Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Turvakielto ja Salassapito JulkL 24.1 § 31 k perusteella ……………………………………………………... Synergiaryhmän etäkokous Aika: 25.1.2016 klo 12:00-14:00 Paikka: https://connect.funet.fi/synergia.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Turvakielto ja Salassapito JulkL 24.1 § 31 k perusteella ……………………………………………………... Synergiaryhmän etäkokous Aika: 25.1.2016 klo 12:00-14:00 Paikka: https://connect.funet.fi/synergia."— Esityksen transkriptio:

1 Turvakielto ja Salassapito JulkL 24.1 § 31 k perusteella ……………………………………………………... Synergiaryhmän etäkokous Aika: 25.1.2016 klo 12:00-14:00 Paikka: https://connect.funet.fi/synergia Asia 6 https://connect.funet.fi/synergia 22.1.2016 Anna Johansson

2 Turvakielto 1/3 Säädös: Väestörekisterikeskuksen varmennepalveluista annetun lain (L 661/2009 myöh. muutoksineen) 36 ja 37 § –Väestötietojärjestelmän turvakiellon käytännesäännöt 28.2.2013 Peruste: henkilöllä on perusteltu ja ilmeinen syy epäillä itsensä tai perheensä terveyden tai turvallisuuden tulevan uhatuksi Haku: maistraatista henkilö tai hänen laillinen edustajansa –Ei siis laajene automaattisesti koskemaan koko perhettä Rekisteröinti: Merkitään väestötietorekisteriin Yhteysosoite: Turvakiellon hakijalla on mahdollisuus (1.3.2010 alkaen) ilmoittaa yhteysosoite, jota turvakielto ei koske. Turvakiellon esto: 1. max 5 vuotta, mahd. jatkaa 2 v jaksoissa, erityisistä syistä toistaiseksi voimassa oleva Turvakiellon päättyminen: hakijan pyyntö, määräajan päättyminen (ei pääty henkilön kuolemaan)

3 Turvakielto 2/3 Kohde: henkilön kotikunta, asuinpaikka, osoite ja muu yhteystieto JA henkilön hallinnassa/omistuksessa oleva kiinteistön, rakennuksen ja huoneiston yksilöinti- ja sijaintitiedot KUN niitä ei voida käsitellä erikseen, alla luettelot (lähde: käytännesäännöt 28.2.2013)) Vakinainen kotimainen osoite Tilapäinen kotimainen osoite Postiosoite Vakinainen ulkomainen osoite Tilapäinen ulkomainen osoite Sähköpostiosoite Vakinainen kotipaikkatunnus Tilapäinen kotipaikkatunnus Kotikunta Tilapäinen kunta Kunnan osa-alue Vuodenvaihteen kunta Evankelis-luterilainen tai ortodoksinen seurakunta Rekisteröity uskonnollinen yhdyskunta tai sen seurakunta Vaalitiedot; äänestyskuntiin ja -paikkoihin liittyvät tiedot Kiinteistötunnus Rakennustunnus Huoneistotunnus Rakennuslupatunnus Rakennuksen koordinaatit 900-ryhmiin kuuluvien olinpaikkatunnus liitettynä kiinteistötunnukseen Kunta Sijaintialue (kylä) Kunnan osa-alue Äänestysalue Rakennuksen sijaintiosoite Kiinteistöyksikön osoite

4 Turvakielto 3/3 Turvakiellon alaisten tietojen luovutus lähtökohtaisesti kielletty: luovutus henkilön itsensä lisäksi vain rajoitetusti viranomaisille Laki tai siihen perustuva tehtävä (esim. verotus, rikosten selvittäminen) Viranomaiselle edelleenluovutuskielto, jollei laissa säädetty perustetta Viranomaisessa tietoja saavat käsitellä vain ne, joiden tehtäviin tietojen käsittely välittömästi kuuluu Rekisterihallinnon viranomaisella (VRK, maistraatti) on oikeus tietyissä tapauksissa vaatia luovutuksensaajaviranomaiselta selvitystä tietojen suojaamisesta, sekä tiedonsaanti- ja tarkastusoikeus salassapidon estämättä luovutettujen tietojen käyttöä ja suojausta koskeviin tietoihin Mihin rekistereihin turvakiellon olemassaolosta menee tieto? Väestötietorekisteristä tieto siirtyy automaattisesti Ajoneuvoliikennerekisteriin (lähde: käytännesäännöt 28.2.2013) Muihin rekistereihin tieto välittyy vain kun tietoja luovutetaan väestörekisteristä ko. rekisteriin-> jos viranomaisen rekisterin ylläpidossa ei hyödynnetä väestötietojärjestelmää, tieto turvakiellosta ei välity

5 Salassapidettävät yhteystiedot korkeakoulun opiskelijarekisterissä -Jos korkeakoulun rekisterin osoitetiedot eivät päivitys suoraan VTJ:stä, niin tieto turvakiellosta ei tule suoraan korkeakoululle. Turvakielto huomioidaan, jos opiskelija toimittaa siitä tiedon korkeakoululle. Selvitettävää: Korkeakoulu ei myöskään saane turvakiellon alaista osoitetta pyytämällä VTJ:stä vain sillä perusteella, että henkilö opiskelee korkeakoulussa? -Henkilöllä on lisäksi mahdollisuus saada viranomaiskohtainen yhteystietojen salassapito (JulkL 24.1§31k). Korkeakoulujen toiminnan julkisuuteen sovelletaan julkisuuslakia kuten viranomaiseen. Korkeakoulu on siten velvollinen pitämään salassa: ”asiakirjat, jotka sisältävät tiedon henkilön ilmoittamasta salaisesta puhelinnumerosta tai tiedon matkaviestimen sijaintipaikasta, samoin kuin asiakirjat, jotka sisältävät tiedon henkilön kotikunnasta ja hänen siellä olevasta asuinpaikastaan tai tilapäisestä asuinpaikastaan samoin kuin puhelinnumerosta ja muista yhteystiedoista, jos henkilö on pyytänyt tiedon salassapitoa ja hänellä on perusteltu syy epäillä itsensä tai perheensä terveyden tai turvallisuuden tulevan uhatuksi;”

6 Muiden kuin yhteystietojen salassapito korkeakoulujen opiskelijarekistereissä -Turvakielto tai julkisuuslain 24§momentin 31 kohdan mukainen salassapito suojaa henkilön (yksityisiä) yhteystietoja. -Salassapidettäviä/turvakiellon alaisia yhteystietoja ei tule kirjata opiskelijarekisteriin siten, että niihin on suurella joukolla käyttäjiä pääsy. Tiedot tulisi säilyttää suojattuina siten, että niihin pääsevät vain tietyt nimetyt henkilöt. (Tämä ei koske yhteysosoitetta.) -Laista ei löydy perustetta sille, että tieto henkilön korkeakouluopiskelupaikasta tai opinnoista voitaisiin pitää salassa 24§ 1 mom 31 kohdan perusteella eivätkä ko. tiedot kuulu turvakiellon piiriin. Esim. tietovarantoon (L 1058/1999, 6c§1 mom) perusteella tallennettavat ”pakolliset tiedot” eivät sisällä salassapidettäviä/turvakiellon piirissä olevia yhteystietoja. -Huom! L 661/2009 40 §->transsukupuolisen henkilön, jolle vahvistettu (uusi) sukupuoli, entinen hetu ja etunimi luovutetaan vain rajoitetusti väestötietojärjestelmästä.

7 Esimerkki turvakiellon käsittelystä viranomaisessa Verohallinnolla on omat menettelyohjeensa: Turvakiellon alaisten tietojen käsittely (4.3.2014 uusin versio) https://www.vero.fi/fi- FI/Syventavat_veroohjeet/Verohallinnon_ohjeet/2011/Turvakiellon _alaisten_tietojen_kasittely%2832020%29


Lataa ppt "Turvakielto ja Salassapito JulkL 24.1 § 31 k perusteella ……………………………………………………... Synergiaryhmän etäkokous Aika: 25.1.2016 klo 12:00-14:00 Paikka: https://connect.funet.fi/synergia."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google