12.8.2010 Kuntoutuksen asema sosiaali- ja terveysalan muutoksessa – kokemuksia Suomesta ja Ruotsista Rehabilitation Finland ry:n järjestämä seminaari kuntoutusalan.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Hyvinvointia työstä.
Advertisements

Yhdessä työkyvyn tukena – TELAn koulutuskiertue
Työkyvyn tukeminen pientyöpaikoilla
S OSIAALIALAN T YÖNANTAJAT RY 1 Kohti hyvinvoivaa Suomea Sosiaalialan Työnantajat ry:n linjauksia tulevalle hallituskaudelle
Avoimeen yhteistyöhön perustuva tehokas ja monipuolinen terveydenhuoltojärjestelmä
Työ- ja elinkeinohallinto kuntoutujan työllistymisen tukena
Työhyvinvointi PK-yrityksessä Leena Niemistö toimitusjohtaja LT, fysiatri Munkkivuori Kamppi Lassila.
Vanhuspalvelulaki käytännön työssä
Hyvinvoinnin edistäminen uudessa hallitusohjelmassa TerPs -hankkeen loppuseminaari Oulu Neuvotteleva virkamies Kerttu Perttilä Sosiaali- ja.
Työeläkekuntoutus © Tapiola-ryhmä.
Yksityisen sosiaali- ja terveydenhuollon lakien uudistaminen
Työssä olemassa olevalla työkyvyllä Työssä jatkamisen tuki ja osatyökykyratkaisujen edistäminen.
Työelämäosallisuuden lisääminen on YHTEINEN ASIA Asiantuntijaryhmän ehdotukset heikossa työmarkkina-asemassa olevien henkilöiden työelämäosallisuuden lisäämiseksi.
SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ 1 Alueellinen seminaari, Hämeenlinna Sosiaalialan kehittämishanke – mitä vuoden 2007 jälkeen? Martti.
Vaikeasti työllistyvien palvelujärjestelmän kehittäminen
Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus Tiedosta hyvinvointia Jyväskylän alueyksikkö1 Kehittämisyksiköt : mitä pysyvä kehittämisrakenne.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Ammatillisen ja ammatillisen aikuiskoulutuksen ajankohtaiset asiat Johtaja Pasi Kankare, Opetushallitus
Osallisuus ja työllistyminen
Ajankohtaisiltapäivä Uusi rakennerahastokausi Juha Pulliainen.
JAMIT-hanke Työurien jatkamisen tuki
MAHDOLLISUUKSIEN MARKKINAT IHMISARVOFOORUMI 2010 KANAVATYÖSKENTELY klo Ihan sama ihmisarvo?
Kuntapäättäjien seminaari
Ops seminaari Askola.
Ohjaus ja yhteistyö -kori Tilannekatsaus Maritta Korhonen / Minna Saario.
Ikääntyvä Suomi ja yhteistyö iäkkäiden kuntoutuksessa EIJA SORVARI säätiönjohtaja MIINA SILLANPÄÄN SÄÄTIÖ REHABILITATION FINLAND (RIFI) RY:N SEMINAARI.
Palvelutoiminta haastaa vapaaehtoistoiminnan vai toisin päin? Järjestöt - kansalaistoiminnan koordinoijia vai palveluntuottajia Puheenjohtaja / STKL Raimo.
Kaste-ohjelman eteneminen Salme Kallinen
JJ RAY Avustusosasto1 MITEN RAY:N UUSI AVUSTUSSTRATEGIA HUOMIOI ERITYISRYHMÄT? Valtakunnalliset vammaisneuvostopäivät Naantali Janne Juvakka.
Hyvinvointipalvelujen (sote) uudistaminen SDP POHDINTAA.
Työeläkekuntoutuksen suuntaviivat
Kuntoutuksen edunvalvontaverkostot KUVE Kuntoutusverkosto Marjukka Aaltonen Kuntoutusjohtaja, Kiipulasäätiö.
Tervetuloa Welcome Pauliina Lampinen Tominnanjohtaja Vammaisten lasten ja nuorten tukisääitö Rifi ry:n puheenjohtaja.
THL HYTE-oppimisverkosto Kommenttipuheenvuoro Ritva Pihlaja erityisasiantuntija, kunta-järjestö-yhteistyö Yhdessä enemmän! Poikkihallinnollinen.
Kuntoutusyhteistyö työterveyshuollon korvaamisen näkökulmasta Leila Koskela Suunnittelija, Terveydenhuoltoetuuksien osaamiskeskus
Arviointituloksista kehittämiseen Ammatillisen koulutuksen reformin tilannekatsaus Opetusneuvos Tarja Riihimäki.
Ohjaamot alle 30-vuotiaille nuorille Seinäjoki
Terveisiä kentältä erikoissairaanhoidon näkökulmasta
Ajankotaista Skills Finlandin toiminnasta ja tulevaisuudesta
Esiselvitys.
Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen tulevaisuuden näkymät alueella
Vaikuttamistyön jatkaminen – miten KUVE osallistetaan Kuntoutuskomitean työhön Sostessa P. Lapinleimu.
Etsivän työn kehittämispäivät Corinne Björkenheim
Sosionomin koulutus ja TKI-toiminta nyt ja 2025 Sosiaalialan verkostopäivät ylitarkastaja Sanna Hirsivaara.
Osatyökykyisille tie työelämään
Sote-uudistus – missä mennään
Kelan tules-kuntoutuksen toteutuminen kuntoutujan ja kuntoutuksen palveluntuottajan näkökulmista Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu toteuttaa tutkimuksen.
Tutkittu IKKU (T-IKKU) Ikääntyneiden monisairaiden kuntoutuskursseja koskeva tutkimus Tavoite: Tutkittu IKKU (T-IKKU) -tutkimus on Kelan Muutos-hankkeen.
Kehityskulkuja Työelämä muuttuu entistä nopeammin
Kuntoutuksen Living Lab suomalaisen yhteiskunnan vahvistajana
Pelastustoimen uudistaminen
Aluekehittämisen näkökulma ennakointiin Satakuntaliitto
Ajankohtaista sote-uudistuksesta ja valinnanvapaudesta
Pirkanmaan sote- ja maakunta uudistuksen valmisteluun osallistuvat järjestötoimijat Toimijoiden yhteistyö ja verkostoituminen (kolmas tapaaminen)
Tietopaketti 10: Toimintakyky ja kuntoutuminen
KUNTOUTUKSEN UUDISTAMINEN
Polut hoitoon ja kuntoutukseen –koordinaatiohanke vt
Uusi suunta työelämään -hanke
Verkoston ammattilaiset työkykyä tukemassa – työpaja
Sote-ratkaisu ja terveydenhuollon palveluvalikoima
Miten Turussa edistetään hvvinvointia ja ehkäistään syrjäytymistä?
Läheisen ohjaus terapiatyössä
Eksoten kommentit ja kokemukset sekä alustavat tulokset
Osatyökykyinen työntekijä ─ uudelleensijoitus tehokkaana ratkaisuna yhteiskunnan rakennemuutoksissa Mari Karttunen Sanna Pitkäranta.
Kehittämisen jatkoyhteistyöstä sopiminen
Mikä Kykyviisari? Maksuton työ- ja toimintakyvyn itsearviointimenetelmä työikäisille Perustuu vastajaan omaan arvioon tilanteestaan Arvioi suuntaa-antavasti.
Kehittämisen jatkoyhteistyöstä sopiminen
Eettistä tietopolitiikka tekoälyn aikakaudella
Osatyökykyisille tie työelämään
Kuntoutusverkoston (KUVE) arviointikyselyn tulokset
Kuntoutusuudistus - miten tästä eteenpäin
Esityksen transkriptio:

Kuntoutuksen asema sosiaali- ja terveysalan muutoksessa – kokemuksia Suomesta ja Ruotsista Rehabilitation Finland ry:n järjestämä seminaari kuntoutusalan toimijoille JAMK Mika Pekkonen LT, erikoislääkäri, eMBA Johtava ylilääkäri, varatoimitusjohtaja Kuntoututumis- ja liikuntasäätiö Peurunka Miltä kuntoutuspalvelut voisivat näyttää tulevaisuudessa?

Yhteiskunnallinen tilanne Parhaillaan käynnissä olevat merkittävät sosiaali- ja terveydenhuoltoa koskevat lakiuudistukset vaikuttavat tulevaisuudessa kuntoutuksen asemoitumiseen palvelujärjestelmässä. Kuntoutusjärjestelmän kokonaisuudistus?

Kuntoutustoiminnan tulevaisuuden toimintaedellytysten varmistaminen Kuntoutustoiminnan olemassa olon perustelut tulevat sen kustannusvaikuttavasti tuottamista terveys- ja toimintakykyhyödyistä. Keskeistä on aktiivinen osallistuminen yhteiskunnalliseen keskusteluun ja päätöksentekoon.

Lähtökohtia uudistuksiin Hallituksen tahtotilan näkökulmasta kuntoutuspalvelujen tilanne on parempi kuin monen muun hyvinvointipalvelujärjestelmämme osan. Uudenlainen yhteisvastuu perustuu läpinäkyvyydelle, tiedolle ja tietoisuudelle, rakenteita ja tuotantoa kehittäville kannusteille, asiakkaan valinnanvapaudelle, tasapuolisille toimintaolosuhteille, olemassa olevan osaamisen ja resurssien täysimääräiselle hyödyntämiselle sekä yhteistyölle.

Lähtökohtia uudistuksiin Kuntoutuksen rahoituksen perusperiaatteita ei ole syytä muuttaa. Kuntoutuksen erillisaseman tunnistaminen ja tunnustaminen palvelurakenteita uudistettaessa ja rahoitusratkaisuja tehtäessä.

Lähtökohtia uudistuksiin Tarvitaan välittömään sairaanhoitoon liittyvää kuntoutusta, joka on tiiviisti integroitu perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon hoitoketjuihin. Yhtä lailla tarvitaan välittömästä sairaanhoidosta riippumatonta kuntoutusta.

Tulevaisuus? Luovutaan kuntoutuksen nelijaosta. Jatkossa jako kahteen: Toimintakykykuntoutus Työkykykuntoutus Toteutus: lähiympäristössä, kotona, työpaikoilla, avopisteissä, osaamiskeskuksissa, digitaalisesti, integroituneena

Tulevaisuus? Toimintakykykuntoutus jakaantuu alueellisesti järjestettyihin lähipalveluihin ja valtakunnallisesti järjestettyihin palveluihin. Lähikuntoutuspalvelut jakautuvat edelleen kotona toteutettavaan kuntoutukseen ja avopisteissä toteutettavaan kuntoutukseen. Valtakunnallisten palvelujen tuotanto on perusteltua keskittää osaamiskeskuksiin.

Tulevaisuus? Työkykykuntoutus jakautuu työhön liittyvään varhaiseen kuntoutukseen ja ammatilliseen kuntoutukseen. Lisäksi myös työkykykuntoutus jakaantuu valtakunnallisiin ja alueellisiin palveluihin. Työhön liittyvä varhainen kuntoutus on niiden työssä olevien henkilöiden kuntoutusta, joilla lähtökohtaisesti työterveyshuolto toteaa kuntoutustarpeen.

Tulevaisuus? Ammatillisessa kuntoutuksessa voi olla esimerkiksi henkilöitä, jotka ovat jääneet työttömäksi tai ovat pitkäaikaistyöttömiä, opiskelunsa keskeyttäneitä, ammatinvaihtajia tai eläkkeeltä työelämään palaavia henkilöitä. Ammatillista kuntoutusta annetaan myös niille, joilla on kasvanut riski pudota pois työelämästä, jos mitään ei tehdä.

Tulevaisuus? Kuntoutus toteutuu osana hyvinvoinnin palvelujärjestelmää suunnitelmallisina, kustannustehokkaina ja vaikuttavina ihmisten tarpeiden mukaisina toimintaprosesseina edistäen työ- ja toimintakykyä. - Kuntoutustakuu? Ylläpidetään nykyinen kuntoutusjärjestelmä kokonaisuudistuksen valmistelun ajan ja varmistetaan näin osaaminen ja tarpeellisten kuntoutuspalvelujen saatavuus nykyisissä rakenteissa.

Tulevaisuus?

Kuntoutuksen asema sosiaali- ja terveysalan muutoksessa – kokemuksia Suomesta ja Ruotsista Rehabilitation Finland ry:n järjestämä seminaari kuntoutusalan toimijoille JAMK Mika Pekkonen LT, erikoislääkäri, eMBA Johtava ylilääkäri, varatoimitusjohtaja Kuntoututumis- ja liikuntasäätiö Peurunka Kiitos!