SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ 1 STM 1.11.06/TPH/paht Sukupuolen merkitys tilastoissa ja tiedonkeruissa Sosiaali- ja terveysministeriö Tiina Palotie-Heino.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Kirjailijoiden taloudellinen asema Suomessa , Lavaklubi, Kansallisteatteri, Helsinki Tutkimuspäällikkö Mikko Grönlund BID Innovaatiot ja.
Advertisements

Naisten urat ja palkkaerot tutkimustiedon valossa
VALTIONHALLINNON YLIMMÄN VIRKAMIESJOHDON PALAUTEPÄIVÄ
Projektihallinnon kurssi IV Luento - suunnittelu Taimi Sitari Turun yliopiston maantieteen laitos Kuvaus & Koostaminen: Juha Vuori 2002 Taimi Sitari /
Vanhuuseläkeiät EU maissa sekä Islannissa, Norjassa ja Sveitsissä 2011
Yksilö ostajana.
Valtavirtaistaminen käytäntöön (2010 – 2012) -hanke
Vapaaehtoisten ääni esiin Ray-rahoitteisessa toiminnassa
ESR Sivu 1 ESR:n uusi ohjelmakausi ja sen haasteet sukupuolten tasa-arvon kannalta Riitta Kangasharju Työministeriö Tampere
SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ SOSIAALIHUOLLON TIETOTEKNOLOGIAHANKE Tilannekatsaus Projektipäällikkö Heli Sahala.
Perhevapaiden käyttö ja suorat kustannukset yrityksille Sami Napari (Etla) Perhevapaiden kustannukset –seminaari, Helsinki
Anna tutki: Naisen asema työelämässä.
Mitä profeetta Muhammed (r.h.k) sanoo (naisesta)?
OECD:n Pisa 2006-tutkimuksen ensituloksia
S ysteemianalyysin Laboratorio Teknillinen korkeakoulu Janne Junes Systeemitieteiden kandidaattiseminaari – Syksy 2009 Tutkimus varasto-virtaussysteemin.
Paikallinen näkökulma päihdetilanteeseen
Steriloinnit 2012 Anna Heino & Mika Gissler.
TILASTOKUVIO kuvio on voimakkain tapa esittää tietoa
TYÖVOIMA JA TYÖPAIKAT vuotiaan väestön työllisyysaste (%) Helsingissä peruspiireittäin Naisten ja miesten tasa-arvo Helsingissä2.
SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ Onnistuvat Opit –juurruttamishankkeen päätösseminaari Riitta Säntti Neuvotteleva virkamies.
Terveyspalvelut ja terveydentila. Yksityisestä sairaanhoidosta korvauksia saaneet helsinkiläiset, osuus % väestöryhmästä 2000– Naisten ja.
Sosiaalinen luototus2010 – Kuntakyselyn osaraportti Esa Arajärvi.
Sosiaalimenot ja rahoitus 2012 Hannele Tanhua, Nina Knape Tilastoraportti 4/2014. Suomen virallinen tilasto, Sosiaalimenot. THL
Organisational justice and health of employees: prospective cohort study M Kivimäki, M Elovainio, J Vahtera, J E Ferrie (2002)
Sosiaalimenot ja rahoitus 2011 Esa Arajärvi, Nina Knape
Terveyspalvelut ja terveydentila. Yksityisestä sairaanhoidosta korvauksia saaneet helsinkiläiset, osuus % väestöryhmästä 2000– Naisten ja.
Sosiaalinen pääoma sosiaaliset verkostot, luottamus, vuorovaikutus
Sosiaalinen hyvinvointi. Kunnallisessa päivähoidossa olevat lapset Helsingissä % vastaavan ikäisestä väestöstä – Naisten ja miesten.
TYÖVOIMA JA TYÖPAIKAT vuotiaan väestön työllisyysaste (%) Helsingissä peruspiireittäin Naisten ja miesten tasa-arvo Helsingissä2.
Vaalit. Helsingin kaupunginvaltuutetut sukupuolen mukaan 1997– Naisten ja miesten tasa-arvo Helsingissä2 Lähde: Tilastokeskus, SVT XXIX kunnallisvaalit.
Naisjohtajuus vahvuutena
VISIO ARVOT KEHITTÄMIS- TOIMET MISSIO Naisten aseman, sukupuolten välisen tasa-arvon ja tyttöjen ja naisten ihmisoikeuksien edistäminen yhdessä jäsenjärjestöjen.
SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ 1 STM /TPH/paht Sukupuolen merkitys tilastoissa ja tiedonkeruissa Sosiaali- ja terveysministeriö Tiina Palotie-Heino.
MITÄ KUMMAA ON SUKUPUOLISENSITIIVISYYS?? SUKUPUOLISENSITIIVINEN NUORISOTYÖ Tampere Verkostotapaaminen nuorisotyön monikulttuurisuudesta Tyttöjen.
ONKO SUKUPUOLELLA MERKITYSTÄ TYÖELÄMÄSSÄ? Korkeakoulututkinnon suorittaneiden naisten ja miesten työelämään sijoittuminen Päivi Vuorinen AMK-tutkimuspäivät.
Omais- ja läheishoiva – sukupuolten tasa-arvon loukkuko?Omais- ja läheishoiva – sukupuolten tasa-arvon loukkuko? Kaisa Kauppinen, tutkimusjohtaja Helsingin.
Terveyden ja hyvinvoinnin alueelliset erot Suomessa (AVI-alueet, maakunnat, suuret kaupungit) - Esimerkkinä Etelä-Suomen AVI vs. koko Suomi Murto.
Työkyvyttömyyden vuoksi menetetty työura Mikko Laaksonen
Turvallisuus ja ensiapu ihmiset, omaisuus, tieto, toiminta, ympäristö, työ Fyysinen, psyykkinen ja yhteisöjen turvallisuus Perustus-, tasa-arvo-, lukio-
SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ 1 Pohjoismaiset sukupuolisilmälasit käytännössä SUKUPUOLINÄKÖKULMAN VALTAVIRTAISTAMINEN POHJOISMAIDEN MINISTERINEUVOSTOSSA.
Kuvalähde: Risto Kaikkonen TEROKA Diabetes: Koulutusryhmien väliset erot Kainuun maakunnassa.
JOHTAMISEN OSA-ALUEET:  Strateginen johtaminen / johtoryhmä  Visio, missio ja strategia  Johtamismetodit / taktiikat  Tavoitejohtaminen, yrityksen.
Sinikka Mustakallio WoM Oy
THL-raportoinnin määrittely – yhteenveto
Kohonnut verenpaine: Koulutusryhmien väliset erot Kainuun maakunnassa
Diabeteslääkkeiden erityiskorvausoikeudet Kainuussa vuosina : Koulutusryhmien väliset erot vuotiailla Risto Kaikkonen TEROKA
Suuhygienia: Hampaiden harjaaminen vähintään kaksi kertaa päivässä
Suuhygienian koulutusryhmittäiset erot Kainuun maakunnassa: Vähintään kuusi puuttuvaa hammasta Risto Kaikkonen TEROKA Kuvalähde:
Islamilainen kulttuuri
Elinikäisen ohjauksen kehittämisen koordinointitehtävä
PRECEDE-PROCEED –malli
Painojakauma Suomessa ja maailmalla
Selkäkivut: Koulutusryhmien väliset erot Kainuussa
1. Monimuotoinen terveys
Merja Kauhanen (PT) ja Sami Napari (ETLA)
Klubin Strategia Työkalu
Syöpään vaikuttavat sisäiset tekijät
Syövän riskitekijät.
Väestö ja väestönmuutokset
Arvio maan hallituksen 8. 9
20.
NAISET JA MIEHET TYÖELÄMÄSSÄ
TILASTOKUVIO kuvio on voimakkain tapa esittää tietoa
Kehittämisen jatkoyhteistyöstä sopiminen
Sukupuolivaikutukset vammaispalveluissa
Anna Heino & Mika Gissler
Kotoutumisuunnitelma ja työllistyminen
Kuva: Samuli Paulaharju, 1907, Museovirasto, CC BY 4.0
Webcast klo Koulutus työelämää koskevista yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolain muutoksista Vuoden 2015 alussa tuli voimaan uusi yhdenvertaisuuslaki.
HUMALAN VAIHEET (KALVO 1)
Esityksen transkriptio:

SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ 1 STM /TPH/paht Sukupuolen merkitys tilastoissa ja tiedonkeruissa Sosiaali- ja terveysministeriö Tiina Palotie-Heino

SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ 2 STM /TPH/paht Sukupuoli esiin tilastoissa ja hallinnon asiakirjoissa 1.Miksi? 2.Miten? 3.Missä?

SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ 3 STM /TPH/paht Miksi? Tilastojen ja numeroiden takana on miehet ja naiset/ pojat ja tytöt Miesten ja naisten väliset erot ja yhtäläisyydet esille, eroon stereotyypeistä  lainsäädännöllä ja toimenpiteillä saattaa olla erilainen vaikutus miehiin ja naisiin, nämä tulee tiedostaa  mikäli halutaan vaikuttaa miesten ja naisten välisiin eroihin, tulee nämä erot ensin tietää, jotta niihin voidaan vaikuttaa  tarvittavat toimenpiteet voidaan kohdistaa oikein

SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ 4 STM /TPH/paht Miksi? Tavoitteena tasa-arvon edistäminen Tasa-arvon edistäminen ei ole erillinen/irrallinen asia vaan prosessi, joka tulee sisällyttää kaikkiin poliitikkoihin

SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ 5 STM /TPH/paht Miten? Kaikissa yksilöön kohdistuvissa tilastoissa tulee (mikäli tiedon laatu ja edustavuus sen mahdollistavat) erotella:  miehet ja naiset tai  pojat ja tytöt Kotitalouskohtaisissa tilastoissa erottelu sukupuolen mukaan ei ole mielekästä, poikkeuksena:  yksinhuoltajat  yksin elävät

SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ 6 STM /TPH/paht Miten? Sukupuoli mukaan koko prosessiin: Ongelman muotoilu ja kuvaus Päätös tarvittavista tiedoista/tilastoista Tietojen/tilastojen tuottaminen Analyysi Esitys/julkaiseminen Seuranta

SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ 7 STM /TPH/paht Kansaneläkkeen korottaminen vuonna 2006 Kansaneläkkeen mukaista vanhuuseläkettä sai MiehetNaiset Yhteensä (29,7 %) (70,3 %) heistä yli 80-vuotiaita (24,0 %) (76,0 %) osuus yli 80-vuotiaista60,1 %78,6 %73,3 %

SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ 8 STM /TPH/paht Vanhuuseläkkeen kesimääräinen taso vuoden 2005 hinnoin

SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ 9 STM /TPH/paht Sairauspoissaolot

SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ 10 STM /TPH/paht Työkyvyttömyyseläkkeiden ikävakioitu alkavuus vuotiailla

SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ 11 STM /TPH/paht Peruskuolinsyynä alkoholisairaus tai -myrkytys

SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ 12 STM /TPH/paht Murhan, tapon tai muu tahallisen pahoinpitelyn seurauksena kuolleet vuonna 2005 MiehetNaisetYhteensä Tekijänä puoliso tai partneri 31114

SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ 13 STM /TPH/paht vuotiaiden työllisyysaste EU –maissa vuonna 2005, miehet

SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ 14 STM /TPH/paht vuotiaiden työllisyysaste EU –maissa vuonna 2005, naiset

SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ 15 STM /TPH/paht Miksi ei ole ennen ollut käytössä? Suurin osa tiedoista/tilastoista on ollut saatavissa sukupuolen mukaan eriteltynä, mutta sitä ei ole käytetty Asenne? Koettu liian työläänä, turhana, tasa-arvo toteutuu jo Vie liikaa tilaa Ei ole osattu vaatia Merkitystä ei ole tiedostettu

SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ 16 STM /TPH/paht Sukupuolen erittely tilastoissa ja tiedoissa Hyödynnetään olemassa oleva tieto! Vaatii edelleen asian tiedostamista ja osaamisen kehittämistä! Erittely tulee vaatia kaikkiin keskeisiin julkaisuihin ja tilastoihin Ennalta ei voi tietää, mitkä tiedot osoittautuvat merkityksellisiksi!

SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ 17 STM /TPH/paht Missä? Kaikissa asiakirjoissa, hankkeissa ja projekteissa? Strategia ja sen seuranta Eri ohjelmissa Tulossopimuksissa HAS (Hallituksen strateginen asiakirja) Budjetissa Lakien vaikutusten arvionnissa