. Syitä erikoisruokavaloihin Lääketieteellinen – Keliakia, laktoosi-intoleranssi ja ruoka-aineallergiat Eettinen / Ekologinen – Kasvisruokavaliot.
Muistihäiriöt Hilla ja Kati. Muistihäiriöt Muistihäiriöt voivat olla hetkellisiä ja lieviä muistivaikeuksia tai vaikeita ja pitkäkestoisia häiriöitä.
ERITYISRUOKAVALIOT. Yleisimmät erikoisruokavaliot  Keliakia  Laktoosi-intoleranssi  Diapetes  Vegetarismi ja sen alalajit.
Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet
ERITYISRUOKAVALIOT Mikä on erityisruokavalio?
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Epilepsia.
Parkinson.
7 Itsehoito ja hätäensiapu
Kohonnut verenpaine.
SYÖMISHÄIRIÖ Janne, juho, pate ja nico.
Syömishäiriöt 5.6.
HAMMASSÄRKY Juho ja janne.
Alkoholin haittavaikutukset
Kuume ja flunssa Mika ja Eerik.
Onko meillä syytä olla huolissaan?
Aina ei voi valita mitä syö
RUUAN TERVEYSVAIKUTUKSET
Ummetuksen lääkehoito
Pääkipu Pääkipua ilmenee kaikilla ihmisillä jossain vaiheessa elämää ja se on hyvin yksilöllistä. Päänkivun syitä ja muotoja on erilaisia. Yleisimmät.
Paksusuolensyöpä.
Kpl 34 Monien ihmisten ruokavalioita rajoittaa jokin allergia tai sairaus, jolloin elimistö ei siedä jotakin ruoka-ainetta.
Alzheimerin tauti Hoito Ennalta-ehkäisy Syyt, yleisyys
Alzheimerin tauti Hoito Ennalta-ehkäisy Syyt, yleisyys
SEPELVALTIMOTAUTI ..
Vesirokko.
Gluteeniton ruokavalio/FODMAP-ruokavalio
Itsehoito ja itsehoitolääkkeet
IHOTTUMAT.
KIPU. KIPU KIPU fyysisestä vammasta tai tavasta käyttää kehoa stressi tai huolet voivat aiheuttaa pääkipua tai lihasjännityksiä tunteet ja ajatukset.
Esityksen transkriptio:

VATSAKIPU JA RUUANSULATUSVAIVAT

YLEISTÄ VATSAVAIVOISTA OHIMENEVÄT VATSAKIVUT OVAT IHAN NORMAALEJA JOKAISELLA IHMISELLÄ JOIDEN TAKIA EI KANNATA MENNÄ LÄÄKÄRILLE. ERILAISET RUUAT JA LÄÄKKEET VOIVAT AIHEUTTAA VATSAVAIVOJA MYÖS STRESSI JA KIIRE VOIVAT SAADA VATSAN OIREILEMAAN

YLEISIMMÄT SYYT JA OIREET VATSAKIVUILLE JA RUUANSULATUSVAIVOILLE VATSAKIPUIHIN JA RUUANSULATUSVAIKEUKSIIN EI OLE VAIN YHTÄ SYYTÄ. YKSI YLEISIN SYY ON YLÄVATSALLA TUNTUVAT VAIVAT (DYSPEPSIA) SYYNÄ SAATTAA OLLA MYÖS MAHAHAAVA, JONKA YLEISIN OIRE ON KESKELLÄ YLÄVATSAA TUNTUVA KIPU. MAHAHAAVAA HOIDETAAN TEHOKKAILLA LÄÄKKEILLÄ. SYYNÄ VOI OLLA MYÖS REFLUKSI TAUTI JOKA ILMENEE NÄRÄSTYKSENÄ

VATSAN TOIMINNALLISET HÄIRIÖT ÄRTYVÄN SUOLEN OIREYHTYMÄ: AIHEUTTAA KIPUA JA VATSAN TURVOTUSTA, UMMETUSTA TAI RIPULIA KELIAKIA: SE VAURIOITTAA OHUTSUOLEN LIMAKALVOJA IHMISILLÄ JOTKA EIVÄT SIEDÄ GLUTEENIA LAKTOOSI-INTOLERANSSI: AIHEUTTAA VATSAKIPUJA MAIDON SISÄLTÄMÄSTÄ SOKERISTA ELI LAKTOOSISTA CROHNIN TAUTI: KROONINEN TULEHDUSTAUTI, JOSSA VOIMAKAS KIPU JOHTUU TULEHDUKSELLISESTA SUOLISTOSAIRAUDESTA

LÄHTEET PEDA.NET VITA 1, KPL 3.1