FEMINISTINEN FILOSOFIA -MIELENKIINTOINEN MATKA ITSEEN VAI YHTEISKUNTAAN ?

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
”Millainen minä olen?” KAKSI PROJEKTIA ELLA JA TOPI -työpaja ERIKA –hanke.
Advertisements

Ikäihmiset ongelmapelaajina Narratiivisuus apuna
LASTENKULTTUURI -luento
Luonto ja Raamattu. Peruskysymyksiä ja syytöksiä Miten ihminen on osa luomakuntaa? Miten uskonkäsityksemme vaikuttaa siihen, miten kohtelemme luontoa?
FILOSOFISIA POHDINTOJA.  Mitä hyötyä on  matematiikasta  biologiasta  historiasta  filosofiasta  rakkaudesta?  Mitä on hyöty?
MITÄ KUMMAA ON SUKUPUOLISENSITIIVISYYS?? SUKUPUOLISENSITIIVINEN NUORISOTYÖ Tampere Verkostotapaaminen nuorisotyön monikulttuurisuudesta Tyttöjen.
MONISÄRMÄINEN HUMANISMI Keksi tähän kuva? kulttuurit taiteet traditiot yhteisöt yhteiskunnat.
Miehen haavat Gordon Dalby – The healing of the masculine soul.
Lapsi- keskeinen yhteisökehitys Itä-Timorilla Lapsen oikeudet; oikeusperustainen ohjelmatyö – seminaari Elina Salonen, Plan Suomi Säätiö.
7. Pyhien kirjojen tulkinta ja tutkimus Opetusvinkki 2: Raamatun tulkintatapoja.
7. Pyhien kirjojen tulkinta ja tutkimus Ydinsisältö.
Syyllisyys ja häpeä. Askel 5 syyllisyys ja häpeä Tavoitteet: Ymmärtää syyllisyys ja häpeä ja niiden välinen ero Tutkia kuinka vastaamme näihin tunteisiin.
FILOSOFIAN ARVOITUS (S. 10 – 13). Filosofian identiteettiongelma -Filosofia (kr. ”viisauden rakastaminen”) sai alkunsa antiikin Kreikassa n. 600 eKr -Kysymys.
Mitä oleminen on?. Metafysiikka Metafysiikka tutkii mitä on olemassa ja mitä tarkoitamme olemassaololla ja olemisella. Aristoteles: metafysiikka = ”ensimmäinen.
Uskonnon opetus lukiossa Vuoden 2003 uskonnonvapauslain mukaan.
1 Tehtävien vastaukset. Taito (s. 16) Keksi ihmetteleviä kysymyksiä a)äärettömyydestä Esimerkiksi: Mitä ääretön tarkoittaa? Voiko avaruus olla ääretön?
MAAILMANKUVA, MAAILMANKATSOMUS, ELÄMÄNKATSOMUS. MITÄ TARKOITTAVAT KÄSITTEET: Maailmankuva Maailmankatsomus Elämänkatsomus.
Onko vapaus mahdollista?. Vapaus = toisintoimimisen mahdollisuus Vapautta rajoittavia tekijöitä: loogiset ja luonnolliset tekijät yhteiskunnalliset tekijät.
Kodin ja koulun välinen yhteistyö
Neuvostoliitto rakentaa työläisten paratiisia
Puhumista, kuuntelemista, lukemista, kirjoittamista?
Yhdessä mukana – projekti Setlementtiliitto Satu Lintunen
Mitä Raamattu opettaa oikeasta ja väärästä
Raportin lukuohje Lukukerrat
Islamilainen kulttuuri
Eurooppalaisuus ja Euroopan unioni
Uskonnot yhteiskunnassa
Ikuisia kysymyksiä Maailma synty - miten kaikki tapahtui? Luonnontieteet: fysiikan, biologia kemia - miksi kaikki sai alkunsa? Uskontojen maailmansyntymyytit.
Positivismi.
17. LIIKENNE ON YHTEISPELIÄ
Seurustelu ja parisuhde
Paine p.
Luvut 16 ja 17 Motivoitunut ja sitoutunut opiskelija
Onko vapaus mahdollista?
Islamin synty ja Koraani
Keisari kannustaa uudistuksiin
Tutustumista elämänkatsomustiedon didaktiikkaan
Uuspositivismi.
Hermeneuttisia näkökulmia
MVLT-KOULUTUKSEN AIHEET
Filosofian alat TEOREETTINEN FILOSOFIA
Mangan historiaa.
6. Pyhien kirjojen sisältö
Keskustelupainotteinen tunnin toteutus
Viisauden rakastamista……
7. Pyhien kirjojen tulkinta ja tutkimus
OPETUSVINKKI 3 Prometheus-myytti Luku 2 – Myytit.
Aloitteleva opettaja – suhde opittavaan sisältöön
Luku 9 – Uskonto ja kulttuurien kehitys
20.
1. Uskontojen maailma Ydinsisältö.
9. Kristinuskon yhteiskunnallisia tulkintoja
Terhi Maskonen Riia Palmqvist Hämeenlinna
GE3 Haasteiden maailma.
Sosiaalinen kehitys Tarja Rauste
TERVEYSTIETO 8 4. Perheen merkitys.
1 Uskomukset On vaikea tietää varmasti
Suurvaltapolitiikka globalisaation haasteena
Tutustumistreeni Nimi, ammatti, mistä tulee,
<Hankkeen nimi>
Klo – Polut hankkeen työkokous Yhteisen toimintamallin työstö pienryhmissä ja yhteinen purku.
Tehtävä Suomelle Tehtävä kirjastoille
” Tarinoita kaveruudesta TUNTI 1
Tervetuloa sosiaalisen kuntoutuksen kehittäjäverkoston ensimmäiseen tapaamiseen!
Luku 04 Psyykkinen toiminta on monitahoista.
” Tarinoita kaveruudesta TUNTI 1
AKVINOLAINEN.
Asiatyylin ominaisuudet
Radikalisoitumisen ehkäisy oppilaitoksissa
Esityksen transkriptio:

FEMINISTINEN FILOSOFIA -MIELENKIINTOINEN MATKA ITSEEN VAI YHTEISKUNTAAN ?

IHMISENÄ OLEMISEN OLEELLINEN PIIRRE ON SUKUPUOLIERO. MITÄ SUKUPUOLIERO TARKOITTAA JA MIHIN SE PERUSTUU? BIOLOGIAN MERKITYS? KULTTUURIN MERKITYS? VALLAN MERKITYS?

Feministien mukaan naisia on alistettu koko historian ajan. Alistaminen näkyy kielessä, uskonnossa, tieteessä, taiteessa kulttuurissa, asenteissa ja yhteiskunnallisissa rakenteissa. Mitkä ovat sinun valintasi ?

MAHTAVAA !!! Feminismin ensimmäinen (sekä yhä tärkeä ja monin osin saavuttamaton) tavoite on sukupuolten välinen tasa-arvo. Nykyään feminismiä on hyvin monenlaista.

FEMINISTINEN FILOSOFIA Ottaa esille miestieteiden puutteita Paljastaa tiedon miehisen luonteen (hallinta) Kritisoi dualismeja : mind-body Lukee vastakarvaan filosofisesti 2 teemaa: tasa-arvo ja sukupuoliero

IRIGARAY: Mies on ollut diskurssin subjekti Teoreettisen, moraalisen ja poliittisen subjekti Jumalan suku on maskuliinen ja paternaalinen…….

SIMONE DE BEAUVOIR: ”Toinen Sukupuoli” ilmestyi 50-luvulla Kirja halusi muuttaa maailmaa ja sai valtavasti huomiota. Se teki sen pessimistisesti: ”nainen oppii heikoksi” Avainsanana sosiaalisesti tuotettu sukupuoli Naisilla on voimakas paine sopeutua rooleihin Naiseus saa alkunsa sukupuolten välisessä suhteessa, asenteissa, odotuksissa ja katseissa, jotka kohdistuvat tyttöihin

BEAUVOIR: Kulttuuri määrittelee naisen toiseksi eikä salli hänen olla itseys Nainen on toinen suhteessa mieheen Nainen on suljettu kodin sisäpuolelle ? ”Valloittaako hän uusia mantereita ?”

MITÄ FEMINISMI ON ERI ALOISSA? Filosofiassa: dualismien purkamista (mies-nainen, aktiivinen- passiivinen), joskus sanotaan naisen olevan olennaisesti erilainen kuin mies Kielitieteessä: miksi naispuoliset sanat auktoriteettiasemista kuulostavat oudoilta, kuten lautamies – lautanainen? Psykologiassa: naisen häpeä on erilaista kuin miehen, naisen ruumis on seksuaalisen vallan ja katseen kohteena, väkivalta parisuhteessa Uskontotieteessä: perehtyy esim. missä vaiheessa naispuoliset jumalakuvat karsiutuivat, entä ”ÄITI,TYTÄR&epäPYHÄ RUUMIS?”, ”huora ja madonna” Kasvatustieteessä: ”Tunneilla poikien sallitaan remuta enemmän. Silti vuorovaikutus rakennetaan poikien kanssa, tytöt vastaavat kiltisti. Oppikirjat esittävät miehet auktoriteettiasemissa tai aktiivisina. ” (Lindroos Päivi) Historiatieteissä ja kulttuurintutkimuksessa: Mikä on ”tuntematon työläisnainen”? (–Pirkko Markkola). Agraarisessa Suomessa naiset tekivät valtaosan töistä sekä sisällä ETTÄ ulkona.

JULIA KRISTEVA: HIEMAN HAASTETTA… Semioottinen ja symbolinen Symbolinen alue = miehinen Semioottinen alue= naisellinen, liukuva, rytminen, vaikea saada määriteltyä, ameebamainen Merkityksenanto tapahtuu ainoastaan symbolisessa järjestelmässä. Pyrkimys lukea miesten tiedetekstejä vastakarvaan….. Käyttää hyväkseen Freudin ajatusta toisesta näyttämöstä, joka on paljastettava Diskurssissa ilmenee oireita, jotka kertovat semiottisen esiinmarssista. Semioottinen rikkoo symbolista järjestystä.