TOIMINIMISUOJA. TOIMINIMEN KÄSITE Nimi, jota elinkeinonharjoittaja käyttää toiminnassaan Funktiot  Liikeyrityksen yksilöinti  Liikearvo (goodwill)

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Tavaramerkkioikeuden pääkohtia
Advertisements

Informaatio- ja teknologiaoikeuden perusteet kevät 2010 tavaramerkki Mikko Huuskonen, OTT, yritysjuridiikan dosentti Neuvotteleva virkamies Työ- ja elinkeinoministeriö.
ELINKEINON HARJOITTAMINEN. OIKEUS ELINKEINON HARJOITTAMISEEN Luonnollisella henkilöllä, jolla asuinpaikka Euroopan talousalueella Suomalaisella yhteisöllä.
Tavaramerkkioikeuden pääkohtia LUT 2015 Mikko Huuskonen, OTT, EMBA, dos. Neuvotteleva virkamies, TEM.
Katja Siltanen ja Anne Rytilahti
Henkilöstöjärjestöjen Tiedotustilaisuus Juko, Koho, Kunta-alan unioni.
LIIKEKILPAILUN SÄÄNTELY KILPAILU- MENETTELY KILPAILUN- RAJOITUKSET YRITYS- KAUPPOJEN VALVONTA AINEET- TOMAT OIKEUDET JULKISET HANKINNAT.
Turvakielto ja Salassapito JulkL 24.1 § 31 k perusteella ……………………………………………………... Synergiaryhmän etäkokous Aika: klo 12:00-14:00 Paikka:
Lakitieto LAPSEN OIKEUDET. SUKUNIMILAKI Jos ei toisin ilmoiteta, lapsi saa äidin sukunimen. Jos ei toisin ilmoiteta, lapsi saa äidin sukunimen. Jos vanhemmilla.
Yhteistoimintalaki Laki yhteistoiminnasta yrityksissä 2007/334 Aalto-yliopisto Juhani Kauhanen
Epäily herää – miten toimia? K-Sshp, Läheisväkivallan ehkäisyn kansallinen osaamiskeskus-hanke: koulutuspäivät Noora-Maria Ahl psykologi Marja.
| Sähköisen viestinnän ja tietosuojan uudistukset HE 48/ Johanna Aho.
1 Työtapaturmista ilmoittaminen 2010 Riikka-Liisa Haapanen
Pyöräkuormaajan kuljettaja putosi työtasolta pestessään koneen jäähdyttäjää TOT-raportti 8 / 08.
Marjut Salokannel OTT, dosentti  EU:n PSI –direktiivi ja sen uudistaminen  Valtioneuvoston periaatepäätös ( )tietoaineistot avoimesti.
LIIKEKILPAILUN SÄÄNTELY KILPAILU- MENETTELY KILPAILUN- RAJOITUKSET
Vilpistä ja sen selvittämisestä | Petri Sjöblom
Verkkokauppa ja sähköinen asiointi Suomessa
Yrittäjä, sinä ja työntekijäsi olette yrityksesi tärkein voimavara!
SOPIMATON MENETTELY ELINKEINOTOIMINNASSA
LSSAVI Valvontaprosessin vaiheet varhaiskasvatuksessa
Lainvalmistelua taustoittava kokous, STM
2. Suomen oikeusjärjestys
Trukilla työskentely rakennustyömaalla
Verotuksen perusteet – Matkat
Verotuksen perusteet – Matkat
12§ Vuosityöajan lyhentäminen
Luku 13 – Raamatun tutkimus
Valinnaisiaineista Valinnaiset tunnit ovat osa yhteisinä oppiaineina opetettavien taide- ja taitoaineiden opetusta ja ne myös arvioidaan osana tätä opetusta.
YLEINEN TUKI TEHOSTETTU TUKI ERITYINEN TUKI YLEINEN TUKI
Finanssialalle.fi – alan koulutus, urapolut ja oppimateriaalit
Yrityksen perustamisen…
Yrityksen perustamiseen
Osakeyhtiön oikeudellinen riskienhallinta corporate governance, yritysetiikka, juristi  “When written in Chinese, the word crisis is composed of two characters.
KESKI- SUOMEN PELASTUSLAITOKSELLA VUONNA 2013 KÄYTÄNNÖN KOKEMUKSIA
ASA ASA rekisteri Laki 716/2000 Vna työhön liittyvän syöpävaaran torjunnasta Laki 717/2001 Syöpäsairauden aineille ammatissaan altistuvien rekisteristä.
Sosiaalihuollon ammattihenkilöiden valvontaa 1. 3
HYÖDYLLISYYSMALLI.
OSALLISTUMISJÄRJESTELMÄT
Lakisääteiset terveystarkastukset Valtioneuvoston asetus 1484/2001
Valmistelutilanne : henkilöstösiirrot ja liikkeen luovutus sote- ja maakuntauudistuksessa koskien muutosta
Tavoite- ja kehityskeskustelut prosessina, syksyllä 2014
Digityökalujen valmistelu järjestämistehtävää varten
IT-järjestelmät Teija Kaltio-Rein Projektipäällikkö, Kirkkohallitus
Monitoimialainen työnantajaedunvalvoja kuntakonsernissa Henkilöstökysymykset yhtiöittämisessä Toimitusjohtaja Vesa Laine
Miksi? Palkanlaskennan koulutusta vähän tarjolla
Näin hankit tietoa viranomaisista
GDPR:n hyvää syksyn alkua
Katsaus sosiaalihuollon ammattihenkilöiden rekisteröintiin
KLIININEN FYSIOLOGIA ALANA
WinOodi versio 4.4 Katri Laaksonen
Oodi versio 5.0. yhteenveto
Viestinnän työkalupakki
MALLIOIKEUSSUOJA.
KILPAILUMENETTELYSÄÄNNÖKSET
Vantaa Pelastusylitarkastaja Mika Kurvinen
Tilapäinen työskentely ei-laillistettuna sosiaalityöntekijänä kunnassa – Talentian linjaus
Tulorekisterin vaikutus palkanlaskentaan
ERI YRITYSMUOTOJEN VEROTUS OMISTAJAN KANNALTA
Oodin version 3.9 yhteenveto
OSALLISTUMISJÄRJESTELMÄT
MARKKINOINTISÄÄNNÖKSET JA HYVÄ LIIKETAPA
Tilapäinen työskentely ei-laillistettuna sosiaalityöntekijänä kunnassa – Talentian linjaus
Aalto-yliopisto Patentit 2018
Vinkkejä juridiikan opiskeluun
Käyttöoikeusyksiköitä koskevat tuotteet ovat seuraavat:
Tulospalkkiojärjestelmä PKKY:ssä
IMMATERIAALI- OIKEUDET
Ennakkovero-lippumiehet
STV:n ja STA:n roolit Santtu Hellstén Santtu Hellstén
Esityksen transkriptio:

TOIMINIMISUOJA

TOIMINIMEN KÄSITE Nimi, jota elinkeinonharjoittaja käyttää toiminnassaan Funktiot  Liikeyrityksen yksilöinti  Liikearvo (goodwill)

TOIMINIMEN LAJIT  Varsinainen toiminimi  Esim. Stockmann Oyj Abp  Rinnakkaistoiminimi  Toiminimen eri kieliset käännökset  Esim. Stockmann Plc  Toissijainen tunnus  Toiminimen iskuosa tai lyhennys  Esim. Suomen Gallup Oy – Gallup, Nokia Oyj - Nokia  Voi olla myös kuvio- tai muu visuaalinen tunnus  Esim. logo, työntekijöiden yhtenäinen asu  Aputoiminimi  Osaa toiminnasta voidaan harjoittaa aputoiminimellä  Esim. Stockmann Beauty

TOIMINIMISUOJAN SAAMINEN REKISTERÖIMÄLLÄ  Rekisteröinti PRH:ssa > valtakunnallinen suoja  Yritysten rekisteröintivelvoite lakisääteinen  Yksityisellä elinkeinonharjoittajalla ei rekisteröintivelvoitetta  Saa käyttää sukunimeään toiminimenään, ellei siitä aiheudu sekaannusta toisen suojatun toiminimen tai tavaramerkin kanssa  Toiminimen yksinoikeuden kannalta rekisteröinti suositeltavaa  Rekisteröinnin edellytykset  Täytettävä ko. Yritysmuodon toiminimelle asetetut vaatimukset  Yksilöitävä yritys  Esim. Kone Oyj, Nokia Oyj ovat saaneet vakiintumalla alkuperäisen merkityksen ohella toissijaisen merkityksen ja tulleet riittävän yksilöidyksi yritysnimiksi  Ei saa olla harhaanjohtava  Antaa virheellisen kuvan yritysmuodosta, liikkeen laadusta, tuotteista tms.  Ei saa olla hyvän tavan vastainen

TOIMINIMEN REKISTERÖINTIESTEET  Valtakunnalliset ja kansainväliset nimitykset, joita ei saa käyttää toiminimessä  Toisen nimi, ellei se samalla ole yleisnimi  Esim. Salmi, Tuomi, jne.  Toisen suojatun teoksen nimi  Sekoittamisvaara toisen suojattuun toiminimeen, toissijaiseen tunnukseen tai tavaramerkkiin  Aiemmin rekisteröity samankaltainen toiminimi

TOIMINIMISUOJAN SAAMINEN VAKIINNUTTAMALLA  Elinkeinonharjoittajan toiminimi katsotaan vakiintuneeksi, kun se on saavuttanut yleisen tunnettuuden niiden keskuudessa, joihin elinkeinonharjoittajan toiminta suuntautuu  Yksilöimiskyvytönkin toiminimi voi vakiinnuttuaan saada suojaa  Yleiskielen sana  Toiminimen toissijainen tunnus voidaan suojata vain vakiinnuttamalla, tai rekisteröimällä se tavaramerkiksi  Vakiinnuttamalla syntynyt toiminimisuoja tuottaa yksinoikeuden vain sillä alueella, jolla nimi on vakiintunut

TOIMINIMISUOJAN SISÄLTÖ  Oikeus kieltää toista käyttämästä sekoitettavissa olevaa toiminimeä  Sekoitettavuuskriteerit  Toiminnan samankaltaisuus  Nimen kokonaisvaikutelma  Kollisiotilanteet  Se, jonka oikeusperuste on vanhempi, saa suojan  Riippumatta, onko oikeusperuste syntynyt toiminimen rekisteröimisellä tai vakiinnuttamisella  Kodak-oppia ja rotanmyrkkyoppia sovelletaan myös toiminimisuojaan

TOIMINIMISUOJAN LAKKAAMINEN  Toiminimi on luovutettavissa vain elinkeinotoiminnan luovutuksen yhteydessä  Tarvittaessa tehtävä muuttuneita olosuhteita vastaava korjaus  Toissijainen tunnus luovutettavissa erikseenkin  Yksityisen elinkeinonharjoittajan kuoltua voidaan vainajan nimen sisältävää toiminimeä käytää muuttamattomana  Suoja lakkaa  Elinkeinotoiminnan loppuessa  Vakiintumisen lakatessa  Käyttö voidaan kieltää, jos tullut hyvän tavan tai yleisen järjestyksen vastaiseksi tai harhaanjohtavaksi  Rekisteröinti kumotaan, jos toiminimi tullut lainvastaiseksi tai harhaanjohtavaksi, tai haltija ei enää ole elinkeinonharjoittaja  Jos toiminimeä ei ole 5 vuoteen käytetty, rekisteröinti kumotaan

SANKTIOT  Käytön kielto  Korvausvastuu  Edellyttää tuottamusta  Kanteet vireille 5 vuoden kuluessa vahingon syntymisestä