Avoin tiede ja tutkimus 2014-2017 (ATT-hanke) TUTKIMUKSEN AVOIMUUDELLA YLLÄTTÄVIÄ LÖYTÖJÄ JA LUOVAA OIVALTAMISTA.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Tutkimusaineistot ja aineistopolitiikka Tutkimuksen infrastruktuurien tiekartan aloitusseminaari Juha Haataja
Advertisements

Open Access –julkaiseminen tutkimuksen rahoituksen ja arvioinnin näkökulmasta Anneli Pauli, ylijohtaja (tutkimus)
Organisaatioiden välinen yhteistyö OKM:n näkökulmasta
© SUOMEN AKATEMIA 1 Suomen Akatemia Tehtävät Myöntää rahoitusta tieteelliseen tutkimukseen, tutkijankoulutukseen ja tutkimusedellytysten kehittämiseen;
Avoimuuden lisääminen korkeakoulujen käyttäjälähtöisessä innovaatioekosysteemissä -hanke Korkeakoulu- ja innovaatiotutkimuksen päivät, 27.– Seliina.
ATT-vaikuttavuusryhmä –alustavia suosituksia Avoin tiede ja tutkimus -hankeen työryhmäseminaari Hanna-Mari Puuska CSC – Tieteen tietotekniikan.
Avoin tiede ja tutkimus-hanke - oikeuksien hallinta Oikeuksien hallinta-työryhmän puheenjohtaja, tekijänoikeusneuvos Viveca Still, opetus ja kulttuuriministeriö.
Toimintakulttuurin avoimuus korkeakouluissa tulokset ATT-hankkeen pääsihteeri Pirjo-Leena Forsström, CSC Avoimen tieteen ja tutkimuksen toimintakulttuuri.
Avoimuuden mahdollisuudet tutkimusprosessissa Tuuli Toivonen Helsingin yliopisto Geotieteiden ja maantieteen laitos Tämä teos.
Digitalisaatio korkeakoululaitoksen koulutuksessa ja tutkimuksessa ylijohtaja Tapio Kosunen, opetus- ja kulttuuriministeriö Avoimen tieteen ja tutkimuksen.
Tiedon saatavuuden edistäminen – avoimuutta ja arkkitehtuuria Juha Haataja
Avoin tiede ja tutkimus (ATT-hanke) Juha Haataja, Sami Niinimäki, Pirjo-Leena Forsström,
Avoin tiede ja tutkimus ammattikorkeakouluissa AMK-kirjastopäivät, Jyväskylä Jaana Latvanen, informaatikko / projektikoordinaattori Seinäjoen.
Avoin tiede ja tutkimus Suomessa– Toimintakulttuurin avoimuus korkeakouluissa 2015 Seminaari
Avoin tiede ja tutkimus (ATT-hanke) Juha Haataja, Sami Niinimäki, Pirjo-Leena Forsström,
ATT-seminaari KOKONAISKUVA AVOIMEN TIETEEN JA TUTKIMUKSEN PALVELUISTA JA TUTKIMUSPROSESSIN AVOIMUUDESTA Erja Heikkinen Tämä teos on lisensoitu.
Avoimen tieteen keskeiset käsitteet, periaatteet ja toimintatavat Avoimen tieteen koulutus, Suomen Akatemia, johtaja Sami Borg Yhteiskuntatieteellinen.
Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -käyttöluvalla. Tarkastele käyttölupaa osoitteessa
Avoin tiede ja tutkimus ammattikorkeakouluissa ATT Osaajakoulutus, Helsinki Seliina Päällysaho, tutkimuspäällikkö, SeAMK Jaana Latvanen, informaatikko,
AVOIMEN TIETEEN OSAAJAKOULUTUS: TUTKIMUSHALLINTO JA -PALVELUT EEVA NYRÖVAARA.
TKI-aineistonhallinta ja uusi työkalu Minna Marjamaa, Laurea-ammattikorkeakoulu Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -käyttöluvalla.
Avoin tiede ja tutkimus -tiekartan vastuut tutkimusrahoittajille Ilona Lundström
Avoimen tieteen palvelut ATT-palvelutyöryhmän pj. Ville Tenhunen © 2015 OKM ATT 2014–2017 -hanke Lisensoitu.
Tutkimusaineistojen säilytyspalvelu IDA © 2016 OKM ATT 2014–2017 -hanke Lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen.
Avoimen tieteen osaamista yhdessä rakentaen: ATT-hanke Juha Haataja Avoimen tieteen osaajakoulutus: Tapaamis-, kartoitus- ja koulutustilaisuus
Tutkimuksen tietoaineistot (TTA) ja tiedon saatavuuden linjaukset Juha Haataja
Avoin tiede –keskustelutilaisuus TTA-hanke, Opetus- ja kulttuuriministeriö Liisa Siipilehto, Helsingin yliopiston kirjasto.
AVOIN TIEDE JA TUTKIMUS HY:SSA EEVA NYRÖVAARA CC BY 4.0.
Tampereen yliopiston avoimuuden käytännöt ja palvelut tutkijoille Minna Niemi-Grundström johtaja, Tampereen yliopiston kirjasto Avoimen tieteen osaajakoulutus.
Tutkijoiden osaamiskoulutus Työpajankooste
Tavoitteista toimenpiteisiin; avoimen tieteen käytännöt lisäävät tutkimuksesi vaikuttavuutta.
Avointen aineistojen julkaisualusta AVAA © 2014 OKM ATT 2014–2017 -hanke Lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -käyttöluvalla.
Avointen aineistojen julkaisualusta AVAA © 2016 OKM ATT 2014–2017 -hanke Lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen.
Tutkimusaineistojen hakupalvelu Etsin © 2016 OKM ATT 2014–2017 -hanke Lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen.
Avoin tiede ja tutkimus Suomessa– Toimintakulttuurin avoimuus korkeakouluissa 2015 Seminaari
KANSALLISKIRJASTO Finna 2020 Johtava avoimen kulttuurin ja tieteen hyödyntämisen väylä Kristiina Hormia-Poutanen Finna-konsortioryhmä
© SUOMEN AKATEMIA 1 Avoin tiede Suomen Akatemian näkökulmasta Avoin tiede –koulutusPentti Pulkkinen
Avoin tiede ja tutkimus – tutkimusdatan hallinnan palvelut © 2014 OKM ATT 2014–2017 -hanke Lisensoitu Creative Commons.
Taideyliopiston tutkimusaineistopolitiikka. MuT Tommi Harju Tommi Harju TaiY tutkimusaineistopolitiikka.
© SUOMEN AKATEMIA 2 Avoin tiede Suomen Akatemian hakuohjeissa Avoimen tieteen huomiointi tutkimuksen suunnittelussa tiedeasiantuntija Jyrki Hakapää
Itä-Suomen yliopiston julkaisu- ja datapolitiikka
Avoimen tieteen viitearkkitehtuuri
Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta
Tutkimusrahoittajien keinovalikoima tutkimusdatan avaamiseksi
Avoimen datan jakaminen ja uudelleenkäyttö
Open Science Turun yliopistossa
Tutkimusjulkaisujen avoin julkaiseminen
Kotilava Kotimaiset tieteelliset lehdet avoimiksi ja vaikuttamaan
Tieteellisten seurain valtuuskunta
Tutkimusinfrastruktuurien tietopankki
Avoin tiede tutkijoille
Aineistonhallintasuunnitelmatyökalu dmpTuuli
Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4
Open Science Turun yliopistossa
Avoin tiede ja tutkimus (ATT-hanke)
ATT verkkokurssi tohtorikoulutettaville
Avoin tiede ja tutkimus - viitearkkitehtuuri
Avoin TKI: case LAMK Amkien Avoin TKI & opetus -päivä
Julkaisuneuvotteluiden tilanne
Avoin tiede ja tutkimus Case Karelia
Mitä avoimuus on?.
Kommenttipuheenvuoro: Tutkimuksen rahoittajan näkökulma
Avoimen tieteen ja tutkimuksen foorumi
ATT-vaikuttavuusselvitystyöryhmä: taustaa
Julkisuus Ymmärrettävyys Avoin toiminta Hallinto mahdollistajana.
Avoin tiede tutkijoille
Avoimen tieteen viitearkkitehtuuri
Koonnut Henriikka Mustajoki Kehittämispäällikkö TSV
Avoin tiede ja tutkimus
Avoin tiede ja tutkimus - viitearkkitehtuuri
Esityksen transkriptio:

Avoin tiede ja tutkimus (ATT-hanke) TUTKIMUKSEN AVOIMUUDELLA YLLÄTTÄVIÄ LÖYTÖJÄ JA LUOVAA OIVALTAMISTA

Mitä on avoin tiede ja tutkimus?  Avoin tiede ja tutkimus tarkoittaa pyrkimyksiä edistää avoimia toimintamalleja tieteellisessä tutkimuksessa  Tutkimustulosten, tutkimusdatan ja tutkimuksessa käytettyjen menetelmien julkaiseminen avoimesti  Käytäntöjä, kuten:  tutkimusjulkaisujen avoimen saatavuuden (open access) edistäminen  tutkimusaineistojen avoin julkaiseminen  avoimen lähdekoodin ja avoimien standardien hyödyntäminen  tutkimusprosessin julkinen dokumentointi

ATT-tiekartan visio vuonna 2017

Lähde: Avoimen tieteen käsikirja avointiede.fi Avoimuus koko tutkimuksen syklissä

Avoimen tieteen hyödyt  Rahoittajat edellyttävät ja tukevat avoimuutta  Suomen Akatemia kehottaa avoimeen julkaisemiseen ja suosittaa aineistojen avaamista; rahoitusta avoimesta julkaisemisesta aiheutuviin kuluihin  EU Horizon2020 avoimet julkaisut ja avoimen tutkimusdatan pilotti  Meriittiä ja näkyvyyttä avoimuuden kautta  Ansioluettelossa (esim. TENK) ansiot tutkimusdatan avaamisessa  Datapalvelujen ja avointen julkaisujen kautta voi kerryttää lisää viittauksia  Vuorovaikutusta ja yhteistyömahdollisuuksia

Tiekartan tavoitteet

Tiekartan keskeiset toimenpiteet Yritysten aktivointi Ehdotukset vertaisarvioinnin ja meritoitumisen kannusteiksi Käsikirjan täydentäminen Osaamistason selvitys Avoimuuden itsearviointi- työkalut Datan ja menetelmien kuvailumetatiedot Pitkäaikais- säilytyksen kehitys Tavoiteark- kitehtuurin julkaisu Palvelukartan laatiminen Tutkimusympäristöjen ja organisaatioiden avoimuuden nykytila Arkkiteh- tuuri Vertaisarviointi Professuu rit Avoimuuden verkostot Koulutus ja ohjeistus Seuranta Kansalaistieteen arviointimalli Koulutuspaketit Tulosten haku- ja hyödyntämispalve- luiden kehitys Julkaisujen tilannekuva Tiedon lukutaito Perusolemuksen vahvistaminen 2017 Menetelmä- opetus Poliitikkojen ja peruslinjausten laadinta Osaamisen vahvistaminen Serifikaatin suunnittelu Serifikaatin pilotti Kestävän perustan vahvistaminen Sertifikaatti Kotimaisten julkaisujen pilotit Meritoitumisen tuki ja kannusteet käyttöön PAS PAS kehitys Selkeämmät roolit Ehdotus käyettävyyden indikaattoreiksi Vaikuttavuuden kasvattaminen Toiminta- kulttuuri

Avoin tiede ja tutkimus TUTA-hanke tilanneselvitys TTA-hanke yhteistyö ja palvelut Tiekartta ja arviointimalli Vuonna2017 Suomi on johtava maa tieteen ja tutkimuksen avoimuudessa

Tavoite 1: Tieteen ja tutkimuksen perusolemuksen vahvistaminen Avoimuuteen liittyvien politiikkojen ja peruslinjausten laadinta Ehdotukset avoimuutta tukevista kannusteista vertaisarviointiin ja meritoitumiseen Toimintakulttuurin avoimuuden nykytilan arvio Etenemisen seuranta Kansalaistieteen arviointimallin selvitys Etenemisen seuranta Avoimuuden kulttuurin kypsyystason seuranta Avoimuus ja toistettavuus kasvattavat tieteen ja tutkimuksen luotettavuutta ja laatua

Tavoite 2: Avoimuuteen liittyvän osaamisen vahvistaminen Avoimeen tutkimukseen liittyvän sertifikaatin kehitys Avoimen tieteen ja tutkimuksen käsikirjan täydentäminen Osaamistason kartoitus ja koulutussuunnitelmat ja -paketit Avoimen tutkimuksen sertifikaatin pilotti Avoimuuteen liittyvä koulutus ja ohjeistus Avoimuuteen liittyvät professuurit Avoimen tutkimuksen sertifikaatti Avoimuuteen liittyvä koulutus ja ohjeistus Suomalaisessa tutkimusjärjestelmäs- sä toimijat osaavat hyödyntää avoimuuden mahdollisuudet niin, että kilpailukyky kasvaa.

Palveluiden kehitys ja palvelumuotoilu tutkimustulosten hakuun ja hyödyntämiseen Julkaisupilotit kotimaisessa kustantamisessa Tavoitearkkitehtuuri ja yhteiset käytännöt tulosten tallentamiseen, jakamiseen ja julkaisuun Pitkäaikaissäilytyksen kehitys Uusien keskeisten tutkimusaineistojen avaaminen Avoimen julkaisemisen toimintamalli Tutkimuksen tulosten pitkäaikaissäilytys toiminnassa Hyvien ja selkeiden perusrakenteiden ja palveluiden avulla saadaan hyödynnettyä oikea-aikaisesti avaamisen mahdollisuudet ja huolehdittua kestävästi tutkimuksen perustasta. Tavoite 3: Tutkimusprosessin kestävän perustan vahvistaminen

Tavoite 4: Tutkimuksen yhteiskunnallisen vaikuttavuuden kasvattaminen Selkeämmän roolijaon edistäminen palvelutuotannossa Yritysten ja tutkimusorganisaatioiden aktivointi Ehdotus avoimuutta ja avointa käytettävyyttä mittaavista indikaattoreista Avoimuuden edellyttäminen tutkimusrahoituksessa Avoimen vertaisarvioinnin edistäminen (kv- yhteistyössä) Etenemisen seuranta Avoin tiede ja tutkimus luo uusia mahdollisuuksia tutkijoille, päätöksentekijöille, elinkeinoelämälle, julkisyhteisöille ja kansalaisille.

Vastuuta on kaikilla toimijoilla

Tutkijoiden ja elinkeinoelämän vastuista

Kasvu ja työllisyys  Tavoitteena myös kasvattaa kilpailukykyä ja vahvistaa elinkeinoelämää.  Keinona tiedon ja uusien ideoiden nopea liikkuminen ja niiden uusi oivaltava soveltaminen.

Kasvu ja työllisyys, toimenpiteet Yritysten ja tutkimusorganisaatioiden aktivointi erilaisten tapahtumien ja keskustelutilaisuuksien avulla pohtimaan, ideoimaan ja kehittämään tulevaisuuden liiketoimintamahdollisuuksia syntyvien tutkimuksen palveluiden ympärille. Selkeämmän roolijaon edistäminen palveluiden tuotannossa (muun muassa yritysten rooli, infrastruktuurien palveluiden avaaminen kilpailulle).

Kasvu ja työllisyys, tukitoimet Tukipalvelut (mm. sopimusoikeudelliset palvelut, tiedon saatavuuteen ja käytettävyyteen liittyvät palvelut) Ohjeistus ja hyvät käytännöt Koulutus

Avoimen tieteen ja tutkimuksen kehittymisen seuranta SelvityspyynnötKertyvät tietovarannot Kypsyystasoarvio

Tiekarttasykli

Avoimen tieteen ja tutkimuksen suorat panostukset (OKM)

Tietoa ATT-hankkeesta  Ajankohtaista tietoa avoimen tieteen tapahtumista, avoimeen tieteeseen liittyviä uutisia, jatkuvasti päivittyviä artikkeleja sekä lisätietoa Avoin tiede ja tutkimus ‑ hankkeesta : avointiede.fiavointiede.fi  Voit lukea ja tilata avoimen tieteen ja tutkimuksen uutiskirjeen sähköpostiisi osoitteesta avointiede.fi/uutiskirje  Osallistu tekemiseen:  Työryhmiin ja palvelutuotantoon: Pirjo-Leena Forsström, pääsihteeri, puh  Koulutukseen: avointiede.fi/kalenteri,  Materiaalien tuottamiseen:

Ota yhteyttä  Riitta Maijala, strategiaryhmän puheenjohtaja, OKM  Juha Haataja, OKM  Sami Niinimäki,  Pirjo-Leena Forsström, ohjausryhmän puheenjohtaja, pääsihteeri, CSC pirjo-  Kommentoi: Facebook: facebook.com/avointiede