UUDISTUKSIA Sataedun opopäivä, Opinto-ohjaaja Johanna Rantalainen.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Ajankohtaista näyttötutkinnoista Miksi tutkinnon perustetta uudistetaan? Minna Bálint
Advertisements

Lähihoitajaksi kouluttautuminen
MATKAILUALAN PERUSTUTKINTO
AJANKOHTAISTA AMMATILLISESSA JA AIKUISKOULUTUKSESSA
Opiskelijan arviointi työpaikalla
Coulutuscoctail
Jämsän ammattiopisto, aikuiskoulutus
Täydennyskoulutus Yhdessä tekemällä – hanke 2010
Tervetuloa 9.Lk jatkokoulutusvanhempainiltaan. Aikataulu 2009 Elokuu –Ohjauskeskustelut alkavat Syyskuu –Työpaikan hankkiminen ja valmistautuminen työelämään.
Nuorten aikuisten osaamisohjelma Kiipulan ammattiopistossa
TUTKE II toimeenpano OSAOssa
Suomen koulutusjärjestelmä
Työpaikkakouluttajan ABC
Tavoitteet  Henkilökohtaisen opetussuunnitelman toteutuminen  Lisää valinnaisuutta  Pienentää keskeyttämisriskiä  Mahdollistaa joustavan kahden perättäisen.
Työpaikkakouluttajan ABC
Ammatillinen koulutus/ kaksoistutkinto vaihtoehtona:  Selvitä: mitkä ammatit voi opiskella toisella asteella? ◦ mitä työtehtäviä kuhunkin ammattiin kuuluu?
Yksilölliset opintopolut oppisopimuskoulutuksessa
Oppisopimuskoulutuksen kehittäminen opetushallituksen uudessa organisaatiossa Oppisopimuksen tulevaisuus –seminaari Johtaja Pasi Kankare, Opetushallitus.
Siirtymät koulutukseen ja työelämään
Toimitusjohtaja Petri Lempinen #ammatillinenkoulutus #työllistyminen Kuva: Helsingin kaupunginmuseo/Simo Rista Kuva: Helsingin kaupunginmuseo Huippuosaamista.
© 2010 Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry. Ammatillinen koulutus Suomessa 2015 toimitusjohtaja Petri Lempinen Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys.
Suomenkielisen koulutuksen yhteishaku valinnan periaatteissa ei muutoksia vuodelle 2007 valintaperusteet samansisältöiset vuoteen 2006 verrattuna Ohjauksessa.
Meillä tehdään osaajia! sasky.fi/ikata. Sastamalan koulutuskuntayhtymä/ Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitos IKATA on valtakunnallisesti arvostettu,
Ajankohtaista Opetushallituksesta KOME 2016 Turussa Seppo Valio
VALMA avoimet ovet Hakuajat ja hakeminen – , koulutus alkaa – , koulutus alkaa – ,
Mihin koulutussopimusta ja nuorten oppisopimuskoulutusta tarvitaan?
VALITSE OIKEIN. VALITSE AMMATTI. - OPISKELE SATAKUNNASSA!
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Kotityö- ja puhdistuspalvelujen perustutkinnon perusteiden muutokset ja Opetusneuvos Merja Lahdenkauppi
AMMATILLINEN KOULUTUS UUDISTUU – AJANKOHTAISTA KOULUTUKSESTA Koulutuspolitiikan asiantuntija Soile Koriseva Metsäteollisuus ry.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Matkailualan perustutkinnon perusteiden muutokset ja Opetusneuvos Merja Lahdenkauppi
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Hotelli-, ravintola- ja catering- alan perustutkinnon perusteiden muutokset ja Opetusneuvos Merja Lahdenkauppi.
Arviointituloksista kehittämiseen Ammatillisen koulutuksen reformin tilannekatsaus Opetusneuvos Tarja Riihimäki.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi AJANKOHTAISKATSAUS AMMATILLISEEN KOULUTUKSEEN SAJO Pääjohtaja Aulis Pitkälä Opetushallitus.
YHTEISHAKU 2017 Haussa olevat alat Tuplatutkinto Pääsy- ja soveltuvuuskokeet Lisä- ja suorahaku Valma-koulutus.
Ammatillisen koulutuksen reformi
Ohjaus uudistuvassa ammattikoulutuksessa Elise Virnes
Saumat tulevaisuuteen -tapahtuma 2016 Toisen asteen koulutuksen mahdollisuuksia ja odotuksia Raija Meriläinen, opetusneuvos, KT Ammatillisen koulutuksen.
Uudet laaja-alaiset tutkinnot
Liiketalouden opiskelu
YHTEISHAKU 2015 Aikataulut Valintaperusteet
Koulunkäynnin ja aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjauksen ammattitutkinto
AMMATILLISEN KOULUTUKSEN VALINTAPERUSTEET
Ammatillisen koulutuksen valtionosuusrahoitus vuosi >
Matkailukoulutuksen verkostopäivät Porvoossa
Nuorten oppisopimuskoulutus
Ohjaamo ja ammatillisen koulutuksen reformi – kommenttipuheenvuoro 3
Tervetuloa Keudaan!.
Tervetuloa Keudaan!.
Korkeakoulujen opiskelijavalintojen uudistus Ilmari Hyvönen
Kotiväenfoorumi Hellevi Lassila Koulutusjohtaja, vararehtori
Yhteishaku 2018.
AMMATILLISELLA KOULUTUKSELLA
Opi, innostu, työllisty Yhteishaku kevät 2018.
Päiväopetus / nuorten suomenkielinen koulutus Koulutustarjonta ja haku
Tuotekehitystyön erikoisammattitutkinto 2017
Työnantajien/työpaikkojen perehdyttäminen
Ammatillisen koulutuksen reformi
Ammatillisen koulutuksen reformi
Yhteiset tutkinnon osat
Ammatillisen koulutuksen reformista
Astetta enemmän! Viitaniemen koulu Anne Venemies, opinto-ohjaaja Gradia Jyväskylä.
SAVON KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ
Yhteishaku 2019.
Tutkintorakenteesta tutkinnon perusteeksi
Kainuun ammattiopisto Oppimisen iloa!
Ajankohtaista OSAOssa Koulutuspalvelupäällikkö Tiina Kuokka
OSAAMISTA TYÖELÄMÄN TARPEISIIN
Välinehuoltoalan perustutkinnon kokeilu - verkoston tapaaminen
Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon perustason ensihoidon kokeiluverkoston tapaaminen Stadin aikuisopisto Aira Rajamäki, opetusneuvos, Ammatillinen.
Ammatillisen koulutuksen reformin vaikutus vankilaopetukseen
Esityksen transkriptio:

UUDISTUKSIA Sataedun opopäivä, Opinto-ohjaaja Johanna Rantalainen

Ammatillisen koulutuksen reforminmuutosehdotuksia Säilyttää jatko-opintokelpoisuuden Uudistaa rahoitusta ja rakenteita Poistaa koulutuksen päällekkäisyyksiä Yksi henkilökohtaistamisprosessi Huolehtii alueellisesti kattavasta koulutustarjonnasta Yksi ammatillisen koulutuksen toimintalaki Työ-ja elinkeinoelämän ja yksilöiden osaamistarpeisiin vastataan Yksi näyttöperusteinen tapa suorittaa tutkinto

Ammatillisen koulutuksen reforminmuutosehdotuksia Osaamisperusteista ja asiakaslähtöistä toimintaa tukeva opiskelijavalinta Hakeutumisessa kaksi pääväylää: –Jatkuva ympärivuotinen haku (valintaperusteista päättäisi koulutuksen järjestäjä. Sovellettava yhdenvertaista valintaperustetta ja SORA-lainsäädäntöä) –Yhteishaku: valintapistemäärät ja hakutoivejärjestys Lisäpisteitä myös niille, joilla ei ole aiempaa ammatillista tutkintoa Yhteishaussa ei enää jatkossa olisi harkinnanvaraista valintaa

Ammatillisen koulutuksen reforminmuutosehdotuksia Ammatillinen perustutkinto 180 osp Ammattitutkinnot 120, 150 tai 180 osp osoitetaan perustutkintoa syvempää osaamista, mutta voi kohdistua rajatumpiin työtehtäviin tai kapeammalle ammattialalle Erikoisammattitutkinnot 160, 180 tai 210 osp tuottavat selvästi syvällisempää osaamista, mutta ne eivät kaikissa tapauksissa ole yhtä laaja-alaisia kuin perustutkinnot VALMA 60 osp

Ammatillisen koulutuksen reforminmuutosehdotuksia Erityinen tuki Erityistä tukea erityisopetuksena Voidaan mukauttaa ammattitaitovaatimuksia Laajeneeko myös ammatti- ja erikoisammattitutkintoihin?

Ammatillisen koulutuksen reforminmuutosehdotuksia Työpaikalla tapahtuva oppiminen –Koulutuksen järjestäjä vastaa ohjauksesta –Palkaton koulutussopimus korvaisi työssä oppimisen –Miten käy (nuorten) oppisopimuskoulutuksen?

Ammatillisen koulutuksen reforminmuutosehdotuksia Työnmuutos edellyttää joustavuutta yli nykyisten tutkintojen rajojen Tutkinnon suorittajalle valinnanvapautta muodostaa oma tutkinto Nopeampi tutkintojen uudistaminen Koulutusalaluokittelusta luovutaan Laaja-alaisia tutkintoja (1-2- pakollista tutkinnon osaa, muuta valinnaisia), joissa on eri työtehtäviin pätevöittäviä osaamisaloja NykytilaTyöryhmän esitys Ammatillinen perustutkinto5342 Ammattitutkinto18665 Erikoisammattitutkinto12559 Yhteensä364166

Ammatillisen koulutuksen reforminmuutosehdotuksia voimaan Media-alan perustutkinto Audiovisuaalisen viestinnän osaamisala Kuvallisen ilmaisun perustutkinnon osaaminen yhdistetään media-alan perustutkintoon ( ?) Tutkintonimikkeet selviävät myöhemmin Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto Asennuksen ja automaation osaamisala Tuotantotekniikan osaamisala Tutkintonimikkeet selviävät myöhemmin

Ammatillisen koulutuksen reforminmuutosehdotuksia voimaan Uusi perustutkinto (kiinteistö-, kotityö- ja puhdistuspalvelut) Ravintola- ja catering-alan perustutkinto –Asiakaspalvelun osaamisala –Ruokapalvelun osaamisala Sähkö- ja automaatioalan perustutkinto Tekstiili- ja muotialan perustutkinto –Jalkinealan osaamisala Ajoneuvoalan perustutkinto

Ammatillisen koulutuksen reforminmuutosehdotuksia voimaan Liiketoiminnan perustutkinto Hius- ja kauneudenhoitoalan perustutkinto Taideteollisuusalan perustutkinto (vanha käsi- ja taideteollisuusalan pt)

Ammatillisen koulutuksen reforminmuutosehdotuksia Todistukset Siirrytään yksiosaiseen tutkintotodistukseen, joka voi sisältää nykyiseen tapaan pakollisia liitteitä Tutkintotodistus ja todistukset suoritetuista tutkinnon osista ja muut tarvittavat todistukset ja niiden liitteet Koulutuksen järjestäjä antaa ja allekirjoittaa

Ammatillisen koulutuksen reforminmuutosehdotuksia Osaamisperusteista toimintaa tukeva, tulokselliseen ja tehokkaaseen toimintaan ohjaava rahoitusjärjestelmä selkeä, johdonmukainen, ennakoitava ja yhtenäinen neljä elementtiä: 1) perusrahoitus (40-50%) 2) suoritusrahoitus (40-50%) 3) vaikuttavuusrahoitus (10-20%) 4) strategiarahoitus (3-5%)

LÄHTEET Sataedun koulutuspäivä elokuu 2016, Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys ry/Petri Lempinen Toisen asteen ammatillisen koulutuksen reformi, Taustamateriaalia työpajoihin, kesäkuu 2016, OKM Ehdotus uudeksi ammatillisen koulutuksen tutkintorakenteeksi, Väliraportti työelämän ohjausryhmältä ammatillisen tutkintorakenteen uudistamiseksi, Opetus- ja kulttuuriministeriön julkaisuja 2016:23