Kunnista kuultua – Varsinais- Suomen tunnistetut kehittämisen tarpeet Varsinais-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus, Tapio Häyhtiö 15.1.2015.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
PÄÄTAVOITE: Maamme kunnissa, palvelualueilla ja maakunnissa vallitsee hyvinvointijohtamisen kulttuuri, joka perustuu aktiivisesti toimiviin hyvinvointirakenteisiin.
Advertisements

Vanhuspalvelujen kirjaamisen haasteet
Asiakkaana sosiaalipalveluissa
Sosiaalityö Tornio Saalismaa Seija, Karjalainen Sirpa Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus
Hyvinvoinnin edistäminen uudessa hallitusohjelmassa TerPs -hankkeen loppuseminaari Oulu Neuvotteleva virkamies Kerttu Perttilä Sosiaali- ja.
Uudistuva sosiaalihuoltolaki ja työelämäosallisuus
Yhteisvoimin kotona – ikääntyneiden kotiin annettavien palveluiden ja kuntoutuksen kehittäminen Satakunnan vanhusneuvosto
TerPS2 Pirkanmaan osahanke 3. 9
SON ET BOTNIA P OHJANMAAN MAAKUNTIEN SOSIAALIALAN OSAAMISKESKUS Kehitysjohtaja Arto Rautajoki
projektipäällikkö Anna Ollila1 Anna Ollila projektipäällikkö Seminaari : Aikataulu ja resurssit.
Käytännön, koulutuksen ja tutkimuksen vuoropuhelua rakentamassa – varhaiskasvatuksen perusverkostot Pikassos-alueella Seija Junno Varhaiskasvatuksen suunnittelija,
Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus Tiedosta hyvinvointia Jyväskylän alueyksikkö1 Kehittämisyksiköt : mitä pysyvä kehittämisrakenne.
Valtion PARAS –hankkeen tilanne Jaana Simola Päijät-Hämeen liitto, Hämeenkatu 9 A, LAHTI
Keski-Pohjanmaa-Kainuu-Oulunkaari-Lappi Pohjois-Suomen Kaste -alueen vanhustyön kehittämishanke
Julkisen sektorin ja järjestöjen yhteistyö vanhustyön kehittämisessä YHTEISTYÖ SENIORI- JA VANHUSTYÖSSÄ SEMINAARI LUOSTOLLA Marko Palmgren Suunnittelija.
Konkreettiset tehtävät kunnassa ja alueella Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen – vastuut ja tehtävät uusissa rakenteissa, TERVE-SOS 2015,
PPPR1-hankkeen päätösseminaari Raisiossa.
Perhesosiaalityö  Lastenvalvojien palvelut Johtava sosiaalityöntekijä- lasten- valvoja 3 lastenvalvojaa  Ennaltaehkäisevä perhetyö Johtava perhetyöntekijä.
Sosiaalityön käytännön, koulutuksen ja tutkimuksen strategista kumppanuutta Itä-Suomen yliopistossa Katri Savolainen Projektipäällikkö Itä-Suomen yliopisto.
Tästä pois logo Koulutusorganisaatiot innovaatiojärjestelmän toimijoina -projekti Verkostotapaaminen Koulutuksen järjestäjien yhdistys KJY.
Terveyden edistämisen asiantuntemus sote –uudistuksessa. Kuntajohdon kysely ja TEAviisari Terve Kunta –verkostotapaaminen Helsinki Osastojohtaja.
Pohjois-Suomen Lasten Kaste -hanke Oulun eteläisen alueen osakokonaisuus Sirkka Kiilakoski Toimiva arki, hyvinvoiva lapsi -seminaari.
Seminaarin kokoava puheenvuoro LasSe –hankkeen päätösseminaari Kehittämispäällikkö Arja Hastrup.
Hyvinvoiva lapsi ja nuori, Toimeenpano Edistetään oppilas- ja opiskeluikäisten psykososiaalisen hyvinvoinnin tukemista palvelurakenteita ja - prosesseja.
Alueiden ja kuntien sosiaali- ja terveydenhuollon tietohallintoyhteistyöfoorumi Sote-palveluiden uudistamista tukeva valtakunnallinen ja alueellinen tietohallintoyhteistyö.
Kaste-ohjelma pähkinänkuoressa Salme Kallinen, neuvotteleva virkamies
TERVETULOA KEHITTÄMISPÄIVÄÄN Ylilääkäri Sinikka Bots Suunnittelija Taru Syrjänen 9/25/20161.
Sosiaalihuollon tiedonhallinnan kehittäminen Pirkanmaalla Toimitusjohtaja Kristiina Laiho 1.
Strategia ja SHVK aikajanalla 
Sosiaali- ja terveydenhuolto viidelle sote-alueelle
Digitalisaation ohjausmalli
Osahanke: Kokemusasiantuntijuus ja
M/S SOSTE , avoin verkostotapaaminen Sirpa Pajunen
LAPE Lasten ja perheiden palveluiden muutosohjelman tavoitteet ja toimeenpano Lasten- ja nuorisopsykiatrian koulutuskokonaisuus 31.8, 6.9, Seinäjoki.
Sosionomin koulutus ja TKI-toiminta nyt ja 2025 Sosiaalialan verkostopäivät ylitarkastaja Sanna Hirsivaara.
Sote-tieto hyötykäyttöön -strategia 2020 ja sen toimeenpano - Kori 3: Tiedon jalostaminen ja tiedolla johtaminen.
Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus
Sote-uudistus ja Porin kaupunki
Osahanke: Kokemusasiantuntijuus ja
Hyvinvointikoulun toimintamalli
Jaana Joutsiluoma ja Minttu Ojanen
SenioriKaste Lapin toiminnallinen osahanke Muistisairaan palveluprosessimalli Ohjausryhmä
Kainuun toiminnallinen osakokonaisuus
Varsinais-Suomen sote-uudistuksen vammaispalvelujen valmistelutyöryhmä
Lapsi-ystävällinen kunta
Saana Rantsi
Hyvinvointikertomustyö kunnissa ja alueilla
Kommenttipuheenvuoro
Sosiaalisen kuntoutuksen valtakunnallinen kehittämishanke SOSKU
Sote-uudistuksen muutoksen tuki
Oma tupa, oma lupa - Kotona asuvan ikääntyvän itsemääräämisoikeuden tukeminen palveluilla Keski-Suomen hankesuunnitelma vanhuslain toimeenpanoon varattuun.
Sote-ratkaisu ja terveydenhuollon palveluvalikoima
Pohtimolampi Vanhustyön kehittämisyksikkö
POHJOIS-SUOMEN LASTEN KASTE – HANKE
Alueellinen yhteistyö hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä
Asiakaslähtöisyys yhteisen sote-kehittämisen lähtökohtana
Aikuissosiaalityön nuorten palvelut
Uudistuva vammaispalvelulainsäädäntö
Mikä muuttuu HYTEssä ja SOTEssa 2021?
Varhainen tuki ja palvelujen integraatio
Terve kunta -vERKOSTOPÄIVÄT
Kehittämisprosessit VamO-hankkeessa
Kehittämisprosessit VamO-hankkeessa
Sote-uudistuksen toimeenpano
Pohjois-Suomen Kaste -alueen vanhustyön kehittämishanke
Rovaniemen omaisten työryhmä
tavoitetilakuvaukset
Hyvät käytännöt pysyvään käyttöön Tavoitteet:
Osatyökykyisille tie työelämään
Maakunta- ja sote-uudistuksen jälkeen
Esityksen transkriptio:

Kunnista kuultua – Varsinais- Suomen tunnistetut kehittämisen tarpeet Varsinais-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus, Tapio Häyhtiö

Vasso kehittäjäorganisaationa 11 lakisääteistä alueellista osaamiskeskusta: Toiminta kuntalähtöistä; muita alueellisia yhteistyökumppaneita korkeakoulut, järjestöt, täydennyskouluttajat, sairaanhoitopiiri, Kaste-ohjelma Valtakunnalliset yhteistyökumppanit: oskejen verkostot, ministeriö, THL, Kuntaliitto, sosiaalialan korkeakouluverkostot, järjestöjä yms. Sote-järjestämislaki: tutkimus- ja kehittämistoiminnan hallinnollinen asema, organisoituminen ja toiminnallinen rooli muuttumassa

Vasson perustehtävät sosiaalialalla tarvittavan asiantuntemuksen ja asiantuntijapalvelujen kehittyminen ja välittyminen perus- ja erityispalvelujen kehittyminen ja välittyminen sosiaalialan perus-, jatko- ja täydennyskoulutuksen sekä käytännön työn monipuolinen yhteys sosiaalialan tutkimus-, kokeilu- ja kehittämistoiminnan toteutuminen.

Toiminnan painopisteet Alueellinen tiedontuotanto hyvinvoinnista ja sosiaalipalveluista Työelämän yhteydet sosiaalialan koulutukseen ja tutkimukseen Asiakaslähtöisten toimintatapojen kehittäminen sosiaalihuollossa Asiantuntijapalveluiden kehittäminen ja välittäminen kuntalähtöisesti

Alueelliset verkostot ja yhteistyö Sosiaali- ja terveysjohtajien yhteistyöryhmä Länsi-Suomen alueellisen hyvinvointikertomuksen ja –suunnitelman yhteistyöryhmä Hyvinvointijohtamisen alueellinen verkosto kehittämishankkeiden ohjausryhmät Kaste-aluejohtoryhmä sosiaali- ja terveydenhuollon tiedonhallinnan suunnitteluryhmä

Alueelliset verkostot ja yhteistyö Lastenasiaintalo (LASTA) –hankkeen projektiryhmä Alueellisia kehittämisfoorumeja (kuntien, yliopisto ja ammattikorkeakouluyhteistyö) hankkeiden suunnittelu ja toimeenpano (esim. Palvelumuotoilu-hanke) Alueellinen yhteistyöryhmä sote-kehittämisrakenteen suunnittelemiseksi (?)

Sosiaalialan kehittämiseen liittyvät ajankohtaiset uudistukset (mm.) Sote-järjestämislaki (HE): yhdenvertaiset, laadukkaat ja asiakaslähtöiset palvelut; sote- palveluiden integraatio; tutkimus ja kehittämistoiminta myös uudistuu Sosiaalihuoltolain kokonaisuudistus ja lain toimeenpano: uudistuvat palvelut (etenkin lastensuojelu), palveluprosessit seka ̈ asiakkaan asema Laki sosiaalihuollon asiakasasiakirjoista (HE luonnos) HE laiksi sosiaalihuollon asiakkaan ja potilaan itsema ̈ a ̈ ra ̈ a ̈ misoikeuden vahvistamisesta ja rajoitustoimenpiteiden ka ̈ yto ̈ n edellytyksista ̈ seka ̈ era ̈ iksi siihen liittyviksi laeiksi (HE 108/2014) Ikääntyvien kuntalaisten laitoshoidon vähentäminen (hallituksen rakennepoliittinen ohjelma)

Alueellinen hyvinvointitiedon tuotanto ja kehittäminen hyvinvointitiedon hyo ̈ dynta ̈ minen kuntien toiminnassa ja pa ̈ a ̈ to ̈ ksenteossa; kehitta ̈ mistarpeiden tunnistaminen ja seuranta eri tavoin kera ̈ tta ̈ va ̈ n hyvinvointitiedon tarpeen kartoittaminen ja uudenlaisten tiedontuotannon tapojen kehitta ̈ minen ja toteuttaminen Kaste-ohjelman kehitta ̈ mistoimien ja alueellisen yhteistyo ̈ n tukeminen hyo ̈ dynneta ̈ a ̈ n sa ̈ hko ̈ ista ̈ hyvinvointikertomusta ja juurrutetaan tyo ̈ kalun ka ̈ ytto ̈ a ̈ Länsi-Suomen alueella

Alueellinen hyvinvointitiedon tuotanto ja kehittäminen tarjotaan asiantuntija-apua kunnille tarpeiden mukaisesti laajennetaan tiedonkeruun tapoja muun muassa kyselyin ja haastatteluin painottaen asiakasla ̈ hto ̈ isyytta ̈ koordinoidaan ja kehiteta ̈ a ̈ n hyvinvointitiedon kehitta ̈ mistyo ̈ ryhma ̈ n toimintaa Länsi-Suomen alueellisen hyvinvointikertomuksen ja –suunnitelman yhteistyöryhmä (tuetaan tiedolla johtamista, alueelliset hyvinvointi- indikaattorit, hyvinvointisuunnitelman tavoitteet ja hyvien käytäntöjen kerääminen)

Lastensuojelun juridinen asiantuntija kunnat voivat tehdä sopimuksen Vasson kanssa juridisen asiantuntijan palveluista. (Akseli, Aura, Koski TL, Kustavi, Laitila, Lieto, Marttila, Pyhäranta, Taivassalo, Uusikaupunki, Vehmaa) kunnan lastensuojelusta vastaavien johtavien viranhaltioiden ja sosiaalityöntekijöiden ammatillinen ohjaus, neuvonta ja avustaminen sekä koulutus. asiantuntija toimii lastensuojelun moniammatillisten asiantuntijatyöryhmien koordinoijana tai jäsenenä. kuntien lastensuojelusta vastaavien viranhaltijoiden juridisen osaamisen vahvistaminen ja toimivien asiakaslähtöisten lastensuojelutyön rakenteiden kehittämien

Sosiaaliasiamies palvelee sopimuksen tehneiden kuntien asukkaita ja työntekijöitä kaikissa sosiaalihuollon asiakkaan asemaan ja oikeuksiin liittyvissä asioissa (Kaarina, Koski Tl, Kustavi, Laitila, Lieto, Taivassalo, Vehmaa, Uusikaupunki, Somero, Raisio ja Rusko ). edistää asiakkaiden oikeuksien toteutumista tasapuolisesti tarjota puolueetonta sovitteluapua asiakkaan ja henkilökunnan välillä tuottaa päätöksentekoa tukevaa tietoa asiakkaiden asemasta kehittää sosiaaliasiamiehen toimintakäytäntöjä

Sosiaaliasiamies puhelinneuvonta, henkilökohtaiset tapaamiset sekä tarvittaessa kotikäynnit ja sovittelijana toimiminen sosiaalitoimistojen asiakaspalavereissa. tiedottaminen sosiaaliasiamiespalveluista eri tilaisuuksissa ja sähköisesti vaikuttaminen asiakkaiden aseman ja oikeuksien edistämiseksi vuosittainen selvitys kunnanhallituksille ja lautakunnille sosiaalihuollon asiakkaiden oikeuksien toteutumisesta kunnassa koulutuksen toteuttaminen kuntien tarpeiden pohjalta alueellisissa sosiaalihuollon työryhmissä mukana oleminen toiminnan kehittämiseksi

Sosiaalialan kehittämisteemoja osaamiskeskukselle Ikäihmisten palvelut (Yhteisvoimin kotona –hanke; Ikäihmisten kotihoidon toimintamalli ja kirjaamisen edellytykset (IKi) –hanke) Päihde- ja mielenterveyspalvelut; aikuissosiaalityö (Palvelumuotoilulla parempia palveluja riskiryhmille –hanke ( ) Osallisuus (PPPR-hanke; sote-järjestämislaki; sosiaalihuoltolaki, Asiakkaat sosiaali- ja terveyspalvelujen kehittäjinä –hanke) Lasten ja nuorten syrjäytymisen ehkäisy (Pois syrjästä- ja Hyvinvoiva lapsi ja nuori - hankkeet) ja lastensuojelu (LASTA-hankkeen moniammatillinen toimintamalli epäillyn väkivalta ja-/tai seksuaalirikoksen kohteeksi joutuneen lapsen tutkimiseksi ja auttamiseksi; lastensuojelun juridinen asiantuntija)

Sosiaalialan kehittämisteemoja osaamiskeskukselle Sosiaalihuoltolain toimeenpanoon liittyvät kysymykset (esim. omatyöntekijä, palvelutarpeen arviointi ja palvelusuunnitelma, lapsiperheiden kotipalvelu, erityistä tukea tarvitsevat ihmiset) Sote-järjestämislaki Sosiaalihuollon tiedonhallinta Vammaispalvelujen juridinen asiantuntemus?