Tiedon ja todellisuuden filosofia Fi3 Karhulan lukio 2016 (ANP)

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
AJATUSTEN VAIKUTUS HYVINVOINTIIN
Advertisements

Baruch Spinoza ( ) Syntyi Amsterdamissa.
Tutkimussuunnitelma…
Filosofian aloja ja suuntauksia
FILOSOFIAN OSA-ALUEET
Estetiikka on filosofian kauneutta ja taidetta tutkiva osa-alue.
Ei ole olemassa yhtä ainutta oikeaa oppimistyyliä tai –asennetta!
Baruch Spinoza ( ) Syntyi Amsterdamissa.
punainen kirja s. 71- Sininen kirja s.
Filosofian synty Filosofia on arkipäiväisien asioiden ihmettelyä ja yliluonnollisten kysymyksien pohdiskelua. Filosofiassa argumentointi ja kyseenalaistaminen.
Millaisia tiedonkäsityksiä on olemassa
Mitä tieto on? Mitä voi tietää?
Filosofian Praktikum 2009 Mitä on Filosofia? Informaatioverkostojen koulutusohjelman filosofiankurssin ensimmäinen praktikum- kokoontuminen.
ComPa- projektin lopetusseminaari Muurmansk HANKKEEN TEORIAA - TOIMINTATUTKIMUS JA PRAGMATISTINEN FILOSOFIA KOULUTUKSEN KEHITTÄMISESSÄ KYÖSTI.
Antiikin kreikan tiede ja filosofia :
Todellisuuden yleisen luonteen tarkastelua
Filosofian opetuksen piirteitä. Mikä on olennaista filosofiassa? Miksi kaikkien Suomen lukiolaisten pitäisi oppia filosofiaa? Mitä kaikkien Suomen lukiolaisten.
Kirjasto avoimena oppimisympäristönä – Tiedonlähteitä.
Mitä tieto on? Mitä voi tietää?
Anne Rongas1 Tiedon etsintä  Platon: Varma ja erehtymätön tieto >> sen perusteella löytyisi hyvä elämä ja hyvä valtio.  Todellista tietoa vain pysyvä.
Tietoisuus ja maailmankuva Informaatioverkostojen koulutusohjelman filosofiankurssin viides luento.
Filosofian opetuksen piirteitä Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
24 tuntia Syksy 2011 Jarmo Pulkkinen
Ihminen, ympäristö, kulttuuri Hi1 Karhulan lukio.
Mitä filosofia on?. Viisauden rakastamista  Tulee kreikan kielen sanasta  Sokrateen luoma  Ajattelun, olemassaolon ja elämän perusongelmien ilmaisemiseksi.
FILOSOFIAN KOE YLIOPPILASKIRJOITUKSISSA. Kokeen sisältö -Koetehtävät perustuvat kursseihin FI1-FI tehtävään riittävät 1. kurssin tiedot -Myös oppiainerajat.
Tiedon ja todellisuuden filosofia Fi3. Kurssi Käsittelee teoreettista filosofiaa eli tieto-oppia (epistemologiaa), tieteenfilosofiaa ja ontologiaa.
Tieteenfilosofia I Lapin yliopisto syksy 2010 osa 3 John Pajunen.
FI3 TIEDON JA TODELLISUUDEN FILOSOFIA. 1. Mihin teoreettista filosofiaa tarvitaan? Teoreettinen filosofia: ontologia, tietoteoria, tieteenfilosofia Tietoyhteiskunnan.
Normatiivinen etiikka Normatiivinen etiikka antaa ohjeita siitä miten meidän tulisi elää. 1)Hyve-etiikka. Erityisesti antiikin filosofien (Sokrates, Platon.
Mitä oleminen on?. Metafysiikka Metafysiikka tutkii mitä on olemassa ja mitä tarkoitamme olemassaololla ja olemisella. Aristoteles: metafysiikka = ”ensimmäinen.
Onko vapaus mahdollista?. Vapaus = toisintoimimisen mahdollisuus Vapautta rajoittavia tekijöitä: loogiset ja luonnolliset tekijät yhteiskunnalliset tekijät.
FILOSOFIA Filosofia oppiaineena Itä-Suomen yliopistossa (Joensuun kampus) filosofian opetusta annetaan filosofia- ja oikeusfilosofia-nimisissä.
1 METAFYSIIKKA FI3 LAJM. 1.1 Mitä metafysiikka on? Kr. ta meta ta physika = luontoa käsittelevän jälkeen.
Tervetuloa opiskelemaan filosofiaa!
Mitä oleminen on?.
Klassiset jumalatodistukset
Anselm Cantenburylaisen ontologinen todistus etenee seuravaasti:
Tieteenfilosofia I Lapin yliopisto syksy 2010
Selittäminen ja tieteenalojen erot
Tutkielman teko-ohjeet
Ikuisia kysymyksiä erityisesti uskonnot vastaavat näihin, mutta myös monet ideologiat kaikissa uskonnoissa tai ideologioissa ei vastauksia kaikkiin kysymyksiin.
1 MITÄ FILOSOFIA ON? FI1 LAJM.
Tieteenfilosofia Tieteenfilosofia tutkii tieteen tavoitteita, menetelmiä ja tieteellisen tiedon tutkimista filosofiasta käsin.
Fenomenologia.
Antiikki ja varhainen filosofia
Onko vapaus mahdollista?
Uskontojen tieteellinen tutkimus
Tieteellinen kirjoittaminen
Metafysiikka kysymys substanssista eli perusolemuksesta
Eksistentialismi Martin Heidegger.
Uuspositivismi.
OPETUSVINKKI.
Skolastiikka Filosofian ja teologian yhdistämää tiedettä kutsutaan skolastiikaksi Skolastiikan tavoitteena oli osoittaa, että kirkon oppi oli sopusoinnussa.
Filosofian alat TEOREETTINEN FILOSOFIA
Metafysiikka kysymys SUBSTANSSISTA eli todellisuuden perusaineksesta
Filosofian osa-alueet
Eksistentialismi Eero Jussila.
Onko mieli ainetta ?.
Viisauden rakastamista……
Tietoteoria klassinen tiedonmääritelmä tietoa on…
Materialismi.
Onko kaikki ainetta?.
Onko tahto vapaa?.
Bayes-päättelyn kertausta
Moraalinen todistus eli Jumala omantunnon asettajana
TIETEELLINEN TUTKIMUS (7ET)
Skolastiikka Skolastiikka oli keskiajalla merkittävä yliopistotiede jossa yhdisteltiin klassista filosofiaa ja teologiaa. Skolastiikalla ei varsinaisesti.
Jumalan yksinkertaisuus
Maailmankatsomus.
Esityksen transkriptio:

Tiedon ja todellisuuden filosofia Fi3 Karhulan lukio 2016 (ANP)

1. Johdanto: kurssin aiheet s Metafysiikka 2. Tietoteoria eli epistemologia 3. Tieteenfilosofia  teoreettinen filosofia eli tutkii olemassaoloa ja tietoa koskevia kysymyksiä vrt. käytännöllinen filosofia eli ihmisen toimintaa tutkiva filosofia, yhteiskuntafilosofia ja etiikka

Suomalaisia teoreettisen filosofian tutkijoita

Metafysiikka Pohtii olemassaoloa ja todellisuuden luonnetta Jaetaan: 1. Ontologiaan: mitä on olemassa, mistä oleva koostuu 2. Mielenfilosofiaan: mielen ja ruumiin suhde, tietoisuus, ihmisen vapaa tahto… 3. Kosmologiaan: maailmankaikkeuden synty, rakenne ja olevan järjestäytyminen 4. Filosofiseen teologiaan: Jumalan olemassaolo

Tietoteoria Pohtii tiedon ja tietämisen kysymyksiä, totuutta, logiikkaa ja pätevää päättelyä, kielenkäyttöä & argumentointia Tiedon vastakohtana näennäistieteet (huuhaa), valheet, arvaukset, mielipiteet, propaganda, tarinat, uskomukset, erehdykset  maailma täynnä monenlaista informaatiota, olennaista luotettavan tiedon erottaminen ja ymmärtäminen informaatiotulvasta

Tieteenfilosofia Tiede pyrkii tuottamaan uutta tietoa maailmasta  pohditaan tieteen luonnetta, tieteellisen tiedon eroa arkitiedosta tai informaatiosta, tutkimusmenetelmiä -ja prosessia sekä teorian muodostamista

2. Metafysiikka s ominaisuudet: satunnaiset: esim. silmien ruskeus tai sinisyys tilapäiset: sairas, jalka murtunut.. olennaiset: tekevät oliosta sen, mitä se on

Kysymyksiä Mikä olisi tietokilpailussa oikea vastaus kysymykseen Kuka perusti Ankkalinnan? a. Julle Ankanpää b. Walt Disney c. Carl Barks Miten ovat olemassa.. a. joulupukki b. puhelin c. Platonin ideaoppi d. puhtaus

Determinismi ja indeterminismi s. 19- Tapahtuvatko kaikki asiat vääjäämättömästi ennalta määräytyen? Onko ihmisellä vapaata tahtoa? Determinismi = oppi ennalta määräytymisestä Kausaalisuus = kaikille asioille syy ja seuraus luonnonlakien (klassinen fysiikka) pohjalta Teleologia = kaikki asiat suuntautuvat kohti jotakin päämäärää Fatalismi = asioilla ennalta määrätty kohtalo, taustalla jumalallinen voima

Determinismi ja indeterminismi Hegel ja maailmanhenki = todellisuutta ohjaa maailmanhenki, joka ohjaa maailmanhistoriaa kohti täydellisyyttä Dialektiikka = kehityskulku vastakohtien kautta  teesi – antiteesi - synteesi Predestinaatio-oppi = Jumala on ennalta määrännyt ketkä pääsevät taivaaseen ja ketkä joutuvat helvettiin (Augustinus)

Determinismi ja indeterminismi Indeterminismi = asiat eivät tapahdu vääjäämättä, on olemassa sattuman mahdollisuus, ihmisellä on vapaa tahto valita elämänsä suunta. Kaaosteoria = kaikilla ilmiöillä on kyllä syy-seuraus –suhde, mutta seurausten ennustaminen usein mahdotonta, koska niin monet tekijät vaikuttavat lopputulokseen. Kvanttifysiikka tukee indeterminismiä, koska hiukkastasolla ilmiöt toteutuvat vain tietyllä todennäköisyydellä.

Kysymyksiä 1. Pitääkö sanonta ”kaikelle on syynsä” paikkaansa? 2. Entä ”kaikelle on tarkoituksensa”? 3. Onko lottovoitto sattumaa vai täysin loogista? 4. Onko ihmisellä vapaata tahtoa tehdä mitä haluaa? - Synnyt New Yorkin slummiin, vanhempasi ovat narkomaaneja ja kaverisi pikkurikollisia. Tuleeko sinusta myös narkomaani ja rikollinen?

Materialismi ja idealismi Materialismi Olioiden perimmäinen olemus (substanssi) on aineellinen Jo antiikissa Demokritos esitti todellisuuden koostuvat atomeista (jakamattomista osasista) Idealismi Todellisuuden perimmäinen olemus on henkinen ja käsitteellinen Materiaalinen maailma on toissijainen Esim. Platonin ideaoppi: 1. ideoiden maailma 2. aistien maailma